duminică, 20 septembrie 2009

Maslinele in alimentatie

Potrivit mai multor specialisti in gastronomie, nu ciresele ar trebui considerate „reginele“ fructelor de dimensiuni mici, ci maslinele. Iar daca de cirese ne putem bucura o singura luna pe an, in schimb, maslinele pot fi savurate in orice perioada si, ceea ce este mai important, ele pot reprezenta un ingredient al aperitivelor fie reci sau calde, al felurilor principale de mancare, ca sa nu mai vorbim despre celebrul pahar de Martini, servit alaturi de o apetisanta maslina verde sau de pretiosul ulei de masline.
Cultivatul maslinilor a reprezentant pentru om o activitate importanta inca din cele mai vechi timpuri. Atestari arheologice ale acestei indeletniciri exista inca din Egiptul Antic. Au fost descoperite inscriptii intr-un templu inchinat Zeului Ra, ridicat in timpul domniei lui Ramses al II-lea (1197-1165 inaintea erei noastre), care ilustreaza modul in care egiptenii cultivau maslini. In Biblie, maslinul este considerat „rege al arborilor“ sau „copacul vietii“. Cartea Genezei povesteste cum porumbelul trimis de Noe in urma Potopului se intoarce aducand o ramura de maslin. Considerat un simbol al pacii si al bunastarii, maslinul a fost venerat atat de greci, cat si de romani si a fost raspandit de acestia pe toata intinderea imperiilor lor.

Soiuri de masline
In Europa, principalele tari producatoare de masline sunt Spania, Italia, Grecia, Portugalia si Franta., iar in zilele noastre exista foarte multe varietati de maslini cunoscute de catre cultivatori. Doar in Italia au fost identificate peste 300 de varietati, iar in Spania, aproximativ 260. Principalele varietati intalnite in Italia sunt: Frantoio, Leccino si Carolea. Spre deosebire de acestea, cele intalnite in Spania (Arbequina, Cornicabra, Blanqueta) au frunze mai late si fructe mai mari, insa cu un gust mai amar, iar uleiul extras este inferior din punct de vedere calitativ. Din acest motiv, maslinele produse in Spania sunt mai rar destinate obtinerii de ulei. Acestea sunt, in schimb, tratate si consumate. Datorita climei sale (ierni blande si veri toride), Grecia ofera conditiile ideale pentru cultivarea maslinilor. Varietatile des intalnite aici sunt: Kalamon (maslina de Kalamata), Halkidikis (maslin de Halkidiki) si Savory.
Maslinele de masa pot fi clasificate in functie de dimensiunui. Exista masline Giants, considerate cele mai mari. Acestea sunt urmate de maslinele Extra Jumbo, Jumbo, Extra Large, Large, Superior Brilliants, Fine si Bullets, considerate cele mai mici.

Cum sunt tratate maslinele
Din cauza gustului lor amar, maslinele nu pot fi consumate direct, ele fiind supuse dupa culegere unor procedee de tratare. Maslinele proaspat culese sunt atat de amare, incat cu greu un necunoscator isi poate imagina ca acestea sunt comestibile. Metodele de tratare difera in functie de varietatea maslinelor, de locul in care au fost cultivate si, bineinteles, in functie de gustul ce se doreste a fi obtinut. Unele masline sunt culese verzi si necoapte, in timp ce altele sunt lasate sa atinga ultimul stadiu de coacere. Metodele de tratare constau in procesul natural de fermentare si/sau conservare in ulei, apa sau saramura.
Maslinele au un continut diversificat de minerale, avand calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, fosfor, precum si vitamine (A, C, E, K).
Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline
La ce se folosesc maslinele si uleiul de masline Imagine 1
Maslinele reprezinta unul dintre ingredientele esentiale atunci cand vine vorba de prepararea salatelor. Gustul acestora poate fi combinat perfect cu usturoiul, ardeiul, oregano, telina, ceapa, portocala sau lamaia. De asemenea, maslinele sunt folosite la prepararea diverselor retete de fripturi, la sosuri, la pizza sau spaghete, la pregatirea diverselor garnituri. Acestea pot fi utilizate intregi sau maruntite, combinate cu diverse legume sau verdeturi. Maslinele pot fi servite la oricare dintre cele trei mese ale zilei: la micul dejun, la pranz sau la cina. De asemenea, isi gasesc locul si atunci cand vine vorba de o masa obisnuita, servita in familie, dar si in cazul unor mese festive.

Uleiul de masline, sanatate lichida
Uleiul de masline joaca si el un rol esential in prepararea mancarurilor, carora le da un gust special. Homer il numea „aurul lichid“. Alaturi de otet si de sare, uleiul de masline este ideal pentru conservarea mancarurilor. Dulciurile preparate cu ulei de masline sunt, de asemenea, extrem de delicioase.
Se spune ca este uleiul ideal pentru prepararea salatelor. Totodata, acesta este folosit si in tratamentul unor afectiuni, fiind considerat un element de baza in compozitia multor medicamente si produse cosmetice. Fara indoiala, cel mai bun ulei de masline este cel „extravirgin“, obtinut direct din sucul de masline.
Uleiul de masline are efecte miraculoase asupra gustului atunci cand este folosit alaturi de suc de lamaie, otet si oua, in prepararea sosurilor de la aperitive. Uleiul de masline este ideal pentru prajit. incalzit, nu suporta modificari de structura si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri.
Uleiul de masline are punctul de ardere la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit - 180 de grade Celsius. Uleiul de masline formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive, generate de procesul prajirii. Uleiul de masline poate fi refolosit, la prajit, de pana la cinci ori






Uleiul de masline




Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de maslineInca din antichitate, grecii considerau maslinul a fi un dar trimis pamantenilor de catre zei. Ramurile acestuia simbolizau intelegerea si pacea, iar sucul fructelor, uleiul de masline, era considerat simbolul puritatii si simplitatii.
Chiar daca pare putin ciudat, uleiul de masline nu este altceva decat un sirop natural obtinut printr-un procedeu extrem de simplu care pastreaza nealterate toate proprietatile naturale ale fructului.
Uleiul de masline este un ulei vegetal care se obtine din fructele arborelui de masline (Olea europaea L.), un pom fructifer care creste in bazinul Marii Mediterane.
Uleiul de masline ste folosit pe scara larga in alimentatie, industria cosmetica, la fabricarea sapunului.
Uleiul de masline este un ulei care se foloseste in diete si cure de slabire datorita continutului mare de grasimi mononesaturate.
Studiile au relevat faptul ca riscul de producere al bolilor coronariene (ale inimii) se reduce semnificativ daca in locul uleiului traditional sau al grasimilor animale, in alimentatie se introduce consumul zilnic a doua linguri de ulei de masline (aproximativ 23 de grame).
Beneficiile apar datorita inlocuirii cantitatii de grasimi saturate cu grasimile nononesaturate continute de uleiul de masline; astfel, cantitatea de grasimi ingerata nu este mai mare si nu creste aportul caloric.

Cum se face uleiul de masline

Cea mai simpla reteta pentru prepararea uleiului de masline este urmatoarea: maslinele se curata si se piseaza, dupa care sucul obtinut este centrifugat pentru extragerea apei. Substanta astfel obtinuta este considerata cel mai sanatos ulei.

De ce uleiul de masline este bun pentru sanatate
Proprietatile benefice pe care uleiul de masline le are asupra organismului se datoreaza in mare parte acizilor grasi nesaturati, prezenti in proportie de 75% in compozitia acestuia si care au un rol important in digestie.
Dupa lungi cercetari, specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati din uleiul de masline sunt similari celor prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce aceasta substanta este tolerata foarte bine de orice organism.
Uleiul de masline are rol pozitiv in metabolismul complex al lipidelor, fiind recomandat persoanelor cu afectiuni biliare si ale intestinului. In ultimii ani, cercetarile medicale au descoperit ca uleiul de masline previne aparitia bolilor cardiovasculare si cresterea colesterolului in sange.

Uleiul de masline in cosmetica
Uleiul de masline poate fi intrebuintat si in tratamentele cosmetice, fiind recomandat persoanelor cu par uscat si degradat si pentru mentinerea unghiilor sanatoase.
Foarte multe gospodine au inlocuit in bucatarie uleiul de masline cu uleiul de floarea-soarelui si pentru ca acesta din urma este mai ieftin.

In ce tari se produce cel mai bun ulei de masline
Cei mai buni producatori de ulei de masline din lume se afla in Grecia, Algeria, Argentina, Cipru, Israel, Turcia si SUA, suprematia detinind-o producatorii din Spania (30% din productia mondiala) si Italia (24% din productia mondiala).
Atunci cand achizitionati ulei de masline trebuie sa fiti foarte atenti pe ce dati banii.

Cum stim care este cel mai bun ulei de masline
Chiar daca uleiul de floarea soarelui poate fi folosit cu succes in prepararea salatelor, dulciurilor si a mincarurilor, valoarea nutritiva a acestuia nu o poate egala pe cea pe care o are uleiul de masline.
Daca doriti ulei de masline in substanta pura, trebuie sa verificati daca pe etichete exista urmatoarea specificatie: „ulei de masline extra virgin“. Aceasta expresie certifica faptul ca uleiul a fost obtinut la rece, fara interventia altor substante chimice.
Pentru a nu isi pierde proprietatile curative, uleiul de masline trebuie pastrat in camere racoroase si intunecoase. Daca va fi pastrat in frigider, inainte de utilizare, uleiul trebuie incalzit usor, deoarece, tinut la temperaturi scazute, devine vascos.

Compozitia uleiului de masline
* Vitamina E (3-30 mg);
* Provitamina A (caroten);
* Acizi grasi mononesaturati (oleici): 56-83%;
* Acid slab polinesaturat (linoleic): 3.5-20%;
* Acid gras polineraturat (linoleic): 0-1.5%
* Acizi saturati grasi 8-23.5%, 9 calorii / gram;

Uleiul de masline, cel mai sanatos dintre toate grasimile
Grasimea folosita in mancare gaseste un substituient sanatos in uleiul de masline, care reprezinta 77% grasime mononesaturata, natural, fara colesterol. Uleiul de masline nu contine sare si o lingura ofera 8% RDA de vitamina E. Uleiul de masline nu contine gluten; acesta este gasit in grau si secara, si intr-un grad mai mic, in orz si ovaz, dar nu 100% in uleiul de masline pur.

Cele mai puternice inimi din lume sunt hranite cu ulei de masline
Dieta cretana a fost sub observatie stiintifica si medicala in ultimii ani si dieticienii si statisticienii au dovedit ca ea asigura o sanatate buna si longevitate. Consumul uleiului de masline este principalul motiv pentru care numarul cardiacilor este scazut printre locuitorii insulei Creta.

Uleiul de masline, colesterolul si bolile coronariene

Uleiul de masline scade colesterolul nedorit si limiteaza arteriosclerozele, care este unul dintre principalele motive care cauzeaza moartea in zonele industriale unde untul si grasimea de porc sunt folosite pentru gatit. Acidul oleic mononesaturat este la fel de util ca acizii grasi polinesaturati in scaderea cantitatii totale de colesterol din sange si are un efect pozitiv asupra HDL, factorul protector impotriva bolii coronariene.

Uleiul de masline si caloriile
Multi oameni se intreaba daca uleiul de masline are mai multe calorii decat celelalte uleiuri pentru gatit. Raspunsul este: Nu. O lingura de ulei de masline contine 120 de calorii. Mai mult, aroma sa bogata permite folosirea unei calitati mai mici de ulei de masline decat una dintr-un ulei mai putin bogat, reducand astfel consumul de calorii.

Ulei de masline pentru o sanatate buna
* Uleiul de masline are un efect benefic asupra ulcerului peptic si indigestiei reproducerii celulelor umane, elementul de baza al tuturor organismelor umane;
* Vitamina e si pro-vitamina A continute de uleiul de masline protejeaza pielea de razele daunatoare ale soarelui si arsuri;
* Uleiul de masline contribuie la dezvoltarea oaselor, in special la copii si adolescenti
* Compozitia uleiului de masline seamana cu laptele matern si este mai eficient in dezvoltarea sistemului nervos central la nou-nascuti si copii;
* Uleiul de masline, prin elementele antioxidante pe care le contine, protejeaza creierul si il tine in alerta la varsta inaintata;
* Sunt mai putine cazuri de cazuri de cancer (de exemplu, cancerul la san si cel al ovarelor) in bazinul Mediteranean datorita consumului de ulei de masline;
* Uleiul de masline are un rol important in lupta cu atrofia diabetica;
* Contine multe elemente antioxidante.


Uleiul de măsline pentru unghii păr şi piele

Uleiul de măsline este un adevărat aliat al frumuseţii. Bogat în vitamine, minerale şi proteine, dar şi cu un conţinut ridicat de acizi graşi omega 3 şi omega 9, uleiul asigură o hidratare profundă. Este recomandat în special persoanelor care au pielea uscată fie din cauza consumului insuficient de lichide, fie din cauza expunerilor prelungite la soare.
Veţi observa efectele sale miraculoase dacă veţi aplica o mască pentru faţă cu ulei de măsline cel puţin o dată pe săptămână. Astfel, pielea va fi mai catifelată şi mai îngrijită. Efectul va fi cu mult mai puternic dacă veţi amesteca uleiul de măsline cu ou.

ARGILĂ, MIERE
Doriţi ca tenul dumneavoastră să fie perfect curăţat? va recomand masca cu argilă, suc de castraveţi şi ulei de măsline. Se amestecă o lingură de ulei de măsline cu puţin suc de castraveţi şi se adaugă argilă până se obţine o pastă. Se aplică pe faţă timp de 20-30 de minute. Această mască poate fi folosită o dată la două zile.

Uleiul de măsline este soluţia şi pentru tenurile ridate şi uscate. Se recomandă masca cu ou, miere, ulei de măsline şi fructe de sezon. Se amestecă un ou crud bătut cu o lingură de miere şi o lingură de ulei de măsline. Se adaugă suc de fructe şi se aplică pe faţă 20-30 de minute. Se curăţă cu apă călduţă.

Şi unghiile pot beneficia de proprietăţile benefice ale uleiului de măsline. În cazul în care cuticulele îţi dau bătăi de cap, iar unghiile sunt fragile, se rup şi se exfoliază foarte uşor, uleiul de măsline îţi poate fi de un real folos. Este foarte simplu: înmoi unghiile timp de 30 de minute în ulei de măsline.

Pentru unghii mai puternice se poate încălzi uşor o cantitate suficientă de ulei de măsline (să fie doar călduţ, nu fierbinte) şi se vor ţine unghiile cufundate în ulei aproximativ 15 minute. Medicul Cristina Bălănescu ne sfătuieşte ca acest procedeu să fie repetat zilnic, o săptămână.

BENEFIC PENTRU PĂR
Vopseaua sau utilizarea frecventă a foehnului determină uscarea şi fragilizarea părului. Pentru a reda părului aspectul strălucitor, medicul Cristina Bălănescu recomandă tamponările zilnice cu ulei de măsline la rădăcina părului. Pentru părul uscat şi deteriorat, poate fi folosită o mască dintr-o lingură de ulei de măsline şi gălbenuş de ou. Părul şe masează cu acest amestec înainte de baie.

sâmbătă, 19 septembrie 2009

Cum iti poate ruina parul o zi perfecta

Asadar nu ar trebui sa fie de mirare de ce aproape fiecare zi ratata din calendarul tau a fost una in care nu te simteai bine in pielea ta. In plus, exista mult mai multe sanse sa o dai in bara daca parul nu sta nici in ruptul capului. Parul, bata-l vina este responsabil pentru cele mai multe dintre zilele mohorate din viata ta.Aminteste-ti acele dimineti negre cand te apropii adormita de oglinda rautacioasa de la baie si, cu ochii intredeschisi observi cum o claie de par parca sta sa explodeze undeva unde nici macar nu ii este locul. Mai conteaza cearcanele adanci sau urmele de rimel ce refuza a se lasa demachiate? Nu! E clar, ziua a inceput si va continua prost pentru ca ai o "bad hair day"!De ce se intampla acest lucru? Exista mai multe explicatii. In primul rand, podoaba capilara a fost dintotdeauna un atribut al frumusetii. Aminteste-ti de superbele tablouri renascentiste in care nu conta cantitatea de celulita si nici numarul colaceilor de salvare din regiunea abdominala, ci ieseau in relief chipurile doamnelor si domnisoarelor ce pozau cu atata nonsalanta. Parul lung, eventual blond si carliontat, era un veritabil centru de interes al intregului tablou. Atribut al feminitatii, parul denota contrariul atunci cand nu sta la locul sau.Si, apoi gandeste-te care este primul lucru pe care il faci atunci cand doresti sa faci o schimbare in viata ta. Ai schimbat prietenul, ai dat o tura prin magazine si, in mod necesar ai facut o vizita la salonul tau de coafura favorit pentru a marca evenimentul. Coafura este un semn al personalitatii tale, iar atunci cand vrei sa demonstrezi ca ai adoptat o noua traiectorie in viata, primul lucru pe care il faci este sa schimbi ceva la par. Motivul, coafura te defineste cel mai bine. Schimbarea culorii ochilor, un implant sau o liposuctie sunt dureroase numai cand te gandesti la ele. Dar, coafura e atat de usor de schimbat si semnaleaza o schimbare atat de radicala incat iti e cel mai la indemana.Asadar, parul este cel mai important semn al feminitatii si al personalitatii tale. Parul te caracterizeaza in asa mare masura, incat orice zi in care el nu sta bine este o zi in care nu te simti tu insati. Acum posezi un mic artificiu pentru a evita zilele negre. Foloseste-l… cu grija!

duminică, 6 septembrie 2009

Varfuri despicate. Cum le prevenim?

Cauza varfurilor despicate este reprezentata de disparitia cuticulei protectoare in acea zona. Desi varfurile despicate pot aparea la orice tip de par, acestea apar mai ales la parul casant sau uscat.

Cauzele aparitiei acestei deteriorari a varfurilor de par pot fi multiple: clorul din piscine, purtarea parului strans legat, lipsa de vitamine a organismului, soarele excesiv, apa sarata a marii, stylingul exagerat (vopsirea repetata la intervale mici de timp, placa electrica, etc.)

Alte cauze ar putea fi perierea parului atunci cand acesta este inca ud sau chiar perierea zilnica excesiva.

Ce poti face pentru a preveni?

In primul rand, sa te tunzi regulat! O data la doua luni este indicat sa ii faci o vizita stilistului tau! Asta nu inseamna ca vei taia excesiv din el, ci doar varfurile tocite. Parul va creste mai repede si mai sanatos!

Dupa baie, foloseste intotdeauna un balsam hranitor si o masca de par. Balsamul contine vitamine pentru fortifierea firului si, in cateva saptamani, vei observa ca parul tau este mai rezistent, se rupe mai putin si este mai viguros. Pentru ca balsamul sa intre mai usor in par si sa ajunga pana la varfuri, foloseste un pieptene cu dinti mari si intinde balsamul pe intreaga lungime a firului.

Dupa baie nu sterge parul cu prosopul si mai ales nu il freca in speranta ca il vei usca mai repede. In momentul in care iti usuci parul cu ajutorului unui prosop, nu faci altceva decat sa il rupi si sa accentuezi despicarea varfurilor.
Alte mici trucuri

Ai grija de par atunci cand stai in soare. Firele de par sunt foarte sensibile la razele puternice, astfel ca poarta ori o palarie sau daca nu esti adepta lor, pe piata se gasesc produse special pentru protectia lui ca balsamuri sau chiar creme.

Evita sa folosesti perii din plastic. Mai bine, da mai multi bani pe o perie din par natural care este mult mai blanda cu parul si in plus eviti in acest fel electrizarea lui. Incearca serumuri si alte produse pentru varfuri despicate. Acestea nu vor repara firul, dar cel putin ii vor imbunatati aspectul.

Dormi pe o perna de satin sau matase care va diminua riscul incalcirii parului.

Periodic incearca sa iti clatesti parul cu apa rece si sa maseazi scalpul cateva minute.

O alta regula pe care trebuie sa o respecti cu strictete este sa nu folosesti in exces fixativ, spuma, ceara sau alte geluri pentru par.

Totul despre sampon

Totul despre sampon(I)-elemente toxice din compozitie

Fiecare dintre noi are asteptari diferite de la un sampon. Din pacate, putin stiu sa faca diferenta dintre un sampon bun si unul mai putin bun, date fiind strategiile de marketing foarte bine puse la punct, cu care suntem asaltate zi de zi. De fapt, daca ar fi sa generalizam, ce cautam la un sampon?

Unii poate se orienteaza spre unul cu un pret bun, care sa le si satisfaca asteptarile, altii folosesc doar ceea ce e indicat pentru parul lor sau cauta samponuri scumpe, in ideea ca le va face un par de invidiat. Dar pana la urma unde e adevarul? Care ar putea fi considerat samponul ideal?


Cuvantul sampon vine de la "shampoo", un cuvant de origine indiana, ce inseamna a masa. Orice aplicare a samponului ar trebui insotita de masaj. Daca la inceput samponul avea simplul rol de curatare a parului si scalpului, in prezent acesta trebuie sa indeplineasca multe alte "cerinte": sa de luciu, vigoare, volum etc., in functie de tipul fiecaruia de par.



Totusi, inainte sa intram cu adevarat in detalii asupra continutului si modului de folosire a samponului, o sa va aduc in discutie un aspect pe care l-am observat atat in reclame, cat si la cei care cumpara sampon. Daca face spuma, inseamna ca e bun. In situatia in care nu face spuma, oamenii se gandesc ca nu curata parul foarte bine.

Desi spuma are o importanta redusa in alcatuirea chimica, oamenii ii atribuie in mod fals un rol major.

Spuma rezulta atunci cand moleculele de substanta cu rol de curatare se aduna in jurul aerului si nu in jurul uleiurilor din par. Astfel se nasc milioane de balonase. Evident, baloanele de aer folosesc molecule care ar trebui sa inlature murdaria si uleiul. Asa ca toate reclamele in care sunt prezenti oameni cu o tona de spuma in cap, vin doar pentru a inocula gresit ideea cum ca parul se curata doar atunci cand spuma este in cantitati mari.

De fapt, o cantitare mare de spuma releva doar faptul ca s-a folosit sampon in exces. Sebumul si uleiurile de par au rolul de a distruge rapid spuma. Singurul rol pe care spuma il are in sampon este acela de a asigura o masare mai eficienta a samponului in par. Asa ca atunci cand evaluezi un sampon, spuma si mirosul ar trebui sa nu reprezinte un criteriu major in alegerea ta.
Ai grija la ingredientele din sampon!

Atunci cand doresti sa achizitionezi un sampon, citeste cu atentie si eticheta cu ingrediente. S-ar putea sa te uimeasca lista intreaga de elemente toxice, extrem de periculoase pentru organism, pe care acesta le contine. Mai jos am enumerat doar O PARTE din seria lunga de toxicitati din compozitia samponului, asa ca nu ar fi rau sa iei cateva notite si sa verifici inainte sa dai banii pe ceva ce te-ar putea imbolnavi. Stiu, o sa spui ca nu prea avem ce face, mai toate sampoanele contin asemenea ingrediente, iar unele BIO poate ca sunt extrem de scumpe, dar nu si le permite oricine. Ei bine, vom discuta si despre asta (dar in articolul viitor), iar atunci voi veni cu o lista de sampoane speciale, la pret rezonabil chiar si pentru cei cu bugete reduse.

Vreau doar sa scot in evidenta ca putem sa facem ceva atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru cea a mediului, prin eliminarea din arsenalul de beauty a tuturor produselor care in loc sa ne faca frumoase, ne fac doar rau.

1. Aldehida formica - Substanta, care patrunde foarte repede in piele, este recunoscuta pentru efectul sau cancerigen. E un conservant chimic folosit in produse ieftine (gel dus, sampon).

Se mai foloseste pentru conservarea organismelor moarte. Provoaca alergii, dermatite, dureri de cap, oboseala cronica. Inhalarea este extrem de periculoasa pentru ochii, nas si gat (membranele mucoase);

2. Alkylphenol ethoxylates (nonylphenol sau octylphenol) - au rol de agenti de umetificare pentru a scadea tensiunea de suprafata a lichidelor, astfel ca acestea sa poata face spuma si sa penetreze in solid. Sunt perturbatori hormonali si sunt extrem de toxici pentru pesti. Ar putea fi cancerigeni si daunatori pentru sistemul nervos central. Pot de asemenea cauza astm, eczeme si iritatii ale pielii. Se dezvolta in grasimea din organism foarte repede. Multi alkylphenoli sunt inlaturati treptat la nivel mondial din compozitia cosmeticelor;





3.Dioxane (ingrediente cu terminatiile myreth, oleth, laureth, ceteareth) -puternic perturbator hormonal legat de cancer, tulburator al sistemului nervos, poate cauza pierderi de sarcina si deformitati la nastere.

4.Amilia laureth (ingrediente cu extensiile laureth sau lauryl) - cel mai utilizat e Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Acestea sunt substante sintetice folosite in majoritatea sampoanelor si cauzeaza iritatii ale ochilor, ale pielii, caderea parului si alte reactii alergice, pot fi chiar provocatoare de eczema. Sunt adesea "deghizate" in substante pseudo-naturale, prin explicatia ca "provin din nuca de cocos". Interactionand cu alte substante (pot fi contaminate cu mari cantitati de toxine in procesul de fabricatie) formeaza nitrati, care sunt recunoscuti ca si substante cancerigene. Pot provoca acnee. SLS este agent de spumare dur, de aceea se gaseste in mod frecvent in sampoane si geluri de dus.

5. Parabeni - methyl/propyl/butyl/ethyl/isobutyl paraben
compusi sintetici inclusi in aproape toate categoriile de produse cosmetice. Sunt petrochimicale, estrogenici, cancerigeni, alergeni, toxici, pot produce probleme de fertilitate si sa afecteze dezvoltarea fetusului si copiilor mici.


Sunt folositi pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor si pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic. Studiile efectuate au aratat ca, pe langa reactiile alergice si iritatii ale pielii, acesti parabeni se intalnesc in tesuturile tumorale ale femeilor care se confrunta cu cancerul mamar. Asadar, absorbtia lor in organism si acumularea in timp pot cauza cancer;


Totul despre sampon (II) - Alege produsele naturale!

Daca in articolul trecut am discutat despre cat de nocive pot fi unele din ingredientele din samponul pe care il folosim saptamantal, astazi vom vorbi despre cum se foloseste corect samponul si cam ce produse ne ofera piata.

Pentru inceput, o sa discutam despre cum este corect sa speli parul. Se spune ca in medie ar fi bine daca ai reusit sa il speli cam maxim de 2-3 ori pe saptamana.

Samponarea

La inceput uda bine scalpul si parul folosind apa calduta sau rece (apa calda usuca parul si pielea capului, de accea e indicat sa folosesti apa calduta, urmata de jeturi de apa foarte rece pentru a pune circulatia sangelui in miscare). Aplica o cantitate mica de sampon in palma si freaca mainele pentru a-l distribui uniform.

Aplica samponul pe scalp cu buricele degetelor. Rolul samponului este de a curata scalpul, deci maseaza delicat, permitand spumei sa se distribuie uniform pe par la clatire. Nu este necesar sa repeti samponarea, decat daca ai parul nespalat de mai multa vreme.

In cazul in care preferi produse naturale, poti alege, pe langa diferitele masti facute in casa, la indeamna oricui si extrem de utile, sampoane naturale, fara ingrediente toxice, menite a veni in ajutorul parului tau.


Am realizat o lista cu doar cateva din sampoanele prezente la momentul de fata pe piata. Preturile incep undeva de pe la 15 lei si pot ajunge, in functie de firma si de ingrefinte pana la 50 lei.


Sampon natural Clear d`Azur - Mayam-19 lei


Recomandat pentru parul normal, gras sau uscat, scalp cu iritatii. O solutie pura si naturala care curata delicat si conditioneaza usor, fara sa afecteze echilibrul natural chimic al scalpului. Liber de orice aditivi sau petrochimice.

Sampon Organic Nettle Impotriva Matretii- 32 ron

Inlatura mancarimea la nivelul scalpului, excesul de sebum si matreata in mod natural lasand parul curat
Imbogatit cu aloe vera, sapun de cocos si corn sugar, glicerina vegetala, extracte de cypress, bergamota, citronella, rose geranium.


Sampon 5R-Q10+extracte naturale- 10 lei

Se recomanda pentru toate tipurile de par. Are actiune de: regenerare, reepitelizare, revigorare, revitalizare, restituire a frumusetii si stralucirii firului de par.


Sampon Klorane - Sampon de frumusete cu extract de rodie- 27 lei
- se gaseste in farmacii. Ajuta la mentinerea nivelului de hidratare a parului, intarindu-l si conferindu-i elasticitate


Sampon cu rozmarin Cattier - 28 lei

Un sampon pentru curatarea parului care se ingrasa repede. Samponul cu rozmarin curata scaplul si indeparteaza excesul de sebum, lasand parul moale si lucios, datorita actiunii otetului de plante. Compozitia bogata in proteine de grau este asemanatoare cu cheratina firului de par, de aceea hraneste si intareste firul de par de la radacina. Uleiurile esentiale si apa de lavanda imbunatatesc proprietatile sale de curatare si adauga un parfum subtil.


sâmbătă, 5 septembrie 2009

Dinti albi in doar 3 zile!

Toata lumea vrea sa aiba un zambet de milioane, fie ca este vorba de femei sau de barbate. Unele tratamente de albire pot costa mult, sa nu mai vorbim de durata lor, dar aceste aspect ies din discutie atunci cand vorbim de benzile pentru albirea dintilor Crest Whitestrips!

Site-ul http://www.albirea-dintilor.com ofera in Romania o metoda noua, rapida si extrem de eficienta cand vine vorba de albirea dintilor. In plus, vestea buna este ca poti sa-ti albesti dintii chiar la tine acasa!
Nu, nu este cazul sa iti faci griji, nu este un procedeu complicat, din contra, dureaza doar 30 de minute de doua ori pe zi timp de 10 zile. Asa ca nu o sa iti ocupe prea mult timp. In plus, le poti utiliza cat timp esti la volan, faci un dus, sau chiar atunci cand esti la birou. Sunt practic invizibile!

Crest Whitestrips sunt niste plasturi subtiri si flexibili acoperiti cu gel de albire (pe baza de peroxid). Sunt conceputi sa se conformeze formei dintilor si functioneaza prin pastrarea gelului de albire pe dinti pentru a patrunde in zona de formare a petelor si sub smalt.

Crest Whitestrips este cel mai vandut produs pentru albirea dintilor din America, de fapt din lume. Si pe desupra este si cel mai recomandat produs de catre medicii stomatologi!

Gama este destul de variata, de la produse clasice si pana la cele profesionale care va ofera o albire mai rapida, in 3 zile! Am incercat personal Crest Whitestrips Classic, iar rezultatele au fost vizibile inca din prima zi. Deja dupa cateva zile dintii mei suferisera o transformare incredibila. Nu-mi aminteam zilele cand dintii mei fusesera atat de albi!

Rezultatele sunt confirmate de milioanele de clienti care se declara multumiti. Daca iti doreai de mult dinti mai albi fara batai de cap, programari la stomatolog si proceduri complicate, viziteaza site-ul http://www.albirea-dintilor.com si comanda un kit pentru albirea dintilor Crest Whitestrips.

Crest Whitestrips este cel mai apreciat si cel mai bine vandut produs din Statele Unite.
Cu sute de mii de clienti multumiti si recomandarea tuturor medicilor stomatologi, acesta este alegerea perfecta pentru albirea dintilor.

Tipuri de manichiura pe care trebuie sa le incerci

Sunt cativa ani buni de cand imi fac manichiura, si intotdeauna am preferat sa aleg clasica manichiura frantuzeasca deorece se potriveste in orice situatie, nu iese in evidenta si poate fi construita pe unghii oricat de scurte sau de lungi.

Insa, mai nou, am avut norocul sa intalnesc intr-un mediu profesionist o adevarata artista din acest punct de vedere care m-a incurajat sa incerc si altceva.

Iata 3 dintre cele mai interesante tendinte ale acestei toamne, tipuri de manichiura pe care le poti face chiar si tu acasa:

PENTRU BIROU
Acest tip de manichiura a aparut initial in anii 1920, cu denumirea de "manichiura luna", insa anul acesta ea a fost readusa ca si tendinta de catre Christian Dior.

Manichiura "jumatate de luna" pare desprinsa din filmele alb-negru, care este potrivita unei femei puternice si de cariera, plina de eleganta dar moderna.

Nu trebuie sa te limitezi doar la alb-negru ci poti incerca o multime de alte combinatii de culori. Spre exemplu Dita Von Teese este adepta acestei manichiuri si ea o poarta doar in varianta rosu-alb.





Pasul 1
Aplica un strat de oja alba opaca (incearca Avon set manichiura frantuzeasca - 30 lei) peste intreaga nunta si asteapta sa se usuce complet.

Pasul 2
Aplica la baza unghiei benzi pentru manichiura French, la o treime de varful unghiei.

Pasul 3
Aplica o oja neagra (incearca Sephora by OPI - 27 lei) de la banda pana la varful unghiei de doua ori. Cand este complet uscata, elimina banda si aplica un strat de lac de unghii.

PENTRU UN WEEK-END CU PRIETENII

Nuantele subtile din aceeasi gama de culori pot avea un efect foarte dragut si modern. Cea mai buna parte este ca poti picta unghiile in 5 nuante diferite ajutata numai de doua culori principale.
Pasul 1
Pregateste 4 castronase mici curate, sau chiar dopuri de la sticle de plastic. Alege culoarea principala pe care o doresti - rosu, albastru, maron, verde, etc. si o oja intr-o nuanta alb-crem si scobitori pentru a amesteca nuantele.

Pasul 2

Aplica in fiecare castron cate 3 picaturi din culoarea de baza si apoi o jumatate de picatura, o picatura, doua, respectiv trei in fiecare dintre celelalte patru recipiente, pentru a construi nuantele gradate.



Pasul 3
Incepe cu nuanta principala pe unghia de la degetul mic si apoi aplica restul de nuante de la cea mai inchisa la cea mai deschisa.
Incearca la Sephora setul Calvin Klein Splendid Glam Mini Nail Enamel Collection



PENTRU O PETRECERE

Culorile metalizate sunt moderne, in tendinte si foarte feminine. Daca amesteci nuante de auriu cu nuante de argintiu cu siguranta vei intoarce numeroase priviri.



Pasul 1
Aplica pe toata unghia un lac de unghii in nuanta argintiu inchis (culoarea pe recipiente se numeste gunmetal). Poti incerca Laura Mercier Gunmetal nail laquer. Lasa cel putin 5 minute sa se usuce bine.

Pasul 2
Aplica un strat subtire de oja aurie care sa dea acel efect de glam unghiilor tale.



miercuri, 2 septembrie 2009

Galbenelele





Originara din Europa meridionala, aceasta planta este cultivata in prezent in toate regiunile temperate ale lumii. Florile se recolteaza pe tot parcursul verii, doar atunci cand timpul este insorit. Galbenelele fac parte dintre plantele cele mai cunoscute si intrebuintate de fitoterapia europeana. Ele sunt utilizate cu succes intern pentru tratarea afectiunilor aparatului digestiv, dar au si numeroase aplicatii in uz extern, pentru diferite probleme ale pielii.

Denumiri populare: ochi galbeni, rujulita, calinica, boance, calce, calinica, caldaruse, cilimica, cilimine, coconite, craiţe, felimica, filimica, fetisca, flori galbene, flori osenesti, galbenioare, hilimica, nacotele, ochi-galbeni, galbenare, ochisele, rosioare, rujinele, rujulite, rusculite, salomie, salunii, sinilii, stancute, tataisi, vazdoage.


Prezentare: planta cu tulpina inalta de pana la 75 cm, ramificata si paroasa, cu flori galbene, centrale, tubuloase. Infloreste in perioada mai-septembrie.

galbenelele_07_2009.jpg




Galbenelele medicinale sunt plantele cu floarea dubla de la care se folosesc fie numai florile marginale, fie capitulul central cu intreaga planta; prin urmare este vorba despre o floare dubla. Din punct de vedere chimic galbenelele contin flavonoizi, ulei volatil, vitamina C, mucilagii, saponozide triterpenice, alcaloizi, substante carotenoide (ii dau culoarea galbena), substante amare, acid oleanolic si au un gust amar. Florile se culeg in tot timpul verii si se folosesc sub forma de infuzie (2 lingurite de flori uscate la 300 g apa) pentru uz intern, care se va bea fractionat, inaintea meselor, de 3 ori pe zi.


Componentii principali: saponozide triterpenice, carotenoide (licopina, neolicopina A, alfa si beta-caroten, rubixantina, luteina), flavonoizi, glicozizi flavonici, rutinozizi, ulei volatil, substante amare, mucilagii, vitamina C.

Infuzia de galbenele se foloseste ca adjuvat in tratarea virozelor
In ultimul timp au fost descoperite calitati deosebite ale acestei plante, si anume cresterea mecanismului nespecific de aparare al organismului, de inductor paraimunitar (de crestere a imunitatii). Pentru aceste calitati infuzia de galbenele se foloseste ca adjuvant in profilaxia si tratarea virozelor, ca antitumoral in tratarea cancerului, mai ales a tumorilor externe (sub forma de comprese), când se asociaza cu coada calului. Infuzia de galbenele se foloseste ca tratament asociat cu citostaticele si radiatiile când este necesara cresterea puterii de aparare a organismului slabit prin aplicarea acestor mijloace terapeutice.


Infuzia preparata dintr-o lingura de plante uscate la 500 g apa, bauta treptat in serii de câte 15 zile, cu pauze, se foloseste in tratamentul adjuvant al cancerului, mai ales in amestec egal cu coada calului si al unor boli autoimune. In compozitia chimica a galbenelelor distingem si sarurile de mangan care, alaturi de substantele carotenoide, dau caracterul antitumoral al galbenelelor


Manganul, sub forma de saruri, este prezent in organismele animale in cantitate foarte mica, de 0,0001%. Sarurile de mangan favorizeaza functiile hepatice si renale, accelereaza arderile din organism, fixeaza calciul, fierul si vitaminele, au legaturi de actiune cu vitaminele din complexul B. In organele reproducatoare ale vegetalelor, ele se afla in proportie de 0,3%. Sarurile de mangan favorizeaza folosirea plantelor in alergii, astm, migrene, eczeme, urticarii si intolerante diverse. In bolile reumatismale ele constituie remediul diatezei artritice si gutoase ale reumatismului concomitent cu menopauza (exista un reumatism al menopauzei), in migrene, astm si hipertensiune arteriala. Sarurile de mangan se asociaza cu cele de cupru sau de cobalt, avand efecte sinergice (asemanatoare).


Ce actiune au florile de galbenele?

Actiunea terapeutica a galbenelelor este: antiinflamatoare (datorită saponozidelor), antiinfectioasa, antitumorala, antispastica, colagoga, calmanta, protectoare (imunostimulatoare), cicatrizanta, emenagoga, coleretica. Se utilizeaza in tratamentul plagilor, ulceratiilor pielii, polipilor, degeraturilor, arsurilor, intepaturilor de insecte, acneelor, ulcerului varicos; cicatrizant al mucoaselor - in ulcerul gastric si duodenal, inflamatii ale colonului, hemoroizi, in inflamatii oculare, in bolile de ficat, in afectiunile genitale (in tulburari inflamatorii si functionale la acest nivel) etc. Principiile active din galbenele activeaza circulatia sangelui, favorizand cicatrizarea ranilor. Galbenelele intra in compozitia ceaiurilor gastrice (adjuvant în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal). Planta este cunoscuta din vechime pentru rolul ameliorator în cazul unor forme de cancer, in medicina contemporana fiind folosita în compozitia unor produse utilizate în acest scop.
Florile de galbenele se folosesc ca cicatrizant si antiinflamator (topic) sub forma de spalaturi, comprese si cataplasme in plagi, hemoroizi, arsuri, degeraturi, acnee, herpes sau pentru activarea tenului uscat; in aceste cazuri se foloseste o infuzie de 3 lingurite la o cana.


Infuzia are rol antiinflamator si cicatrizant, antibacterial si antifungic (datorita uleiului volatil pe care il contine). Aceste forme de administrare au si o actiune antiblastica, imunostimulatoare, de inductor paraimunitar. In concentratie de 10% infuzia se foloseste sub forma de spalaturi in tratamentul protozorului Trychomonas vaginalis; se mai foloseste sub forma de bai, cataplasme sau pansamente in bolile de ochi sau pentru spalarea ranilor.
Galbenelele se mai folosesc si sub forma de tinctura, care se prepara din macerarea timp de 8 zile a 20 g planta cu 100 g alcool de 70%. Compresele faciale activeaza tenurile uscate.

Alte intrebuintari ale infuziei de galbenele:



  • in acnee - bai sau comprese cu o infuzie de 15 – 20 g planta la 1 litru apa;


  • in arsuri se fac bai sau se pun comprese cu infuzia de 15 – 20 g/litru.


  • in degeraturi se fac cataplasme, comprese cu infuzie de 15 – 20 g/litru;


  • in hepatite se fac infuzii cu 2 lingurite la 1 cana.


  • in dismenoree, mai ales la persoanele anemice, galbenelele calmeaza durerile si regleaza ciclul. Se face o infuzie cu 2 lingurite la 1 cana sau tinctura, de 3 ori câte 30 picaturi pe zi;


  • in eczeme, bai sau comprese cu 20 – 30 g planta la 1 litru;


  • in gastritele hiperacide se folosesc 2 cani de infuzie cu câte 2 lingurite;


  • in leucoree, unde infuzia are si efecte cicatrizante, se beau 2 – 3 ceaiuri pe zi cu flori ligulate (fara capitul) si se fac spalaturi;


  • in prostatite se face amestec cu urzica alba, musetel, busuioc, muguri de pin si bineinteles galbenele in proportii egale; se face decoct cu 2 lingurite/cana;


  • toaletarea (spalarea) ranilor - 2 linguri/cana;


  • se activeaza circulatia pielii fetei, sub forma de comprese, lotiuni si masti firbinti (2 lingurite la 1 cana);


  • in igiena oculara se prepara o infuzie de galbenele, albastrele si isop in proportii egale: 2 cani cu 4 lingurite amestec.


Alte forme sub care se pot administra galbenelele sunt:


Unguentul de galbenele care contine 3 – 4 g de suc proaspat stors din flori cu 30 g de unt proaspat sau grasime (osânza) de porc topita, ambele fara sare. Se foloseste in rani, arsuri, degeraturi si psoriazis. Pasta de galbenele – se iau 5 g de tinctura cu 10 g oxid de zinc, 10 g de lanolina si 10 g vaselina si se amesteca la cald. Se foloseste in impetigo, eczeme.


Pe cale industriala din florile de galbenele se extrage uleiul volatil care se foloseste in tratamentul venelor varicoase, colitelor, enteritelor, gastroenteritelor, al afectiunilor hepatice, in psoriazis, in menstrele neregulate, menopauza, afectiuni ovariene, in luxatii, in afectiunile reumatice, in artrite, in echimoze, in tratamentul hipertensiunii (anxioase), in inflamatii ale pielii si in arsurile solare.

Musetelul, un medicament universal

Musetelul
Musetelul este originar din S si SE Europei si este raspandit astazi pe aproape toate continentele. La noi, planta apare cel mai adesea la campie, fiind frecvent in locuri insorite si mai umede: langa case, drumuri, pe pajisti, in curti, cu predilectie pe soluri nisipoase, usoare. Este cultivat in toate zonele tarii.

Denumit stiintific Matricaria chamomilla L., musetelul sau romanita este o specie anuala sau hibernanta, ce infloreste din aprilie pana la sfarsitul lunii august, uneori si a doua oara, in septembrie. De la aceasta planta se utilizeaza florile, ce se cultiva din mai pana in august.

Actiune farmacodinamica
Datorita uleiului volatil bogat in azulene, cat si apiginei, florile de musetel au actiune antispastica (gastrica si intestinala), anestezica, antiseptica si antiinflamatoare, carminativa, cicatrizanta, fapt care creeaza conditii favorabile in tratamentul unor stari inflamatorii, acute sau cronice, ale mucoasei gastrice si intestinale. De asemenea, musetelul inactiveaza toxinele bacteriene, avand astfel o actiune antitoxica, bacteriostatica si bactericida; efect antidiareic, sudorific, sedativ.

Indicatii terapeutice

Musetelul se poate utiliza:
1. Intern - pentru efectele carminative, usor sedative, antispastice si tonic. Se utilizeaza sub forma de infuzie (1 lingurita de planta la 1 cana apa, 1-2 cani pe zi) sau extractie dubla: se macereaza la rece 1-2 lingurite de flori in jumatate de cana de apa, timp de 30 minute. Solutia se strecoara, iar florile se infuzeaza cu o alta jumatate de cana de apa clocotita. Cele doua lichide se amesteca. Amestecul se bea de-a lungul unei zile.

Pentru uz intern, mustetelul este indicat in afectiuni precum: amigdalite, catar cronic respirator, faringite, reactii alergice, astm alergic, colici, tulburari digestive insotite de durere si balonare (gastrita hiperacida, ulcer gastric, colita), spasme intestinale, stari dispeptice, diaree, cistite, iritabilitate premenstruala, menstre dureroase, tulburari menstruale, dezechilibre hormonale la pubertate, insomnii (adjuvant), stres.

Pentru potentarea efectului antiseptic si antispastic la nivelul aparatului digestiv, se poate asocia ceaiul de musetel cu cel de coada-soricelului.


2. Extern - pentru actiunea cicatrizanta, emolienta si antiflogistica, musetelul poate fi folosit sub forma de:

  • inhalatii (in afectiuni ale cailor respiratorii superioare si ale sinusurilor, astm alergic - 1 l de apa fiarta se toarna peste 4 linguri de musetel, iar aburul se inhaleaza sub un prosop);
  • clisme (in stari iritative ale intestinului gros);
  • comprese si spalaturi (in conjuctivite si alte inflamatii ale ochilor, pete si iritatii cutanate, prurit vulvar, eruptii cutanate care provoaca mancarimi sau supuratii.). Pentru comprese, se toarna 250 ml lapte fierbinte peste 1 lingura de musetel, se infuzeaza 1 minut, se strecoara si se foloseste caldut.
  • gargare cu infuzie - 3 linguri la 1 cana de apa, la care se adauga 4 g de acid boric.

Afectiuni ce pot fi ameliorate cu ajutorul musetelului: gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, furunculosa, rani purulente, ulceratii, leucoree, reumatism, arsuri, eczeme.

Alte recomandari

  • Baile si spalaturile cu musetel sunt indicate in stari de epuizare, datorita efectului sedativ. Pentru o baie totala, se utilizeaza 2 pumni cu varf de flori de musetel, iar pentru spalarea fetei si a parului se foloseste o mana cu flori pusa in apa fiarta.
  • Alifia de musetel poate fi benefica in caz de hemoroizi (asociata cu ceaiul de musetel intern).
  • Uleiul de musetel - prin masaj este util in cazul nevralgiilor si al paraliziilor, precum si arsurilor. Preparare: se culeg flori de musetel pe vreme insorita, se pun intr-o sticla, peste care se adauga ulei de masline, care sa acopere cu 2 cm florile. Sticla se astupa si se pastreza la soare timp de 14 zile, dupa care se strecoara si se pastreaza la rece, in sticlute bine astupate.
  • Florile fierte pot fi aplicate direct in caz de dureri la nivelul vezicii urinare (efect antispastic). Acestea au aplicatii si in cosmetica, pentru ingrijirea tenului (bai de aburi, comprese) si a parului.



Totalul afișărilor de pagină