vineri, 31 decembrie 2010



Pentru multi dintre noi, Revelionul este egalul meselor intinse si a mincarurilor alese indiferent unde il petrecem: acasa sau la restaurant! Doar ca mincarea din belsug si delicios preparata nu este singura conditie pentru un Revelion de nota 10! Pentru a ne simti cit mai bine, specialistii ne recomanda ca masa de Anul Nou sa fie impodobita cu crengute de brad, luminari, globulete, fundite chiar si beteala. Astfel, atmosfera va deveni cu mult mai calda si primitoare.

Anul Nou si traditiile specifice zonei

In Grecia, intrucit ziua de Anul Nou este dedicata Sf. Vasile, ce a devenit celebru pentru bunatatea de care a dat dovada, copiii
isi lasa incaltarile la usa pentru a fi umplute cu daruri. Asa cum la noi acest obicei este de Sf. Nicolae, la greci este la trecerea dintre ani.

In unele parti ale Scotiei se obisnuieste ca pentru alungarea raului din anul ce tocmai urmeaza sa se incheie, sa se arda suluri de smoala. Astfel, noul an poate veni caci raul se considera ca a fost ars, a disparut! De asemenea, scotienii cred ca in functie de cine le intra pentru prima data in casa
, le va merge sau nu bine, va fi un an bun ori cu ghinion.
Pentru evrei, Anul Nou reprezinta o perioada sacra. Oamenii mediteaza asupra faptelor facute peste an si isi propun sa fie cit mai buni pe viitor. Copiii trebuie sa se innoiasca. Masa obligatoriu trebuie sa aiba fructe din belsug si faina.

La chinezi, Revelionul se sarbatoreste intre 17 ianuarie si 19 februarie, atunci cind este Luna Noua „Yuan Tan”. Intrucit chinezii sint ferm convinsi de faptul ca in aceasta perioada peste tot sint numai spirite rele, aprind cit mai multe focuri de artificii pentru a le indeparta. Daca la noi, in Europa, se obisnuieste ca la trecerea dintre ani ferestrele caselor sa fie larg deschise, pentru chinezi, acestea sint inchise, uneori chiar sigilate pentru a nu putea sub nici o forma intra spiritele rele.

Musulmanii, care sarbatoresc trecerea dintr-un an intr-altul pe data de 21 martie, isi planteaza inainte cu citeva saptamini griu incoltit. Astfel, acesta creste simbolizind faptul ca natura a inceput iar sa se trezeasca la viata.



Idei de aranjamente speciale

Chiar in centrul mesei de Revelion se poate amplasa un bol de portelan plin cu apa care sa aiba in mijloc o floare bogata. Daca bolul este de dimensiuni mai mari se pot pune chiar si luminari plutitoare de culoare rosu aprins. Cu siguranta va da nota de maxima eleganta.

In jurul unui pahar de cristal, plin cu vin rosu se plaseaza alte patru pahare iar intr-un colt al mesei un sfesnic cu o luminare arzind. Transparenta cristalului in contrast cu vinul rosu va crea o atmosfera feerica.

Un alt decor deosebit se poate creea din luminari. Este de ajuns sa asezati pe o farfurie intinsa citeva luminari, de preferat 3 sau 5, care sa aiba aceasi culoare insa sa fie de marimi diferite iar printre ele sa aruncati pe ici-colo cite o crenguta de brad si in final sa aplicati peste ele zapada artificiala. Efectul acestei combinatii va fi unul cu totul si totul special.

De asemenea, luminarile plutitoare asezate pe o tava plina cu bobite de struguri da o nota personala. Aceasta in functie de dimensiunile pe care le are, decorati-o cu beteala, ghirlande ori pur si simplu cu ramuri mici de brad.

De fapt decoratiunile de Anul Nou nu trebuie sa difere cu mult de cele de Craciun. Doar mici adaugiri sau inlocuiri si gata, se poate sarbatori trecerea dintre ani intr-o atmosfera la fel de placuta ca si cea a Craciunului, numai ca aranjamentele facute trebuie sa aiba o singura caracteristica: indrazneala! Coronita de Craciun poate fi modificata cu succes si astfel se poate pastra si la Revelion. Trebuie doar sa se inlocuiasca funditele si celelalte decoratiuni de culoare rosu cu cele aurii.

Prin casa absolut toate decoratiunile ar fi bine sa se schimbe in cazul in care sint de culoare rosu sau verde. Culorile anului 2006 sint albul, argintiul sau auriul. Daca pentru decorarea mesei de Craciun s-a mers pe contraste (aranjamente vesele in care au predominat culorile rosu si verde) de Revelion trebuie ca aranjamentele sa fie cit mai sobru facute.

Obiectele sau aranjamentele care vor decora casa trebuie sa fie de foarte buna calitate si sa predomine bunul gust. Tacimurile (in cazul in care nu sint din argint) trebuie sa fie foarte bine lustruite. Accentele de stralucire, care nuanteaza ideea de sarbatoare sint date de auriu si argintiu. Asadar aceste nuante trebuie sa se regaseasca foarte discret in servetelele de masa, platouri, vesela, sfesnice si platouri.

Mincarurile si bauturile in seara de Revelion

Pentru a iesi totul ca la carte trebuie neaparat sa cunoastem ce tip de bautura i se potriveste fiecarui tip de mincare in parte. Spre exemplu, aperitivelor care sint preparate din carne de porc, li se potrivesc vinurile rosii. Fripturii de porc vinul negru („Merlot”, „Feteasca neagra”) iar la sarmale merge ca uns Cabernetul Sauvignon.

Vinurile usoare sau albe merg in combinatie cu aperitivele cu mezeluri si lactate, la friptura de pui si la pestele la cuptor. La desert intotdeauna trebuie o bautura tare, spre exemplu whisky iar la cafea coniacul. Oricum, indiferent ca Revelionul este organizat acasa sau la un restaurant este obligatortiu sa se tina cont de stilul si genul invitatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină