joi, 11 februarie 2010

Gastrita, ulcerul si medicamentele naturale

Afectiunile primaverii. Gastrita, ulcerul si medicamentele naturale. Daca este sa dam crezare statisticilor, gastrita si ulcerul gastro-duodenal se declanseaza sau cunosc o recidiva la cel putin una din sase persoane pe timpul primaverii.

Daca este sa dam crezare statisticilor, gastrita si ulcerul gastro-duodenal se declanseaza sau cunosc o recidiva la cel putin una din sase persoane pe timpul primaverii. De ce? Datorita schimbarii alimentatiei la trecerea spre sezonul cald, datorita problemelor de somn ce apar odata cu micsorarea noptilor, datorita cresterii activitatii nervoase si, conex cu aceasta, a nivelului de stres. Din fericire, exista o multime de mijloace naturale cu efecte benefice de preventie si vindecare.
Gastrita, ulcerul si medicamentele naturale
Ce este gastrita?

Definita pe scurt, gastrita este o inflamatie a mucoasei care protejeaza peretii stomacului. Ca
uzele aparitiei sale sunt multiple, cele mai frecvente fiind: administrarea de medicamente (mai ales antiinflamatoare), consumul de alcool si de alimente agresive pentru tubul digestiv, prezenta unei bacterii (Helicobacter pylori) in stomac, privarea de somn sau un nivel ridicat al stresului psihic. Unul sau mai multi din acesti factori duc la aparitia gastritei, care - netratata la timp - evolueaza spre ulcer.

Simptomele gastritei si ale ulcerului

In cazul gastritei, cel mai des intalnit simptom este durerea simtita la nivelul stomacului, durere care este asociata frecvent senzatiei de "arsura". Durerile pot fi continue (vreme de ore sau chiar zile) ori intermitente, si mai pot fi insotite de alte semne: regurgitatii acide, greata, balonare, diaree.
La ulcer, durerea este mai intensa decat in cazul gastritei si pot aparea simptome cum ar fi accesele de voma cu sange sau scaunele cu cheaguri de sange inchise la culoare. Singura modalitate de a stabili daca este vorba de gastrita sau de ulcer este consultul medical absolut necesar facut de un specialist.

Cateva elemente de terapie naturala
Plantele medicinale



Lemnul-dulce - se ia cate o lingurita de tinctura de radacina de patru ori pe zi. Fiecare doza se dilueaza intr-o cana (250 ml) de apa, asa incat alcoolul din tinctura sa ajunga la o concentratie la care sa nu aiba efecte adverse. Principiile active din lemnul dulce sunt antiinflamatoare excelente si ajuta la refacerea mucoasei gastrice, care protejeaza peretii stomacului de eroziunea acizilor.

Frunzele de zmeur - se administreaza sub forma de pulbere, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, pulbere din care se ia cate o lingurita de patru ori pe zi. Are efect anti-acid, hemostatic si cicatrizant, ajutand si la inchiderea leziunilor ce apar pe peretii stomacului in cazul ulcerului gastro-duodenal.

Obligeana - pulberea de radacina se ia pe stomacul gol, cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi. Are efect antibiotic (inhiba dezvoltarea Helicobacter pylori) si calmant gastric, ajuta la controlul nivelului de stres, in conditiile in care in mai mult de jumatate din cazuri, tensiunea psihica este unul din factorii majori ce determina aparitia gastritei si a ulcerului.

Gemoterapia

Este o forma de tratament care foloseste extractele obtinute din muguri si din alte tesuturi tinere ale plantelor. In farmaciile si magazinele naturiste de la noi se gaseste un asemenea extract, obtinut din muguri de smochin (Ficus carrica), care administrat pe termen lung s-a dovedit a fi un adevarat elixir in cazurile de gastrita si de ulcer. Se administreaza cate 50 de picaturi, de doua ori pe zi, in cure de minimum 2 luni. Are efect calmant general, impiedica aparitia bolilor in care dezechilibrele emotionale ajung sa afecteze anumite organe, boli printre care se numara gastrita si ulcerul.

Argila

Are un efect protector, antiinfectios, regenerativ, asupra intregului tub digestiv. Se administreaza in cure de 40 de zile, astfel: in jumatate de pahar de apa (100 ml) se pune o lingurita de argila, lasandu-se de seara pana dimineata. In primele sapte zile de tratament se bea pe stomacul gol, dimineata, numai fractiunea limpede din pahar - apa de argila. Dupa trecerea acestei perioade, se amesteca dimineata intreg continutul paharului si se bea integral. Argila ajunsa in stomac formeaza un fel de pelicula, un gel protector, care calmeaza rapid durerile si cicatrizeaza leziunile de pe peretii gastrici. Foarte multe persoane suferinde de ulcer gastro-duodenal si gastrita si-au gasit alinarea cu acest remediu, pe cat de simplu, pe atat de eficient.

Carbunele vegetal

Se mai numeste si carbune activ, il gasim in farmacii sub forma de pulbere sau sub forma de comprimate. Este un excelent calmant natural al crizelor de gastrita, intrucat neutralizeaza pe moment aciditatea sucurilor gastrice. Comprimatele cu carbune vegetal se administreaza conform prospectului, in timp ce din pulberea ca atare se administreaza cate o lingura diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Acest remediu nu se foloseste in cura, ci se administreaza conjunctural pentru calmarea durerilor, fiind printre putinele remedii naturale cu actiune foarte rapida.

Regimul alimentar

Stabilirea regimului alimentar pentru prevenirea si tratarea gastritei sau a ulcerului se face ghidandu-ne dupa trei reguli de baza:
1. Evitarea agresorilor - adica a tuturor alimentelor si substantelor care favorizeaza aparitia acestor boli digestive.
2. Individualizarea alimentatiei - pentru vindecarea gastritei exista tot atatea feluri de regim cate feluri de pacienti. Singura modalitate de a afla care alimente ne ajuta in lupta cu aceasta afectiune este experimentarea directa. Incercand pe rand alimentele care nu sunt pe lista celor interzise vom afla care este regimul alimentar ce permite tinerea sub control a bolii.
3. Folosirea alimentelor-medicament - in principal a celor alcaline si a celor "reci", despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Alimentele medicament


sucurile alcaline - sunt cele obtinute din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica. Casnic, se obtin cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se recomanda o cura de 2-3 zile, in care sa se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastrica, regleaza digestia si "repara" epiteliile gastrice. Daca organismul nu se acomodeaza la acest tratament, puteti incerca o varianta mai usoara: se beau cate 50 ml (un sfert de pahar) de suc de varza, inainte de fiecare masa cu 30 de minute, iar la o ora dupa masa suc de cartofi - 50 ml.

sucul de orz verde - se obtine din tulpinile verzi de orz, cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se beau cate 200 ml pe zi, in reprize, durata unui tratament fiind de minimum 12 zile. Clorofila pe care o contine din belsug ajuta la regenerarea mucoasei gastrice, are efect calmant si antiinflamator.

alimentele "reci" - am pus ghilimelele deoarece nu ne referim la temperatura alimentelor (care este bine sa fie consumate caldute, niciodata reci, de la frigider, sau foarte fierbinti), ci la o calitate a lor intrinseca. In medicina indiana, ayurveda, sunt cunoscute cateva alimente "racoroase", care calmeaza durerile de stomac si reduc senzatia de arsura. Aceste alimente sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce si untul clarifiat. Untul clarifiat se obtine din untul din comert, care este incalzit intr-o cratita la foc mic, pana se incinge, apoi se fierbe vreme de 10-15 minute, pana cand devine limpede, moment in care este luat de pe foc si este turnat intr-un alt vas, fara sedimentele de pe fundul cratitei. Acest unt clarifiat este foarte hranitor si, in cea mai mare parte a cazurilor, este excelent tolerat de stomac, fiind chiar un protector gastric.

condimentele "reci" - este vorba de menta, fenicul, coriandru si chimen, care sunt calmante gastrice blande, preferabile condimentelor clasice: sare, piper ori diferite pudre din comert, care contin amelioratori de gust si aroma. Introduceti aceste condimente in hrana gatita si in dulciuri, pentru efectul lor de reglare digestiva.

laptele - gastrita si ulcerul se trateaza in mod traditional, atat in medicina populara, cat si in cea oficiala, cu cantitati mari de lapte. De regula, este indicat ca in aceste afectiuni sa se consume cate un litru de lapte pe zi. Este un tratament care are efect pozitiv in aproape 90% din cazuri, desi mecanismul de actiune este partial o enigma pentru medicina moderna. Se stie ca laptele are un efect calmant rapid, neutralizand timp de 20 minute, dupa ce a fost ingerat, acidul clorhidric. Dupa trecerea acestui interval de timp, se pare ca anumite proteine din lapte ajuta la sintetizarea unor substante naturale cu efect de atenuare a durerii, de unde si efectul calmant gastric atat de cunoscut al laptelui.

albusul de ou - zilnic se consuma cate 4-5 albusuri de ou crud, facut spuma (fara zahar), repartizat in 3-4 mese. Tratamentul se face maximum 5 zile la rand, avand in cele mai multe cazuri un efect calmant gastric excelent.

Alimente care se consuma cu prudenta

Toate alimentele care au gustul dulce, picant, acru sau amar puternic pot declansa din senin o criza de gastrita, printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice, care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat in perioada de primavara si atunci apar binecunoscutele arsuri. Preferati, asadar, in aceasta perioada, alimentele cu gust mai bland, echilibrat. Alte alimente care vor fi consumate cu prudenta sunt:

cruditatile - intr-adevar, salatele, ridichile si zarzavaturile crude, care alcatuiesc deliciul culinar al primelor saptamani de primavara, nu sunt intotdeauna foarte bine primite de stomac.

leguminoasele - nu este in nici un caz o regula generala, dar si aceste alimente pot produce hipersecretie de sucuri acide. Se recomanda, asadar, prudenta in consumarea mancarurilor de post pe baza de fasole, soia, linte sau naut. Mancati-le fara a face excese, pentru a va asigura ca stomacul dvs. le tolereaza.

alimentele bogate in celuloza - cum ar fi painea integrala, fulgii de cereale sau alte produse pe baza de cereale integrale pot provoca, de asemenea, secretii acide in exces.

Alimente de care trebuie sa ne ferim

Iata in continuare o lista a lor:

alcoolul - este fara doar si poate inamicul numarul unu al persoanelor bolnave sau predispuse la gastrita si la ulcer. Se va elimina complet, in toate formele, indiferent de taria si de "prestigiul" bauturilor care il contin.

tutunul - constituie un factor de risc, nu doar pentru aparitia gastritei sau a ulcerului, ci si pentru evolutia acestora spre cancer.

zaharul si dulciurile concentrate in general - favorizeaza (mai ales zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori in stomac. Se vor elimina complet din alimentatie si, in plus, vor fi evitate inghetata, dulceata, gemul, bomboanele, ciocolata etc.

mezelurile din comert si carnea conservata - contin asa-numitii nitriti, aditivi sintetici extrem de agresivi pentru tubul digestiv, in general, si pentru stomac, in special.

aditivii alimentari sintetici - in special amelioratorii de gust si de aroma, afanatorii si conservantii (dar nu doar ei) au "darul" de a irita mucoasa gastrica, de a declansa o hipersecretie de sucuri acide. Explozia de cazuri de gastrita din ultimele decenii este cauzata in buna masura de alimentele imbogatite cu E-uri.

Apa de baut

Studii recente arata ca apa potabila pe care o consumam zilnic are o influenta foarte importanta asupra sanatatii sistemului digestiv, a stomacului in special. Foarte nocive pentru stomac sunt apele de suprafata (cu care sunt alimentate practic toate zonele urbane insemnate), aditivate cu clor si poluate chimic sau chiar microbiologic. S-a observat statistic faptul ca persoanele care consuma aceasta apa sunt mult mai predispuse la gastrita si la ulcer. In schimb, apele minerale alcaline, bogate in calciu si in magneziu, degazeificate sau cu continut redus de dioxid de carbon, sunt un adevarat elixir in aceste boli. Recomandam in acest sens faimoasa de acum apa minerala romaneasca de Valcele, cu care s-au obtinut rezultate cu adevarat extraordinare in vindecarea bolilor gastro-intestinale, in special a gastritei.

Somnul

Atunci cand este de buna calitate si in "cantitati" suficiente, are un rol foarte important in vindecarea acestor boli. In schimb, somnul insuficient si agitat, neodihnitor, provoaca stres si este, astfel, un factor declansator sau agravant pentru gastrita si pentru ulcerul gastro-duodenal. Apoi, s-a constatat ca noaptea, in timp ce dormim, este singurul moment din zi cand mucoasa gastrica se reface, iar leziunile se vindeca.
Persoanelor care au probleme de somn le recomandam un tratament simplu: se administreaza seara, 1-2 lingurite din combinatia (in proportii egale) de tinctura de conuri de hamei si de radacina de valeriana. Amestecul de tincturi se dizolva intr-o cana mare de apa, pentru ca alcoolul pe care il contin sa nu dauneze stomacului.

Un comentariu:

Totalul afișărilor de pagină