duminică, 18 aprilie 2010

Mancati anghinare!

Detoxificare intensa cu anghinare
Anghinarea scade nivelul colesterolului în sînge. Salata cu anghinare, ulei de măsline şi suc de lămîie previne bolile cardiovasculare, arată un studiu efectuat la Universitatea Reading (Marea Britanie).

Frunzele de anghinare scad nivelul grăsimilor în sînge şi, în acelaşi timp îmbunătăţesc funcţia cardiacă, precizează studiul coordonat de dr Rafe Bundy, la Universitatea Reading. La studiu au participat persoane diagnosticate cu un nivel crescut al colesterolului total. "Timp de 12 săptămîni, subiecţii au primit cîte 1.280 mg extract de anghinare zilnic. Am observat o scădere a colesterolului şi o îmbunătăţire a activităţii cardiace chiar şi fără ajutorul medicamentelor hipocolesterolemiante obişnuite. Efect similar extractului are anghinarea crudă adăugată în salate. De aceea, includeţi anghinare în dieta dumneavoastră şi puteţi să staţi liniştiţi în privinţa creşterii colesterolului", afirmă dr Rafe Bundy. Anghinarea se remarcă prin conţinutul de flavonoide, substanţe cu efect cardioprotector şi antiinflamator. Activitatea sistemului cardiovascular este stimulată şi de acidul folic şi de potasiul din această legumă.

ACŢIUNE. Anghinarea contribuie la îmbunătăţirea digestiei. Din acest motiv, nutriţioniştii o recomandă în prevenirea tulburărilor gastro-intestinale. De asemenea, este bine să mîncăm anghinare pentru detoxifierea ficatului, pentru prevenirea afecţiunilor bilei şi rinichilor, pentru normalizarea nivelului zahărului în sînge. În ţările din zona Mării Mediterane, anghinarea macerată în ulei de măsline este folosită pentru tratarea afecţiunilor hepatice şi biliare şi pentru calmarea durerilor din colicile biliare. S-a demonstrat că anghinarea are acţiune coleretică (stimulează secreţia biliară) şi colagogă (stimulează evacuarea bilei în intestin). Anghinarea este şi un bun diuretic, favorizează eliminarea ureei şi a acidului uric, fiind indicată persoanelor care suferă de gută. Anghinarea are valoare energetică redusă: 24-30 calorii/100 g. Însă este sursă bună de fier, calciu, vitaminele C şi E.


Proprietăţi
Anghinarea poate fi pregătită sub formă de salată, supă sau garnitură pentru diferite mîncăruri. Cea mai bună este anghinarea crudă. Atunci cînd este adăugată în mîncăruri, aceasta pierde o parte din vitamine şi minerale. Anghinarea este recu-
noscută pentru efectele sale hepatoprotectoare. "De aceea le este recomandată cu precădere persoanelor cu afecţiuni hepatice. Sub formă de ceai, anghinarea are proprietăţi decongestionante, detoxifiante şi depurative.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină