miercuri, 21 aprilie 2010

Mango - regele fructelor exotice

  • Bogat in vitamine si carotina, mango, este fructul perfect dupa o mancare consistenta si delicioasa.

  • Originar din Malaezia si India, acest fruct aromat si delicios difera prin forma si dimensiune de la soi la soi. Inflorind sub mangaierea razelor de soare ale verii, considerat regele fructelor prin forma sa unica, este recunoscut si apreciat in arta si cultura indiana. Motivul mango poate fi gasit pe marginea de brocart la sari, carpete sau sculpturile exotice. Mango nu stimuleaza numai papilele gustative ale poetilor nostri ci este asemeni unei muze in creatiile lor.

    Copacul de mango a fost cultivat in India in urma cu 4.000 de ani. In secolul al XIX-lea comerciantii au dus acest fruct in India de Vest, Africa, America de Sud, Persia si Egipt. Acum este cultivat in majoritatea zonelor din India, China, Malaezia, Indonezia, Australia si India de Vest.

    "Mangifera indica linn" are radacini mari, iar frunzele sale nu se usuca niciodata, fiind vesnic verzi. El se poate dezvolta pana la 30 de metri inaltime, iar florile sale au un miros foarte puternic. Fructele de mango capata o culoare portocaliu-rosiatica, atunci cand sunt coapte si sunt foarte aromate. Soiurile de mango disponibile in India sunt alphonso, jeengira, dussehri, totapuri, neelam, banganapalli si suvarnarekha.

    Fructul de mango este foarte hranitor si o excelenta sursa de carotina in comparatie cu alte fructe. Un fruct de mango de marime medie poate oferi pana la 15.000 de unitati de vitamina A care sunt suficiente pentru o saptamana intreaga, iar aceasta vitamina poate ramane in corp si este benefica ficatului. Consumul frecvent de mango poate preveni afectiunile cancerigene. Bogat in vitamina C si caroten, previne oboseala nervoasa, tensiunea mentala, isteria si insomnia.

    Cumparat de dimensiuni medii si cu coaja tare, poate fi pastrat pentru mai mult timp intr-o incapere racoroasa sau in frigider. Acest fruct se consuma, de preferita, cu cel putin jumatate de ora inainte de masa sau la trei ore dupa masa de pranz.

    Substantele nutritive per 100 g


    Mango copt


    Mango necopt

    Proteine (gm)


    0.6


    0.7

    Grasimi (gm)


    0.4


    0.1

    Minerale (gm)


    0.4


    0.4

    Fibre (gm)


    0.7


    1.2

    Carbohidrati (gm)


    16.9


    10.1

    Energie (kcal)


    74


    44

    Vitamina C (mg)


    16


    3

    Beta-carotina (mcg)


    1,990


    NA

    Potasiu (mg)


    205


    83

    Sodiu (mg)


    26


    43

    Calciu (mg)


    14


    10

    Fier (mg)


    1.3


    0.33

    Fosfor (mg)


    16


    19


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină