duminică, 9 mai 2010

1. UNTUL

 Stim cu totii ca untul nu este asa bun pentru noi dar, potrivit ultimilor cercetari de la Havard Health Publication, putin unt nu dauneaza si este de fapt, chiar mai bun ca margarina. Aceasta din urma este considerata sanatosa pentru inima, deoarece nu contine colesterol sau grasimi saturate. Insa putin stiu ca procesul de fabricatie al margarinei este transformarea uleiului lichid in margarina prin adaugarea atomilor de hidrogen. Astfel se formeaza grasimi hidrogenate daunatoare organismului.

2. OUALE

Nuntritionistii au interzis consumul de oua multa vreme, fiindca acestea sunt bogate in colesterol, dar un studiu recent a dezvaluit ca grasimile saturate- nu colesterolul- nu reprezinta cel mai mare risc. Ba din contra oualele ne ofera substante benefice organismului: luteina( raspunzatoare pentru mentinerea vederii in conditii optime pana la varste inaintate), proteine si fier.
Asociatia Dietetica Americana considera ca un consum moderat de oua este un obicei sanatos pentru organismul uman si propune eliminarea, uneori, a galbenusului, pentru a reduce consumul de grasimi si de colesterol. De exemplu: daca intr-o reteta trebuie sa puneti 2 oua intregi, puteti pune doua albusuri de ou si unul intreg

3. CAFEAUA

 Cine nu consuma cafea si nici nu fumeaza este o persoana foarte bine vazuta in cercurile de prieteni (acestia numind-o "foarte sanatoasa"). Insa cafeaua nu este chiar asa de daunatoare pentru noi. Cercetatorii Asociatiei Medicale Americane au descoperit ca cei care beau cafea regulat sunt mai putin subceptibili de a suferi de diabet zaharat tip II. Obiceiul de a consuma cofeina zilnic reduce riscul de a dezvolta cancer de colon, boli hepatice si boala Parkinson. Oamenii de stiinta au observat un risc scazut de dementa in randul persoanelor care beau 3-5 cesti de cafea pe zi.

4. ZAHARUL

 Acest aliment este considerat pacatos inca de la nastere pentru o fiinta umana, asa ca a fost inlocuit cu miere sau suc de fructe concentrat. Studiile arata ca inlocuitorii folositi de noi pentru zahar nu sunt o afacere profitabila pentru organism. Indiferent de sursa originala, consumul de prea multe glucide din alimentele dulci pot provoca probleme de sanatate, ca obezitatea, diabetul zahart tip II si carii dentare. Cu toate acestea trestia de zahar poate fi un factor important intr-o dieta sanatoasa daca este folosita in cantitati rezonabile.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum de 10% zahar din aportul caloric zilnic. Aceasta sustine ca nu trebuie sa ne lasam pacaliti de tehnicile de marketing care profita de perceptia negativa a publicului pentru consumul de fructoza. Inlocuirea zaharului cu fructoza sau siropul de porumb nu este mai benefica pentru sanatatea noastra.

5. UN PAHAR DE VIN ROSU

Pentru o lunga perioada de timp, consumul de alcool, indiferent de cantitate a fost considerat un obicei nesanatos pentru organism. Dar in ultimii ani au existat studii care au adus dovezi ca alcoolul in cantitati mici este asociat cu o sanatate mai buna.
Expertii considera ca un consum regulat al unor bauturi, pe saptamana reduce riscul de boala coroniana si de accident vascular, cerebral. Vinul rosu, in special are efecte pozitive asupra organismului. Bogat in antioxidanti, inclusiv resveratrol, vinul rosu poate ajuta la prevenirea arterelor infundate.
Expertii recomanda un pahar de vin rosu, pe zi pentru femei si doua pentru barbati pentru a preveni boli precum: cancerul de san, la gat sau la ficat, dar si prevenirea pierderii de memorie.

6. CIOCOLATA


Yam ... numai cand pronuntam acest cuvant ne lasa apa in gura , insa noi stim ca ciocolata ne afecteaza dantura si nici nu ne ofera o sanatate optima.

Vestea buna este ca o ultima cercetare afirma ca ciocolata nu ne face asa rau, ba din contra, aceasta contine minerale si unii antioxidanti care se gasesc si in fructe si legume si ne ajuta sa alungam boala, in special pe cea de inima.
Spre deosebire de bomboanele gumate si de caramele, ciocolata nu se lipeste de dinti asa ca nu cauzeaza carii dentare. Si nici sa nu blamam ciocolata pentru eventualele exeme( pete rosii pe piele). Cercetatorii au descoperit ca nu exista nicio legatura intre cele doua. De fapt, antioxidantii pe care ii are in continut pot imbunatati aspectul pielii prin combaterea inflamtiei de radicali liberi.

Este recomadat consumul de ciocolata neagra, care are pe eticheta inscriptionat faptul ca este non-olandeza si are un procent mare de cacao, deoarece cotine flavanol.

Acum, ca stii adevarul despre aceste placeri gustative nu cred ca mai rezisti tentatiei de a savura din fiecare aliment ce il considerai interzis odata. Insa nu uita ca medicii, nutritionistii si cercetatorii sunt de accord ca moderatia este cheia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină