joi, 29 iulie 2010

vitamine si minerale

Magneziu

Este vital pentru inima, sistemul nervos si cel muscular. Nu intamplator, bolile asociate stresului, ca infarctul miocardic si hipertensiunea arteriala, sunt insotite de o deficienta de magneziu.

Magneziul este al patrulea mineral ca prezenta si necesar in organism, indispensabil functionarii eficiente a sistemului nervos, asupra caruia are un efect calmant (de unde si denumirea de "mineral antistres") si a sistemului muscular, participand atat la relaxarea, cat si la contractia musculara.

Poate fi gasit in vegetale cu frunze verzi, carne, lapte, nuci, banane, ciocolata, cereale integrale, fructe de mare.

Note utile

  • Persoanele care sufera de afectiuni cardiace ar trebui sa consulte medicul inainte de a lua suplimente de magneziu.
  • Copiii care au incontinenta urinara nocturna si-ar putea ameliora rezistenta sfincterelor prin administrarea unui mic supliment de magneziu.


Doza zilnica recomandata: 400 mg.

Fierul

Joaca un rol important in producerea hemoglobinei si mioglobinei, precum si a altor numeroase enzime, datorita proprietatilor sale de a cataliza mecanismele celulare de oxidoreducere pe baza unui simplu schimb de valente.

De asemenea, el este un element indispensabil in procesul respiratiei celulare deoarece cantitatea de oxigen consumata de celule depinde nemijlocit de sinteza si transportul proteinelor ferice din hemoglobina circulanta.

Deficienta de fier se resimte la nivelul energiei din organism. Femeile trebuie sa acorde o atentie deosebita monitorizarii fierului, extrem de important in perioada sarcinii, avand in vedere ca are o legatura directa cu dezvoltarea si cresterea fatului. In acelasi timp nici excesul de fier nu trebuie neglijat.Acesta ar putea determina cresterea riscului de aparitie a cancerului sau a bolilor cardiovasculare.

De unde il poti lua
Fierul poate fi gasit in grau, orez, struguri, mere, verdeturi, dovleac, ficat, arahide, carne rosie, peste, carne de curcan, spanac, patrunjel, varza, caise uscate, cereale integrale.

Note utile
Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului, spre deosebire de calciu si tanin (continut in ceai), care ii incetinesc asimilarea.

Doza zilnica recomandata: 10-18 mg.

Calciu

Faciliteaza dezvoltarea si protejarea sistemului osos, precum si coagularea sangelui. 99% din cantitatea de calciu din organism se gaseste in oase si dinti, in timp ce 1% in sange si tesuturi moi. Calciul functioneaza cel mai bine in combinatie cu vitaminele A, C, D, fier, magneziu si fosfor.

Beneficii:
- ajuta la formarea si intarirea oaselor si a dintilor;
- regleaza ritmul cardiac;
- ajuta la diminuarea insomniei;
- reduce presiunea sanguina;
- reduce nivelul de colesterol din sange;
- ajuta la prevenirea osteoporozei;
- sustine sistemul nervos;
- poate reduce frecventa crampelor musculare.

In cazul in care simti ca sistemul osos este scazut, cand ai dureri de spate sau de picioare, cand ai carcei, probleme cu dantura sau ai stari de depresie, trebuie sa iei in considerare ca pot fi urmari ale unei lipse de calciu.

Unde se gaseste: in lactate, spanac, broccoli, varza creata si cea de Bruxelles, somon, sardine conservate cu oase

Note utile

  • Asociat cu magneziul, calciul induce somnul
  • Marii consumatori de bauturi gazoase pot avea afectate rezervele de calciu din cauza acidului fosforic pe care acestea il contin; fosforul este un "distrugator" de calciu
  • Pe langa prevenirea osteoporozei, suplimentele de calciu pot atenua durerile menstruale, precum si straile de rau asociate pubertatii
  • Efectele anumitor antibiotice (tetraciclina) pot fi alterate de o doza simultana de calciu; se recomanda ca aceste doua substante sa se administreze la o distanta de minimum 3 ore.

Doza zilnica recomandata: 850-1500 mg.

Iod

Iodul joaca un rol important in functionarea glandei tiroide. Aceasta glanda regleza secretia catorva hormoni direct legati de metabolismul general al organismului.

Iodul intra in compozitia tiroxinei, hormonul care regleaza productia de energie, care mentine constanta temperatura corpului, respiratia si tonusul muscular.

Asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor. ajuta la mentinerea greutatii corporale. Ca uz extern, se foloseste in tratamentul plagilor cutanate, a infectiilor si inflamatiilor.

Surse: sarea iodata, algele, pestii de apa sarata, fructele de mare, sarea de mare.

Note utile

  • Suplimentarea iodului trebuie facuta in urma recomandarii medicului si este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza
  • Anumite alimente, precum broccoli, varza si arahidele incetinesc absorbtia iodului de catre tiroida.

Doza zilnica recomandata: 150-200 mg.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină