sâmbătă, 9 octombrie 2010

http://remedii.net/sfecla-rosie/

Ai curaj! Stergeti ochii! Adesea caderea este un mijloc de a te ridica mai sus.
W. Shakespeare

Sfecla rosie era cunoscuta inca din antichitate in Babilon, Assiria, Iran unde era cultivata pentru gustul placut al frunzelor si abia apoi si pentru radacina. Din lumea araba apoi a inceput sa se exporte si in Grecia si Roma de unde, o data cu construirea cetatilor grecesti pe malul Marii Negre si in Romania, apoi in Rusia unde sfecla rosie este la mare pret si in zilele noastre. Din ea se fac ciorbe si borsuri si chiar se pune la murat pentru iarna, imprena cu varza si fructe de padure. Sfecla rosie se poate consuma in stare cruda in salate (atat frunzele cat si radacina), coapta la cuptor asezonata cu leustean si usturoi, fiarta si rasa in amestec cu hrean ca si garnitura etc.

Sfecla rosie prin prelucrare termica nu-si pierde vitaminele si microelementele spre deosebire de celelalte legume surate.

Elementele importante continute de sfecla rosie

Bogata in fier- fiind depasita numai de usturoi, deci utila in boli ale sangelui. Fierul este asimilat datorita prezentei vitaminei C atat in frunze cat si in radacina.

Mai este bogata in cupru- care se gaseste numai in radacina si este foarte important in organismul uman- carenta de cupru duce la incaruntirea parului, dereglarea functionarii pancreasului, intarzie vindecarea fracturilor etc.

Zincul- este prezen si el in cantitati mari. Carenta de zinc afecteaza: vederea, organele de repoducere si poate provoca infarct miocardic.

Mangan- ajuta in lupta cu scleroza, apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul zaharului in sange, ajuta la eliminarea surplusului de apa.

Iod- ajuta metabolismul persoanelor obeze, care sufera de inhibarea functiilor tiroidei.

Sfecla ca tratament naturist

Amigdalita- in medicina populara, se folosesc mai multe preparate din sfecla, pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla. O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de 700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasala macerat 3 ore, amestecand mereu . Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 3 ore. Amigdalita se vindeca mai repede daca intre o gargara si alta , se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.

Anemie- datorita continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 200 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie si putin ulei de masline extravirgin.

Alcoolism- in complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului se prevede si imbogatirea organismului cu saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor asezonata cu usturoi si leustean.
Bronsita cronica-cu ajutorul unui storcator de fructe, se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi si taiate felii subtiri. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe inca 10-12 minute pe baie de aburi dupa primul clocot. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.

Curatirea sangelui-si implicit intarirea imunitatii. 500 g de sfecla rosie si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere si se fierb pe foc mic, timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba inca 5 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la rece. Se consuma de trei ori pe zi, cate 100-150 g, timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea organismului slabit dupa o boala grea, in care sau utilizat multe medicamente.

Constipatie, hemoroizi, hipertensiune arteriala, varice, aritmie, ocluzie intestinala- se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si cand da in clocot se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24 de ore. In timpul tratamentului se renunta categoric la consumul de bauturile alcoolice, inclusiv bere. Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, musetel etc. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator. Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se pot consuma si alte alimente (mai putin prajeli, mezeluri, fainoase). In constipatie, concomitent, dimineata se ia si cate o lingurita de tarate, pentru hemoroizi, faceti si aplicatii locale cu plante.

Intoxicatii cu metale grele sau radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine.
Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit putin. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese.

Flora intestinala absenta- in urma consumului excesiv de antibiotice, flora intestinala are de suferit. Ea se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata. Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece. Se consuma zilnic la fiecare masa cel putin 10 zile.

Gripa, raceala, guturai- se amesteca 300 g suc desfecla, 200 g suc de rosii, cu sucul de la o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat. Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.

Hipertensiune arteriala- in medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.

Colesterol marit si inca o reteta naturista pentru constipatie. Trei litri de apa rece (preferabil de izvor) se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic pentu o eficacitate mai mare. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.

Menopauza- in preajma menopauzei foarte multe femei au sangerari masive datorita fibroamelor uterine. Pentru recuperarea fierului pierdut se beau cate trei pahare de suc de sfecla pe zi.

Pietre in colecist (fiere)- pentru eliminarea pietrelor din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa

Cancer (cancer mamar, cancer de piele etc)- in aceasta afectiune in medicina populara, sfecla rosie este folosita de mii e ani. In lupta cu cancerul pigmentul din sfecla este cel cu puteri de vindecare, si nu se descompune prin fierbere sau orice prelucrare termica. Doza zilnica este de 250- 300 ml de suc, ce trebuie luata pana la vindecare, apoi toata viata minim 100 ml pe zi. Sfecla rosie normalizeaza VSH-ul, scade efectele negative ale citostaticelor, aduce inapoi apetitul pierdut. Sfecla rasa poate fi amestecata cu: fulgi de orz, fulgi de ovaz, hrean, banane, lapte prins. Bolnavilor cu cancer mamar sau cancer de piele in plus li se fac si aplicatii cu pansamente imbibate cu suc de sfecla pe locurile afectate.

In Moscova in centrul oncologic, bolnavilor de cancer li se prescrie cate 250-300 grame de sfecla rasa fin in dieta zilnica

Aplicatii externe

Mastopatie- terciul din sfecla tocata, se pune intr-un tifon care se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute. In acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 25 de zile.

Paradontoza- se rade sfecla pe razatoare fina. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 30 de minute. Rezultatele apar peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie urmat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunil).

Guturai- se pun in nas picaturi de suc de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca sa nu-i usture tare.
Eczeme, arsuri- se aplica terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.

Vin tonic din sfecla

In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste “7 pahare”. Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu (cabernet). Vinul tonic din sfecla se pastreaza in vase de sticla, in frigider. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi. Cantitatea – 1750 ml – reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani. Preparatul se recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.

Atentie! Sucul de sfecla rosie nu se bea imediat, se lasa 2-3 ore (sa se odihneasca) pentru evaporarea unor substante ce pot da dureri de cap sau greata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină