marți, 17 noiembrie 2009

9 metode pentru intarirea imunitatii

Cu totii am auzit de imunitate, ne-am vaccinat si am incercat tratamente imunostimulatoare, dar ce este de fapt imunitatea ? Daca veti cauta intr-un dictionar ori ati facut-o deja veti afla ca imunitatea reprezinta un sistem de aparare si lupta impotriva agentilor patogeni. Oare chiar asta inseamna imunitate ? Ei bine, sistemul imun este mai mult decat atat.

Organismul uman este un microunivers intr-un macrounivers. Astfel, el este alcatuit din numeroase sisteme care au functia lor definita si totodata interactioneaza intre ele, stimuland/ inhiband/ regland alte sisteme. Astfel ca era nevoie de un sistem protector pentru toate celelalte si acesta este sistemul imun. El primeste '"informatii" de la celelalte sisteme atunci cand acestea sunt '"in pericol " si intra in functie. Insa el nu functioneaza solitar, ci tonusul sau depinde de multi factori din organism. Astfel ca mentinerea homeostaziei si urmarea sfaturilor medicale va vor ajuta sa va mentineti un bun tonus al sistemului imunitar.

Alimentele bogate in vitamina C

Vitamina C are rolul de a intari sistemul imunitar prin activarea unor mecanisme celulare, prin regenerarea unor tesuturi, refacerea structurilor de colagen, stimularea absorbtiei fierului la nivel intestinal (fierul alimentar isi schimba valenta in sucurile gastrice astfel incat sa poata fi absorbit doar in prezenta vitamine C), avand efect energizant, de intinerire, regenerare si crestere a imunitatii. Consumati astfel vitamina C fie prin consumul fructelor si legumelor in stare proaspata sau sub forma de sucuri, fie prin consumul suplimentelor alimentare.

Consumul de proteine si 3 mese pe zi
Chiar daca sunteti la dieta organismul are nevoie de proteine, iar stomacul de 3-5 mese pe zi, insa nu copioase, aceasta pentru a-si regla secretiile, pentru mentinerea glicemiei si activitatea normala a insulinei. Proteinele sunt importante in cele mai multe functii ale organismului, intra in structurile intermediare celulare dintre ADN, ARN si “mesajul” transmis celulei prin intermediul sintezei de proteine, ele intra in structura receptorilor, unor substante ale sistemului nervos, intra in alcaturiea muschilor, a hormonilor si tot din proteine sunt confectionati anticorpii, principalele arme cu care sistemul imunitar lupta impotriva infectiilor si bolilor. Asadar, consumul de proteine este deosebit de important pentru organism, de aceea nutritionistii recomanda consumul carnii de pui si peste, precum si a catorva oua pe saptamana.

Odihna
In timpul somnului foarte multe procese de regenerare sunt activate. Studii neurologice de specilitate au demonstrat ca sistemul nostru nervos si mai ales creierul este mult mai activ in timpul somnului decat in starea de veghe. In timpul somnului sunt secretati in cantitati mari unii neurotransmitatori, iar procesele de regenerare sunt intense, astfel toate mecanismele de protectie celulare, tisulare si sistemice sunt refacute, urmand apoi sa functioneze din nou otpim in starea de veghe.

Fructe si legume
Fructele si legumele sunt bogate atat in vitamina C, cat si in alte vitamie si minerale, fiind foarte importante pentru buna functionare a organismului si desfasurarea proceselor de aparare impotriva infectiilor. Sistemul imunitar are nevoie de multe vitamine si minerale pentru a functiona in tot ansamblul sau, asadar se recomanda sa consumati macar doua fructe pe zi si o salata sau mancare de legume.

Sportul
Sportul mareste cantitatea de sange, regleaza metabolismul, creste functiile celulare prin aportul de nutrienti si deasemenea creste oxigenarea tisulara astfel incat toate sistemele organismului functioneaza mai bie, ajuta organismul sa reziste in fata infectiilor, dar si in fata unor factori care ar putea scadea activitatea sistemului imunitar, cum sunt frigul, umiditatea, stresul etc. Printre cele mai importante “arme” impotriva stresului se numara sportul, fiind considerat una dintre cele mai puternice activitati care combate optim toate modificarile produse de stres.

Baile fierbinti, masajul si sauna
Baile fierbinti, masajul si sauna au rolul de a mobiliza sangele in si din musculatura, de a creste circulatia in unele zone ale organismului pe care le folosim mai rar, fiind deosebit de utile pentru persoanele cu munca de birou sau care au un stil de viata mai sedentar. Acestea prezinta printre alte roluri si pe acela de creastere a imunitatii si a rezistentei la frig, intarind totodata sistemul cardio-vascular.

Pozitivismul
Starea psihica influenteaza sanatatea. Atunci cand suntem anxiosi, depresivi, stresati, tristi, in organismul nostru se produc multe modificari, sunt secretate substante cu rol hormonal sau in activitatea sistemului nervos care epuizeaza sistemul energetic, scad activitatea celulelor si de asemenea productia de celule albe (cu rol imun) si de anticorpi. Se cunoaste deja ca psihicul poate declansa diverse boli, existand o specialitate care se ocupa cu astfel de situaii numita psihosomatica (psihologie medicala)..

Homeopatia
Homeopatia este o metoda buna in ceea ce priveste cresterea imunitatii. Ce este homeopatia? Este o metoda alternativa de tratament care “trateaza cauza nu boala”. Mai exact, micile granule din tratamentele homeopate contin niste substante toxce in cantitati foarte mici, care au menirea de a mima o agresiune la nivelul unui sistem, care inevitabil se va activa. Astfel mareste capacitatea functionala a acelui sistem. Practic homeopatia trateaza prin aceiasi metoda care a dus la boala, stimuland sistemul afectat sa reziste si sa inlature agentul patogen. La fel si in cazul imunitatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină