marți, 24 noiembrie 2009

Ananasul – remediu împotriva durerilor digestive



ananasul  are un conţinut bogat de vitamina C şi fitonutrienţi. "Acest fruct conţine o enzimă, denumită bromelină, care are capacitatea de a dizolva cheagurile de sânge care dau tromboze. Mai mult, această enzimă ajută la dizolvarea proteinelor de origine animală şi le face mai uşor de digerat", explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii "Trăiesc, deci mă abţin". Specialistul adaugă că fructul deblochează conglomeratele de alimente care stagnează în stomac şi dau dureri digestive.

În acelaşi timp, specialişti recomandă ananasul persoanelor care sunt în căutarea unei metode de a scăpa de excesul de grăsime. Dieta poate da rezultate tocmai datorită nutrienţilor care joacă un rol esenţial în organism. Astfel, vitamina C este un bun antioxidant, care, în plus, întăreşte sistemul imunitar, fără a ne pune în pericol sănătatea în această perioadă, când organismul are nevoie de forţe pentru a face faţă frigului. Specialiştii în nutriţie spun că nu există o dietă standard cu ananas, doar că numărul caloriilor consumate zilnic trebuie să fie în jur de 1.000. O felie de ananas de 55 de grame are 100 de calorii, completează nutriţioniştii. Specialiştii atrag atenţia că o dietă cu ananas nu trebuie urmată de o persoană cu hiperglicemie, deoarece acest fruct le agravează starea.



 Ajuta digestia si are efecte antiinflamatoare 

Bromelina este un complex de substante care se gaseste in cotorul verde al ananasului. Cele mai studiate componente ale ananasului sunt enzimele puternice care descompun proteinele. La inceput expertii au crezut ca aceste enzime reprezinta secretul beneficiilor bromelinei si ca ajuta doar la digestie. Insa, studiile mai amanuntite au aratat ca bromelina are mai multe efecte benefice si ca multe dintre acestea nu au legatura cu enzimele.

Inflamatiile, coagularea excesiva a sangelui si anumite tipuri de tumori pot fi reduse prin doze terapeutice de bromelina, luata sub forma de supliment alimentar.


 Intareste sistemul imunitar 

Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa, care protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi care ataca celulele normale. Radicalii liberi ajuta la construirea placii in artere, la ateroscleroza. In plus, vitamina C ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva unor boli precum gripa sau raceala.


 Ofera un plus de energie 

Ananasul este o sursa excelenta de mangan, co-factor pentru un numar mare de enzime importante in producerea energiei si in protectia antioxidanta.


 Protectie impotriva degenerescentei maculare 

Poate ca mama ta ti-a zis cand erai copil ca mancand morcovi iti vei pastra vederea sanatoasa. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duc la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.

In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină