marți, 24 noiembrie 2009

Istoria ananasului 

Ananas comosus este denumirea in latina a deja cunoscutului fruct ananas. Ananasul este o planta perena, face parte din familia Bromeliaceae si este originar din Brazilia si Bolivia, unde si acum creste salbatic. Planta poate ajunge la o inaltime de 0,6-1,5 m, are o tulpina scurta, subtire si frunze cerate. Fructul se formeaza dupa aproximativ 18 luni, dintr-o floare de culoare roz, dar cu fiecare an ce trece dimensiunile lui devin tot mai mici. Ananasul poate cantari la maturitate intre 0,5 kg si 4-5 kg. De retinut este faptul ca, odata cules, fructul nu se va coace mai mult decat este, asa ca nu incercati sa il pastrati in camara asteptand sa se coaca pentru ca va incepe in schimb sa mucegaiasca si sa fermenteze. Pentru a alege un fruct copt nu trebuie decat sa il mirositi, iar daca nu miroase a ananas, nu-l luati. Fructul proaspat are miros placut, o culoare variind intre galben si portocaliu, iar frunzele sunt verzi, adunate in coroana. Daca pastrati coroana de frunze puteti incerca sa cresteti propriul ananas. Ananasul este destul de perisabil, valabilitatea lui raportata la conditiile de pastrare sunt urmatoarele: 
- 5-7 zile la 7-8°C si umiditate relativa 90%; 
- cca 3 zile la 20°C si umidiatte relativa 60%; 
- conditii ideale de pastrare: 8-10°C si umiditate relativa 90-95%. 
Odata taiat, ananasul se pastreaza in frigider, in vase ermetic inchise si acoperit de suc, consumându-se, de preferinta, in decurs de o saptamâna. Pentru a-l savura din plin se aduce la temperatura mediului ambiant inainte de consum. 

Image



La spanioli ananasul a devenit simbol al ospitalitatii, apare in design-ul mobilierului, iar in Indiile de Vest taranii plantau ananas imprejurul satelor pentru a ingreuna accesul raufacatorilor. 
La sfarsitul secolului al XIX-lea, englezul John Kidwell a avut stralucita ideea de a conserva ananasul pentru a-l face mai accesibil consumului, insa afacerea nu a rezistat din cauza taxelor mari cerute de S.U.A. si afacerea a dat faliment in 1898, exact in anul in care Hawaii a devenit parte integranta a S.U.A., iar taxele desfiintate. A fost randul lui James Drummond Dole sa ajunga in Hawaii, 2 ani mai târziu, cu doar 1000 $ in buzunar, cu o licenta in afaceri si agricultura si cu visul de a creste si conserva ananas. In anul urmator lua fiinta Hawaiian Pineapple Company cu scopul de a duce ananas conservat in toate zonele Statelor Unite. Si in zilele acestea principalele plantatii de ananas se afla in insulele Maui si Oahu. In 1921 afacerea era deja infloritoare si devenise industria cea mai dezvoltata in Hawaii. In prezent, plantatiile din Hawaii produc doar 10% din recolta mondiala de ananas si tari precum Mexic, Honduras, Republica Dominicana, Filipine, Thailanda, Costa Rica, China s.a. furnizeaza restul. Ananasul se situeaza pe locul al III-lea intre fructele cel mai mult conservate si ambalate in cutii metalice, pe primele locuri situându-se pasta de mere si piersicile. Pentru conservare se indeparteaza, pe langa invelisul exterior, si partea lemnoasa din mijlocul fructului, aceasta explicând forma inelara a rondelelor de ananas din conserve. 

Image Ananasul, pe langa beneficiile generale ale fructelor, este o sursa importanta de vitamina C si de fibre alimentare. Deasemenea, este de remarcat bromelina din ananas, o enzima proteolitica (care scindeaza proteinele) si de aceea ananasul proaspat nu poate fi folosit in combinatie cu frisca sau cu gelatina. Prin fierbere aceasta enzima este inactivata si fructul nu mai prezinta pericol pentru proteine. Cantitatea mare de acizi (citric, malic si tartric), precum si prezenta bromelinei, fac ca ananasul proaspat sa nu poata fi consumat in cantitate foarte mare si in nici un caz ca masa principala. Pe de alta parte, bromelina in cantitati moderate stimuleaza digestia, are efect diuretic, cicatrizant si anti-inflamator, curata caile respiratorii. Rasina din coaja ananasului poate provoca iritatii si mancarimi ale pielii si se recomanda purtarea manusilor la curatarea fructului de catre persoanele predispuse la aceastea. Fructul mancat cu coaja nu numai ca este necomestibil, dar chiar otravitor, provocand iritatii ale gatului, stari de voma si diaree. 


Image Ananasul nu se consuma numai simplu, proaspat sau conservat, ci se gaseste pe lista ingredientelor in tot mai multe retete, imprimând acestora gustul si aroma specifica tropicelor. Se poate asocia cu carnea de pui, de porc, de peste si cu diverse ”creaturi marine”. Sucul proaspat se foloseste in prepararea marinadelor si impiedica oxidarea la suprafata a fructelor si legumelor proaspete. Retetele ”sweet and sour” utilizeaza adesea fructul sau sucul acestuia. 

Informatii nutritive (raportate la 100 g): 
Energie: 51 kcal/212 kJ 
Apa: 86 g 
Proteine: 0,4 g 
Lipide: 0,4 g 
Glucide (mai putin fibre): 11,2 g 
Fibre: 1,2 g (5 % RDI*) 
Vitamina C: 15 mg (25% RDI*) 
Potasiu: 13 mg 
Β-caroten: 12 μg 
*RDI=Recommended Daily Intake (Ratia zilnica recomandata) – raportata la 2000 kcal 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină