miercuri, 2 iunie 2010

Ce cosmetice se folosesc vara

Cremele cu filtru de protecţie solară ar trebui să fie folosite zilnic

Produsele cu filtru solar protejează pielea de arsuri şi scad riscul apariţiei cancerului de piele. Acestea ar trebui să fie folosite zilnic pe pielea expusă la soare, împreună cu cremele şi cu loţiunile hidratante care înlocuiesc pierderile de apă de la nivelul tegumentului.

Produsele de machiaj, mai ales cele care conţin parfum, pot duce la iritarea pielii, fiindcă transpiraţia şi căldura sporesc riscul de inflamaţii. Prin urmare, este bine ca în zilele călduroase să folosiţi dermatocosmetice, disponibile în farmacii, care nu conţin ingrediente iritative. În plus, este recomandată prudenţă în folosirea produselor de machiaj.

„Orice produs de machiaj poate fi fotosensibilizant sau alergizant, în funcţie de particularităţile fiecărei persoane în parte. De aceea, vara, în special la plajă, este de preferat să evitaţi folosirea lor", recomandă profesorul doctor Anca Zbranca, medic specialist dermatolog la clinica „Roderma" din Iaşi.

Fluide în locul cremelor

Cremele grase care pot bloca porii dilataţi de la căldură şi pot favoriza din acest motiv apariţia inflamaţiilor şi iritaţiilor la nivelul pielii trebuie înlocuite cu produse cosmetice fluide, cu textură uşoară care se absorb repede în piele.

De exemplu, pentru zona sensibilă din jurul ochilor, cremele contur de ochi pot fi înlocuite cu gelurile care hidratează şi împrospătează, fără să încarce pielea. Pentru a preveni supraîncărcarea tenului, şi cremele pot fi înlocuite cu fluide hidratante mai uşor de absorbit în piele.

Sprayuri cu apă termală

Apa termală poate fi folosită pentru orice tip de piele pentru a revitaliza tenul, dar şi pentru a preveni iritaţiile atunci când tegumentul este sensibil. În aceste cazuri se folosesc ape termale cosmetice îmbuteliate sub formă de spray, care se pulverizează pe suprafaţa pielii de cel puţin două ori pe zi.

Recunoscute pentru protecţia oferită pielii sensibile sunt apele termale cu siliciu, mineral cu proprietăţi antioxidante care ajută şi la menţinerea fermităţii pielii, fiindcă atenuează din efectele stresului oxidativ care determină îmbătrânirea prematură. Efectul rehidratant dat de apa termală este cel mai puternic, fiindcă, deşi toate cosmeticele hidratante conţin apă, cea termală este cel mai bine tolerată de piele.

Filtrul solar, esenţial

Specialiştii dermatologi recomandă folosirea zilnică a produselor cu filtru solar pentru îngrijirea pielii. Cremele de zi, fondul de ten şi rujul pot include factor de protecţie solară, iar prezenţa acestuia ar trebui să fie un criteriu în alegerea produselor de make-up folosite vara.

Pentru porţiuinile de piele expuse la soare trebuie folosite loţiunile de corp cu filtru solar, iar pentru plajă, cele cu factor de protecţie 30. „Vara se recomandă, din când în când, produse uşor abrazive, pentru a curăţa celulele moarte, procedură care favorizează pătrunderea produselor hidratante", explică prof. dr. Anca Zbranca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină