duminică, 10 ianuarie 2010

biblia-vitaminelor

I22215011.jpg
Date generale
Este o vitamină liposolubilă-solubilă în grăsimi; pentru a fi eficient absorbită în traiectul digestiv, necesită prezenţa mineralelor şi grăsimilor. Poate fi stocată în corpul uman şi de aceea nu se impun doze zilnice. Este disponibilă în două variante: vitamina A obişnuită, numită retinol (prezentă doar în alimentele de origine animală) şi provitamina A, cunoscută sub denumirea de caroten (se găseşte atât în produse animale cât şi vegetale). Unităţile de măsură a vitaminei A sunt: UI (Unităţi Internaţionale), USP (United States Pharmacopea) şi, mai recent, RE (Echivalenţi Retinol, vezi secţiunea 132). Doza zilnică necesară (Doza zilnică necesară – se referă la necesarul vitaminic minim pentru un om normal, în condiţii de viaţă normale; carenţa vitaminică poate apărea datorită unui aport insuficient: obiceiuri alimentare dăunătoare, interdicţii sau practici religioase, lipsei alimentelor necesare etc. – exocarenţă; sau datorită unor tulburări de absorbţie – enterocarenţă: floră intestinală patogenă, tulburări de metabolism, exces vitaminic neechilibrat, factori genetici; în cazuri de hipovitaminoză – carenţă uşoară, sau avitaminoză – carenţă vitaminică gravă, dozele de compensare recomandate pot fi foarte mari – Nota editorului) în scopuri preventive pentru adulţi este de 5.000 UI (1.000 RE) în cazul bărbaţilor şi 4.000 UI (800 RE) în cazul femeilor. Pentru mamele care alăptează, doza zilnică se poate mări cu 2.500 UI îft primele şase luni şi cu 2.000 UI pentru următoarele şase luni.


Ce poate face ea pentru dumneavoastră?
Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte, îmbunătăţeşte vederea şi ajută în tratamentul multor boli de vedere prin faptul că permite formarea purpurei ochiului. Măreşte rezistenţa la infecţiile respiratorii. Ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar. Scurtează durata de boală. Menţine sănătatea straturilor superficiale ale ţesuturilor şi organelor interne. Contribuie la înlăturarea petelor pigmentare determinate de vârstă. Menţine procesul de creştere şi consolidare a oaselor şi starea de sănătate a pielii, părului, dinţilor şi gingiilor. Ajută în tratamentul acneii, al ridurilor superficiale şi în afecţiuni ca impetigo, furunculoză, în arsuri şi ulcere deschise – atunci când este folosită în uz extern. Este adjuvant în tratamentul emfizemului şi al hipertiroidismului.


Afecţiuni datorate carenţei vitaminei A
Xeroftalmie şi slăbirea vederii pe timp de noapte (pentru simptome, vezi secţiunea 127). Afecţiunile pot fi cauzate de deficienţe cronice de absorbţie a grăsimilor şi se întâlnesc cel mai adesea la copiii sub cinci ani, din cauza cantităţii insuficiente de vitamina A ingerată.





Surse naturale de vitamină A
Untură de peşte, ficat, morcovi, legume de culoare galbenă şi verde-închis, ouă, lapte şi produse lactate, margarina, fructe galbene (notă: intensitatea culorii galbene nu oferă informaţii asupra conţinutului de vitamina A.)




Suplimente
Disponibile în două forme -• una derivată din untura de peşte, iar cealaltă hidrosolubilă. Forma hidrosolubiloă poate fi acetat sau palmitat şi este recomandabilă pentru persoanele cu intoleranţă la grăsimi, în special Pentru suferinzii de acnee. Doza zilnică obişnuită este de 5.000- 10.000 Ui. Vitamina A acid (reţin A) utilizată des în tratamentul acneei şi comercializată în ultimul timp ca remediu împotriva ridurilor superficial poate fi procurată numai pe bază de prescripţie medicală.


Toxicitate
Depăşirea timp de luni de zile a unei doze zilnice de 50.000 poate determina efecte toxice la adulţi.
Peste 18.500 UI zilnic riscă să producă efecte negative la copii. Simptomele intoxicaţiei cu vitamina A sunt: căderea părului, greaţă, vărsături, îngroşarea pielii, tulburări de vedere, erupţii cutanate, osteoporoză, menstruaţii neregulate, oboseală, dureri de cap şi mărirea ficatului (vezi secţiunea 290, Precauţii).


Inamici ai vitaminei A
Acizii graşi polinesaturaţi cu caroten pot distruge vitamina A î lipsa antioxidanţilor (vezi secţiunea 49 pentru antioxidanţi şi secţiune 250 pentru medicamente ce distrug vitaminele).


Sfatul meu
Dacă luaţi mai mult de 400 UI de vitamina E zilnic, atunci ave nevoie de cel puţin 10.000 UI vitamina A pe zi. Dacă luat anticoncepţionale, nevoile de vitaminna A scad. Dacă alimentaţi dumneavoastră zilnică include cantităţi mai mari de ficat, morcov, spanac batate sau pepene galben, este foarte improbabil că aveţi nevoie d suplimente de vitamină A.
Vitamina A nu trebuie însoţită de uleiuri minerale. Vitamina A îş exercită cel mai bine efectele în prezenţa vitanimelor B complex, D, E în prezenţa calciului, fosforului şi zincului. Acest din urmă mineral estţ cel care permite extragerea vitaminei A din rezervele formate în ficat Vitamina A împiedică oxidarea vitaminei C. Nu introduceţi vitamina A în dieta câinelui sau pisicii dumneavoastră fără indicaţii speciale în aces sens. Dacă luaţi medicamente care reduc nivelul colesterolului – cholestyramine – gradul de absorbţie a vitaminei A se diminuează ş probabil că veţi avea nevoie de suplimente.




Vitamina Bl (Tiamina)

Date generale
Este o vitamină hidrosolubilă – solubilă în apă. Asemeni tuturo vitaminelor din complexul B, cantităţile în exces sunt eliminate în procesul de excreţie fără a fi stocate în corp; trebuie înlocuite zilnic. Unitatea de măsură folosită: miligramele. Fiind sinergetice, vitaminele B sunt mult mai eficiente luate împreună decât separat. Vitaminele Bl, B2 şi B6 trebuie administrate în cantităţi egale (de exemplu: câte 50 mg din fiecare). Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 1 – 1,5 mg. în timpul gravidităţii şi al alăptării doza necesară creşte la 1,5 – 1,6 mg. Perioadele de boală, de stres şi post-operatorii cer mărirea cantităţii de vitamină B1. Este cunoscută şi sub numele de “vitamina stării morale” datorită efectelor benefice asupra sistemului nervos şi stării psihice. Are un uşor efect diuretic.


Ce poate face ea pentru dumneavoastră?
Stimulează creşterea. Ajută digestia, în special a carbohidraţilor. Asigură funcţionarea în limite normale a sistemului nervos, a muşchilor şi a inimii. Ajută la prevenirea răului de mare sau de avion. Diminuează durerile de dinţi post-operatorii. Adjuvant în tratamentul zonei zoster.


Afecţiuni datorate carenţei de Bl
Beriberi (pentru simptome, vezi secţiunea 127).


Surse naturale de vitamină Bl
Drojdie de bere, orez nedecorticat, cereale neprelucrate, grâu integral, făină de ovăz, alune, carne de porc fără grăsime, organe, majoritatea legumelor, tărâţe, lapte.


Suplimente
Disponibile în diverse dozaje – în mod obişnuit 50, 100 şi 500 mg. Are eficacitatea mai puternică în formula B complex, în cantităţi egale cu vitaminele B2 şi B6. Este chiar mai eficientă când formula conţine acid pantotenic forte, acid folie şi vitamina B12. Doza zilnică obişnuită este de 100 – 300 mg.


Toxicitate
Nu se cunosc efecte negative ale acestei vitamine. Orice cantitate în exces este eliminată prin urină, fără a putea fi stocată în ţesuturi sau organe. S-au înregistrat rare simptome determinate de dozele excesive (peste 5 – 10 g zilnic): palpitaţii, herpes, edeme, nervozitate şi reacţii alergice (vezi secţiunea 290).


Inamici ai vitaminei Bl
Prelucrarea termică a alimentelor distruge adesea vitamina B1. Alţi duşmani: cofeina, alcoolul, apa, estrogenii, aerul, antacizii şi sulfamidek (vezi secţiunea 250).


Sfatul meu
Dacă sunteţi fumător, dacă obişnuiţi să beţi alcool sau dacă consuma cantităţi mari de zahăr, atunci aveţi nevoie de suplimente de vitamina Bl.
Dacă sunteţi gravidă, dacă alăptaţi sau dacă luaţi anticoncepţionalei necesităţile dumneavoastră de vitamină Bl sporesc. Dacă obişnuiţi si luaţi după masă pastile ce diminuează aciditatea gastrică, riscaţi să pierdeţj tiamina pe care v-au furnizat-o alimentele consumate. Dacă sunteţi supuJ unui stres de orice natură – boală, anxietate, traume fizice sau psihicei convalescenţă – organismul dumneavoastră are nevoie de doze sporit^ de B complex, deci şi de tiamină.



Vitamina B6 (piridoxina)

Date generale

Este solubilă în apă. Se elimină prin procesul de excreţie în răstimp de opt ore de la administrare şi trebuie înlocuită prin hrană adecvată sau prin doze suplimentare. Vitamina B6 este în realitate un grup de substanţ strâns înrudite ce funcţionează una în prezenţa celeilalte: piridoxină piridoxal şi piridoxamină. Se măsoară în miligrame.

Dacă dieta zilnică se bazează pe un consum ridicat de proteina atunci este necesară mărirea dozei de vitamină B6. Indispensabilă îi organism pentru producerea de anticorpi şi de hematii – globule roşii S-ar părea că poate fi sintetizată de bacteriile intestinale, procesul de sinteză fiind favorizat de un regim vegetarian bogat în celuloză. Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 1,6 – 2,0 mg zilnic, cu o creştere de până la 2,2 mg în cursul sarcinii şi 2,1 miligrame în perioada alăptării
Indispensabilă pentru buna absorbţie a vitaminei B12. Necesari pentru producerea internă a acidului clorhidric şi asimilarea magneziului. Derivatele lactate sunt surse relativ sărace de vitamina B6.

Ce poate face ea pentru dumneavoastră?
Contribuie la buna asimilare a proteinelor şi grăsimilor. Ajută h conversia triptofanului (un aminoacid esenţial) în nicotinamidă. Are ro în prevenirea diverselor tulburări nervoase şi dermatologice. Atenueazi greaţa (multe preparate pe care medicii le prescriu contra stării de rău di dimineaţă conţin vitamină B6). Permite sintetizarea acizilor nucleici c\ rol în întârzierea procesului de îmbătrânire. Ajută la eliminarea uscăciuni gurii şi la atenuarea problemelor urinare cauzate de antidepresivel* triciclice. Reduce spasmele musculare nocturne, cârceii, amorţeah mâinilor şi anumite forme de nevrite ale extremităţilor. Funcţionează ci un diuretic natural.

Afecţiuni datorate carenţei de B6
Anemie, dermatite seboreice, glosite (pentru simptome, vez secţiunea 127).

Surse naturale de vitamină B6
Drojdie de bere, tărâţe de grâu, germeni de grâu, ficat, rinichi, soia pepene galben, varză, melasa de strugure negru, orez nedecorticat, ou| ovăz, alune, nuci.

Suplimente
Disponibile într-o gamă largă de dozaje, de la 50 la 500 mg, atâi individual cât şi sub formă de B complex şi mulţi vitamine. Pentru a preveni carenţa altor vitamine, B6 trebuie administrată în cantităţi egale cu B1 şi B2. Produsele cu reglare temporală pot asigura eliberarea gradată a vitaminei în răstimp de zece ore.

Toxicitate
Doze zilnice de 2-10 grame pot declanşa tulburări neurologice. Excesul este susceptibil de a produce nelinişte nocturnă şi trăirea prea vie a viselor. Nu se recomandă depăşirea pragului de 500 mg (vezi secţiunea 290).

Inamici ai vitaminei B6
Păstrarea timp îndelungat a cărnii, conservarea, prepararea termică a acesteia, congelarea, prelucrarea alimentară a fructelor şi legumelor, apa, alcoolul, estrogenii (vezi secţiunea 250).





Vitamina B12 (cobalamina)

Date generale
Solubilă în apă şi eficientă în doze foarte mici. Este cunoscută şi sub numele de “vitamina roşie”, sau cianocobalamină. Cianocobalamina este forma sub care se prezintă de obicei vitamina B12 în comerţ. Unitatea de măsură: micrograme (mcg). Este singura vitamină care conţine elemente minerale esenţiale. Nu se asimilează bine în stomac; pentru a fi eficientă, trebuie combinată cu calciu. Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 2 mcg, 2,2 mcg pentru femeile gravide şi 2,6 mcg pentru mamele care alăptează. Un regim bogat în acid folie, dar sărac în vitamina Bl, aşa cum este regimul vegetarian de exemplu, poate ascunde adesea o carenţă de vitamină B12. Funcţionarea normală a glandei tiroide permite o bună absorbţie a vitaminei B12. Simptomele lipsei de B12 pot apărea după mai bine de cinci ani de la secătuirea rezervelor interne de cobalamină. Vitamina B12 este furnizată în primul rând de alimentele de origine animală; vegetalele, cu mici excepţii, nu conţin cobalamină.


Ce poate face ea pentru dumneavoastră?
Contribuie la formarea şi regenerarea celulelor roşii ale sângelui, deci previne anemia. Stimulează creşterea şi măreşte pofta de mâncare la copii. Are proprietăţi energizante. Menţine starea de sănătate a sistemului nervos. Ajută la utilizarea eficientă a carbohidraţilor, grăsimilor şi proteinelor. Diminuează iritabilitatea. Măreşte puterea de concentrare, îmbunătăţeşte memoria şi echilibrul psihic.


Afecţiuni datorate carenţei de B12
Anemie pernicioasă, tulburări neurologice.


Surse naturale
Ficat, carne de vită, de porc, ouă, lapte, brânză şi rinichi.


Suplimente
Datorită faptului că vitamina B12 nu este bine absorbită în stomac, eu recomand drajeurile sublinguale sau formele cu reglare temporală însoţite de sorbitol, astfel încât asimilarea să se producă în intestinul subţire. Suplimentele sunt disponibile într-o gamă largă de dozaje, de la 50 meg la 2000 mcg. Medicii prescriu de obicei forma injectabilă a vitaminei B12. Pentru cazuri de carenţă severă sau de extremă extenuare, aceasta poate fi metoda cea mai eficientă de tratament. Doza zilnică se situează în mod obişnuit între 5 şi 100 mcg.


Toxicitate
Nu s-au semnalat efecte toxice ale vitaminei B12, nici în cazuri de supradozaje.


Inamici ai vitaminei B12
Acizii şi substanţele alcaline, apa, lumina soarelui, alcool estrogenii, somniferele.


Sfatul meu

Dacă sunteţi vegetarian şi aţi exclus ouăle şi produsele lactate din dieta dumneavoastră, atunci aveţi nevoie de suplimente de vitamină B12. Dacă obişnuiţi să vă binedispuneţi în mod regulat cu câte un pahar în plus, suplimente de B12 vă sunt cu siguranţă necesare. în combinaţie cu acidul folie, vitamina B12 poate fi un excelent revitalizant. în mod surprinzător, chiar şi marii consumatori de proteine pot avea nevoie de sporirea cantităţii de vitamina B12 care funcţionează sinergetic cu aproape toate celelalte vitamine B, cu vitaminele A, E şi C. Persoanele vârstnice au deseori dificultăţi de absorbţie a vitaminei B12, necesitând suplimente injectabile. Ca parte componentă a complexului B, vitamina B12 poate fi de folos femeilor înainte şi în timpul perioadei menstruale.



Vitamina B13 (Acid Orotic)

Date generale
Nu este comercializată în Statele Unite. Metabolizează acidul folie şi vitamina B12. Nu există doze zilnice necesare stabilite.


Ce poate face ea pentru dumneavoastră?
Poate preveni anumite tulburări hepatice şi îmbătrânirea prematură. Adjuvant în tratamentul sclerozei multiple.


Afecţiuni datorate carenţei de B13
Simptomele deficienţei acestei vitamine şi bolile provocate de aceasta nu sunt prea bine cunoscute.


Surse naturale
Rădăcinoase, zerul obţinut la covăsirea laptelui.
medicaladvice03.jpg

Suplimente
Disponibilă în afara graniţelor Statelor Unite sub formă de orotat de calciu.


Toxicitate
Această vitamină este prea puţin cunoscută – deocamdată-pentru a stabili limite de toxicitate (precauţii: vezi secţiunea 290).


Inamici ai vitaminei B13
Apa şi lumina solară.

natures-plus-quercetin-plus-60-tablets-natures-plus~t_914278.jpg

Sfatul meu
Este o vitamină prea puţin cunoscută pentru a putea face recomandări privinţa ei.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină