marți, 26 ianuarie 2010

Oregano



oregano-ColonHelp1Oregano, condiment si medicament in acelasi timp, este un antioxidant deosebit de puternic, cu actiune antibacteriana, antiseptica, antispasmodica, carminativa, colagoga (favorizeaza evacuarea bilei in duoden), detoxifianta.  Alaturi de celelalte ingrediente (seminte de in, de psyllium, patrunjel, chimen, coriandru, argila), oregano este un bun curatitor intestinal, cu efecte detoxifiante si antiseptice puternice. Prin continutul de oregano,  este un bun adjuvant pentru digestie, fiind in acelasi timp si un remediu bun in lupta contra agentilor patogeni ingerati o data cu alimentele.

Oregano ne protejeaza de infectii si paraziti intestinali.

Proprietatile terapeutice

Oregano are proprietati terapeutice recunoscute, dintre care mentionam:
  • tratarea tulburarilor gastrointestinale;
  • combaterea diareei;
  • tratarea aerofagiei;
  • calmarea colicilor abdominale, renale, biliare;
  • adjuvant in gastrita cronica, in ulcerul gastro-duodenal;
  • adjuvant in afectiuni hepatice si biliare;
  • supliment alimentar recomandat in cazul bronsitelor medii insotite de tuse ocazionala, pentru a restabili fluxul pulmonar;
  • proprietati antiseptice pulmonare, mucolitice si expectorante, ajuta la eliminarea impuritatilor bronsice, calmant pentru tuse si usurarea respiratiei in special la copii;
  • eficient pentru stomatite, gingivite, aftoze bucale, ulceratii, arsuri, alopecii difuze, halena bucala;
  • antibiotic natural, cu efecte antimicrobiene naturale fara inducerea de reactii adverse; efecte deosebit de puternice asupra bacteriilor, virusurilor, ciupercilor si parazitilor;
  • calmarea menstruatiilor dureroase;
  • calmarea durerilor din boli reumatismale;
  • eliminarea parazitilor intestinali;
  • stimularea sistemului imunitar, pregatind organismul in lupta impotriva agentilor patogeni;
  • tonic al sistemului nervos, extrem de util in astenii nervoase, stres si migrene ocazionale.

Oregano, condiment si medicament

oregano-ColonHelp2Oregano este o planta aromatica, de origine mediteraneana, inrudita cu maghiranul, avand totusi gust si aroma un pic diferite. Pe langa utilizarea gastronomica, oregano are proprietati terapeutice deosebite. Principala actiune a acestui condiment este reglarea activitatii tubului gastro-intestinal si cresterea peristaltismului intestinal. Acestea sunt de altfel proprietatile principale ale produsului nostru ColonHelp. Introdus in aceasta formula, oregano confera produsului proprietati antiinflamatorii. De asemenea previne balonarile si are efecte dezinfectante in patologia tubului digestiv.
Principiile active ale acestei plante sunt uleiul volatil (aproximativ 4%), terpenele, flavonoidele, antocianii, substantele amare. Uleiul volatil de oregano contine timol, carvacrol, camfen, limonen - substante cu proprietati antioxidante.
Stiati ca
  • Oregano este recomandat pentru calmarea durerilor de stomac inca de pe vremea lui Hipocrate, parintele medicinei.
  • Oregano este un antiseptic natural, pana in 1950 era folosit pentru sterilizarea intrumentelor chirurgicale
De altfel, oregano este una dintre plantele cele mai bogate in antioxidanti, contine de 42 de ori mai multi antioxidanti decat marul, de exemplu. Diferenta consta insa in cantitatea pe care o mancam, nu o sa putem sa mancam niciodata 100 g oregano, in schimb 100 g mar - mult mai usor. Carvacrolul si timolul sunt substante cu proprietati antispasmodice, antibacteriene si antifungice demonstrate. Proprietatile antimicrobiene ale acestui condiment au fost demonstrate in special in cazul bacteriei Listeria monocytogenes.

Oregano si rezistenta la antibiotice

Una dintre cele mai mari probleme ale medicinei contemporane este aparitia rezistentei la antibiotice. Un studiu efectuat la Universitatea Anglia de Vest (Bristol, Marea Britanie) a aratat ca oregano poate fi folosit in lupta cu microbii rezistenti la antibiotice. Potrivit studiului, oregano contine numeroase substante aromatice, iar una dintre ele - carvacrolul sau cymophenolul - distruge nu numai microbii, ci si parazitii de tipul Giardia lamblia. Cercetatorii britanici au comparat actiunea uleiului obtinut din oregano cu actiunea a 18 antibiotice dintre cele mai populare. S-a dovedit ca oregano, datorita continutului de carvacrol, actioneaza mai bine decat antibioticele, distrugand si microbii rezistenti la aceste medicamente. Cercetatorii de la Universitatea Anglia de Vest propun productia de sapun antibacterian si solutii de curatat cu extract de oregano, dar si spray-uri cu ulei volatil de oregano. De asemenea se asteapta cresterea pietei suplimentelor nutritive care contin extract de oregano.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină