miercuri, 26 august 2009

Colesterolul

Controleaza-ti colesterolul cu produse naturale

Colesterolul - este o substanta foarte importanta pentru organism, insa poate deveni nociv atunci cand depaseste o anumita concentratie. Este esential pentru fabricarea membranelor celulare, pentru sinteza hormonilor si pentru producerea vitaminei D, iar rolurile sale nu se opresc aici. Insa prea mult colesterol devine un factor major de risc pentru multe boli cardiovasculare, ca urmare a inducerii aterosclerozei in vasele de sange.
Cresterea colesterolului peste valori normale se produce in cadrul unei alimentatii bogate in colesterol, dar mai ales ca urmare a fabricarii sale in exces datorita consumului mare de alimente grase.
Exite doua tipuri majore de colesterol in sange: LDL sau colesterolul rau si HDL sau colesterolul bun. HDL-ul protejeaza vasele si inima si reduce riscul cardiovascular, in timp ce LDL-ul se coreleaza cu cresterea sanselor de a face boala cardiovascualara.
Mentinerea unui raport optim intre cele doua fractiuni ale colesterolului reprezinta cheia protejarii inimii si vaselor de sange. Alimentatia echilibrata, dozarea cu atentie a grasimilor animale si folosirea cu precaderea a unor plante care imbunatatesc profilul lipidic reprezinta maniera prin care poti controla nivelul celor doua forme de coelsterol. Iata cateva produse naturale si plante cu efecte benefice asupra nivelulul de colesterol:

Rozmarinul are actiune antiseptica, antifebrila, diuretica (stimuleaza functia renala). Calmeaza febra musculara, calmeaza durerile digestive in cazul indigestiilor. Acesta planta ajuta la imbunatatirea respiratiei, stimuleaza circulatia sangvina si sistemul nervos. Datorita multiplelor beneficii, rozmarinul se utilizeaza inca din antichitate, cand se consuma pentru usurarea durerilor in colici abdominale, fiind un bun tonic digestiv, favorizand secretia bilei si functionarea normala a ficatului. Fiind antiseptic si miorelaxant, se foloseste cu succes contra infectiilor gastrointestinale si a colicilor.
Rozmarinul are efecte bune asupra profilului lipidic, crescand HDL colesterolul si reducand LDL-ul.
Semintele de in si uleiul din seminte de in contin acizi grasi omega 3, care au capacitatea de a proteja inima si vasele de sange de efectele nefaste ale nivelului ridicat decolesterolul. Se recomanda 1-2 linguri cu seminte de in sau o lingurita cu ulei din seminte de in, in fiecare zi, atat timp cate este necesar. De asemenea, este indicat ca semintele sa fie consumate trepatat deoarece acestea pot provoca probleme intestinale.
Usturoiul- este o planta utilizata ca aliment is condiment. In medicina populara este considerat un adevarat medicament datorita continutului bogat de vitamine si substante minerale. Are efecte benefice deosebite in controlul colesterolului, in prevenirea bolilor cardiovasculare, a tulburarilor digestive sau a pneumopatiilor. In afara de efectul antimicrobian are si efect entihelmintic (impotriva viermilor intestinali).
Ceaiul verde si negru. Acestea contin combinatiile naturale ale unor principii active care au un efect protector pentru inima. Consumand 4-5 pahare de ceai verde sau negru, in fiecare zi, vei reusi sa menti colesterolul sub control. Daca nu iti place ceaiul verde, poti cumpara capsule cu extract din ceai verde de la plafar. Evita sa folosesti doze medicale de ceai verde pe o perioada nelimitata de timp, deoarece poate stimula sistemul nervos
.
Propolisul este cunoscut de mii de ani. Efectele curative ale propolisului se datoreaza in primul rand compozitiei chimice a acestuia. In propolis se gasesc o multime de microelemente necesare organismului: fier, zinc, cupru, cobalt, calciu, siliciu, strontiu, bariu. Propolisul este cunoscut ca avand efecte antibacteriene, acctionand cu succes asupra unor streptococi, stafilococi, bacili. Astfel, o serie de boli infectioase, cum ar fi gripa sau meningita, se trateaza foarte eficient cu tinctura de propolis. Vindeca afectiuni ale aparatului respirator si boli ORL. Se poate folosi ca atare, mestecandu-se, sau sub forma de spray sau aerosoli din solutie alcoolica de propolis dialuat in apa.
Macesele. Specilalistii sunt de parere ca macesele sunt cele mai bune plante pentru sanatatea inimii. Unii cercetatorii sunt de parere ca acestea ajuta si la scaderea colesterolului. Exista produse ce contin extracte de macese, pe care le poti gasi la plafar. Orice persoana care sufera de o afectiune cardiovasculara nu trebuie sa consume macese mai mult de cateva saptamani fara o supraveghere medicala.

8 pasi pentru a tine in frau colesterolul

Nu mai este un secret faptul ca lipsa monitorizarii colesterolemiei si cresterea acesteia predisupune la riscuri majore pentru sanatate, cum este infarctul miocardic, accidente vasculare celebrale, renale, pulmonare, ateroscleroza si chiar pune viata in pericol. Tu stii cum stai cu colesterolul? Cand ti-ai facut ultima data analizele si fractinule lipidice, in special LDL?


Studii medicale de specialitate au pus in evidenta 8 pasi care asigura mentinerea in frau a colesterolemiei. Pentru a intelege exact care este impactul colesterolului asupra organismului trebuie mai intai sa intelegi ce este acesta, ce alimente il contin si cum actioneaza la nivelul organismului. Pentru a afla toate acestea te invitam sa citesti articolul: “Tot ce trebuie sa stii despre colesterol si ateroscleroza”.



1. Invata despre autocontrolul minimal al aparatului cardio-vascular
Astazi exista pe piata tot felul de dispozitive care iti permit sa iti evaluezi singur tensiunea arteriala. Este tensiunea arteriala in limite normale (intre 100-70mmHg si 130-80mmHg, in functie de varsta, rasa si sex, tensiune acreste cu varsta si e mai mare la barbati)? Dar pulsul (frecventa batailor inimii, in stare de repaus intre 65-75 maxim de batai pe minut)? Acestea ar trebui masurate zilnic si din cand in cand facuta o evaluare a lor pe perioade din zi: dimineata, la pranz si seara (timp de o saptamana). Modificarile acestor valori trebuie prezentate medicului.

2. Vorbeste cu doctorul tau. Este posibil ca in familie sa fi avut membrii cu hipercolesterolemie si acest risc se transmite la urmasi, sau unele boli modifica aceasta concentratie a colesterolului in sange. Poate deja ai hipercolesterolemie, iata de ce ai nevoie de o parere avizata care sa poata individualiza toate aspectele de viata, stil alimentar astfel incat sa te sfatuiasca intocmai dupa modul tau de viata si greselile personale. De asemenea medicul iti va cere sa faci periodic analize medicale atat uzuale, cat si pentru evaluarea colesterolului. Colesterolul total: sub 200mg/dl. HDL — 40 mg/dl. LDL — mai putin de 100, iat trigliceridele sub 150.

3. Citeste ambalajele. Citeste ambalajele alimentelor si evita-le cat mai mult pe cele cu un continut mare de grasimi sau glucide sau cu foarte multe adaosuri, coloranti (alimentele colorate) sau conservate. Evita carnea de porc de asemenea. O alimentatie sanatoasa trebuie sa cuprinda sub 25% grasimi pe zi.

4. Mananca mai mult peste – carnea de peste contine ulei omega 3 care are rolul de a scadea colesterolul in sange si totodata de a reduce sansele formarii placilor de ateroscleroza, avand si rol hipotensiv. Cardiologii americani recomanda trei mese cu peste pe saptamana.

5. Ai curajul sa incerci retete si alimente. Daca sunt sanatoase nu inseamna ca nu sunt gustoase. Varietatea alimentara reprezinta unul din punctele cheie ale sanatatii. Inlocuieste carnea de porc cu soia, ouale prepara-le fara grasime, fie in teflon simplu, fie fierte separat sau in mancaruri. Foloseste ulei de masline. Incearca sa mananci cat mai mult gatit acasa si mai putin de la fast-food.
6. Exercitiile fizice. Sportul are un rol deosebit atat in mentinerea sanatatii tesuturilor prin sporirea fluxului sanguin si a oxigenarii cat si pentru sanatatea vaselor sangine, inducand cresterea productiei de globule rosii si albe in sange si totodata regland tensiunea. Se recomanda o jumatate de ora-o ora de efort fizic pe zi, in special alergare macar cateva minute.

7. Monitorizarea colesterolului. Fiecare persoana trebuie sa isi verifice colesterolul o data la 5 ani. Daca a fost gasit mare colesterolul, atunci medicul iti va recomanda regim si o noua prezentare la analize dupa 6 luni. Medicul iti va oferi toate detaliile necesare cu privire la dieta si programul de exercitii fizice pe care trebuie sa il urmezi.

8. Incearca sa ai un stil de viata sanatos. Mananca daca se poate cat mai putine mancaruri rafinate, alege legumele si fructele fierte sau proaspete, mancarurile fara sosuri si garniturile de legume, mai putin orez sau cartof.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină