marți, 18 august 2009

Rosu sau galben, pepenele reduce surplusul de sodiu




Atat pepenele galben, cat si cel rosu sunt fructe foarte gustoase si aromate, cu efecte racoritoare excelente. In acelasi timp, pepenele este un aliment-medicament, cu multiple indicatii terapeutice, folosit cu succes in medicina si cosmetica.
Este important de stiut faptul ca pepenii contin foarte putin sodiu si cantitati insemnate de potasiu. Din acest motiv este indicat in reducerea surplusului de sodiu din organism, avand efecte benefice asupra inimii, dar si a sistemului imunitar. In cazul pepenelui galben, actiunea se datoreaza compozitiei sale bogate: contine apa (88,5%), albumine, glucide, fibre alimentare, acizi organici liberi, minerale (potasiu, fier, magneziu, fosfor, calciu), vitamine (A, B, C, PP, acid folic). Pepenele rosu contine si el aproximativ 95% apa, zaharuri naturale, enzime, acizi organici, licopina (substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar).

Pepenele galben are multiple actiuni terapeutice:

Imbunatateste sistemul imunitar;
Diminueaza senzatia de foame, avand totodata efect vitalizant, energizant, detoxifiant, diuretic-depurativ, recomandat in obezitate, constipatie, afectiuni renale, hemoroizi, guta, reumatism.
Extern este utilizat pentru ingrijirea tenului.
De asemenea, pepenele galben reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor coronariene si hipertensiunii. Poate fi cosumat de persoanele sanatoase ca un fruct de sezon apetisant, cu efect rapid de calmare a setei, dar si pentru detoxifiere. Persoanele cu diferite afectiuni pot face cure de 2-3 saptamani cu acest fruct. De altfel, poate fi mancat in stare naturala, ca atare, sau sub forma de salate, gem, serbet, inghetata sau dulceata. Poate fi consumat si sub forma de suc proaspat, cu efect revigorant si revitalizant. In timpul curelor se beau 3-6 cani pe zi din acest nectar.

Pepene galben la micul dejun
Cura presupune consumul a 1-3 kg de pepene galben, timp de 3-4 zile, dimineata, pe stomacul gol, ca mic dejun, sau pe tot parcursul zilei, in functie de toleranta individuala. Totodata, cateva felii inainte de fiecare masa sunt bine-venite, dar nu ca desert.
Curele pot fi efectuate in caz de anemii si perioade de convalescenta. Astfel, se beau 3 cani de nectar pe zi. In constipatie si obezitate, se mananca dimineata, pe stomacul gol, 1-2 kilograme de pepene galben. Pentru a potoli senzatia de foame, este indicat consumul a 2-3 felii inainte de masa.
Avand efect diuretic-depurativ, este util impotriva dermatitelor alergice si infectioase. Se face o cura cu pepene galben de 10-12 de zile, timp in care sunt eliminate din dieta carnea, grasimile si alimentele sintetice sau conservate.

Cura cu pepene galben este contraindicata persoanelor cu diabet, enterite, dispepsii. Aveti grija ca pepenele sa fie bine copt, altfel provoaca diaree si indigestii!

Cura de 10 zile cu pepene rosu
Gratie compozitiei, pepenele rosu are efect diuretic, fiind indicat in afectiuni ale aparatului reno-urinar, afectiuni reumtismale, guta. De asemenea, creste imunitatea organsimului si are rol reglator hormonal.
Se poate face o cura cu pepene rosu de minimum 10 zile, in fiecare luna. Se consuma la toate cele trei mese, ultima fiind inainte de ora 19.00. Intre mese, este bine sa se bea 1-1,5 litri de lichide (apa plata cu/fara lamaie, ceaiuri, sucuri naturale). Cura se poate realiza cu miez bine copt, dulce (se consuma in jur de 2-3 kg/zi), sau sub forma de suc proaspat, consumat in maximum 15 minute.

Pepenele rosu, benefic in afectiuni renale, guta, litiaza biliara
Cura cu pepene rosu se poate face in caz de afectiuni renale, infectii sau litiaza renala. In ultimul caz se creste cantitatea de pepene si se asociaza un tratament cu plante ce ajuta la sfaramarea pietrelor. Acesta se administreaza cu cateva zile inainte de consumarea pepenelui si se continua in ultimele zile de tratament (cu mesteacan, merisor, ienupar). Pepenele rosu este recomandat ca adjuvant in reumatism si guta (10-20 de zile de cura). In caz de litiaza biliara, cura consta in seminte uscate si macinate de pepene rosu. Se ia cate 1 lingurita din acest praf in fiecare dimineata, amestecat cu 1 lingura de ulei de masline, 10 zile consecutiv, pe stomacul gol. Se sta culcat pe partea dreapta, timp de 10 minute. Tratamentul dureaza 3 luni. In caz de constipatie, se va consuma pepenele, toata portia, in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Dupa, 3-4 ore nu se mananca nimic. Pentru slabit, pepenele rosu este foarte util, gratie efectului diuretic-depurativ. Valoarea nutritiva a acestuia este aproape nula.

Inainte de a incepe o cura cu pepene pentru eliminarea pietrelor la rinichi sau bila, este bine sa consultati medicul. Acesta, in functie de dimensiunea, compozitia si pozitia calculilor, va indica sau nu acest tratament.


Pepenele rosu curata si detoxifica intern organismului, ajutand la eliminarea toxinelor din ficat, la protejarea intestinelor subtiri si la stimularea activitatii rinichilor.


Nu stiu altii cum sunt, insa eu cand ma gandesc la o felie rece de pepene rosu, imi lasa gura apa. Miezul zemos si delicios al pepenului rosu incanta papilele gustative intr-un mod in care nici cel mai pretentios si racoritor cocktail de vara nu reuseste. Si nu doar gustul sau il face un aliment incredibil, ci si efectele revigorante si reenergizante pe care le are asupra organismului. Specialistii nutritionisti ne recomanda sa consumam cu incredere pepenele rosu intrucat acesta reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de hidratare si de vitaminizare a organismului pe timpul verii. Mai mult de 90% din compozitia sa este apa. Restul zaharuri naturale, enzime, acizi organici, sodiu, potasiu si fier si licopina, un antioxidant puternic, specific fructelor si legumelor cu miez rosu, ce neutralizeaza radicalii liberi, prevenind in acelasi timp aparitia celulelor canceroase.
In plus, printre vitaminele prezente in cantitate mai mare in compozitia pepenelui rosu se afla vitamina A, cu un rol important in adaptarea vizuala, vitamina B6, ce ajuta la formarea hemoglobinei si imbunatateste capacitatea organismului de a se apara in fata infectiilor (stimuleaza formarea de anticorpi) si vitamina C, arhicunoscuta pentru efectul sau de crestere a imunitatii. Este bine sa stiti ca pepenele se numara printre alimentele cu cel mai scazut risc de a provoca alergii asa ca nu ezitati sa va rasfatati copilul cu o portie zdravana si delicioasa de pepene rosu.
Pentru ca este vara, anotimpul ideal al curelor de slabire, pe lista alimentelor preferate ar fi nemaipomenit daca ati introduce si pepenele rosu. 100 grame de pepene rosu contin doar 30 de calorii si in plus, pepenele rosu curata si detoxifica intern organismului, ajutand la eliminarea toxinelor din ficat, la protejarea intestinelor subtiri si la stimularea activitatii rinichilor. Gratie capacitatilor sale diuretice, pepenele rosu este recomandat in dieta persoanelor cu pietre la rinichi sau in a celor suferind de guta. Un puternic si eficient hidratant al organismului, pepenele rosu are efecte pozitive si asupra reglajului hormonistic din organism.

Daca esti insarcinata, cu atat mai mult este indicat sa consumi pepene rosu. Se pare ca acesta este ideal pentru prevenirea greturilor matinale, iar unii medicii specialisti sustin chiar ca, datorita continutul bogat de potasiu si magneziu, pepenele rosu impiedica aparitia preeclampsiei, o complicatie ce poate surveni in timpul sarcinii. Nu degeaba se spune ca detoxifierea din interior are efecte vizibile si la exterior. Consumat in mod frecvent, in cantitati semnificative si combinat cu tratamente externe, pepenele rosu ajuta la curatirea tenului si la tratarea acneei

Un efect cu adevarat surprinzator al pepenelui rosu a fost descoperit recent de catre oamenii de stiinta. Se pare ca, in cazul barbatilor, pepenele rosu are efecte afrodiziace reale, sporind apetitul sexual si stimuland circulatia sanguina. Intr-o cantitate extrem de mica, pepenele rosu contine si un anumit aminoacid cu un efect de dilatare a vaselor sangvine, efect pe care il au si medicamentele ce trateaza disfunctiile erectile. Ironic sau nu, pepenele a fost botezat “fructul rosu cu efect albastru”, cu aluzie la controversata pilula Viagra.

De asemenea, pepenele rosu se numara printre alimentele indicate si in cazul persoanelor suferind de inima, avand in compozitia sa o cantitate infima de grasimi saturate. Cucurbocitrinul, o substanta prezenta in compozitia pepenelui, stimuleaza dilatarea vaselor capilare si ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină