duminică, 20 septembrie 2009

Maslinele in alimentatie

Potrivit mai multor specialisti in gastronomie, nu ciresele ar trebui considerate „reginele“ fructelor de dimensiuni mici, ci maslinele. Iar daca de cirese ne putem bucura o singura luna pe an, in schimb, maslinele pot fi savurate in orice perioada si, ceea ce este mai important, ele pot reprezenta un ingredient al aperitivelor fie reci sau calde, al felurilor principale de mancare, ca sa nu mai vorbim despre celebrul pahar de Martini, servit alaturi de o apetisanta maslina verde sau de pretiosul ulei de masline.
Cultivatul maslinilor a reprezentant pentru om o activitate importanta inca din cele mai vechi timpuri. Atestari arheologice ale acestei indeletniciri exista inca din Egiptul Antic. Au fost descoperite inscriptii intr-un templu inchinat Zeului Ra, ridicat in timpul domniei lui Ramses al II-lea (1197-1165 inaintea erei noastre), care ilustreaza modul in care egiptenii cultivau maslini. In Biblie, maslinul este considerat „rege al arborilor“ sau „copacul vietii“. Cartea Genezei povesteste cum porumbelul trimis de Noe in urma Potopului se intoarce aducand o ramura de maslin. Considerat un simbol al pacii si al bunastarii, maslinul a fost venerat atat de greci, cat si de romani si a fost raspandit de acestia pe toata intinderea imperiilor lor.

Soiuri de masline
In Europa, principalele tari producatoare de masline sunt Spania, Italia, Grecia, Portugalia si Franta., iar in zilele noastre exista foarte multe varietati de maslini cunoscute de catre cultivatori. Doar in Italia au fost identificate peste 300 de varietati, iar in Spania, aproximativ 260. Principalele varietati intalnite in Italia sunt: Frantoio, Leccino si Carolea. Spre deosebire de acestea, cele intalnite in Spania (Arbequina, Cornicabra, Blanqueta) au frunze mai late si fructe mai mari, insa cu un gust mai amar, iar uleiul extras este inferior din punct de vedere calitativ. Din acest motiv, maslinele produse in Spania sunt mai rar destinate obtinerii de ulei. Acestea sunt, in schimb, tratate si consumate. Datorita climei sale (ierni blande si veri toride), Grecia ofera conditiile ideale pentru cultivarea maslinilor. Varietatile des intalnite aici sunt: Kalamon (maslina de Kalamata), Halkidikis (maslin de Halkidiki) si Savory.
Maslinele de masa pot fi clasificate in functie de dimensiunui. Exista masline Giants, considerate cele mai mari. Acestea sunt urmate de maslinele Extra Jumbo, Jumbo, Extra Large, Large, Superior Brilliants, Fine si Bullets, considerate cele mai mici.

Cum sunt tratate maslinele
Din cauza gustului lor amar, maslinele nu pot fi consumate direct, ele fiind supuse dupa culegere unor procedee de tratare. Maslinele proaspat culese sunt atat de amare, incat cu greu un necunoscator isi poate imagina ca acestea sunt comestibile. Metodele de tratare difera in functie de varietatea maslinelor, de locul in care au fost cultivate si, bineinteles, in functie de gustul ce se doreste a fi obtinut. Unele masline sunt culese verzi si necoapte, in timp ce altele sunt lasate sa atinga ultimul stadiu de coacere. Metodele de tratare constau in procesul natural de fermentare si/sau conservare in ulei, apa sau saramura.
Maslinele au un continut diversificat de minerale, avand calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, fosfor, precum si vitamine (A, C, E, K).
Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline
La ce se folosesc maslinele si uleiul de masline Imagine 1
Maslinele reprezinta unul dintre ingredientele esentiale atunci cand vine vorba de prepararea salatelor. Gustul acestora poate fi combinat perfect cu usturoiul, ardeiul, oregano, telina, ceapa, portocala sau lamaia. De asemenea, maslinele sunt folosite la prepararea diverselor retete de fripturi, la sosuri, la pizza sau spaghete, la pregatirea diverselor garnituri. Acestea pot fi utilizate intregi sau maruntite, combinate cu diverse legume sau verdeturi. Maslinele pot fi servite la oricare dintre cele trei mese ale zilei: la micul dejun, la pranz sau la cina. De asemenea, isi gasesc locul si atunci cand vine vorba de o masa obisnuita, servita in familie, dar si in cazul unor mese festive.

Uleiul de masline, sanatate lichida
Uleiul de masline joaca si el un rol esential in prepararea mancarurilor, carora le da un gust special. Homer il numea „aurul lichid“. Alaturi de otet si de sare, uleiul de masline este ideal pentru conservarea mancarurilor. Dulciurile preparate cu ulei de masline sunt, de asemenea, extrem de delicioase.
Se spune ca este uleiul ideal pentru prepararea salatelor. Totodata, acesta este folosit si in tratamentul unor afectiuni, fiind considerat un element de baza in compozitia multor medicamente si produse cosmetice. Fara indoiala, cel mai bun ulei de masline este cel „extravirgin“, obtinut direct din sucul de masline.
Uleiul de masline are efecte miraculoase asupra gustului atunci cand este folosit alaturi de suc de lamaie, otet si oua, in prepararea sosurilor de la aperitive. Uleiul de masline este ideal pentru prajit. incalzit, nu suporta modificari de structura si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri.
Uleiul de masline are punctul de ardere la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit - 180 de grade Celsius. Uleiul de masline formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive, generate de procesul prajirii. Uleiul de masline poate fi refolosit, la prajit, de pana la cinci ori






Uleiul de masline




Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de masline Uleiul de maslineInca din antichitate, grecii considerau maslinul a fi un dar trimis pamantenilor de catre zei. Ramurile acestuia simbolizau intelegerea si pacea, iar sucul fructelor, uleiul de masline, era considerat simbolul puritatii si simplitatii.
Chiar daca pare putin ciudat, uleiul de masline nu este altceva decat un sirop natural obtinut printr-un procedeu extrem de simplu care pastreaza nealterate toate proprietatile naturale ale fructului.
Uleiul de masline este un ulei vegetal care se obtine din fructele arborelui de masline (Olea europaea L.), un pom fructifer care creste in bazinul Marii Mediterane.
Uleiul de masline ste folosit pe scara larga in alimentatie, industria cosmetica, la fabricarea sapunului.
Uleiul de masline este un ulei care se foloseste in diete si cure de slabire datorita continutului mare de grasimi mononesaturate.
Studiile au relevat faptul ca riscul de producere al bolilor coronariene (ale inimii) se reduce semnificativ daca in locul uleiului traditional sau al grasimilor animale, in alimentatie se introduce consumul zilnic a doua linguri de ulei de masline (aproximativ 23 de grame).
Beneficiile apar datorita inlocuirii cantitatii de grasimi saturate cu grasimile nononesaturate continute de uleiul de masline; astfel, cantitatea de grasimi ingerata nu este mai mare si nu creste aportul caloric.

Cum se face uleiul de masline

Cea mai simpla reteta pentru prepararea uleiului de masline este urmatoarea: maslinele se curata si se piseaza, dupa care sucul obtinut este centrifugat pentru extragerea apei. Substanta astfel obtinuta este considerata cel mai sanatos ulei.

De ce uleiul de masline este bun pentru sanatate
Proprietatile benefice pe care uleiul de masline le are asupra organismului se datoreaza in mare parte acizilor grasi nesaturati, prezenti in proportie de 75% in compozitia acestuia si care au un rol important in digestie.
Dupa lungi cercetari, specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati din uleiul de masline sunt similari celor prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce aceasta substanta este tolerata foarte bine de orice organism.
Uleiul de masline are rol pozitiv in metabolismul complex al lipidelor, fiind recomandat persoanelor cu afectiuni biliare si ale intestinului. In ultimii ani, cercetarile medicale au descoperit ca uleiul de masline previne aparitia bolilor cardiovasculare si cresterea colesterolului in sange.

Uleiul de masline in cosmetica
Uleiul de masline poate fi intrebuintat si in tratamentele cosmetice, fiind recomandat persoanelor cu par uscat si degradat si pentru mentinerea unghiilor sanatoase.
Foarte multe gospodine au inlocuit in bucatarie uleiul de masline cu uleiul de floarea-soarelui si pentru ca acesta din urma este mai ieftin.

In ce tari se produce cel mai bun ulei de masline
Cei mai buni producatori de ulei de masline din lume se afla in Grecia, Algeria, Argentina, Cipru, Israel, Turcia si SUA, suprematia detinind-o producatorii din Spania (30% din productia mondiala) si Italia (24% din productia mondiala).
Atunci cand achizitionati ulei de masline trebuie sa fiti foarte atenti pe ce dati banii.

Cum stim care este cel mai bun ulei de masline
Chiar daca uleiul de floarea soarelui poate fi folosit cu succes in prepararea salatelor, dulciurilor si a mincarurilor, valoarea nutritiva a acestuia nu o poate egala pe cea pe care o are uleiul de masline.
Daca doriti ulei de masline in substanta pura, trebuie sa verificati daca pe etichete exista urmatoarea specificatie: „ulei de masline extra virgin“. Aceasta expresie certifica faptul ca uleiul a fost obtinut la rece, fara interventia altor substante chimice.
Pentru a nu isi pierde proprietatile curative, uleiul de masline trebuie pastrat in camere racoroase si intunecoase. Daca va fi pastrat in frigider, inainte de utilizare, uleiul trebuie incalzit usor, deoarece, tinut la temperaturi scazute, devine vascos.

Compozitia uleiului de masline
* Vitamina E (3-30 mg);
* Provitamina A (caroten);
* Acizi grasi mononesaturati (oleici): 56-83%;
* Acid slab polinesaturat (linoleic): 3.5-20%;
* Acid gras polineraturat (linoleic): 0-1.5%
* Acizi saturati grasi 8-23.5%, 9 calorii / gram;

Uleiul de masline, cel mai sanatos dintre toate grasimile
Grasimea folosita in mancare gaseste un substituient sanatos in uleiul de masline, care reprezinta 77% grasime mononesaturata, natural, fara colesterol. Uleiul de masline nu contine sare si o lingura ofera 8% RDA de vitamina E. Uleiul de masline nu contine gluten; acesta este gasit in grau si secara, si intr-un grad mai mic, in orz si ovaz, dar nu 100% in uleiul de masline pur.

Cele mai puternice inimi din lume sunt hranite cu ulei de masline
Dieta cretana a fost sub observatie stiintifica si medicala in ultimii ani si dieticienii si statisticienii au dovedit ca ea asigura o sanatate buna si longevitate. Consumul uleiului de masline este principalul motiv pentru care numarul cardiacilor este scazut printre locuitorii insulei Creta.

Uleiul de masline, colesterolul si bolile coronariene

Uleiul de masline scade colesterolul nedorit si limiteaza arteriosclerozele, care este unul dintre principalele motive care cauzeaza moartea in zonele industriale unde untul si grasimea de porc sunt folosite pentru gatit. Acidul oleic mononesaturat este la fel de util ca acizii grasi polinesaturati in scaderea cantitatii totale de colesterol din sange si are un efect pozitiv asupra HDL, factorul protector impotriva bolii coronariene.

Uleiul de masline si caloriile
Multi oameni se intreaba daca uleiul de masline are mai multe calorii decat celelalte uleiuri pentru gatit. Raspunsul este: Nu. O lingura de ulei de masline contine 120 de calorii. Mai mult, aroma sa bogata permite folosirea unei calitati mai mici de ulei de masline decat una dintr-un ulei mai putin bogat, reducand astfel consumul de calorii.

Ulei de masline pentru o sanatate buna
* Uleiul de masline are un efect benefic asupra ulcerului peptic si indigestiei reproducerii celulelor umane, elementul de baza al tuturor organismelor umane;
* Vitamina e si pro-vitamina A continute de uleiul de masline protejeaza pielea de razele daunatoare ale soarelui si arsuri;
* Uleiul de masline contribuie la dezvoltarea oaselor, in special la copii si adolescenti
* Compozitia uleiului de masline seamana cu laptele matern si este mai eficient in dezvoltarea sistemului nervos central la nou-nascuti si copii;
* Uleiul de masline, prin elementele antioxidante pe care le contine, protejeaza creierul si il tine in alerta la varsta inaintata;
* Sunt mai putine cazuri de cazuri de cancer (de exemplu, cancerul la san si cel al ovarelor) in bazinul Mediteranean datorita consumului de ulei de masline;
* Uleiul de masline are un rol important in lupta cu atrofia diabetica;
* Contine multe elemente antioxidante.


Uleiul de măsline pentru unghii păr şi piele

Uleiul de măsline este un adevărat aliat al frumuseţii. Bogat în vitamine, minerale şi proteine, dar şi cu un conţinut ridicat de acizi graşi omega 3 şi omega 9, uleiul asigură o hidratare profundă. Este recomandat în special persoanelor care au pielea uscată fie din cauza consumului insuficient de lichide, fie din cauza expunerilor prelungite la soare.
Veţi observa efectele sale miraculoase dacă veţi aplica o mască pentru faţă cu ulei de măsline cel puţin o dată pe săptămână. Astfel, pielea va fi mai catifelată şi mai îngrijită. Efectul va fi cu mult mai puternic dacă veţi amesteca uleiul de măsline cu ou.

ARGILĂ, MIERE
Doriţi ca tenul dumneavoastră să fie perfect curăţat? va recomand masca cu argilă, suc de castraveţi şi ulei de măsline. Se amestecă o lingură de ulei de măsline cu puţin suc de castraveţi şi se adaugă argilă până se obţine o pastă. Se aplică pe faţă timp de 20-30 de minute. Această mască poate fi folosită o dată la două zile.

Uleiul de măsline este soluţia şi pentru tenurile ridate şi uscate. Se recomandă masca cu ou, miere, ulei de măsline şi fructe de sezon. Se amestecă un ou crud bătut cu o lingură de miere şi o lingură de ulei de măsline. Se adaugă suc de fructe şi se aplică pe faţă 20-30 de minute. Se curăţă cu apă călduţă.

Şi unghiile pot beneficia de proprietăţile benefice ale uleiului de măsline. În cazul în care cuticulele îţi dau bătăi de cap, iar unghiile sunt fragile, se rup şi se exfoliază foarte uşor, uleiul de măsline îţi poate fi de un real folos. Este foarte simplu: înmoi unghiile timp de 30 de minute în ulei de măsline.

Pentru unghii mai puternice se poate încălzi uşor o cantitate suficientă de ulei de măsline (să fie doar călduţ, nu fierbinte) şi se vor ţine unghiile cufundate în ulei aproximativ 15 minute. Medicul Cristina Bălănescu ne sfătuieşte ca acest procedeu să fie repetat zilnic, o săptămână.

BENEFIC PENTRU PĂR
Vopseaua sau utilizarea frecventă a foehnului determină uscarea şi fragilizarea părului. Pentru a reda părului aspectul strălucitor, medicul Cristina Bălănescu recomandă tamponările zilnice cu ulei de măsline la rădăcina părului. Pentru părul uscat şi deteriorat, poate fi folosită o mască dintr-o lingură de ulei de măsline şi gălbenuş de ou. Părul şe masează cu acest amestec înainte de baie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină