duminică, 11 octombrie 2009

De ce ai arsuri la stomac?

De ce ai arsuri la stomac? Aproape ca nu exista persoana care sa nu fi suferit, la un moment dat, de arsuri la stomac. In SUA, de exemplu, 60 milioane de oameni au parte de asemenea suferinte macar o data pe luna.

Cand nu e vorba de vreo boala ale carei simptome sunt si arsurile la stomac, e mai greu de descoperit care este motivul asa-zisei aciditati, cum i se mai spune in popor.

Adesea, e vorba despre mancare picanta, prajituri cu ciocolata sau doar o masa prea incarcata de Craciun sau Pasti.

Numai ca aceasta aciditate nu se trage doar de la alimentatie, conform Health.com. Iar daca arsurile tin mai multe zile, e cazul sa consulti un medic pentru a afla cauza acestora.

Inainte sa ajungi la medic, informeaza-te insa. E posibil sa afli singur cauza acestui disconfort. Nu te rezuma insa doar la propriul diagnostic.

Fumatul

Daca mai aveai nevoie de un motiv pentru a renunta la acest obicei extrem de nesanatos, iata-l! Fumatul poate avea ca rezultat aciditatea la stomac, conform cercetatorilor americani.

Acesta poate avea ca urmare slabirea consistentei valvei dintre stomac si esofag, ceea ce face ca acidul din stomac sa ajunga in esofag. Ce poti face pentru a scapa de arsurile la stomac in acest caz? Lasa-te de fumat!

Suplimentele cu ulei de peste

Uleiul de peste contine acizi grasi Omega 3, care apara natural inima de eventualele boli, depresie si multe alte neplaceri. Totusi, putini stiu ca poate avea ca si efect secundar arsurile la stomac.


Medicamentele pentru arsuri la stomac dau dependenta


Medicamentele pentru arsuri la stomac dau dependenta Mare parte din populatia lumii sufera de arsuri la stomac. Numai in SUA, una din 20 de persoane se confrunta cu acest neajuns.

Doar ca putini stiu ca incetarea medicatiei in cazul acestei afectiuni face mai mult rau decat bine, simptomele devenind si mai urate decat inainte de inceperea tratamentului.

Pentru a arata ca de vina sunt chiar medicamentele in cauza, cercetatorii au incercat aceste medicamente si pe oameni sanatosi, care nu aveau aceste probleme. Dupa incetarea "tratamentului", acestia s-au pomenit cu arsuri la stomac, conform npr.org.

Vestea rea e ca aceasta "dependenta" se dezvolta in doar cateva zile.

Medicamentele pentru arsuri, factor declansator al bolii

Pana acum se credea ca aceste arsuri stomacale, aparute dupa intreruperea tratamentului, sunt doar o inchipuire, un fenomen mai degraba psihologic.

Insa studiul in cadrul caruia unei grupe de oameni sanatosi i s-au dat astfel de medicamente, in timp ce alteia, formata tot din oameni sanatosi, i s-a dat placebo, fara ca voluntarii sa stie ce pastile iau, a aratat clar ca doar in prima grupa au aparut efectele adverse si ca acestea erau cat se poate de reale, a explicat Christina Reimer, cercetator in cadrul Universitatii din Copenhaga, autoarea studiului.

Cercetari anterioare au aratat ca medicamentele folosite in cazul arsurilor la stomac, care interactioneaza cu acizii din stomac, maresc riscul de infectii intestinale si pneumonie. Interfereaza, de asemenea, si cu absorbtia de ...


Scapa de arsurile la stomac


Scapa de arsurile la stomac Crampele si arsurile la stomac apar din cauza consumului excesiv de alimente picante, paharelor de alcool carora le pierdem numarul, somnului agitat si alimentatiei necorespunzatoare.

Stresul este si el un factor favorizant, la fel si mesele consumate rapid, fara a mesteca foarte bine alimentele. Aciditatea stomacala creste, iar inflamatiile creeaza starea de disconfort si durerile suparatoare, informeaza himalayahomeremedies.com.

Problemele digestive apar la majoritatea persoanelor care nu isi controleaza atent regimul alimentar si ritmul in care mananca.

Tocmai de aceea, specialistii recomanda evitarea meselor in fata televizorului sau a celor pe fuga, care au ca efect arsuri si dureri care nu dispar atat de usor.

Remedii simple

Bananele reduc aciditatea stomacala si, consumate zilnic, elimina complicatiile gastrointestinale. Mierea este si ea un remediu simplu impotriva arsurilor si se consuma inaintea fiecarei mese.

Evita prajelile, mancarurile condimentate, ceapa, varza, ridichiile si piperul in mancare. Nu manca in graba, nemestecat si lasa o pauza de cateva minute bune intre felurile de mancare, pentru ca stomacul sa poata functiona normal.

Cei doi litri de apa pe zi sunt esentiali pentru o hidratare corespunzatoare. Evita sa mananci inainte de a te culca, pentru ca astfel blochezi activitatea stomacala normala. Vei fi balonat a doua zi, iar gazele si crampele nu iti vor da pace.


Arsurile la stomac sunt adesea descrise ca o „durere vie” care se situeaza sub stern sau popular zis in capul pieptului. Multe persoane asociaza aceste senzatii neplacute cu mesele copioase, foarte bogate in grasimi, in timp ce altele resimt o durere care apare noaptea si care perturba somnul din cauza stresului puternic la care sunt supuse zilnic.


Arsurile la stomac sunt o tulburare a starii de sanatate a organismului care se intensifica dupa luarea meselor si dupa ce persoana se intinde in pat sau isi inclina pozitia corpului. O mancare bogata in grasimi, foarte condimentata, menta piperata, cafeaua, alcoolul si tigarile se pot afla la originea arsurilor la stomac.




















Cauzele aparitiei arsurilor la stomac

Arsurile la stomac frecvente sunt adesea un simptom clasic al unei tulburari a stomacului denumita refluxul gastro-esofagian. In urma cresterii cantitatii de suc gastric, acesta urca din stomac in esofag.

Cum poti stii daca arsurile la stomac sunt un simptom al refluxului gastric?

Medicul va stabili diagnosticul de reflux gastro-esofagian bazandu-se pe o descriere a simptomelor si in functie de frecventa lor (doua zile sau mai multe pe saptamana). Insa nici frecventa si nici gravitatea simptomelor nu reprezinta un bun indicator in ceea ce priveste tulburarile esofagiene.

Inainte de a evalua aceste probleme, probabil vei fi supus/a unui examen cunoscut sub numele de endoscopie care consta in introducerea unui tub in esofag pentru a studia peretele. Totusi, acest control este efectuat doar daca tratamentul medicamentos nu s-a dovedit eficient.

Esofagul este canalul care permite mancarii sa treaca din cavitatea bucala in stomac. Dat fiind ca functia esofagului este de a transporta hrana, peretele sau intra in contact permanent cu acidul gastric (acid si pepsina), la intervale mici de timp. Exista intre esofag si stomac un dispozitiv de inchidere care opreste trecerea continutului din stomac in esofag.

Daca se produce refluxul, esofagul poate in mod normal sa reintoarca continutul in stomac si de asemenea poate neutraliza acidul. Insa, exista o situatie speciala cand acidul gastric ramane in esofagul persoanelor afectate de boala refluxului gastro-esofagian mai mult timp decat este normal. Se intampla acest lucru pentru ca dispozitivul de inchidere dintre stomac si esofag nu functioneaza corespunzator sau pentru ca esofagul nu reuseste sa impinga continutul inspre stomac si sa neutralizeze acidul.

Saliva este unul dintre mijloacele pe care corpul le foloseste pentru a neutraliza efectiv acidului gastric care se gaseste in esofag. In timpul somnului, cantitatea de saliva se diminueaza. Acest fenomen poate contribui la aparitia simptomelor de arsura la stomac in special pe timpul noptii. Fumatul diminueaza secretia de saliva iar nicotina din tigari are o influenta asupra dispozitivului de inchidere situat intre esofag si stomac.

Anumite alimente pot cauza o proasta functionare a dispozitivului de inchidere intre esofag si stomac. Printre acestea se numara alimentele cu multe grasimi, condimentele, ciocolata etc. Chiar si diferite medicamente eliberate pe reteta medicala pentru a trata anumite boli pot slabi dispozitivul de inchidere. De asemenea, obezitatea este un factor de risc in ceea ce priveste refluxul gastro-esofagian.

Refluxul gastro-esofagian acutizeaza probleme deja existente

Refluxul gastro-esofagian neglijat pe o lunga perioada de timp poate duce la iritarea peretelui esofagului (afectiune denumita esofagita) si implicit la aparitia cicatricilor la nivelul esofagului. Aceste cicatrici formeaza stenoze (ingustare a unui canal sau a unui orificiu din organism in urma unei cicatrizari, a unei inflamatii, a unei tumori etc) care pot ingreuna procesul de deglutitie.

Neglijat, refluxul gastro-esofagian poate cauza alte probleme grave. Peretele esofagului al persoanelor afectate de reflux gastric va suferi modificari celulare. Se poate produce afectiunea ulcerul lui Barett iar riscul de cancer de esofag creste simtitor.



Cand trebuie sa mergi la medic?

Daca simptomele arsurilor la stomac apar tot mai des si daca intervereaza cu somnul si activitatea cotidiana, este indicat sa consulti medicul. De asemenea, iata ce trebuie sa reprezinte pentru tine un semnal de alarma:
- simptomele apar dupa ce ai implinit 55 de ani;
- pierdere in greutate neasteptata;
- anemie sau scadere a nivelului de fier din sange (senzatie permanenta de oboseala, paloare a fetei, slabiciune fizica);
- stari de greata, insotite de varsaturi;
- dificultate la inghitire.


5 sfaturi pentru a limita arsurile la stomac

1. In momentul in care stai la masa relaxeaza-te. Acorda timp suficient meselor principale, mesteca incet pentru ca astfel iti ajuti stomacul sa digere mancarea.
2. Nu te intinde in pat imediat ce ai mancat. Asteapta cel putin doua ore. Evita sa consumi ceva inainte de culcare si foarte important: dormi pe o perna usor ridicata.
3. Evita sa bei alcool pentru ca ajuta la cresterea sucului gastric.
4. Sunt eficiente o serie de medicamente: antiacidele de exemplu sunt recunoscute pentru eliminarea arsurilor la stomac care apar ocazional.
5. Daca arsurile la stomac sunt asociate cu respiratie suieratoare, cu tuse, stari de greata si varsaturi este recomandat sa consulti de urgenta medicul.


Alimente de evitat/ de privilegiat

Anumite alimente pot contribui la aparitia arsurilor la stomac facilitand aparitia refluxului gastric in esofag. Altele pot creste producerea sucurilor gastrice. De aceea, este important sa ai grija la ceea ce iti pui in farfurie.
- De privilegiat: alimentele bogate in proteine (carne, peste, pasare) si produse lactate (lapte, branza slaba, produse degresate).
- De evitat: alimente bogate in materii grase (prajeli, lapte, carne grasa), ciocolata, menta (bomboane, ceaiuri etc) si ceapa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină