vineri, 30 octombrie 2009

Rodiile, fructele inimii

Rodiile sînt cultivate încă din Antichitate în sudul Europei şi în nordul Africii. Aceste fructe zemoase cu gust dulce-acrişor erau recomandate de Hipocrat în cazul tulburărilor digestive. În timp, rodiile au devenit cunoscute pentru proprietăţile lor de tonifiere a muşchiului cardiac şi de stimulare a imunităţii. Aceste beneficii sînt asigurate de conţinutul bogat de vitamina C, betacaroten, minerale, polifenoli şi taninuri. rodie.jpg


Un studiu prezentat cu prilejul unui congres de cardiologie a arătat că rodiile constituie un excelent remediu pentru inimă. Cercetările au fost efectuate pe un grup de 190 de pacienţi cu diverse tulburări cardiace, însoţite de nivelul crescut al colesterolului. Unii dintre pacienţi au asociat tratamentul medicamentos cu consumul zilnic de rodii, iar ceilalţi au respectat doar medicaţia. După trei luni, cei care au mâncat rodii au prezentat îmbunătăţirea circulaţiei sîngelui, creşterea performanţei cardiace, precum şi scăderea în limite normale a tensiunii arteriale şi a colesterolului. Nu toate aceste efecte benefice au fost observate în cazul pacienţilor trataţi doar cu medicamente.


Rodia joaca un rol foarte important în medicina si cosmetica. Continutul ridicat de vitamine, aduce sucul de rodie în Top 10 (al sucurilor bogate în vitamine), pe locul 1.

 Rodia (punica granatum) cultiva in prezent atat in regiunile mediteraniene ct si in alte tari precum: Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, Asia, Malayezia, Spania, SUA (California, Arizona)
Rodia - fructul fructelor


Proprietati nutritive pe 100 g


  • Calorii 79


  • Grasimi 0,6 g


  • Zaharuri 16,9 g


  • Calciu 9 mg


  • Caliu 264 mg

  • Fosfor 18 mg


  • Proteine 0,7




  • S-a demonstrat că sucul de rodie conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decît ceaiul verde şi vinul roşu. De aceea, persoanele care obişnuiesc să bea frecvent un astfel de suc sînt ferite de infecţii, îmbătrînire precoce, boli neurodegenerative, cancer.

    Un pahar de suc de rodie zilnic este benefic şi pentru stomac, crescînd pofta de mîncare şi stimulînd digestia. Acest suc răcoritor este excelent în zilele de vară. Pentru a obţine un suc parfumat este bine să alegem fructe bine coapte, cu coaja purpurie, strălucitoare. Acestea au în interior bobiţe roşii, dulci şi cărnoase.

    Datorită proprietăţilor astringente, sucul de rodie este recomandat în cazul diareii. Enterocolitele pot fi tratate şi cu ajutorul cojii sau al seminţelor de rodie: 20 g coajă uscată sau 50 g seminţe se fierb la foc mic 30 de minute, se strecoară şi se iau cîte două linguri din acest preparat de două ori pe zi. Dozele recomandate nu trebuie depăşite. Supradozarea acestor decocturi poate determina dureri de cap, ameţeli, tulburări de vedere, greţuri sau vărsături.

    Aceste fructe au numeroase intrebuintari in afara de cele alimentare. Sunt astringente, au proprietati antimicrobiene, antifungice si antivirale. Scoarta copacului contine taninuri si alcaloizi, iar fructele sunt foarte bogate in viatamina C si compusi polifenolici. De asemenea, au actiune antiinflamatoare si antioxidanta", ne-a explicat dr. Larisa Ionescu

    Fructele proaspete se pot pastra la loc racoros, maxim o luna. Depozitate la racoare timp indelungat,coaja devine mata,iar fructul se întareste. Nu mai este bun de mîncat,sau pentru suc,dar se pot recupera semintele, sau se poate pisa si folosi pe post de masca pentru împrospatarea tenului.
    Rodiile se culeg in stare coapta. Dupa recolta fructul nu mai produce zaharuri.
    Interiorul fructului este format din multe boabe/graunte carnoase-zemoase.Fiecare bob,contine o samînta. Semintele se pot usca. Se folosesc pe post de condiment. Au gust acrisor.
    Rodia joaca un rol foarte important in medicina si cosmetica.
    Continutul ridicat de vitamine, aduce sucul de rodie in Top 10 (al sucurilor bogate in vitamine), pe locul 1. Fiind bogat in fosfor, calciu, fier, magneziu, este recomandat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si anemiei. Protejeaza prostata,colonul si intestinul subtire. Este indicat chiar si pentru scaderea colesterolului.
    Un singur fruct acopera 40% din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult. Este bogat în vitamina A si E, acid folic si contine foarte multi antioxidanti.
    In cosmetica s-a descoperit ca extractele de rodie sunt foarte bune pentru piele. Fructul contine acid elagic care are efecte anticancerigene, antimutagene, anticarcinogene, antivirale si ajuta la depigmentarea petelor produse de arsurile solare, asa s-a ajuns la cremele anti-age, pe baza de rodii care se pare ca sînt foarte eficiente.



    COSMETICĂ. Avînd proprietăţi antibacteriene, astringente şi antiinflamatorii, sucul de rodie poate fi utilizat pentru îngrijirea tenului şi a părului. Pentru a atenua pistruile sau petele maronii preparaţi o mască dintr-o linguriţă de suc de rodii cu o linguriţă de smîntînă. Aplicaţi masca pe faţă pentru 10-15 minute şi apoi îndepărtaţi-o cu apă călduţă. Dacă vreţi să aveţi un păr strălucitor, este suficient să vă masaţi părul la rădăcină cu un amestec de suc de rodii şi suc de lămîie, cu o jumătate de oră înainte de a vă spăla pe cap.
     
    Celebrul dermatolog Dr. Murad, cunoscut in toata lumea pentru produsele anti-aging, a descoperit ca extractele de rodie fac minuni si pentru piele. Fructul mai contine si acid elagic care este un puternic combatant al radicalilor liberi si are efecte anti-cancerigene, anti-mutagene, anti-virale, anti-carcinogene si ajuta la depigmentarea petelor cauzate de arsuri solare. Astfel au aparut cosmeticele anti-imbatranire si suplimentele alimentare pe baza de rodii. Si marile companii nu s-au oprit aici. Exista si un parfum cu note de rodie (Pomegranate Noir de la Jo Malone).









    Un comentariu:

    1. Rodia este intradevar foarte nutritiva si o rodie poate tine de foame timp indelungat datorita factorilor cu care acasta a fost binecuvantata de natura.

      Citeste mai multe despre Rodie

      RăspundețiȘtergere

    Totalul afișărilor de pagină