sâmbătă, 3 octombrie 2009

Ingrijirea unghiilor

Unghiile sunt formatiuni anexe ale pielii, care, pe langa rolul lor practic, au si un important rol estetic. Se considera chiar ca ele dau masura sanatatii, motiv pentru care modificarile ce apar la nivelul unghiilor pot constitui un semnal de alarma, indicand un nivel scazut al calciului sau proasta functionare a glandelor hipofiza si tiroida.

Foarte multe femei se confrunta cu problema unghiilor moi, friabile. Cauzele acestor afectiuni sunt diverse: actiunea nociva a detergentilor pentru vase, surmenajul fizic si nervos, calitatea slaba a lacurilor de unghii si a dizolvantilor, sau alimentatia gresita.

Friabilitatea unghiilor indica de obicei o lipsa de calciu, magneziu , sau vitamina B8. Unghiile concave pot indica o stare de anemie, lipsa de fier si carenta de vitamina C. Ele pot fi insa si rezultatul unor traumatisme sau a actiunii unor substante caustice. Si petele albe de pe unghii pot constitui un indiciu pentru anemie, insa acestea pot sa fie si ereditare . Unghiile striate(care prezinta dungi mici, paralele, pe suprafata) se pot datora unor infectii grave, traumatismelor locale, intoxicatiilor sau lipsei de calciu.

Alimentatia

Pentru a avea unghii sanatoase, este necesar sa consumati cat mai multe lactate, legume, citrice, ficat si carne proaspata, oleaginoase, galbenus de ou, si, la indicatia medicului, puteti chiar sa suplimentati alimentatia cu magneziu, vitamina B, calciu si vitamina D, sub forma de comprimate. Daca suferiti de oricare din afectiunile prezentate, incercati sa nu mai folositi lacul de unghii timp de doua saptamani.

Tratamente naturiste

Un tratament foarte la indemana pentru intarirea unghiilor consta in bai caldute cu ulei de masline sau de ricin. Introduceti zilnic mainile (de ce sa nu le ingrijim simultan?) in ulei caldut combinat cu putin suc de lamaie, si mentineti timp de 10 minute. Se poate adauga si continutul de la doua-trei capsule de vitamina E.

Indicat este si uleiul din germeni de porumb, procedand in acelasi fel. De asemenea, este recomandat sa aplicati zilnic, pe suprafata unghiilor, glicerina. Nu uitati ca aveti libertatea de a combina aceste ingrediente asa cum doriti, adica se poate combina uleiul, cu zeama de lamaie, cu vitamina A, sau vitamina E. Se pot folosi impreuna, dar nu este o tragedie daca va lipseste unul dintre ele.

Pentru unghiile casante, este ideala o crema care sa contina:
• ulei de parafina ( se gaseste la plafar)
• ceara alba ( o gasiti la apicultori)
• solutie de vitamina A ( se gaseste in farmacii sau la plafar)
• tinctura de propolis ( la plafar sau la farmacii)
Masati unghiile dimineata si seara cu aceasta crema. Nu numai ca intareste unghiile, dar ele capata si un aspect stralucitor si sanatos.

Laptele este recomandat nu numai pentru consum, ci si pentru uz extern. Amestecati o ceasca de lapte, cu vitamina A si doua lingurite de crema lichida, incalziti produsul si inmuiati unghiile sau ungeti-le cu o pensula inmuiata in acest produs.

Pentru unghiile decolorate se recomanda un tratament pe baza de zeama de lamaie, combinata cu sare de bucatarie. Masati unghiile cu aceasta lotiune, sau frecati-le usor cu o periuta moale.

Produse din comert

In comert se gasesc produse destinate intaririi unghiilor, atat sub forma de lotiuni cat si suplimente alimentare. Un produs foarte bun este lotiunea pentru tratarea unghiilor, cu vitamina B5, de la “Farmec”. Produsul se gaseste in farmacii sau la plafar,este foarte accessibil si extrem de eficient, costa numai 4,20 Ron. Si gelul pentru ingrijirea unghiilor produs de Mari-Tis este de buna calitate, desi pretul este foarte scazut (3,30 Ron).

La Avon gasiti o gama intreaga de produse destinate ingrijirii unghiilor, care au efect benefic pentru aspectul si sanatatea lor. Capsulele de la Revalid sunt foarte bune pentru tratarea unghiilor friabile, si, in acelasi timp, sunt eficiente si pentru tratarea diferitelor afectiuni ale parului (cadere, lipsa stralucirii, par despicat). Tratamentul trebuie urmat cel putin o luna, ideal timp de trei luni. Cereti capsule Revalid in al caror prospect se specifica si actiunea asupra unghiilor (blistere a cate sase capsule), deoarece se gasesc si capsule indicate exclusiv pentru par (blistere a cate 10 capsule).

Micozele unghiilor

Aceste afectiuni sunt tot mai frecventa, in special vara. Micozele sunt provocate de o ciuperca si sunt transmisibile, se pot lua foarte usor atat la piscina, cat si la saloanele cosmetice care nu dezinfecteza corect uneltele folosite. Acesta este si motivul pentru care nu este recomandat sa imprumutati forfecuta de unghii sau pila. Deseori micozele sunt confundate in faza initiala cu alte afectiuni ale unghiilor. Unghia afectata de micoza devine foarte subtire, friabila, si se desprinde treptat de pe deget. Ea se mai poate prezenta si ca o pata alba care apare sub unghie.

Daca prezentati astfel de simptome, trebuie neaparat sa consultati medicul dermatolog. Tratamentul este indelungat si extrem de neplacut si destul de costisitor. Insa absolut necesar, deoarece de la o singura unghie ea se va extinde treptat la toate unghiile.

Daca nu urmati intocmai indicatiile medicului, exista riscul crescut al reaparitiei micozei. In general se recomanda o crema cu actiune chimica, ce trebuie aplicata in fiecare seara pentru a dizolva unghia. Se aplica aceasta crema pe suprafata unghiei, apoi aceasta trebuie sa fie infasurata in plastic (bucatele mici), care sunt mentinute astfel pana a doua zi. Unghiile tratate sunt distruse in aproximativ trei saptamani. Pentru a ajuta procesul, unii medici recomanda racairea unghiei chiar cu un ciob oarecare. Acest proces va fi insotit si de un tratament medicamentos antimicotic. Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat mai bine. Este posibil chiar sa evitati acest proces, destul de traumatizant, printr-un tratament mult mai simplu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină