duminică, 11 iulie 2010

"Ceaiuri..... pentru trup si suflet"

"Traim ca sa mancam, sau mancam ca sa traim?"

O intrebare veche la care fiecare dintre noi putem raspunde in functie de dorintele, optiunile si ...timpul pe care il avem. Nu voi incerca sa fac ceva pretentios, ci simplu si la obiect, pentru oameni obisnuiti.
Cana de ceai cald care ne astepta aburind pe masa dimineata sau cand veneam de la scoala nu era doar un element in plus, ci obicei din batrani de purificare a trupului si sufletului. Bineinteles ca se poate aplica si varianta moderna a ceaiului servit cu mici cuburi de gheata.
Ceaiul de chimen (aproape de culoarea originala)

Cunoscut inca din antichitate, este o planta utilizata la diverse preparate culinare, dar mai ales pentru a prepara un ceai cu efect calmant, dezinfectant si usor antidiareic. De fapt, majoritatea ceaiurilor pentru colicile bebelusilor sunt pe baza de chimen. Procurarea chimenului este la indemana oricui, putand fi gasit in orice supermarket sau plafar, ata in varianta seminte cat si macinat.
Preparare: Se pune la fiert 1 l de apa, la foc mic, in care adaugam 1 lingura mare de chimen si una de miere (pentru efectul antidiareic puneti 1 lingurita zahar/zaharina sau il lasati neindulcit). Dupa ce a dat in clocot se mai tine pe foc 1 min. In momentul servirii ii puteti adauga scortisoara sau lapte dulce dupa gust.

Ceaiul de fructe
Deosebit de ceaiurile-pliculet, necesita foarte putin efort din partea noastra. Fructele sunt parte din dieta oricarei persoane, indiferent ca vrea sa aiba o silueta armonioasa sau sa manance sanatos. Merele, perele, gutuile, portocalele, lamaile, sunt tot atatea surse de vitamine si un excelent desert pentru "siluete". de fiecare data cand consumati aceste fructe, pastrati-le coaja. Da, cojile fructelor, pe care le putem pune la uscat intr-un loc fara umiditate (pentru cei ce nu au un asemenea loc....merge si pe "sifonier").
Preparare: La un litru de apa pus la fiert se adauga combinatia preferata de coji de fructe, spre exemplu portocale si mere, 2 linguri mari. Dupa ce a dat in clocot, se mai tine pe foc 2 min. Se serveste cu scortisoara, dupa gust. Are o culoare superba si aroma fructelor pe care le preferi.

Ceaiul de nuca

Cunoscut remediu din batrani, ceaiul de coji de nuca este ideal in cazul racelilor la copii si la adulti, mai ales cand este insotita de tuse seaca persistenta.
Preparare: intr-un ibric punem la fiert 200-300 ml apa, iar cand apa a dat in clocot adaugam 4-5 nuci bine spalate si putin crapate. Se lasa la fiert aprox. 9-10 min, dupa care se serveste indulcit cu miere sau sirop de muguri de brad. Are un gust bun, iar tusea dispare destul de repede.

Ceaiul de ceapa

Nu este un ceai deosebit de popular, dar efectele sunt aproape imediate, astfel incat il recomand cu caldura.
Preparare: punem intr-un ibric o ceapa mica, spalata bine dar necuratata, taiata in patru. Dupa ce apa a dat in clocot se stinge focul imediat si se lasa acoperit 4-5 minute. In momentul servirii, pentru a mai anula gustul de ceapa, puteti adauga putin sirop de muguri de brad cu scortisoara sau un pliculet de zahar vanilat.

Ceaiul de menta


Cunoscut antidiareic, calmant si cicatrizant, ceaiul de menta (sau izma) poate fi consumat in orice anotimp, fie din frunze proaspete, fie uscate toamna si iarna. Asigurati-va ca aveti in casa un manunchi de izma cules vara, nu strica niciodata, si il puteti consuma doar pentru placerea aromei intr-o seara rece de iarna.
Preparare: se pun pe foc 500 ml apa; cand apa incepe sa fiarba, se adauga 2-3 fire de menta (2 linguri de frunze), si se lasa la foc mic 2 min. Daca il doriti mai concentrat, mariti cantitatea de frunze. In momentul servirii, se poate indulci cu putina miere sau sirop de muguri de brad/pin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină