Cocosul este un arbore tropical prin excelenta, probabil originar din sud-estul Asiei. S-a intins pe suprafata globului pamantesc datorita fructului sau, nuca de cocos, fruct de o rezistenta uimitoare, ce inchisa perfect intr-o coaja dura, supla, etansata, ce transporta 1/2-1 litru de apa necesar germinarii si o migdala bogata ce va fi digerata de noua plantuta.
Cocosul nu este un arbore real. Trunchiul sau este un bat care se alungeste, dar nu se ingroasa prin cercuri concentrice, ci dimpotriva, cu cat se lungeste mai mult, cu atat devine mai subtire. In mijlocul panasului de frunze, se gaseste inima cocsului: nuca de cocos.
Nuca de cocs evolueaza: cand e foarte tanara, este goala. Apoi coaja sa se intareste si cavitatea interioara se umple cu un lichid transparent. Isi face aparitia albumenul, un strat moale ce seamana cu albusul de ou. In acest stadiu nuca este verde, lichidul (apa de cocos) este usor dulceaga, un pic intepatoare, perfecta ca bautura. Maturarea se termina cand albumenul se ingroasa si este plin de ulei.
Compozitia chimica si proprietatile nucii de cocos
Invelisul nucii verzi, extrem de astringenta are mult tanin. In acest stadiu, compozitia apei de cocos este urmatoarea:
- 93,5% apa
- 2% glucoza
- 4% fructoza
- urme de inulina, proteine
- o cantitate foarte mica de saruri minerale
Este un lichid steril, aproape isotonic, care poate inlocui serumul fiziologic intr-o perfuzie intravenoasa, usor diuretic. La maturitate, migdala proaspata, incarcata de lipide, are in medie:
- 40 à 50% apa
- 4% proteine
- 30 à 40% lipide
- 4% de glicude
- 10% de celuloza
- minerale
- vitamina C si B in catitati mici.
Migdala coapta si uscata este cea care ne da uleiul de cocos. Compozitia sa inseamna acizi grasi. La o temperatura inferioara celei de 25 de grade, uleiul se transforma in unt de cocos.
Mod de folosire
In toate tarile tropicale se foloseste laptele de cocos, o emulsie de ulei in apa de cocos. Intr-o cantitate mica, acest “lapte” este digestiv si comod de folosit cu o gramada de platouri: cruditati, peste, carne, salata de fructe, patiserie. Pe stomacul gol, este un laxativ delicat, un purgativ pentru anumite persoane.
Uleiul de cocos poate fi extras si acasa. Aromatizat cu esente de flori sau parfumuri, acest ulei este exceptional pentru piele, calmand eczemele, arsurile solare, infrumusetand parul. Este perfect pentru ingrijirea parului, a pielii in general.
Apa de cocos este un diuretic foarte bine suportat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu