duminică, 17 octombrie 2010

9 ingrediente naturale de adăugat în apa de baie

Venirea perioadei reci mă face să caut din ce în ce mai des căldura, fie că vine dintr-o cană aburindă de ceai sau ciocolată caldă, de la cuptorul în care se coace o pâine sau cel mai simplu și la îndemână de la o cadă plină cu apă fierbinte. Adaug în apa din cadă diferite ingrediente, toate naturale, care ridică o baie obișnuită de la rangul de simplă necesitate, la rang de răsfăț.

Iată ce ar trebui să aveți la îndemână dacă vreți să îmi urmați exemplul:

MIERE ȘI LAPTE

Este o combinație imbatabilă. Aveți nevoie de 1 litru de lapte și o cană de miere. Cel mai simplu este să le puneți în cadă înainte de a drumul la apă, le amestecați ușor cu jetul de la duș, după care lăsați apa să curgă. O altă metodă este să încălziți laptele la foc mic, adăugați mierea și amestecați ușor până când se topește, dar trebuie să aveți grijă să nu dea în fiert.

La sfărșitul băii clătiți-vă pe corp foarte bine cu apă din abundență pentru a îndepărta și ultimele urme de lapte. Lasă pielea moale și hidratată.

OȚET DE MERE

Aveți nevoie de 250 de ml de oțet de mere. Se adaugă în apa caldă și are efect de înviorare, este excelent dacă aveți pielea grasă.

DROJDIE DE BERE

Dizolvați aproximativ 100 de grame de drojdie de bere într-un litru de apă caldă, pe care apoi o adăugați în apa de baie. Drojdia de bere este recomandată celor care au pielea uscată sau aspră.

TĂRÂȚE ȘI LAPTE

Fierbeți tărâțele pentru aproximativ 15 minute în 2 litrii de lapte. Lichidul rezultat se adaugă în apa de baie. Clătiți-vă pe corp foarte bine cu apă caldă pentru a îndepărta și ultimele urme de lapte

ARGILĂ ALBĂ

Dacă vă doriți o adevărată dezintoxicare a pielii adăugați în apa de baie 300-400 de grame de argilă albă, stați în apă maxim 30 de minute, după care clătiți-vă folosind doar apă simplă, fără să folosiți săpun. Veți simți pielea curată, argila este recunoscută pentru proprietățile sale de îndepărtare a celulelor moarte.

ULEIURI ESENȚIALE

Adăugați maxim 10 picături de uleiuri esențiale în 50 de ml de ulei de măsline, pe care îl adăugați apoi în apa de baie.

SARE DE MARE

Sarea de mare este bogată în minerale care au efect benefic asupra pielii. Adăugați 250-300 de grame de sare de mare în apa caldă și nu stați în cadă mai mult de 20-25 de minute.

APA DE TRANDAFIRI

Fie că o cumpărați dintr-un magazin naturist, fie că o pregătiți acasă, apa de trandafiri adăugată în apa de baie are efect de hidratare. Dacă doriți să o pregătiți acasă aveți nevoie de 50 de grame de petale de trandafiri și un litru de apă pe care care să le puneți împreună la fiert pentru 20 de minute la foc foarte mic.

Răciți lichidul astfel obținut, strecurați și adăugați în apa de baie. Pentru relaxare puteți adăuga în apa pe care o fierbeți, pe lângă petalele de trandafir și cîteva flori de lavandă sau rămurele de rozmarin.

Voi ce ingrediente naturale folosiți pentru a vă transforma baia într-un mic răsfăț?

sâmbătă, 16 octombrie 2010

smochinele

Smochinele se numara printre primele fructe pe care le-a cunoscut omul. Aceste fructe mici, delicioase si foarte dulci erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei si ocupau un loc foarte important in multe culturi din intreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau ca acestea reprezinta un dar de la zeul fertilitatii. In Orient si Asia smochinele sunt considerate afrodiziace puternice. Smochinele sunt fructe de sezon care se gasesc in partile de vest ale Asiei.

Cu toate acestea, smochinele uscate sunt intotdeauna disponibile. Smochinele au coaja neteda, seminte crocante si sunt delicioase. Ele sunt utile si ca ingrediente in preparate culinare. Culoarea fructelor variaza de la verde, violet la aproape negru. Pulpa fructului poate fi de culoare rosie, portocalie sau roz. Smochinele proaspete se pot consuma coapte si crude iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate in compot de fructe uscate. Smochinele proaspete furnizeaza o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g.

Toate smochinele, uscate sau proaspete sunt foarte hranitoare. Beneficiile pentru sanatate pot fi atribuite continutului de minerale si de vitamine. Smochinele contin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu ci clor. Nu numai ca sunt gustoase, dar au si o serie de avantaje pentru mentinerea sanatatii. Acestea contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie.

Sase smochine contin 891 mg de potasiu, adica aproape 20% din nevoia zilnica si de doua ori continutul de potasiu dintr-o banana mare. Unele studii au corelat nivelurile scazute de potasiu din dieta cu tensiunea arterialã crescuta. Potasiul este un mineral care ajuta rinichii sa functioneze normal. Este, deasemenea, un electrolit, o substanta care conduce electricitatea in corp, impreunã cu sodiu, clor, calciu si magneziu. Potasiul este esential functiei cardiace si joaca un rol cheie in contractia musculaturii scheletice si netede, ceea ce este important pentru functionarea normala a aparatului digestiv si muscular. Un studiu publicat in Archives of Internal Medicine, in februarie 2001, realizat pe mai mult de 17.000 de adulti, a indicat faptul ca aportul adecvat de potasiu din fructe si legume poate scadea tensiunea arteriala.

In plus, smochinele sunt o sursa importanta de calciu. Sase smochine contin la fel de mult calciu ca o jumatate de ceasca de lapte degresat. Calciul ajuta la intarirea oaselor. Oamenii care au o dieta cu un continut ridicat de calciu pot asocia si o crestere a pierderii calciului urinar. Continutul de potasiu din smochine evita acest lucru. Smochinele sunt destul de utile in diverse afectiuni respiratorii, inclusiv in astm si in tusea productiva. Deoarece acestea sunt, deasemenea, bune pentru digestie, ele ajuta in tratarea constipatiei, indigestiei. Smochinele sunt bune pentru febra, otite, abcese, boli venerice si sunt excelente pentru ficat. Pentru tratarea cosurilor cu puroi, abceselor sau furunculelor se pune la cuptor o smochina proaspata circa o jumatate de ora, se taie pe jumatate si se aplica pasta calda peste zona inflamata pentru a indeparta puroiul.

Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate in polifenoli si flavonoide. Acesti compusi sunt antioxidanti, care previn daunele cauzate de radicalii liberi. Smochinele sunt cunoscute pentru proprietatile calmante si laxative si pentru continutul redus in grasimi si zahar. Ele sunt bogate in fibre alimentare, ceea ce le face foarte eficiente pentru un program de control al greutatii. Deasemenea, ajuta la cresterea in greutate dupa boala. Consumul a trei smochine furnizeaza 5 grame de fibre si ajuta astfel la functionarea sanatoasa a intestinului si previne aparitia constipatiei. Fibrele continute in smochine sunt recomandate si persoanelor obeze pentru scaderea in greutate. Aceste fibre protejeaza si impotriva cancerului de colon si de san. Smochinele sunt o sursa bogata de benzaldehida, un agent anticancerigen. Fructele contin pectina, o fibra solubila care ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

Continutul de acizi grasi omega-3 si omega-6 ajuta la reducerea riscului de boli coronariene. Pierderea vederii la persoanele in varsta se datoreaza degenerescentei maculare. Fructele si smochinele, in general, sunt bune pentru a evita aceasta conditie. Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice. Triptofanul, prezent in smochine, induce un somn bun si ajuta la inlaturarea unor tulburari ale somnului precum insomnia.

Smochinele sunt dulci si moi si pasta lor este folosita ca un inlocuitor pentru zahar. Retineti ca smochinele uscate au un nivel de calorii de cinci ori mai ridicat decat smochinele proaspete. Smochinele prelucrate sunt utilizate pentru a face placinte, budinci, prajituri, produse de panificatie, gemuri, jeleuri. Totusi, consumul exagerat poate provoca diaree. Smochinele uscate sunt bogate in zahar si ar putea cauza aparitia cariilor dentare.



luni, 11 octombrie 2010

Oţetul îţi face casa lună

curatenie

Ori de câte ori faci curăţenie apelezi la cele mai noi şi mai costisitoare soluţii ca să-ţi vezi casa sclipind. Pun pariu că nu te-ai gândit niciodată că ai în bucătărie cel mai ieftin şi mai eficient aliat pentru curăţenia în casă: banalul oţet. Iată la ce te ajută:

otet
Înlătură cu succes calcarul

Oţetul dizolvă orice urmă de calcar, aşa că foloseşte-l pe toate suprafeţele şi pentru toate elctrocasnicele. Curăţă robinetele sau aragazul de inox cu oţet fierbinte şi în câteva clipe va fi ca nou.Dacă ai o cafetieră sau un fierbător plin de calcar, umple-le jumătate cu oţet şi jumătate cu apă şi lasă soluţia să fiarbă. Clăteşte-le bine, umple-le cu apă şi lasă să fiarbă din nou.

Face vesela să strălucească

După ce speli paharele, vasele termorezistente sau vesela din arcopal, rămân o mulţime de pete şi stropi de la apa calcaroasă. Adaugă în apa de clătit un pahar de oţet cald şi vasele tale vor sclipi după ce s-au uscat.

Degresează eficient

Când vrei să înlături grăsimea întărită de pe fundul tigăilor şi al cratiţelor, varsă în ele oţet de două degete şi lasă-l să dea în clocot. Lasă vasul aşa până oţetul se răceşte, apoi curăţă cu un burete de vase. Clăteşte şi cratiţa va fi complet degresată.

Curăţă electrocasnicele

Ca să cureţi cuptorul cu microunde, pune în el un castron umplut jumătate cu apă, jumătate cu oţet şi lasă-l să fiarbă. Când soluţia dă în clocot, opreşte programul şi lasă castronul în cuptor două ore. Ştergei cu o lavetă şi cuptorul cu microunde este curat! Când speli frigiderul, adaugă în apa de clătit o jumătate de pahar de oţet iar mirosurile neplăcute vor dispărea.

Dezinfectează orice suprafaţă

Când sterilizezi biberoanele pentru cel mic, adaugă în apa de fiert şi două linguri de oţet. Vor fi dezinfectate şi vor arăta ca noi.
Poţi înlătura mucegaiul din baie sau din bucătărie frecând suprafaţa afectată cu oţet cald. Iar dacă pulverizezi oţet o dată pe săptămână pe aceste suprafeţe, nu vei mai avea probleme de acest fel.

Oţetul alb, detergentul minune

Elimină produsele de curăţat chimice şi profită de calităţile oţetului alb, care face minuni. Casa ta va străluci!

Aruncă o privire în locul în care ţii produsele de curăţat şi-ai să vezi că sunt o mulţime: pentru geamuri, pentru gresie, pentru parchet, pentru chiuvetă.... Poţi face economii însemnate la buget şi vei proteja şi mediul dacă vei folosi produse naturale. Oţetul alb este un mic vrăjitor, poate curăţa aproape orice!

- curăţă geamurile şi oglizile, fără a lăsa urme. Prepară un amestec dintr-o lingură de oţet, o lingură de amoniac, o cană de apă şi 2-3 picături de detergent. Pulverizează geamurile şi oglizile, şterge cu hârtie de ziar sau o cârpă moale şi, gata!

- oţetul elimină piatra depusă pe vasele de toaletă, bateria de duş sau ceainic. Introdu capătul duşului într-o pungă cu pţet şi lasă-l aşa peste noapte. A doua zi, curăţă cu o periuţă sita duşului. Bateriile de inox se curăţă cu oţet fierbinte în care s-a dizolvat sare grunjoasă. Reţeta este bună şi pentru chivetele de inox.

- elimină mirosurile neplăcute. Pune o farfurie întinsă cu puţin oţet în cameră şi vei scăpa de mirosurile nedorite. În plus, alungă şi ţânţarii.

- previne apariţia mucegaiului în baie. Pune oţet într-o sticlă cu pulverizator şi stropeşte, după ce aui făcut baie, faianţa şi perdeaua de duş.

- curăţă fundurile de bucătărie cu puţin oţet şi vor dispărea toate mirosurile, mai ales cel de ceapă.

- elimină petele de deodorant de pe haine. Pulverizează puţin oţet pe pete, lasă câteva ore să acţioneze, apoi spală obiectul de îmbrăcăminte.

- iarna, şterge parbrizul cu o soluţie formată din 3 părţi oţet şi o parte apă. Nu va mai îngheţa şi vei scăpa de racletă!

- Curăţă covoarele cu un amestec de două părţi oţet şi o parte apă. Se împrospătează şi culorile, şi aerul din casă.



sâmbătă, 9 octombrie 2010

stiti-cand-va-lipsesc-vitaminele???

vitamine tratament remediu aliment Simtiti o oboseala nefireasca, aveti ameteli, pielea nu mai este la fel de neteda si fina ca inainte? Ei bine, una din cauze ar pute fi lipsa de vitamine din organism. Alimentatia incorecta duce de cele mai multe ori la carenta de vitamine care va poate da batai de cap. Iata care sunt alimentele care contin elementele necesare corpului nostru si care sunt primele simptome ale unei carente de vitamine.


Vitamina A

Rol – Este o vitamina importanta incresterea si formarea oaselor, rezistenta organismului la infectii, dar si pentru o vedere buna.

O gasim in – ficat, untura de peste, oua, morcovi, cartofi, dovleaci, spanac, rosii, fasole verde, mango,curmale etc.

Lipsa vitaminei A – are drept efect o vedere slabita in timpul noptii (in forme grave, chiar pierderea temporara a vederii in intuneric), lipsa poftei de mancare, o piele deshumata si ingrosata. \

Vitamina B-1

Rol -Aceasta vitamina este vitala pentru functionarea normala a celulelor nervoase.

O putem lua din – fasole uscata, drojdie de bere, carne, portocale, paine, cereale, unt de arahide etc.

Lipsa vitaminei B-1 – din organism duce la: oboseala, lipsa poftei de mancare, senzatie de greata. Carentele mari pot duce la chiar la pierderea memoriei sau paralizia membrelor, probleme cu inima etc.

Vitamina B-2

Rol – Aceasta vitamina are rolul de-a transforma carbohidratii, proteinele si grasimile in energie. Este importanta in producerea unor hormoni si in buna functionare a celulelor rosii.

Surse de vitamina B-2 – lactate, carne, porumb, peste etc.

Carenta de vitamina B-2 – duce la sensibilitate la lumina, uscarea gurii, a limbii si a buzelor.

Vitamina B-3

Rol -Aceasta vitamina are cam acelasi rol cu vitamina B-2, in plus ajuta la sinteza grasimi si la formarea celulelor rosii.

O gasim in – cereale, nuci, peste, oua, carne.

Carenta in vitamina B-3 – duce la lipsa poftei de mancare, letargie, inflamarea pielii.

Vitamina B

Rol – Rolul ei este important in prelucrarea aminoacizilor si in asezarea proteinelor.

O gasim in – peste, carne de pui, rinichi, oua, carne de porc, orez, soia, alune, nuci.

Semne ale lipsei acestei vitamine – depresie, senzatie de voma, inflamarea pielii, anemie.

Vitamina B-12

Rol – Este necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor, a unor aminoacizi si grasimi.

Se gaseste in – carne, lactate, peste, oua.

Semne ale lipsei ei – Anemia poate fi un semn al lipsei vitaminei B-12 din organism, iar la persoanele varsnice duce la tulburari de memorie, dezorientari, halucinatii, furnicaturi in membre. Tulburari de memorie pot aparea chiar si la persoane nu tocmai varsnice.

Vitamina C

Rol – Este necesara in formarea colagenului, o proteina care intareste oasele, muschi, si vasele de sange.

Se gaseste in – mere, lamai, brocoli, rosii, ardei dulce, spanac, patrunjel, in general in toate fructele si legumele.

Printre primele semne care arata carenta in vitamina C – sunt: ametelile, piele uscata, sangerari nazale, oase mai sensibile. Lipsa acuta de vitamina C poate duce la scorbut- boala in care cad dintii si se instaureaza anemie severa.

Vitamina D

Rol – Foarte importanta in formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si a dintilor, ajuta la buna functionare sistemului nervos si a celui muscular.

Surse de vitamina D – lapte, unt, margarina, oua.

Lipsa acuta a vitaminei D – din organism poate duce chiar la schimbari la nivelul oaselor.

Vitamina E

Rol – Rolul ei este de a proteja vitamina A din organism, si actioneaza ca un antioxidant, stabilizand membranele celulelor.

Se gaseste in: Uleiuri vegetale cum ar fi cel de soia si cel de porumb.

Lipsa Vitaminei E – Anemia la copii si stari nervoase la adulti pot fi primele semne ale lipsei vitaminei E din organism.

Vitamina K

Rol – Are functia de baza de a coagula sangele.

Surse – lumina soarelui, margarina, lapte, oua, unt.

Lipsa vitaminei K este o raritate.

http://remedii.net/sfecla-rosie/

Ai curaj! Stergeti ochii! Adesea caderea este un mijloc de a te ridica mai sus.
W. Shakespeare

Sfecla rosie era cunoscuta inca din antichitate in Babilon, Assiria, Iran unde era cultivata pentru gustul placut al frunzelor si abia apoi si pentru radacina. Din lumea araba apoi a inceput sa se exporte si in Grecia si Roma de unde, o data cu construirea cetatilor grecesti pe malul Marii Negre si in Romania, apoi in Rusia unde sfecla rosie este la mare pret si in zilele noastre. Din ea se fac ciorbe si borsuri si chiar se pune la murat pentru iarna, imprena cu varza si fructe de padure. Sfecla rosie se poate consuma in stare cruda in salate (atat frunzele cat si radacina), coapta la cuptor asezonata cu leustean si usturoi, fiarta si rasa in amestec cu hrean ca si garnitura etc.

Sfecla rosie prin prelucrare termica nu-si pierde vitaminele si microelementele spre deosebire de celelalte legume surate.

Elementele importante continute de sfecla rosie

Bogata in fier- fiind depasita numai de usturoi, deci utila in boli ale sangelui. Fierul este asimilat datorita prezentei vitaminei C atat in frunze cat si in radacina.

Mai este bogata in cupru- care se gaseste numai in radacina si este foarte important in organismul uman- carenta de cupru duce la incaruntirea parului, dereglarea functionarii pancreasului, intarzie vindecarea fracturilor etc.

Zincul- este prezen si el in cantitati mari. Carenta de zinc afecteaza: vederea, organele de repoducere si poate provoca infarct miocardic.

Mangan- ajuta in lupta cu scleroza, apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul zaharului in sange, ajuta la eliminarea surplusului de apa.

Iod- ajuta metabolismul persoanelor obeze, care sufera de inhibarea functiilor tiroidei.

Sfecla ca tratament naturist

Amigdalita- in medicina populara, se folosesc mai multe preparate din sfecla, pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla. O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de 700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasala macerat 3 ore, amestecand mereu . Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 3 ore. Amigdalita se vindeca mai repede daca intre o gargara si alta , se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.

Anemie- datorita continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 200 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie si putin ulei de masline extravirgin.

Alcoolism- in complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului se prevede si imbogatirea organismului cu saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor asezonata cu usturoi si leustean.
Bronsita cronica-cu ajutorul unui storcator de fructe, se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi si taiate felii subtiri. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe inca 10-12 minute pe baie de aburi dupa primul clocot. Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.

Curatirea sangelui-si implicit intarirea imunitatii. 500 g de sfecla rosie si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere si se fierb pe foc mic, timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba inca 5 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la rece. Se consuma de trei ori pe zi, cate 100-150 g, timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea organismului slabit dupa o boala grea, in care sau utilizat multe medicamente.

Constipatie, hemoroizi, hipertensiune arteriala, varice, aritmie, ocluzie intestinala- se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si cand da in clocot se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24 de ore. In timpul tratamentului se renunta categoric la consumul de bauturile alcoolice, inclusiv bere. Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, musetel etc. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator. Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se pot consuma si alte alimente (mai putin prajeli, mezeluri, fainoase). In constipatie, concomitent, dimineata se ia si cate o lingurita de tarate, pentru hemoroizi, faceti si aplicatii locale cu plante.

Intoxicatii cu metale grele sau radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine.
Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit putin. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese.

Flora intestinala absenta- in urma consumului excesiv de antibiotice, flora intestinala are de suferit. Ea se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata. Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece. Se consuma zilnic la fiecare masa cel putin 10 zile.

Gripa, raceala, guturai- se amesteca 300 g suc desfecla, 200 g suc de rosii, cu sucul de la o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat. Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.

Hipertensiune arteriala- in medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.

Colesterol marit si inca o reteta naturista pentru constipatie. Trei litri de apa rece (preferabil de izvor) se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic pentu o eficacitate mai mare. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.

Menopauza- in preajma menopauzei foarte multe femei au sangerari masive datorita fibroamelor uterine. Pentru recuperarea fierului pierdut se beau cate trei pahare de suc de sfecla pe zi.

Pietre in colecist (fiere)- pentru eliminarea pietrelor din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa

Cancer (cancer mamar, cancer de piele etc)- in aceasta afectiune in medicina populara, sfecla rosie este folosita de mii e ani. In lupta cu cancerul pigmentul din sfecla este cel cu puteri de vindecare, si nu se descompune prin fierbere sau orice prelucrare termica. Doza zilnica este de 250- 300 ml de suc, ce trebuie luata pana la vindecare, apoi toata viata minim 100 ml pe zi. Sfecla rosie normalizeaza VSH-ul, scade efectele negative ale citostaticelor, aduce inapoi apetitul pierdut. Sfecla rasa poate fi amestecata cu: fulgi de orz, fulgi de ovaz, hrean, banane, lapte prins. Bolnavilor cu cancer mamar sau cancer de piele in plus li se fac si aplicatii cu pansamente imbibate cu suc de sfecla pe locurile afectate.

In Moscova in centrul oncologic, bolnavilor de cancer li se prescrie cate 250-300 grame de sfecla rasa fin in dieta zilnica

Aplicatii externe

Mastopatie- terciul din sfecla tocata, se pune intr-un tifon care se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute. In acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 25 de zile.

Paradontoza- se rade sfecla pe razatoare fina. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 30 de minute. Rezultatele apar peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie urmat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunil).

Guturai- se pun in nas picaturi de suc de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca sa nu-i usture tare.
Eczeme, arsuri- se aplica terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.

Vin tonic din sfecla

In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste “7 pahare”. Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu (cabernet). Vinul tonic din sfecla se pastreaza in vase de sticla, in frigider. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi. Cantitatea – 1750 ml – reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani. Preparatul se recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.

Atentie! Sucul de sfecla rosie nu se bea imediat, se lasa 2-3 ore (sa se odihneasca) pentru evaporarea unor substante ce pot da dureri de cap sau greata.

Informatii despre uleiul de porumb

ulei Porumb remediu natural Este produs in general pentru consum in scopuri culinare, dar acest ulei pe care noi il ignoram are si proprietati medicinale pretioase. Printre avantajele pe care le prezinta acest ulei, in primul rand este acela ca se produce usor; in plus, este ieftin si se poate consuma cu placere, fiind aproape insipid (fara gust). Este mult mai bun pentru prajit decat uleiul de floarea-soarelui avand punctul de ardere mult mai ridicat. Uleiul de porumb constituie o bogata sursa de acizi, contribuind la schimbarea chimismului organismului din alcalin in acid:
  • acid linolenic;
  • acid linoleic;
  • acid oleic;
  • acid palmitic;
  • acid stearic;
  • acid arahic;
  • acid lignoceric- urme.


Se utilizeaza ca si remediu natural in urmatoarele afectiuni:


  • Edemul angionervos care se caracterizeaza prin umflarea subita a unei parti a fetei, a fruntii, a unei buze – se ia cate o lingura de ulei de porumb pe zi. Daca va confruntati destul de des cu edemul angionervos, luati cate o lingura de ulei la fiecare masa o perioada de 15-20 zile.
  • Afectiuni ale parului si ale pielii capului- se administreaza ca si remediu de doua ori pe zi, oral, dimineata si seara. Daca veti folosi acest tratament o perioada de 10-15 zile minim, veti observa ca parul dumneavoastra are vitalitate, luciu. Acest tratament combate si matreata. Pentru efecte mai rapide se incalzeste putin ulei de porumb, cu care se fac frictionari pe tot capul, apoi se infasoara intr-un prosop care a fost inmuiat in apa fierbinte si stors. Operatia se repeta de 5-6 ori. Parul devine asa de lucios incat straluceste de parca ar fi poleit.
  • Pleoape afectate si incarcate cu solzisori sau mici granule- se ia cate o lingura de ulei de porumb dimineata si una seara, timp de o luna – pleopele revin la normal.
  • Contine vitamina E “vitamina tineretii – cum mai este numita in cantitate dubla fata de uleiul de floarea-soarelui. Vitamina E incetineste instalarea precoce a batranetii.
  • Este recomandat in dieta diabeticilor si a persoanelor cu probleme digestive.

Totalul afișărilor de pagină