Smochinele se numara printre primele fructe pe care le-a cunoscut omul. Aceste fructe mici, delicioase si foarte dulci erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei si ocupau un loc foarte important in multe culturi din intreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau ca acestea reprezinta un dar de la zeul fertilitatii. In Orient si Asia smochinele sunt considerate afrodiziace puternice. Smochinele sunt fructe de sezon care se gasesc in partile de vest ale Asiei.
Cu toate acestea, smochinele uscate sunt intotdeauna disponibile. Smochinele au coaja neteda, seminte crocante si sunt delicioase. Ele sunt utile si ca ingrediente in preparate culinare. Culoarea fructelor variaza de la verde, violet la aproape negru. Pulpa fructului poate fi de culoare rosie, portocalie sau roz. Smochinele proaspete se pot consuma coapte si crude iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate in compot de fructe uscate. Smochinele proaspete furnizeaza o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g.
Toate smochinele, uscate sau proaspete sunt foarte hranitoare. Beneficiile pentru sanatate pot fi atribuite continutului de minerale si de vitamine. Smochinele contin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu ci clor. Nu numai ca sunt gustoase, dar au si o serie de avantaje pentru mentinerea sanatatii. Acestea contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie.
Sase smochine contin 891 mg de potasiu, adica aproape 20% din nevoia zilnica si de doua ori continutul de potasiu dintr-o banana mare. Unele studii au corelat nivelurile scazute de potasiu din dieta cu tensiunea arterialã crescuta. Potasiul este un mineral care ajuta rinichii sa functioneze normal. Este, deasemenea, un electrolit, o substanta care conduce electricitatea in corp, impreunã cu sodiu, clor, calciu si magneziu. Potasiul este esential functiei cardiace si joaca un rol cheie in contractia musculaturii scheletice si netede, ceea ce este important pentru functionarea normala a aparatului digestiv si muscular. Un studiu publicat in Archives of Internal Medicine, in februarie 2001, realizat pe mai mult de 17.000 de adulti, a indicat faptul ca aportul adecvat de potasiu din fructe si legume poate scadea tensiunea arteriala.
In plus, smochinele sunt o sursa importanta de calciu. Sase smochine contin la fel de mult calciu ca o jumatate de ceasca de lapte degresat. Calciul ajuta la intarirea oaselor. Oamenii care au o dieta cu un continut ridicat de calciu pot asocia si o crestere a pierderii calciului urinar. Continutul de potasiu din smochine evita acest lucru. Smochinele sunt destul de utile in diverse afectiuni respiratorii, inclusiv in astm si in tusea productiva. Deoarece acestea sunt, deasemenea, bune pentru digestie, ele ajuta in tratarea constipatiei, indigestiei. Smochinele sunt bune pentru febra, otite, abcese, boli venerice si sunt excelente pentru ficat. Pentru tratarea cosurilor cu puroi, abceselor sau furunculelor se pune la cuptor o smochina proaspata circa o jumatate de ora, se taie pe jumatate si se aplica pasta calda peste zona inflamata pentru a indeparta puroiul.
Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate in polifenoli si flavonoide. Acesti compusi sunt antioxidanti, care previn daunele cauzate de radicalii liberi. Smochinele sunt cunoscute pentru proprietatile calmante si laxative si pentru continutul redus in grasimi si zahar. Ele sunt bogate in fibre alimentare, ceea ce le face foarte eficiente pentru un program de control al greutatii. Deasemenea, ajuta la cresterea in greutate dupa boala. Consumul a trei smochine furnizeaza 5 grame de fibre si ajuta astfel la functionarea sanatoasa a intestinului si previne aparitia constipatiei. Fibrele continute in smochine sunt recomandate si persoanelor obeze pentru scaderea in greutate. Aceste fibre protejeaza si impotriva cancerului de colon si de san. Smochinele sunt o sursa bogata de benzaldehida, un agent anticancerigen. Fructele contin pectina, o fibra solubila care ajuta la scaderea nivelului de colesterol.
Continutul de acizi grasi omega-3 si omega-6 ajuta la reducerea riscului de boli coronariene. Pierderea vederii la persoanele in varsta se datoreaza degenerescentei maculare. Fructele si smochinele, in general, sunt bune pentru a evita aceasta conditie. Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice. Triptofanul, prezent in smochine, induce un somn bun si ajuta la inlaturarea unor tulburari ale somnului precum insomnia.
Smochinele sunt dulci si moi si pasta lor este folosita ca un inlocuitor pentru zahar. Retineti ca smochinele uscate au un nivel de calorii de cinci ori mai ridicat decat smochinele proaspete. Smochinele prelucrate sunt utilizate pentru a face placinte, budinci, prajituri, produse de panificatie, gemuri, jeleuri. Totusi, consumul exagerat poate provoca diaree. Smochinele uscate sunt bogate in zahar si ar putea cauza aparitia cariilor dentare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu