| |||||
Denumit stiintific Matricaria chamomilla L., musetelul sau romanita este o specie anuala sau hibernanta, ce infloreste din aprilie pana la sfarsitul lunii august, uneori si a doua oara, in septembrie. De la aceasta planta se utilizeaza florile, ce se cultiva din mai pana in august. Actiune farmacodinamica Indicatii terapeutice |
2. Extern - pentru actiunea cicatrizanta, emolienta si antiflogistica, musetelul poate fi folosit sub forma de:
- inhalatii (in afectiuni ale cailor respiratorii superioare si ale sinusurilor, astm alergic - 1 l de apa fiarta se toarna peste 4 linguri de musetel, iar aburul se inhaleaza sub un prosop);
- clisme (in stari iritative ale intestinului gros);
- comprese si spalaturi (in conjuctivite si alte inflamatii ale ochilor, pete si iritatii cutanate, prurit vulvar, eruptii cutanate care provoaca mancarimi sau supuratii.). Pentru comprese, se toarna 250 ml lapte fierbinte peste 1 lingura de musetel, se infuzeaza 1 minut, se strecoara si se foloseste caldut.
- gargare cu infuzie - 3 linguri la 1 cana de apa, la care se adauga 4 g de acid boric.
Afectiuni ce pot fi ameliorate cu ajutorul musetelului: gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, furunculosa, rani purulente, ulceratii, leucoree, reumatism, arsuri, eczeme.
Alte recomandari
- Baile si spalaturile cu musetel sunt indicate in stari de epuizare, datorita efectului sedativ. Pentru o baie totala, se utilizeaza 2 pumni cu varf de flori de musetel, iar pentru spalarea fetei si a parului se foloseste o mana cu flori pusa in apa fiarta.
- Alifia de musetel poate fi benefica in caz de hemoroizi (asociata cu ceaiul de musetel intern).
- Uleiul de musetel - prin masaj este util in cazul nevralgiilor si al paraliziilor, precum si arsurilor. Preparare: se culeg flori de musetel pe vreme insorita, se pun intr-o sticla, peste care se adauga ulei de masline, care sa acopere cu 2 cm florile. Sticla se astupa si se pastreza la soare timp de 14 zile, dupa care se strecoara si se pastreaza la rece, in sticlute bine astupate.
- Florile fierte pot fi aplicate direct in caz de dureri la nivelul vezicii urinare (efect antispastic). Acestea au aplicatii si in cosmetica, pentru ingrijirea tenului (bai de aburi, comprese) si a parului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu