duminică, 10 ianuarie 2010

Aditivi Alimentari (E-uri)


Auzim des de E-uri, ca unele sunt bune, ca altele nu. Dar ce te faci cand esti la un magazin si vrei sa iti cumperi ceva? Te uiti la toate etichetele si incerci sa iti aduci aminte care sunt suspecte sau cancerigene si care nu? Sau daca sunt trecute denumirile chimice incerci sa iti amintesti de orele de chimie din scoala si incepe sa iti para rau ca atunci te gandeai la cu totul altceva decat iti spunea dascalul?


Ce sunt de fapt E-urile?
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in alimente sau bauturi cu scopul de a le ameliora diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare. In mod standardizat, denumirea lor este formata din litera “E” si un indice compus din trei cifre.

Alimentele sunt prelucrate prin înglobarea de aşa-zişi aditivi alimentari (coloranţi, emulgatori, stabilizatori, antioxidanţi, conservanţi, aromatizanţi, etc.) care se regăsesc în compoziţia inscripţionată pe ambalaj (dacă ea există) sub forma unor coduri: E 954 (pentru zaharină), E 330 (acid citric), E250 şi E 251 (nitriţi, respectiv nitraţi din mezeluri), etc.

Aditivii alimentari sau E-urile sunt substantele care insotesc aproape orice produs aflat in magazine, ele sunt cu sau fara valoarea nutritiva, sunt folosite la prepararea unor alimente in scopul imbunatatirii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Utilitatea acestor aditivi alimentari este ca ei mentin calitatea si siguranta produselor o perioada mai mare de timp, mentin sau imbunatatesc gustul produselor, asigura controlul aciditatii si a alcalinitatii produselor, mentin consistenta produselor de asemenea mai mentin aroma sau culoarea produselor.
E-urile reprezinta codificarea unor aditivi alimentari, a caror utilizare a fost permisa (din punct de vedere al sigurantei alimentare) in tarile Uniunii Europene si in tarile care au aderat la acest sistem de codificare. La ora actuala sunt peste 20 de tipuri de aditivi alimentari cum ar fi:conservanti, antioxidanti, acidifianti, corectori de aciditate, emulsificatori, gelifianti, stabilizatori, agenti de ingrosare, potentatori de arome, antiaglomeranti, indulcitori, coloranti, agenti de afanare, agenti de glazurare, agenti de intarire, saruri de topire, agenti de incarcare, amidon modificat, gaze propulsare si altii.
Testele stiintifice efectuate periodic asupra acestor aditivi, ridica tot mai multe probleme de la an la an, dovedindu-se unele dintre acestea au totusi un grad de nocivitate mai mare decat cel estimat initial. Tarile Uniunii Europene fac eforturi deosebite pentru rescrierea listelor de aditivi alimentari, scopul fiind siguranta alimentara a consumatorului.


In momentul de fatã, majoritatea produselor alimentare sunt etichetate. Cele fãrã etichetã, în mod firesc, n-ar trebui comercializate. Producãtorii au început sã metioneze pe etichetã ce E-uri contine alimentul respectiv. Conservantii, aromele, colorantii de sintezã sunt indicate pe ambalaj cu litera E, urmatã de un numãr din trei sau patru cifre. Dar, din pãcate, cumpãrãtorul încã nu stie foarte bine care sunt cei pozitivi si care sunt cei negativi.

În România, Institutul de Cercetãri Alimentare e compatibil, în plan european din punct de vedere al specialistilor. Dar ei nu-si pot dovedi competenta, deoarece tehnologia lasã mult de dorit. De regulã, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate în E-uri nocive. Ele zac în stocuri si pentru a scãpa de ele, producãtorii externi le “împing” pe pietele tãrilor cu putere de cumpãrare micã, din care face parte si România. Asa se explicã de ce cheltuim enorm pentru rezolvarea problemelor de sãnãtate publicã.


Si totusi, de ce se folosesc E-urile, daca sunt atat de nocive?
Raspunsurile sunt mai multe: statul nu se implica suficient iar legislatia este permisiva in acest domeniu; producatorii de alimente se gandesc mai mult la profituri si mai putin la sanatate; consumatorii cumpara produsele alimentare respective din necunoastere sau din cauza veniturilor mici pe care le au, stiindu-se faptul ca alimentele ieftine sunt si cele cu continutul cel mai mare de aditivi.
Pentru evitarea imbolnavirilor, este recomandat sa acordam atentie la ceea ce cumparam si sa nu neglijam sa citim ceea ce scrie pe etichetele sau ambalajele produselor alimentare. E vorba de sanatatea noastra si a copiilor nostri!


Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:
edulcorantii – pentru indulcit
colorantii – pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
acidifiantii – dau un gust usor acid
corectorii de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea
emulgatorii – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
conservantii – Intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)
corectorii de gust si de miros – schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
propulsorii – unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
gaze de ambalaj – asemanatoare aerului
antioxidanti – limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)

mezeluri-shutterstock.jpg
Alimente periculoase – cele mai raspandite:
- sarea de lamaie;
- margarina;
- mezelurile;
- guma de mestecat;
- mustarul (cel prelucrat);
- jeleuri, dropsuri mentolate;
- branza topita si creme de branza.



Aici gasiti lista cu E-urile folosite la noi cat si gradul de periculozitate, iar in urmatoarele posturi vom vorbi despre fiecare in parte mai complex. Urmariti-ne!

E-450 – modificari gastrice
E-100 nepericulosE-170 – nepericulosE-239 – cancerigen
E-101 – nepericulosE-174 – nepericulosE-240 – cancerigen
E-102 – periculosE-175 – nepericulosE-241 – cancerigen
E-103 – nepericulosE-180 – nepericulosE-250 – cancerigen
E-104 – nepericulosE-181 – nepericulosE-251 – cancerigen
E-105 – nepericulosE-200 – nepericulosE-251 – cancerigen
E-110 – nepericulosE-201 – nepericulosE260…E268 – nepericulos
E-111 – nepericulosE-202 – nepericulosE-300 – nepericulos
E-120 – periculosE-203 – nepericulosE301…E309 – nepericulos
E-121 – nepericulosE-210 – cancerigenE-311 – cancerigen
E-122 – nepericulosE-211 – cancerigenE-312 – cancerigen
E-124 – periculosE-212 – cancerigenE-320 – cancerigen
E-125 – nepericulosE-213 – cancerigenE-321 – cancerigen
E-126 – nepericulosE-214 – cancerigenE-322 – nepericulos
E-127 – nepericulosE-215 – cancerigenE325…E327 – nepericulos
E-130 – nepericulosE-216 – cancerigenE331…E337 – nepericulos
E-131 – cancerigenE-217 – cancerigenE338… E341 – modificari gastrice
E-132 – nepericulosE-220 – distruge B12E400…E404 – nepericulos
E-140 – nepericulosE-221 – modificari gastriceE-406 – nepericulos
E-141 – nepericulosE-222 – modificari gastriceE-407 – modificari gastrice
E-142 – cancerigenE-223 – modificari gastriceE-408 – nepericulos
E-150 -nepericulosE-224 – modificari gastriceE-410 – nepericulos
E-151 -nepericulosE-226 – modificari gastriceE-411 – nepericulos
E-152 -nepericulosE-230 – cancerigenE-413 – nepericulos
E-153 – modificari gastriceE-232 – cancerigenE-414 – nepericulos
E-160 – nepericulosE-233 – cancerigenE-420 – nepericulos
E-161 – nepericulosE-236 – nepericulosE-421 – nepericulos
E-162 – nepericulosE-237 – nepericulosE-422 – nepericulos
E-163 – nepericulosE-238 – nepericulosE-440 – nepericulos

aditivi-alimentari-toxici.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină