luni, 14 martie 2011

Dependenta de nicotina

Dependenta se caracterizeaza prin utilizarea repetata si compulsiva a unei substante, in ciuda consecintelor de ordin fizic sau psihic.

Consumul de tutun, sub orice forma, creeaza o puternica dependenta, atat psihologica, cat si fizica. Agentul responsabil pentru aceasta dependenta este nicotina prezenta in frunzele de tutun. Intr-o tigara obisnuita, nicotina se gaseste in cantitate de 1 mg pana la 2 mg.

Toate persoanele care fumeaza sunt susceptibile de a dezvolta dependenta nicotinica. Adictia apare deseori in timpul adolescentei si poate surveni la cateva zile sau saptamani de la fumarea primei tigari.
Nicotina antreneaza transformari chimice si biologice la nivelul creierului. Desi mai putin importante decat cele determinate de heroina si cocaina, aceste efecte psihoactive creeaza o dependenta la fel de puternica.

Astfel, desi 70% din fumatori vor sa renunte la acest viciu, iar 35% din ei incearca sa renunte la fumat in fiecare an, mai putin de 5% reusesc, deoarece dependenta de nicotina este foarte puternica.

Conform unui studiu desfasurat in 1994, doar 50% din fumatorii victime ale unui infarct miocardic, sfatuiti de medic sa renunte la fumat, au reusit sa faca acest lucru. De altfel, 50% din fumatorii inraiti decedeaza de boli asociate cu tabagismul.
Nicotina este extrem de toxica atunci cand este consumata in cantitati mari, iar majoritatea persoanelor prezinta o stare de rau la prima tigara. Aceste efecte dispar insa cu rapiditate. In timp, organismul se obisnuieste cu nicotina, iar efectele drogului se atenueaza, astfel incat fumatorii consuma o cantitate mai mare de nicotina.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină