marți, 29 noiembrie 2011

Beneficiile lamaiului

Beneficiile lamaiului

Lamaiul cunoscut sub denumirea latina de Citrus Lemon, este un arbust spinos, originar din India (fiind descris cu mii de ani in urma in Charaka Samhita- tratat fundamental in medicina ayurveda- sub denumirea de Jambhira sau Jaamphal). De aici s- a raspandit in toata regiunea araba si mediteraneeana, iar Cristofor Columb il aduce in Spania in 1493. Lamaiul are flori galbene, cu nuante purpurii, iar fructul sau este o baca galbena, cu coaja bogata in uleiuri aromatice, binecunoscuta lamaie. In scop terapeutic se folosesc in special fructele, mai putin florile si frunzele.


Ce contin lamaile ?
Fructele contin multa apa, proteine, lipide, carbohidrati, celuloza, acizi organici (6-8% acid citric in suc, acid malic), saruri organice (citrat de calciu, citrat de potasiu), aldehide, elemente minerale: sodiu, potasiu, calciu (continutul in calciu este de 40 mg la 100 mg suc), fosfor, fier, clor, sulf, siliciu, mangan, cupru si vitamine (mari cantitati de vitamina C:50-70 mg/100 g in suc si 163 mg/100 g in coaja, vitaminele A, B1, B2, B3, D, E, PP in cantitati mici).

Coaja de lamaie contine 2,5 % ulei volatil, flavone, principii amare, carotenoide, cumarine si furanocumarine, lipide simple (steride), saruri ale acidului limonic. Din coaja de lamaie se extrage uleiul de lamaie, care are virtuti terapeutice deosebite.


Actiuni

  • Se utilizeaza cu efecte foarte bune in tuse, raceli, gripa, scorbut, fragilitate capilara (datorita continutului crescut de vitamina C), iar continutul crescut de bioflavonoide are ca efect intarirea peretilor vasculari, fiind folosit eficient in varice, flebite, arterioscleroza, probleme circulatorii.
  • Efectul antiinfectios al flavonoidelor si cumarinelor face sa fie utilizat cu succes in caz de hepatita acuta, hepatita cronica, ciroza hepatica, insuficienta hepatica agresiva.
  • Desi fructul si sucul sau au un gust acru foarte intens, in mod paradoxal sucul de lamaie reduce hiperaciditatea gastrica.
  • Continutul crescut in vitamina C, ajuta la intarirea sistemului imun , avand si un puternic efect antioxidant in organism.
  • Frunzele de lamai sunt folosite pentru reducerea febrei, precum si in caz de insomnie.
  • Sucul proaspat de lamaie este un bun antiseptic, putand fi folosit pe rani sau in jurul ariilor infectate, ajutand la vindecarea lor.
  • Sucul de lamaie este un bun hipocolesterolemiant si un ajutor eficace in preventia si tratamentul diabetului, aterosclerozei si artrozei.
  • Sucul de lamaie este folosit si in caz de obezitate, afectiuni febrile sau anemie.
  • Uleiul de lamaie este folosit cu rezultate bune in cefalee si migrena, precum si in viroze respiratorii, astm, bronsita.

Mod de utilizare

  • Sucul de lamaie
    • Ca sursa de calciu se recomanda sucul de la o lamaie si coaja spalata a unui ou ecologic. Se lasa la macerat 1 saptamana. Se adauga miere naturala dupa gust; se iau 3 lingurite pe zi.
    • Citronada (sucul de lamaie combinat cu apa si miere de albine)
      se recomanda in afectiuni febrile, varsaturi, anemie, obezitate, hiperaciditate gastrica.
    • Contra oxiurilor se recomanda samburi de lamaie pisati, amestecati cu miere naturala, in fiecare dimineata, timp de 5-6 zile.
    • Consumand in caz de epidemii cate 200-300 g suc de lamaie zilnic, se confera organismului, prin vitamina C, rezistenta la imbolnaviri.

  • Uleiul de lamaie
    • In doza de 2- 3 picaturi de 3 ori pe zi combinat cu miere ori sub forma de inhalatii, da rezultate bune in gripe, raceli, rinite, sinuzite, migrene.

Dr. Violeta Parvu

http://www.steaua-divina.ro/articol/beneficiile-lamaiului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină