luni, 9 mai 2011

VALORI NORMALE


Un om cu greutatea (masa) 70 kg.cantitatea minima de proteine in 24 h este 15-20 gr.proteine.
P H fierei-7,5-8
PH bilei veziculare -6-7
Numarul miscarilor respiratorii in stare de repaus este de 16 /min la barbat si 18 la femei.
La 70 kg,sange=4-5 litri.
Concentratia proteinelor la 100 ml sange este 7-8 gr.
Albumine -4-5,5%.
Globuline -1,5-3,5 g%.
Fibrinogen 0,2-0,4%-rol coagulant.(200-400 mg/dL).
Glucoza -75-120 mg%(glicemia).
Colesterol -150-250 mg%(colesterolemia).
Fosfatide 160-260 mg%(lecitine ,cefaline).
Ureea -20-40 mg%
Acidul uric 3-5 mg%
Creatinina 1-1,3 mg%
Bilirubina (pigment biliar) 0,8-1,3mg%
Eritrocite (globule rosii sau hematii)-4 500 000 mm la cub-la femei.
5 000 000 mm la cub ,la barbati.
Hemoglobina in procente:14 gr%la 100 ml -femei.
16% la 100 ml la barbati.
Leucocite (globule albe) 5000 -8000/mm la cub pt.adult.(Sorin ,la operatia de apendicita cangrenoasa a avut leucocitoza(20 000).
Colesterolul in sange-150-180 gr./litru.
Lipide-500-800 mg%
Triglicerina-150-300 mg%
PH in sange-7,4 (aciditatea)
Amoniac-0,8g la mie.
Creatinina 0,7g la mie.(0,3-1,1mg/dL).
Uree in sange 0,40-0,45 g%
Albumina in urina peste 5-10%=nefrita.
Acid uric -0,5 %,valori normale.
Acid uric seric-2,4-5,7.
Timol -0-4.
T G O 2-16-celula ficatului-transaminaze.
T G P 2-16 fierea.
Uree 20-40.
Fier 65-135.
Creatinina 0,5-1,2.
Magneziu 0,8-1.
Calcemie 9,6-110.
Calciu ionic 4,2-5,2
Colesterol total sub 230 mg/dL
Colesterol HDL peste 45-55 mg/dL(colesterol bun).
Colesterol LDL sub 100 mg/dL(colesterolul ce se depune).
Colesterol total/colesterol HDL-sub 5
Trigliceride sub 200 mg/dL-sunt stocate in celulele grase;daca sunt mari aveti predispozitie pt.diabet.


POLENUL = in afect.gastrice, hepatice, prostata, anxietate,gripa,pneumonii, tuberculoza pulmonara,stimuleaza imunitatea, depresie, piele, par, anemii, pt.pofta de mancare,bronhopatii cr, reduce tensiunile premenstruale si ale menopauzei, pt.ingrasare.
Intareste memoria-se mesteca bine.
Pastura se tine la frigider;este polenul adus de albine la stup -painea puietului.
Se foloseste in leucemie ,cancer,boli grele-se ia o lingurita dim.pe nemancate.
Laptisor de matca:cu el se hraneste regina stupului ce traieste 21 zile.
Bun in astenii nervoase,T.B.C,oboseala,hepatita,ciroza,impotenta,- frigiditate,tonic cardiac.
Pt.tumori pe uter se tine sub limba 1 gr.zilnic timp de 2 luni-laptisor de matca.
In bolile de ochi ,glaucom ,cataracta(albeata pe ochi),se pune pe ochi laptisor de matca proaspat abia scos de la regina.Te va ustura ingrozitor.Se ia si oral 2 luni cate 2 gr.laptisor tinut sub limba.
In septicemie -laptisor de matca,miere,propolis si multe vegetale.
Apilarnilul :laptisor de matca+miere:copii anemici fara pofta de mancare.
Capaceala:e pusa de albine peste mierea din fagure ca sa nu se altereze.
Albina astupa celula cu ceara pune pastura si la urma inteapa cu putin venin.
Buna in sinuzite,boli ale cailor respiratorii(astm,bronsite),paradontoza,boli hepatice .
Se mesteca bine iar ceara se inghite cu un mar sau alt fruct-face bine la stomac.

MIEREA DE ALBINE un f.bun antibiotic-absoarbe microorganismele ,bacteriile cu ajutorul potasiului din miere,a propolisului.
Mierea de menta-spasme pilorice,diskinezii biliare si gastrointestinale.
Mierea de tei-sedativ nervos,antispastic,pt.inima.
Buna in tuse uscata,insomnii,bronsite,diskinezie biliara hipertona,rani purulente,laringite,traheite,astm bronsic,tuberculoza pulmonara,arsuri.
Mierea de salcam-expectoranta,tuse,diuretica,in diaree,antiseptica.
Mierea de f.-soarelui-tulb.sexuale,ateroscleroza.
Mierea de pomi fructiferi-stomac,rinichi,antimicrobiana.
Mierea de conifere-rinichi,cai respiratorii.
Mierea de munte-cai respiratorii,s.imunitar.
Mierea poliflora-sedativa,antiseptica.
Mierea nu se recomanda diabeticilor si celor cu insuficienta pancreatica exocrina.
Laptisorul de matca-contine gama de vit.B;
are rol esential in reactiile lantului respirator la nivel celular;
in metabolismul glucidic,lipidic,protidic.
Prin acetilcolina are un rol important in transmiterea influxului nervos.
Prezenta gama-globulinelor ii ofera proprietati imunostimulatoare.
Oboseala fizica si intelectuala.
Doza medie de intretinere este de 20 gr.laptisor de matca in stare naturala pe an,luat in amestec cu miere in proportie de 2 gr.laptisor de matca la 1 kg.miere din care se ia zilnic dimineata circa 30 gr.

Mierea nu o incorporati in mancaruri sau bauturi ce depasesc temperatura corpului.
Pt.reumatism,lasi albina sa te intepe;inainte iei antialergice.
Densitate urina-1016-1022.

LAMAIA= trateaza 100 de afectiuni -scade glicemia ,crize hepato-biliare, cardio-vasculare: se ia zeama de la o lamaie,separat se toaca marunt coaja si se fierbe in 300 ml. apa acoperita , 20 min.
Se-ndulceste cu miere si se amesteca cu sucul.
Se bea in decursul unei zile.
Cafea + zeama de lamaie fara zahar in d.de cap.
Contine vit.B1,B2,PP, C,caroten( in coaja), vit.A( in pulpa si suc).
Suc de lamaie: cardiovascular, ulcer gastroduodenal, guta, obezitate, glicemie crescuta.
O picatura de suc pusa in nari desfunda nasul;sucul de lamaie albesc dintii.
Contine potasiu-bun in reumatism(2-3 lamai/zi).
Previne aparitia cancerului.
Antiseptic,bactericid,diuretic,in reumatism,calmant,antiacid gastric,antiscorbutic,tonic nervos,scade tensiunea,antianemic;in hepatite,pancreatite.
Recomandat in stari febrile,boli infectioase,dispepsii,flebite,obezitate,icter,hemo- ragii,hemofilii,dizinterii,parazitoze,alte boli.
Macerat de lamaie pt. accelerarea sudarii oaselor rupte.
In spasmofilii : 2-3 oua ( cojile) +sucul de la 2-3 lamai ; se macereaza 7 zile.
Se ia 3 lingurite/zi.
Contine flavonoide-subs.ce intaresc peretii interni ai vaselor sanquine favorizand disparitia varicelor si resorbtia hematoamelor.
Suc+ apa pt.par stralucitor si suplu;inlatura aspectul unsuros al pielii.
In migrene se pun felii de lamaie pe frunte.
In obezitate 1 lamaie pe zi.
Pt.combaterea oxiurilor zdrobiti 2 lingurite de samburi de lamaie + miere ;se ia dimineata pe stomacul gol, tratament 5-7 zile.
Ai baut si mancat mult,fierbe coaja unei lamai intr-o cana de apa si bea-l cald- usureaza digestia.


MASLINA: nutritiv, drenor hepatic si biliar, laxativ.
Ulei de masline= in gripa ; o lingura de ulei cald + ¼ lingurita usturoi pisat -elimina raceala in cateva ore.
In paradontoza se maseaza gingiile de 2-3 ori/zi.
Contine: multa vit.E,A, potasiu, magneziu, Ca, fosfor.
In bolile cardiovasculare,pt.buna fct.a s.nervos, rinichi, stimuleaza muschii uterini, in cazul nasterilor, bila, cresterea si mineralizarea oaselor, boli de ficat, viermi intestinali, arsuri, guta, d. de dinti.
Pt. ficat si bila dim.pe stomacul gol , 1 lingura de ulei.Se sta culcat 15-20 min.pe partea dr.dupa care se ia micul dejun.
In constipatie:30 gr.ulei de masline seara .
Pt. viermi intestinali: 30 gr.ulei pe stomacul gol; arsuri : ulei+ albus de ou- se unge .
In reumatism, nevralgii,entorse- se prepara unguent din 200gr. ulei+ o capatana usturoi pisat;se macereaza 2-3 zile .
Se fac frectii.
In amigdalita: cataplasme cu masline pisate cu samburi+ seu de oaie+ mamaliga calda.
Se pun intr-un tifon si se infasoara in jurul gatului.
Dureri de dinti: alcool macerat cu masline.
In cancer: 1 lingura ulei + 1/3 lingurita suc de usturoi de 3 ori/zi timp de o luna.
In afte dureroase: o salata + usturoi+ otet+ ulei de masline.
In colesterol: se bea ceai cald din 1/2l apa + 2 linguri ulei + 3 lingurite usturoi pisat.Se soarbe din acest lichid de 3 ori/zi.
In raceli: 1 lingura ulei cald+ ¼ lingurita praf de usturoi-elimina raceala in cateva ore; desfunda nasul si calmeaza durerile.
Scade febra,in diabet,calmarea si stimularea secretiilor biliare.
Maslinul este simbolul longevitatii-al pacii; ulei de masline pt. masaj este un adevarat miracol


COADA CALULUI= bun in asimilarea calciului.
Contine 10-15% acid salicilic.
In vezica, rinichi.
Extern creste langa mlastini iar intern creste la munte , luminisuri.
In eliminarea nisipului, pietrei de la rinichi.
In oprirea hemoragiilor, reumatism cr., acut, artrite, pleurezii.In hemoragii nazale, compresii la baza nasului.
In tratarea hemoroizilor, hemoragii uterine neregulate se combina cu traista ciobanului.Dupa o cura lunga dispar tumorile maligne.
Bai de sezut: 20 min.-discopatii:se pune in apa rece seara , dimineata se da un clocot:in afectiuni ale sist. nervos( paranoia, depresii, senzatia de a fi urmarit, manii, accese de nebunie);in eliminarea pietrei de la vezica si rinichi.
Pt. depurare a rinichilor de toxine care duce la cefalee, coada calului+ afin,infuz.2-3 cani/zi;amigdalita, dinti ce se misca, sange din nas, otita, amnezie, artroza, prostata, colica renala, guta, hemoroizi,stari depresive, slabiciune generala, cancer mamar, genital, anxietate, sangerari ale uterului,
inflamatii ale uterului, cistite, eruptii cutanate, dermatoza, stomatita ulceroasa, circulatia sanguina, epuizare psihica, fizica, migrene, cancer
pulmonar, emfizem pulmonar, insuficienta respiratorie.
Gargara in : amigdalita, inflamatii bucale.
Se mai foloseste in :astm cardiac, halucinatii, crampe nervoase la stomac, cancer gastric si de colon, colici, pancreatite, crize biliare, cangrene, ;se bea 2-3 cani/zi-infuz,un minut.
Pt. picioare care transpira,matreata .



GREPFRUIT contine antioxidanti.
Bun in sinuzite,stari febrile,astenie,dupa boli,tonifierea organismului.
Contine glucide,lipide,saruri minerale,vit.proteine.
Sucul este fluidifiant sanguin,protector vascular.
Contine minerale,vit.C,B,B2,PP,enzime,pectina,acid citric.
Este aperitiv,tonic,depurativ,antihemoragic.
Bun in :anorexii,dispepsii,oboseala,stari febrile,artrita,afectiuni pulmonare.
Se consuma 3 pahare/zi inainte de masa-se indulceste cu miere.




ALOE VERA GEL

Concentraţie 97% gel stabilizat. (1 litru)


Ingredienţi: Gel de Aloe Vera, fructoză, concentrat natural de merişor şi de mere, sorbitol, acid ascorbic (antioxidant), acid citric, sorbat de potasiu şi benzoat de sodiu (pentru menţinerea aromei), gumă de xantan, tocoferol (antioxidant), colorant.
Ingredienţii sucului de Aloe Vera:
A) Lignina, saponina , anthrachinona:
- Aloina – purgativ, emetic
- Barbaloina – analgezic, purgativ slab
- Izobarbaloina – analgezic, antibiotic
- Artranolul, Artrazenul, Acidul de Aloe – antibiotic
- Emodin de Aloe – antibacterial , purgativ
- Acid antilen – antivirotic
- Esterii ac. Antilen – sedativ
- Rezistanol
Vitamine:
- Vitamina A (Caroten) – efect asupra acuităţii vizuale, apără celulele de radicali liberi
- Vitamina B-1 (thianina) – regenerator tisular
- Vitamina B-2 (riboflavina) – împreună cu Vitamina B-6 efect în stări carenţiale
- Vitamina B-3 (niacina) – ajută în reglarea metabolismelor
- Vitamina B-6 (piridoxina) – la fel ca vitamina B-2
- Vitamina B-9 (acid folic) – anemii
- Vitamina B-10 (ciancobalamina) – indispensabil în funcţionarea celulei nervoase în hematopoeza, în metabolismul intermediar
- Vitamina C – rol important în metabolismul intermediar, în procesul de cicatrizare, stabilizator de membrană celulară, antioxidant
- Vitamina E (tocoferol) – stabilizator de membrană celulară împreună cu Vitamina C
- Vitamina B complex (colina) – stimulator al nervului vag. rol important în metabolism
Prin stabilizarea gelului creşte cantitatea de Vitamina A, C şi E. Dr. Arnold Fox din Beverly Hills în revista „ Total Health” a demonstrat recent prezenţa Vitaminei B-12 în Aloe Vera.
C) Substanţe minerale
Aloe Vera conţine 20 de substanţe minerale de importanţă vitală:
- Calciu – indispensabil în osteoporoză, împreună cu fosfor
- Magneziu – rol în metabolismul celular
- Mangan – important în funcţionarea sistemului muscular şi nervos, împreună cu magneziu
- Fosfor – ca mai sus
- Potasiu – indispensabil activităţii musculare
- Fier – componentul esenţial al hemoglobinei
- Stodiu – indispensabil în reglarea echilibrului hidroelectrolitic
- Clor – antiseptic, important în producerea acidului gastric
- Cupru – indispensabil în integrarea fierului
- Crom – înlesneşte activitatea enzimelor, scade acizii graşi
- Zinc – rol în metabolismul protidic
D) Mono şi polizaharide:
Celuloza, glucoza, manoza, aldonentoza
E) Aminoacizi
Aminoacizii au rol catalizator, asigură echilibrul chimic al organismului ţi iau parte la regenerarea tisulară. Organismul uman conţine 22 de aminoacizi din care 8 sunt esenţiali, pe care organismul nu îl poate produce. Necesarul este asigurat prin alimentaţie. Aloe Vera conţine 7 aminoacizi esenţiali şi 11 aminoacizi neesenţiali.
Aminoacizii esenţiali:
- Izoleucina , leucina, lizina, metionina, fenilalanina, theonina, valina
Aminoacizii neesenţiali:
- Acid aspatic, acid glutamic, alanina, arginina, cistina, histidina, prolina, hidroxipolina, scrina, tirozina
F) Enzime şi mecanismul de acţiune
Enzimele oxidante din Aloe Vera reduc substanţele bazice
- Fosfaţi – amilaze
- Bradichinaza – analgetic, antiinflamator, stimulator al sistemului imunitar
- Cataloza – împiedică acumularea superoxidului de hidrogen în ţesuturi
- Celulaza – rol în activitatea musculară
- Lipaza – rol în degradarea celulozei, rol în degradarea acizilor graşi
- Nucleotidaza accelerează hidroliza nucleotidelor în nucleozide
- Fosfataza alcalină – reglează funcţionarea ficatului
- Proteaza – rol în hidroliza proteinelor
Efectele gelului:
- Imunostimulator: dă un uriaş impuls sistemului imunitar, crescând rezistenţa organismului: in caz de alergii diferite, astm bronşic, boli imunitare, boli tumorale.
- Detoxifiant: ajută la detoxifierea organismului această purificare mergând până la nivelul celular. Datorită acestui fapt a fost supranumit „detergentul tubului digestiv”.
- Reglează metabolismul acţionând in felul următor: curăţă şi în acelaşi timp alimentează organismul cu cele mai importante şi indispensabile substanţe nutritive.
- Se dovedeşte foarte util şi în cazuri de osteoporoză, în probleme articulare, reumatice.
- Stimulează regenerarea ţesuturilor dovedindu-se extrem de eficient în caz de afecţiuni ale pielii, varice, hemoroizi, ulcer gastro-deudonal, probleme acute şi cronice ale intestinului subţire si gros, regenerarea ficatului şi a celorlalte organe interne.
- Si-a dovedit eficacitatea, aşa cum am mai menţionat în cazul bolilor cardiovasculare, ateroscleroză, în hipercolesteronemie, tensiune arteriala, hiperglicemie (diabet zaharat).
- ÃŽmbunătăţeşte starea fizica si psihica cu efecte majore in: depresie, stres, tulburări de somn, dezobişnuire de alcool, tutun si drog, perioada de covalescenţă după boli, operaţii, naştere. Pentru omul sănătos asigura o condiţie fizico-psihica generala excelenta, fortifica organismul.
- Antiinflamator, antibacterian, antiviral.
- Grăbeşte epitelizarea.
- Astringent, analgezic, antitusiv.
- Germicid, fingistat, antihelmintic.
Putem astfel sintetiza următoarele utilizări orientative:
- Ca tonic general: contribuie la armonizarea stării psihice şi fizice generale.
- Reechilibrează depresiile nervoase, astenia fizică şi convulsiile.
- Stări de imunodeficienţă – stimulează capacitatea de regenerare proprie.
- Profilaxia îmbolnăvirilor.
- Stări alergice, bronşite, astm.
- Diabet zaharat – scade glicemia, are efecte foarte bune în afecţiunile cu care se asociază, de obicei, diabetul zaharat.
- Ateroscleroză – scade nivelul colesterolului; previne angina pectorală.
- Hepatita şi pancreatita cronică.
- Infecţii urinare.
- ÃŽmbunătăţirea digestiei.
- Constipaţie.
- Colite acute şi cronice, ulcer gastroduodenal şi arsuri gastrice.
- boli dermatologice – psoriazis, eczeme, ulcer crural, herpes, seboree, prurit.
- Varice, hemoroizi.
- Osteoporoză, osteodistrofii, fracturi necomplicate, artrite.
Profilactic se recomandă doua – trei cure de 1 lună pe an. Pentru favorizarea procesului de detoxifiere este important ca în timpul curei cu gel consumul de lichide să fie de minimum 1.5 – 2 litri pe zi (ceai, apă, supă, sucuri etc.).
Informaţii nutritive: Calorii 40, Sodiu 60mg., Glucide totale 12g.

luni, 14 martie 2011

Fumatul si sanatatea

Bolile cauzate de consumul de tutun sunt prima cauza evitabila de deces in intreaga lume, facand 5 milioane de victime in fiecare an. Studiile stiintifice au aratat ca toate produsele din tutun cauzeaza numeroase probleme de sanatate, ducand frecvent la moarte sau invaliditate. In Statele Unite, tabagismul este direct responsabil pentru aproximativ 30% din toate decesele prin cancer ce au loc anual.


Consumul total de tutun creste. Daca tendinta actuala ramane neschimbata, numarul de fumatori, estimat la 1,3 miliarde in prezent, va ajunge la 1,7 miliarde in 2025, iar 1 fumator din 2 va deceda din cauza unei boli asociate tabagismului.

Aproape 50% din persoanele care fumeaza toata viata decedeaza ca urmare a complicatiilor tabagismului, majoritatea inainte de 70 ani, iar calitatea vietii din ultimii ani este mult redusa. Se estimeaza ca speranta de viata a barbatilor fumatori este redusa in medie cu 13 ani, iar cea a femeilor fumatoare cu 14,5 ani din cauza fumatului.Totusi, ea se poate ameliora daca persoana renunta la fumat.


Fumatul si sarcina


In ciuda eforturilor depuse de cercetatori si de profesionistii din domeniul sanatatii, fumatul in timpul sarcinii ramane o problema de sanatate publica. Intre 20 si 30% din femei fumeaza in timpul sarcinii, iar altele reduc numarul de tigari consumate zilnic.

Tabagismul in timpul sarcinii antreneaza riscuri grave atat pentru femeie cat si pentru fat. A fost demonstrat faptul ca fumatul creste riscurile de complicatii ale sarcinii si cauzeaza probleme grave precum: nastere cu fat mort, avort spontan, retard de crestere intrauterina, prematuritate, placenta praevia si moartea subita a sugarului. Fumatul antreneaza si alte efecte asupra mamei, fiind asociat cu menopauza precoce si cu infertilitatea.

Renuntarea la fumat in timpul sarcinii are numeroase beneficii atat pentru sanatatea femeii, dar si a fatului si determina diminuarea problemelor de sanatate la care sunt expusi copiii mamelor fumatoare.

In timpul sarcinii, riscurile fumatului asupra embrionului si a fatului sunt in relatie directa cu inhalarea de catre mama a principalelor doua substante toxice din fumul de tigara: monoxidul de carbon si nicotina.

Monoxidul de carbon (CO) are un efect toxic asupra sarcinii deoarece:
- hemoglobina fetala are o afinitate mult mai ridicata pentru CO decat hemoglobina materna, antrenand o diminuare a oxigenarii fatului
- diminuarea oxigenarii sangelui fetal de catre CO explica toxicitatea acestei substante, care se afla la originea multor efecte negative ale tutunului asupra desfasurarii sarcinii si a dezvoltarii embrionului si fatului

Nicotina are efecte vasoconstrictoare asupra circulatiei arteriale uterine si placentare. Concentratia de nicotina este cu 15% mai mare la nivelul circulatiei fetale si in lichidul amniotic.
Tutunul diminueaza biodisponibilitatea vitaminei B12, vitaminei C, acidului folic si zincului.

Aceste efecte negative ale CO si nicotinei explica faptul ca tutunul, consumat inainte si in timpul sarcinii, este un factor de risc pentru numeroase probleme de fertilitate, in desfasurarea sarcinii, dezvoltarea si cresterea fetala si in dezvoltarea copilului dupa nastere.



Riscul de a dezvolta boli legate de tabagism (precum cancerul pulmonar si alte tipuri de cancer) creste odata cu expunerea totala la fumul de tigara. Aceasta include numarul de tigari fumate in fiecare zi, varsta de initiere, numarul de ani in care persoana fumeaza si expunerea la fumul de tigara ambiant.
Consumul de tutun afecteaza aproape toate organele importante ale corpului.
Conform unor studii stiintifice, tabagismul este asociat cu peste 20 boli si afectiuni. Din fericire, majoritatea regreseaza atunci cand fumatorul renunta la consumul de tutun. Uneori, avantajele sunt vizibile in cateva ore.


Fumatul este responsabil pentru:

90% din cazurile de cancer pulmonar
75% din cazurile de bronsita cronica si emfizem
25% din cazurile de cardiopatie ischemica


Fumatul la tineri

Conform unui raport al OMS, cca 30% din tinerii cu varste intre 15 si 18 ani sunt fumatori. In plus, incepand cu 1995, numarul tinerilor care fumeaza a crescut. In Romania, se constata aceeasi accentuare a deprinderii de a fuma in randul tinerilor si chiar a minorilor.

Spre deosebire de populatia adulta, in care prevalenta tabagismului este mai mare la barbati decat la femei, in randul tinerilor prevalenta este egala intre sexe.

Marea majoritate a fumatorilor incep sa consume tutun inainte de a ajunge la varsta adulta. Printre tinerii care fumeaza, aproape un sfert au fumat prima tigara inainte de 10 ani. Mai multi factori cresc riscurile de initiere a fumatului la tineri. Printre acestia se numara campaniile publicitare, accesul facil la produsele din tutun si preturile scazute. Un rol important il joaca presiunea exercitata de fratii sau colegii mai mari care fumeaza. Alti factori de risc asociati cu consumul de tutun la tineri sunt imaginea de sine slaba si impresia ca fumatul este normal sau "cool". Numeroase studii arata ca fumatul parintilor este un factor de risc pentru initierea fumatului la tineri.

Desi efectele cele mai grave ale consumului de tutun se fac simtite dupa cateva decenii, exista si efecte negative imediate ale fumatului asupra tinerilor. Majoritatea tinerilor fumatori devin dependenti de nicotina inca din adolescenta. Cu cat initierea tabagica are loc mai devreme, cu atat riscurile de aparitie a unei boli corelate cu tabagismul sunt mai mari.


Fumatul pasiv


Consecintele fumatului asupra sanatatii nu se limiteaza doar la fumatori. Dimpotriva, expunerea la fumul de tigara – fumatul pasiv – creste in mod dramatic riscul de cancer pulmonar si de boli ale inimii in randul nefumatorilor, dar si pe cel de afectiuni respiratorii la copii.


Fumul de tigara ambiant este asocierea dintre curentul principal (fumul expirat de fumator) si cel secundar (fumul emanat de capatul aprins al tigarii). Expunerea la fumul ambiant se numeste fumat involuntar sau pasiv.
Doua treimi din fumul emanat dintr-o tigara aprinsa nu sunt inhalate de fumator, ci sunt eliberate in atmosfera si contamineaza aerul. Astfel, fumul de tigara ambiant contine de 2 ori mai multa nicotina si gudron si de 5 ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de fumator.


Numeroase institutii internationale, printre care Agentia de Protectie a Mediului (EPA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) au clasificat fumul ambiant drept un cancerigen cunoscut (categorie rezervata agentilor pentru care exista suficiente date stiintifice care sa demonstreze ca determina aparitia cancerelor).
In Statele Unite, fumatul pasiv este considerat a fi cauza a 46 000 de decese prin boli de inima in fiecare an. In plus, EPA a estimat ca expunerea la fumul de tigara cauzeaza cca 3000 de cancere pulmonare printre nefumatori si este responsabila pentru 300 000 cazuri de infectii ale tractului respirator inferior la copiii sub 18 luni in fiecare an.
Oamenii sunt expusi la fumul ambiant acasa, in masina, la locul de munca, in baruri, restaurante si alte locuri publice.
Desi doar 3 persoane din 10 recunosc ca au fost expusi la fumul de tigara, 9 din 10 prezinta un nivel detectabil de expunere in organism. Testul masoara nivelul de expunere in cursul ultimelor trei zile.
Fumul de tigara ambiant este evaluat prin masurarea nicotinei sau a altor compusi din aer.


Expunerea la fumul de tigara poate fi pusa in evidenta prin masurarea nivelurilor de cotinina (un produs al metabolismului nicotinei) din sangele sau urina nefumatorului. Nicotina, cotinina, monoxidul de carbon si alti compusi au fost depistate la nefumatorii expusi la fumul de tigara ambiant.


Nu exista un nivel lipsit de riscuri pentru expunerea la fumul de tigara ambiant. Studiile au demonstrat ca pana si nivelele scazute de fum pot fi daunatoare. Singura metoda de a proteja cu adevarat nefumatorii de expunerea la fumul de tigara este renuntarea completa si definitiva la fumatul in spatiile inchise. Separarea fumatorilor de nefumatori, aerisirea incaperilor si ventilarea nu pot elimina complet expunerea la fumul de tigara.



Dependenta de nicotina

Dependenta se caracterizeaza prin utilizarea repetata si compulsiva a unei substante, in ciuda consecintelor de ordin fizic sau psihic.

Consumul de tutun, sub orice forma, creeaza o puternica dependenta, atat psihologica, cat si fizica. Agentul responsabil pentru aceasta dependenta este nicotina prezenta in frunzele de tutun. Intr-o tigara obisnuita, nicotina se gaseste in cantitate de 1 mg pana la 2 mg.

Toate persoanele care fumeaza sunt susceptibile de a dezvolta dependenta nicotinica. Adictia apare deseori in timpul adolescentei si poate surveni la cateva zile sau saptamani de la fumarea primei tigari.
Nicotina antreneaza transformari chimice si biologice la nivelul creierului. Desi mai putin importante decat cele determinate de heroina si cocaina, aceste efecte psihoactive creeaza o dependenta la fel de puternica.

Astfel, desi 70% din fumatori vor sa renunte la acest viciu, iar 35% din ei incearca sa renunte la fumat in fiecare an, mai putin de 5% reusesc, deoarece dependenta de nicotina este foarte puternica.

Conform unui studiu desfasurat in 1994, doar 50% din fumatorii victime ale unui infarct miocardic, sfatuiti de medic sa renunte la fumat, au reusit sa faca acest lucru. De altfel, 50% din fumatorii inraiti decedeaza de boli asociate cu tabagismul.
Nicotina este extrem de toxica atunci cand este consumata in cantitati mari, iar majoritatea persoanelor prezinta o stare de rau la prima tigara. Aceste efecte dispar insa cu rapiditate. In timp, organismul se obisnuieste cu nicotina, iar efectele drogului se atenueaza, astfel incat fumatorii consuma o cantitate mai mare de nicotina.


Fumul de tigara

Tigarile, trabucurile si tutunul de mestecat sunt facute din frunze de tutun uscate, dar contin si alte ingrediente pentru aroma. Peste 4000 substante chimice cunoscute au fost identificate in tutun si in fumul de tigara. Dintre acestea, peste 60 sunt cunoscute drept cancerigene:

» gudron – lichid vascos ce contine majoritatea substantelor cancerigene
» benzen – solvent industrial, ce provine din petrolul brut
» arsenic – cunoscut in special drept cauza a cancerului de piele si pulmonar. Se pare ca arsenicul de pe frunzele de tutun este unul dintre principalii agenti cancerigeni din tigari.
» cadmiu – utilizat pentru fabricarea bateriilor
» formaldehida – utilizat pentru conservarea cadavrelor
» poloniu-210 – element radioactiv
» crom – utilizat pentru fabricarea vopselelor si a aliajelor
» 1,3-butadiena – utilizata pentru fabricarea cauciucului
» hidrocarburile aromatice policiclice
» acroleina – folosita in trecut drept arma chimica

Concentratia acestor substante

Majoritatea substantelor periculoase din fumul de tigara se gasesc in niveluri scazute. Dar, de-a lungul lunilor si anilor, acestea se acumuleaza, ajungand la cantitati ridicate in organism.
Din acest motiv, riscurile de cancer si alte boli cresc odata cu cantitatea de tutun consumata zilnic si cu numarul anilor in care persoana fumeaza.

Comparativ cu nefumatorii, nivelul acestor substante in sangele fumatorilor este:
- de 2 ori mai mult cadmiu
- de 4 ori mai mult poloniu-210 radioactiv
- de 10 ori mai mult benzen
- de 10 ori mai mult arsenic

Substantele prezente in fumul de tigara pot fi mai periculoase atunci cand sunt asociate. Ele pot interactiona intre ele, crescand in mod suplimentar riscul de cancer.

Astfel, unele substante din fumul de tigara afecteaza direct ADN-ul celular, inclusiv genele care protejeaza impotriva cancerului. Printre aceste substante se numara benzo(a)piren, poloniu-210, benzen, acroleina si nitrozaminele.

Dar efectul lor este agravat de alte substante. Arsenicul, cadmiul si nichelul afecteaza capacitatea organismului de a repara ADN-ul deteriorat.


Constituientii fumul de tigara

Gudron

Gudronul prezent in fumul de tigara este un reziduu negru si vascos, compus din sute de substante chimice, dintre care mai multe sunt considerate cancerigene. Printre acestea se numara in special hidrocarburile aromatice policiclice, aminele aromatice si compusii anorganici.

Arsenic

Arsenicul este una dintre cele mai periculoase substante din tigari. Poate cauza cancer si afecta inima si vasele de sange.
Cantitati mici de arsenic se pot acumula in organismul fumatorilor, iar in decursul anilor, concentratia devine tot mai mare. Pe langa efectele directe, arsenicul poate agrava si efectele altor substante chimice.
Pestele si fructele de mare sunt o sursa alimentara de arsenic, dar intr-o forma mai putin toxica si mai usor de indepartat din organism. In schimb, fumul de tigara contine arsenic intr-o forma mai periculoasa.

Nicotina

Nicotina este substanta prezenta in mod natural in frunzele de tutun si este responsabila de dependenta de tutun. Ea afecteaza sistemul cardiovascular si endocrin.

Monoxid de carbon

Monoxidul de carbon (CO) se gaseste in fumul de tutun datorita combustiei incomplete. El reduce capacitatea globulelor rosii de a transporta oxigenul la tesuturi; inima, creierul si muschii scheletici necesita cea mai mare cantitate de oxigen si sunt prin urmare cele mai afectate de efectele monoxidului de carbon.

Formaldehida

Agentia de Protectie a Mediului (EPA) din Statele Unite a clasat formaldehida printre elementele ce pot prezenta un pericol moderat de cancer asupra omului. Formaldehida poate avea efecte severe asupra sanatatii fumatorilor si a persoanelor expuse la fumul de tutun.
Formaldehida este o substanta cu miros iritant, folosita pentru distrugerea bacteriilor, conservarea cadavrelor si pentru fabricarea altor substante chimice. Este una dintre substantele prezente in fumul de tigara cu cel mai mare potential de afectare a plamanilor si cailor respiratorii.
Fumul de tutun este una dintre principalele surse de expunere la formaldehida. Locurile in care se fumeaza prezinta un nivel de 3 ori mai mare de formaldehida decat in mod normal.

Acid cianhidric

Acidul cianhidric este considerat drept unul dintre agentii cei mai toxici ce se gasesc in fumul de tigara. Numeroase efecte toxice pe termen lung si scurt ale fumului de tigara pot fi puse pe seama acestei substante. Expunerea frecventa la concentratii mici de acid cianhidric antreneaza o slabiciune generala, dureri de cap, greturi si varsaturi, crestere a ritmului respirator si iritarea ochilor si a pielii.

Benzen

Considerat drept toxic in anumite tari, benzenul poate avea efecte negative asupra sanatatii, indiferent de nivelul de expunere. Centrul International de Cercetare a Cancerului a inclus benzenul pe lista substantelor cancerigene de grupa 1 (rezervata pentru substantele cu cel mai ridicat grad de risc).
Benzenul este un solvent utilizat in producerea altor substante, printre care benzina. Este dovedit ca benzenul poate cauza unele forme de cancer, in special leucemie.
Fumul de tutun contine o mare cantitate de benzen si este responsabil in mare parte de expunerea la aceasta toxina. Fumatorul obisnuit inhaleaza de 10 ori mai mult benzen decat un nefumator.
Unele studii arata ca inhalarea de benzen prin fumatul pasiv de-a lungul vietii poate creste riscurile de cancer.

Cadmiu

Cadmiul este un metal utilizat in special pentru fabricarea bateriilor. Cea mai mare parte a cadmiului din organismul uman provine de la expunerea la fumul de tigara. Cantitatea de cadmiu din sangele fumatorilor este de doua ori mai mare decat cea din sangele nefumatorilor.
Conform studiilor, cantitatea de cadmiu prezenta in fumul de tigara poate afecta sanatatea. Cadmiul este o cauza recunoscuta de cancer, dar poate afecta rinichii si peretii arterelor.

Poloniu

Poloniul este o substanta radioactiva rara, ce emite un tip de radiatii foarte daunatoare (radiatii-alfa). Fumul de tigara contine urme de poloniu, ce se depun in caile respiratorii si emit radiatii direct catre celulele invecinate.
Plamanii unui fumator sunt de 4 ori mai expusi la poloniu decat cei ai unui nefumator. Un studiu estima ca o persoana care fumeaza un pachet si jumatate de tigari pe zi, este expusa la o doza de radiatii egala doza emisa in cazul unei persoane ce efectueaza 300 radiografii toracice cu raze X pe an.

sâmbătă, 5 februarie 2011

Leacul minune: mierea cu scortisoara

S-a descoperit ca o combinatie de miere (care este produsa in aproape toate tarile lumii) cu scortisoara poate vindeca majoritatea bolilor fara a avea efecte secundare.

Medicina alternativa Ayurvedica si cea Yunani au utilizat mierea ca remediu vital timp de secole. Stiinta contemporana ne spune ca desi mierea este dulce, daca se administreaza in doze corespunzatoare, ca medicament, nu va dauna nici macar pacientilor cu diabet si ajuta in tratarea multor tipuri de afectiuni.

O revista faimoasa din Canada, Weekly World News, a publicat o lista de afectiuni care pot fi vindecate cu ajutorul combinatiei de miere cu scortisoara, in urma studiilor efectuate de savantii occidentali.

SISTEMUL IMUNITAR
- utilizarea zilnica a scortisoarei pudra intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva bacteriilor si a atacurilor virale
- oamenii de stiinta au descoperit ca miere contine diferite vitamine si fier in cantitati mari si intareste corpusculii celulari ai leucocitelor care combat bacteriile si afectiunile virale

LONGEVITATE
- consumat cu regularitate, ceaiul cu miere si scortisoara incetineste efectele imbatranirii
- pentru a-l prepara, puneti la fiert 4 linguri de miere, o lingura de scortisoara pudra si 3 cani de apa; beti ¼ de cana, de 3 pana la 4 ori pe zi; va pastreaza pielea sanatoasa si fina si creste speranta de viata

OBOSEALA
- studii recente au aratat ca zaharul continut de miere este mai degraba folositor si nicidecum daunator vitalitatii organismului
- Dr. Milton, care a efectuat studii aprofundate in acest subiect, spune ca o jumatate de lingura de miere intr-un pahar cu apa, presarat cu pudra de scortisoara, consumat zilnic, dimineata dupa ce ne spalam pe dinti si dupa-amiaza, in jurul orei 15.00, atunci cand vioiciunea organismului este in scadere, duce la imbunatatirea vitalitatii organismului, in interval de o saptamana

CADEREA PARULUI
- cei care au probleme cu caderea parului sau calvitie pot aplica pe par, inainte de baie, o pasta din ulei de masline fierbinte, o lingura de miere si o lingurita de scortisoara pudra; amestecul se lasa sa actioneze aproximativ 15 minute, dupa care se spala parul
- s-a demonstrat ca remediul este eficient si daca se pastreaza timp de 5 minute

ACNEE
- formati o pasta din 3 linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra; aplicati aceasta pasta peste cosuri seara inainte de culcare si spalati-o cu apa calduta in dimineata urmatoare; daca tratamentul se aplica timp de doua saptamani, va inlatura cosurile de la radacina

INFECTII ALE PIELII
- eczemele, herpesul si toate tipurile de infectii ale pielii se vindeca prin aplicarea unei combinatii de miere si scortisoara pudra pe partile afectate

COLESTEROL
- daca sunt administrate unui pacient care are colesterolul ridicat, doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara pudra, amestecate cu 450 ml de ceai vor reduce nivelul colesterolului din sange cu 10% intr-un interval de 2 ore
- conform unei informatii publicate intr-o revista medicala, mierea in stare pura consumata zilnic impreuna cu mancarea inlatura problemele de colesterol

CURE DE SLABIRE
- in fiecare dimineata, pe stomacul gol (cu o jumatate de ora inainte de micul dejun) si seara, inainte de culcare, beti miere si scortisoara pudra fierte intr-o cana de apa
- daca se administreaza in mod regulat, acest remediu duce la reducerea greutatii chiar si a persoanelor obeze; de asemenea, administrarea cu regularitate a acestui remediu previne depunerea de grasimi in organism, chiar daca persoana respectiva consuma o dieta hipercalorica

DERANJAMENTE STOMACALE
- mierea cu scortisoara pudra vindeca durerile de stomac si indeparteaza ulcerele stomacale de la radacina
- in conformitate cu studiile efectuate in India si Japonia, s-a descoperit ca mierea, in combinatie cu scortisoara pudra, ajuta si indeparteaza balonarea si durerile de stomac

INDIGESTIE
- scortisoara pudra presarata peste 2 linguri de miere administrate inainte de masa inlatura aciditatea si ajuta la digestia celor mai grele mancaruri

DURERI DE DINTI
- faceti o pasta dintr-o lingurita de scortisoara pudra si cinci lingurite de miere si aplicati pe dintele care va doare; remediul se poate aplica de 3 ori pe zi pana cand dintele nu mai doare

HALENA (respiratie urat mirositoare)
- primul lucru pe care il fac dimineata locuitorii din America de Sud este gargara cu o lingurita de miere si scortisoara pudra amestecate in apa fierbinte; astfel, respiratia lor isi pastreaza prospetimea pe durata intregii zile

RACELI
- cei care sufera de raceli normale sau severe ar trebui sa ia o lingura de miere calduta cu ¼ lingurita de scortisoara pudra timp de 3 zile; acest remediu curata sinusurile si vindeca majoritatea cazurilor de tuse cronica

GRIPA
- un om de stiinta din Spania a demonstrat ca mierea contine un ingredient natural care omoara germenii de gripa, salvand pacientul de la imbolnavire

INFECTII URINARE
- beti doua linguri de scortisoara pudra si o lingurita de miere intr-un amestecate cu apa calduta (un pahar); aceasta combinatie distruge toti germenii din vezica urinara

ARTRITA
- amestecati o parte de miere in doua parti de apa calduta si apoi adaugati o lingurita de scortisoara pudra; faceti o pasta si masati-o usor in partea de corp care va doare; in cele mai multe cazuri, durerea cedeaza in interval de 15 minute
- daca remediul se administreaza cu regularitate, poate fi vindecata chiar si artrita cronica
- pacientii cu artrita isi pot administra zilnic cate o cana de apa fierbinte cu doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra
- intr-un studiu recent efectuat de Universitatea din Copenhaga, s-a constatat ca atunci cand doctorii le-au administrat pacientilor o combinatie de o lingura de miere cu jumatate de lingurita de scortisoara pudra inainte de micul dejun, timp de o saptamana, din 200 de pacienti tratati, 73 au scapat complet de dureri la interval de o luna; majoritatea acestor pacienti nu puteau merge sau aveau o libertate de miscare restransa, iar dupa terapie au inceput sa mearga, avand mai putine dureri

BOLI CARDIOVASCULARE
- faceti o pasta din miere si scortisoara pudra; ungeti pe paine sau umpleti clatitele cu aceasta (in loc de dulceata sau gem) si mancati cu regularitate la micul dejun; consumul cu regularitate al produsului de mai sus intareste ritmul cardiac si reduce dispneea
- in America si Canada, mai multe spitale si-au tratat pacientii cu succes, cand au descoperit ca arterele si venele isi pierd flexibilitatea si incep sa se astupe; mierea si scortisoara imbunatatesc circulatia sanguina

INFERTILITATE
- medicina alternativa Ayurvedica si Yunani utilizeaza mierea pentru a fortifica sperma barbatilor; daca barbatii impotenti vor lua cu regularitate doua linguri de miere inainte de culcare, problema lor se va rezolva
- in China, Japonia si Orientul Indepartat, femeile sterile, dar si cele care doresc fortificarea uterului, au luat scortisoara pudra timp de secole; femeile sterile pot sa ia un varf de cutit de scortisoara pudra cu o jumatate de lingurita de miere si sa isi frece gingiile cu aceasta combinatie, in mod frecvent pe toata durata zilei, astfel incat combinatia sa se amestece usor cu saliva si sa patrunda in corp
- un cuplu din Maryland (SUA) nu a putut avea copii timp de 14 ani, pierzandu-si speranta ca vor fi capabili sa procreeze vreodata; cand au aflat despre acest remediu, atat femeia cat si barbatul au inceput sa consume miere si scortisoara in modul aratat mai sus; femeia a ramas insarcinata dupa cateva luni si a nascut gemeni la termen

CANCER
- studii recente efectuate in Japonia si Australia au aratat ca s-au tratat cu succes cazuri de cancer stomacal si osos
- pacientii diagnosticati cu aceste tipuri de cancer ar trebui sa ia zilnic o lingura de miere cu o lingurita de scortisoara pudra timp de o luna, de 3 ori pe zi si sa continuie tratamentul prescris de oncolog

PIERDEREA AUZULUI
- mierea cu scortisoara pudra luate zilnic in cantitati egale duc la refacerea auzului


miercuri, 2 februarie 2011

Gomaj exfoliant


Cafeaua – pe care o iubim cu totii – pe langa faptul ca ne trezeste in fiecare dimineata, mai are si alte forme de utilizare. Una dintre acestea este gomajul pentru corp. De regula, preturile piperate ne opresc din a ne face tratamente exfoliante pentru corp. Din moment ce sigur ai o cutie de cafea prin bucatarie, prepararea unui astfel de gomaj este un proces usor, benefic si ieftin!

Odata ce ti-ai insusit tehnica de preparare a gomajului, vei putea incerca sa prepari si alte tipuri de crema sausapunuri.

Gomajul exfoliant si efectele lui

Gata cu celulita! Cafeaua este minunata din mai multe motive, insa cofeina este cea care are efecte benefice asupra organismului. Aplicand cafea pe suprafata pielii, contribui la redistribuirea celulelor adipoase si la reducerea celulitei.

Probleme cu varicele? Multi prefera sa considere varicele ca fiind ceva normal, decat semnul imbatranirii sau mosterinea lasata de parinti. Printr-un tratament cu gomaj de cafea, vei contribui la prevenirea acestora sau chiar la atenuarea lor. Cofeina din gomaj actioneaza ca un astringent vascular, micsorand vasele de sange si contribuind, astfel, la reducerea varicelor.

Cunoscand efectele benefice ale gomajului cu cafea preparat acasa, putem trece la etapa insusirii retetelor si modalitatilor de preparare. Reteta este foarte simpla si include doar trei ingrediente.

  • doua cani de zat de cafea (indiferent de tip-varianta cea mai ieftina este si cea mai potrivita);
  • ½ cana de zahar brut sau sare de mare;
  • 2/3 linguri de ulei de masaj (indiferent de tip)

Amesteca cele trei ingrediente intr-un vas. Daca ai nevoie de cantitate mai mare, dubleaza reteta. Mai ai si alte optiuni extra:

  • Zaharul brun – pe langa mirosul placut, adauga putina duritate texturii si contribuie la intinerirea pielii. Adauga pana la obtinerea texturii dorite.
  • Scortisoara – va da un miros mai intepator, dar placut gomajului.
  • Extrasul de vanilie – acesta da gomajului un miros mai dulce. Prin adaugare, textura gomajului devine mai fina.
  • Uleiurile parfumate – sunt excelente pentru a fi adaugate la gomajul de cafea. Acestea sunt, de regula, pure si foarte concentrate, deci au un miros placut si puternic. Daca adaugi doar o picatura de ulei, vei avea un gomaj frumos mirositor. Partea buna este ca si cea mai mica sticla de ulei va rezista pentru “totdeauna”, in special daca folosesti uleiul doar in acest scop. Uleiurile parfumate se gasesc intr-o foarte variata gama de mirosuri, incepand de la cele florale la cele ale parfumurilor consacrate.

Retine urmatoare sfaturi cand vei adauga ingredientele:

  • Fii cumpatata cu uleiurile parfumate. Cu toate ca miros minunat, daca vei aplica gomajul pe fata, acestea pot fi prea tari. Acest lucru este valabil in special pentru tenul sensibil.
  • Evita orice componente la care esti alergica. Multe uleiuri si esente, cu toate ca aduc o completare binevenita gomajului, pot provoca si reactii alergice. Informeaza-te asupra ingredientelor inainte sa le utilizezi.

Cand gomajul este complet, aplica-l pe pielea umeda. Cel mai bun moment de aplicare este in timpul dusului, pentru ca vei putea inlatura gomajul cu usurinta. Aplica-l direct pe piele cu miscari circulare ale degetelor sau cu un burete. Aminteste-ti ca miscarile circulare sunt bune pentru intinderea egala a cofeinei pe suprafata pielii, pentru prevenirea celulitei si a varicelor.
Daca nu esti genul de persoana care sa-si prepare singura gomajul, poti opta pentru cateva produse pe baza de cafea din magazine.

Gomajul si ingredientele sale

  • Zaharul pur – un excelent exfoliant.
  • Uleiul dulce de migdale – are abilitatea de a inmuia si reconditiona pielea. Acest ulei este un ingredient minunat pentru majoritatea produselor si se absoarbe rapid in piele. Uleiul de migdale este bogat in fier, calciu, potasiu, vitaminele B1, B2, B6 si betacaroten.
  • Uleiul din seminte de caise – se absoarbe usor si este ideal pentru pielea sensibila, uscata sau inflamata.
  • Vitamina E – este o vitamina solubila, cu efect antioxidant. Vitamina E se utilizeaza in multe creme si lotiuni, deoarece are efect regenerant, in special in cazul cicatricilor ca urmare a acidentelor sau arsurilor. Se extrage din germenii de grau; vitamina E din suplimente se extrage din uleiul preparat din semintele de soia.

Acum, ca ai aflat de efectele benefice ale gomajului de cafea si metodele de preparare si personalizare, ce mai astepti? Treci la amestecat! Pielea ta va arata minunat in timp record cu gomajul exfoliant.

miercuri, 19 ianuarie 2011

Portocala

Portocala combate insomnia si nervozitatea

Portocala este un medicament natural, cu proprietati multiple pentru organism.

Acest citric este recomandat tuturor persoanelor care au probleme cu calciul, colesterolul, precum si alte afectiuni.

SCURT ISTORIC

Portocala isi are originile din Sud-Estul Asiei, India, Grecia, Turcia. Fructul este o combinatie posibila intre pomelo si tangerina. Ea este denumita de chinezi drept "marul chinezesc".

Portocalul era foarte raspandit in Siria si Egipt, in Europa ajungand ceva mai tarziu.

Deseori, acest citric a fost considerat drept un elixir al tineretii.

Portocala dulce este numita si "portocala portugheza" si se pare ca Vasco da Gama a adus-o cu el inapoi, dupa o calatorie in India.

In prezent, Brazilia este cel mai important producator de portocale din intreaga lume, fiind urmata de SUA si Mexic.

Portocala si proprietatile sale

Fructul contine aproape 90% apa, vitaminele A, B, C, minerale, fosfor, fier, fibre, potasiu, sulf, cupru, magneziu si calciu. Contine 13% zahar.

De aceea, el este un bun remineralizant al organismului si revitalizant, recomandat tuturor persoanelor indiferent de varsta.

Nivelul ph-ului portocalei este de 2,5 sau 3 in functie de maturitate, marime sau varietate.

UZ INTERN

Beneficiile portocalei asupra unui organism bolnav sau sanatos sunt numeroase. Deoarece citricul contine fosfor, calciul este mult mai bine asimilat de corp, fiind bun si in cazul copiilor, anemicilor, celor cu boli de inima, cu astm, celor cu febra sau convalescentilor.

Sucul de portocale au un efect detoxifiant asupra organelor interne, dar si energizant in cazurile de oboseala, datorita continutului de potasiu. De asemenea, sucul de portocale mai este recomandat si hepaticilor, persoanelor cu sangele mai gros, cu tromboza, cu un colesterol crescut, celor care sufera de constipatie, impotriva durerilor de cap si a migrenelor.

Portocala este considerata si un adjuvant pentru cei care sufera de insomnii si agitatie pe timp de noapte, acesta actionand asupra organismului ca un sedativ sau somnifer (se prepara o infuzie din flori si frunze de portocal).

flori si frunze de portocal

Flori si frunze de portocal

Portocala este digerata repede de organism, motiv pentru care este recomandat a se bea pe stomacul gol dimineata. Pentru un efect mai bun se recomanda consumul sucului de portocala si la pranz, dar si seara.

Tot acest suc este ideal pentru cazurile in care persoana sufera de pojar, febra tifoida sau tuberculoza.

Sucul de portocale este excelent si pentru cei mici, deoarece ii ajuta la crestere normala a copilului. Nu degeaba mamicile le dau bebelusilor aceasta licoare (in cantitati mici, diluat, dar cu efecte mari).

Portocala este un fruct recomandat si diabeticilor, insa trebuie luat in calcul si continutul acesteia de zahar.

UZ EXTERN

Coaja de portocale este benefica si in cosmetica, ea fiind un produs naturist folosit in tratarea acneei si a cosurilor, prin aplicare locala.

Pulpa de portocala are un efect calmat asupra tenului, daca se aplica sub forma de masca si se amesteca cu putina smantana.

Daca vei amesteca sucul de portocale cu o lingura de miere vei obtine o masca cu efect hidratant.

Acest suc este bun si pentru dantura si albirea naturala a dintilor.

portocale si suc de portocale

Sucul de portocale combate migrenele

Consumul de portocale mareste rezistenta organismului

Consumul regulat de portocale ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor, a racelii si reprezinta o sursa naturala de energie, datorita absorbtiei rapide in sange a zaharului din portocale.

In locul clasicelor medicamente (desigur, acolo unde se poate), inlocuieste cu suc natural de portocale. Il mai poti amesteca si cu alte fructe in functie de preferinte si vei avea astfel in fiecare zi doza ta naturala de sanatate.

Portocala mai este folosita si la prepararea unor mancaruri, deserturi, dar si in industria alimentara si cosmetica.

copacul portocal

Copacul de portocal


joi, 6 ianuarie 2011

Dupa sarbatori: Detoxifierea si revigorarea organismului

Dupa o lunga perioada in care ne-am hranit numai vegetal ne-am indesat acum cu multe mancaruri cu carne, carnati, dulciuri si tot felul de preparate continand nutrieni animali, grasimi, combinatii de dulciuri cu grasimi sau proteine, mai exact o alimentatie toxica prin combinatiile sale si tare greu de digerat.

Sarbatorile tocmai au trecut si inca ne simtim stomacul plin de bunatati, de dulciuri si mancaruri grele si pentru ca intreaga euforie alimentara dupa lungul post a trecut incepem sa ne gandim si la silueta.

Dupa o lunga perioada in care ne-am hranit numai vegetal ne-am indesat acum cu multe mancaruri cu carne, carnati, dulciuri si tot felul de preparate continand nutrieni animali, grasimi, combinatii de dulciuri cu grasimi sau proteine, mai exact o alimentatie toxica prin combinatiile sale si tare greu de digerat. Peste toate acestea s-au mai adaugat si cateva pahare de alcool, astfel ca este firesc ca dupa cele cateva zile de concediu sa va simtiti... tot obositi, poate chiar si depresivi. Ce sa mai spunem de greutatea care a crescut vazand cu ochii in doar cateva zile? Asadar... este nevoie sa luati cateva masuri.

Sfaturi sanatoase pentru silueta

Incercati sa introduceti in activitatile voastre zilnice si cateva minute de sport. Fie ca veti face cateva exercitii de gimnastica dimineata sau veti merge seara la o lunga plimbare, aceste exercitii va ajuta sa va revigorati organismul, sa vascularizati si oxigenati toate tesuturile, inclusiv creierul, practic sa va refaceti energia si totodata va ajuta sa aveti noaptea un somn santos prin reechilibrarea energetica a organismului.Dupa sarbatori: Detoxifierea si revigorarea organismului

Incercati sa limitati pe cat posibil consumul de dulciuri. Mai bine consumati o salata de fructe in locul prajturilor cu crema si frisca ori in locul cozonacilor. Puteti incerca si o tarta cu fructe, insa trebuie sa stiti ca desertul nu se ia la fiecare masa din zi, ci doar la cea de pranz si poate si la cea de amiaza insa numai daca acesta consta in fructe.

Evitati combinatiile de grasimi si dulciuri, de exemplu: cartofi (amidon – dulce) prajiti (uleiuri – grasimi), cartofi cu carne grasa (de porc, miel, oaie), inghetata, produse de patiserie, paine (dulce) cu margarina sau unt (grasimi) etc.

Nu uitati de salate. Este bine sa va alegeti o zi pe saptamana, cea mai putin solicitanta insa nu cea lipsita de activitati (cum ar fi una din zilele de week-end pentru ca veti petrece cu prietenii si nu veti putea sa nu va abateti de la regula) in care sa mancati numai salate. Nu este vorba doar de aceasta saptamana de dupa sarbatori, ci despre fiecare saptamana din viata voastra. O zi doar pentru salate de crudtati, fara sosuri, maioneza sau alte grasimi cu exceptia uleiului de masline.

Nu mancati dupa ora 20:00. Si aceasta regula nu priveste neaparat silueta, ci in special sanatatea, pentru ca daca va culcati cu stomacul plin, cand mult sange este acumulat la nivel digestiv scazand din restul zonelor, inclusiv de la nivel cerebral, este evident ca nu veti reusi sa va odihniti corespunzator.

Cura de detoxifiere! Pentru cei ce reusesc - recomandam ca imediat dupa sarbatori sa urmati o cura de detoxifiere de trei zile (de exemplu marti, miercuri si joi) in care sa mancati fie numai legume SAU fructe si sa beti numai ceaiuri si apa sau sucuri naturale.


Totalul afișărilor de pagină