Extern, se aplică pe rănile care se vindecă greu, ulcere, pete pe piele şi muşcături de insecte. Pelinul combate febra şi infecţiile.
Preparat sub formă de ceai, ajută în majoritatea bolilor specifice femeilor, cu excepţia celor gravide şi a celor care alăptează.
Se foloseşte infuzia din două linguri de pelin într-un litru de apă, la care se adaugă o linguriţă de bicarbonat şi spală zona intimă cu această soluţie, seară de seară, timp de 14 zile consecutiv. Tratamentul poate fi făcut în paralel cu cel recomandat de medicul ginecolog. De asemenea, se pot face spălături vaginale cu ceai de pelin pentru a reface flora şi pentru a reduce secreţiile anormale, mâncărimile şi usturimile.
Călugării din Evul Mediu puneau pelin în cerneala cu care scriau pentru ca şoarecii să nu roadă înscrisurile. În Germania şi Austria se prepara lichiorul de pelin, care ulterior a fost interzis din cauza efectului de obişnuinţă, iar vinurile amărui din Italia, ce conţin substanţe amare în cantităţi mici, au efect benefic asupra poftei de mâncare.
Mod de folosire
Ceai (infuzie)
O linguriţă cu vârf de pelin la o cană (250 ml) de apă clocotităse lasă o jumătăte de minut, se strecoară, se beau zilnic cel mult trei căni de ceai. Se recomandă gargara cu infuzie din frunze de pelin pentru înlăturarea mirosului neplăcut al gurii.
Tinctură
Într-un pahar (100ml)cu alcool rafinat concentrat (70 de grade) se pun patru linguri de pelin. Se lasă 7 zile, apoi se folosesc la nevoie de trei ori câte 8-10 picături zilnic.
Pulbere
Un vârf de cuţit cu pulbere de pelin se foloseşte pentru tratamentul bolilor de ficat.
Băi
Un pumn de pelin la 2 litri de apă clocotită. Se lasă 10 minute apoi se face baie în zonele cu răni purulente.
Uleiul volatil
Uleiul volatil din pelin îmbunătăţeşte activitatea cardiacă şi stimulează sistemul nervos central.
Contraindicaţii
Pelinul nu se adminstrează gravidelor sub nicio formă, deoarece poate provoca avort spontan. Nici mamele care alăptează nu trebuie să consume pelin, deoarece poate dăuna grav bebeluşului.
Pelinul este contraindicat persoanelor care suferă de afecţiuni ale sistemului nervos, bolnavilor foarte slăbiţi şi celor care suferă de infecţii intestinale acute.
Atenţie!
n cantitatile potrivite, pelinul poate trata afectiuni care in mod normal se trateaza foarte greu, cu multe medicamente.
Hemoroizi
Daca ai incercat medicamente si supozitoare fara niciun succes impotriva hemoroizilor, incearca spalaturile cu ceai de pelin. Fa o infuzie de trei linguri de frunze de pelin si o lingura de flori de galbenele la un litru de apa si apoi fa spalaturi locale. Repeta aceste proceduri zilnic, cel putin 7 zile la rand, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Candidoza si scurgeri vaginale
Desi sunt probleme jenante, candidoza si scurgerile vaginale afecteaza un numar mare de femei, de aceea trebuie tratate fara precadere. Infuzeaza doua linguri de pelin intr-un litru de apa, adauga o lingurita de bicarbonat si spala zona intima cu aceasta solutie, seara de seara, 14 zile consecutive. Tratamentul poate fi facut in paralel cu cel recomandat de medicul ginecolog.
De asemenea, se pot face spalaturi vaginale cu ceai de pelin pentru a reface flora si pentru a reduce secretiile anormale, mancarimile si usturimile.
Viermi intestinali si giardia
Scapa de viermii interstinali cu ajutorul ceaiului de pelin. Pelinul este cea mai eficienta si puternica planta impotriva viermilor si a parazitilor intestinali, secretand substante toxice pentru acestia. O cana de ceai de pelin sau doua linguri de tinctura, administrate zilnic timp de 14 zile te vor scapa de aceasta problema. Tratamentul poate fi urmat in paralel cu cel medicamentos.
Lipsa poftei de mancare
Persoanele care nu au pofta de mancare isi pot stimula apetitul cu o cura de pelin. Fie ca este vorba de o ceasca cu ceai, inainte de masa, sau o lingura cu sirop de pelin administrate cu 10 minute inainte de masa pe o perioada de doua saptamani, efectele pozitive nu vor intarzia sa apara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu