duminică, 29 noiembrie 2009

Cum scăpăm de arsurile la stomac



Medical

Un real disconfort al stării de sănătate este cel generat de dezechilibrul dintre mecanismele de secreţie ale acidului în stomac şi cele de protecţie ale acestuia.Stomacul secretă un acid care ajută procesul de digestie, dar când glandele gastrice produc acid în exces, apare fenomenul cunoscut sub numele de aciditate, mai precis hiperaciditate gastrică. În cadrul acidităţii se produce o mişcare a sucurilor gastrice din stomac înspre esofagul inferior, fiind vorba de o situaţie ce apare în special când conţinutul de acid clorhidric se deplasează în sus, către esofag şi provoacă disfuncţionalităţi ale acestuia.
Arsuri şi dureri
Aciditatea gastrică este asociată cu o serie de simptome, la apariţia cărora e indicat să consultaţi un medic specialist. Senzaţia de arsură sau durere la stomac apare cam la o oră după ce aţi mâncat, fiind însoţită de foame şi durere constantă în abdomen. În plus, aciditatea este "trădată" de simptome precum regurgitare, greaţă, gust amar în gură, vărsături şi scăderea poftei de mâncare. Poate apărea şi fenomenul de piroză, adică o senzaţie de arsură în piept, în spatele sternului şi în gât, determinată de iritaţia esofagului. Acest fenomen apare imediat după masă şi poate fi agravat de creşterea presiunii intra-abdominale, când vă încordaţi sau când ridicaţi o greutate. “Hiperaciditatea gastrică poate apărea din cauza consumului excesiv de alcool sau în urma consumului de alimente bogate în grăsimi, mâncăruri de la fast food, prăjeli sau alimente foarte condimentate. Se poate declanşa şi dacă stomacul este ţinut gol pentru mult timp sau dacă obişnuiţi să săriţi peste micul dejun", precizează Dana Dascăl, medic rezident medicină de familie.

 Dieta recomandată
În cazul în care suferiţi de hiperaciditate gastrică, mâncaţi mazăre, pere, mere, caise, piersici, prune şi cireşe, pepene, banane şi evitaţi mâncărurile prăjite, murăturile şi alimentele iuţi sau condimentate. Migdalele uscate, dulci, bine mestecate, reduc aciditatea sucului gastric, scăzând producerea de acid. La fel şi măslinele coapte (nu şi cele conservate în oţet), care pot fi folosite în cantitate de 4-6 la o masă. Sucurile alcaline, obţinute din varză, cartof, morcov, sfeclă roşie, castravete, urzică, nu ar trebui să vă lipsească din alimentaţie. Casnic, se obţin cu ajutorul storcătorului electric centrifugal. Se recomandă o cură de 2-3 zile, în care să se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastrică şi reglează digestia. Dacă organismul nu se acomodează la acest tratament, puteţi încerca o variantă mai uşoara: se beau câte 50 ml (un sfert de pahar) de suc de varză, înainte de fiecare masă cu 30 de minute, iar la o oră după masă suc de cartofi - 50 ml. La fel de important e să vă stabiliţi un program de masă şi să-l respectaţi întocmai, să beţi cât mai multă apă şi să nu săriţi peste mese. Renunţaţi la usturoi, ceapă, piper, ridichi şi varză şi mâncaţi mai multe legume verzi cu frunze. Obişnuiţi-vă să mâncaţi uşor pentru a permite sistemului digestiv să funcţioneze mai repede şi mai bine şi, nu în ultimul rând, renunţaţi la ţigări şi la alcool.
Şase paşi de urmat în alimentaţie
1. Încercaţi s
ă mâncaţi mai puţin, mese frecvente în locul celor trei mese principale şi consistente. Cantităţile reduse de mâncare la fiecare masă vor necesita mai puţină muncă în stomac şi prin urmare va fi nevoie de secretarea unui cantităţi mai reduse de acid pentru digestie;
2. Asigura
ţi-vă că veţi include alimente care au cantităţi ridicate de carbohidraţi la fiecare masă. Orezul, pâinea, pastele, reduc excesul acidului stomacal;
3. Evitaţi mesele bogate în gr
ăsimi, precum alimentele de tip fast food. Ele rămân în stomac pentru mai mult timp şi e nevoie de mai mult acid pentru a le digera;
4. Nu v
ă supraalimentaţi;
5. Eliminaţi alcoolul din dieta zilnic
ă sau reduceţi-i cantităţile la minim. Nu vă gândiţi că băutura trece rapid prin stomac, fără să afecteze producerea acidului gastric. Surprinzător, mai multe băuturi stimulează secreţia acidului, printre ele fiind  berea, vinul sau băuturile carbogazoase. Cea mai periculoasă dintre toate este berea, deoarece aceasta poate dubla aciditatea produsă de stomac în mai puţin de o oră;
6. Men
ţineţi-vă poziţia verticală în timp şi după ce aţi terminat de mâncat, timp de 45 de minute.

Ce este refluxul gastro-esofagian?


Refluxul gastro-esofagian (RGE) este de obicei denumit ca arsura sau acreala a stomacului. Este cauzat de refluxul acizilor gastrici in esofag (canal alimentar). In mod mormal, o valva numita sfincter retine acizii in stomac, dar in RGE, sfincterul este slabit sau se decontracta in loc sa se contracte.
Efectul acidului gastric asupra receptorilor
Stomacul este invaluit intr-o membrana protectoare, care il protejaza contra efectelor nocive ale acizilor, dar esofagul nu prezinta o asemenea protectie. Arsurile sau acrelile stomacului caracteristice RGE sint cauzate de efectul acidului gastric asupra receptorilor care capteaza mesajul dureros in esofag. Chiar daca, citeodata, se poate confunda cu durerea ulceroasa, RGE si ulcerul sint doua afectiuni diferite.
Cauzele refluxului gastro-esofagian
Refluxul gastro-esofagian apare cind sfincterul situat intre stomac si esofag este slabit sau cind o presiune suplimentara in stomac respinge acidul gastric si hrana in sfincter. Se intimpla ca partea superioara a stomacului sa treaca in muschiul care separa abdomenul de torace (diafragma). Aceasta afectiune, care se numeste hernie hiatala, poate slabi sfincterul, de unde aparitia RGE. O presiune crescuta exercitata in abdomen poate antrena, de asemenea, o hernie hiatala. Tusea, varsaturile sau chiar un efort fizic sint adesea cauzele posibile ale herniei hiatale. Femeile insarcinate si persoanele obeze sint predispuse acestui tip de hernie. Anumite produse, precum ciocolata, alimentele prajite sau grase, cafeaua si bauturile alcoolice, pot slabi sfincterul care controleaza circulatia acizilor gastrici. O alta cauza a RGE poate fi si fumatul.
Simptomele refluxului gastro-esofagian
Reflexul gastro-esofagian cauzeaza o senzatie de arsura in stomac (cunoscuta si ca acreala a stomacului). Durerea apare in spatele sternului si urca catre git. Anumitor persoane, RGE le provoaca un gust acid sau amar in gura. Simptomele RGE pot dura pina la doua ore. Durerile cauzate de arsurile de stomac pot fi atit de intense incit ne putem gindi citeodata la o criza cardiaca. Prin proces invers, durerea toracica sau anghina este citeodata confundata cu arsurile de stomac. Pentru a inlatura indoielile, in acest caz este importanta consultarea unui medic. In cazuri grave, RGE poate antrena o leziune a esofagului care poate duce la hemoragie. Cicatricele lasate pe esofag de inflamatii constante ingusteaza canalul esofagian, ceea ce provoaca stenoza. La unele persoane, peretele esofagului poate fi grav lezat. In acest caz, creste riscul cancerului esofagului.
Cum puteti sti daca suferiti de refluxului gastro-esofagian
Persoanele care sufera de o forma usoara a refluxului gastro-esofagian sau de arsuri de stomac isi dau seama de aparitia acestei afectiuni dupa ce maninca un aliment care declanseaza o crestere de acid in stomac. In anumite cazuri, o modificare a obiceiurilor alimentare sau administrarea de antiaciazi pot usura durerea. Se pot face teste pentru a determina problemele persoanelor care sufera de arsuri de stomac cronice grave sau care sint refractare la antiacizi. Iata exemple. O cercetare functionala a cailor digestive superioare este de obicei primul pas care trebuie facut. Este vorba despre o radiologie speciala, care permite vederea esofagului, a stomacului si a partii superioare a intestinului subtire. Chiar daca permite inlaturarea suspiciunii aparitiei ulcerului, aceasta metoda nu ofera suficiente informatii asupra cauzelor RGE.
Ce este endoscopia
Endoscopia consta in introducerea in esofag a unui mic tub luminos, insotit de o camera minuscula care este utilizata pentru determinarea cauzei exacte a simptomelor. Se poate apela si la biopsie, adica prelevarea un mic esantion de tesut pentru analiza de laborator. Daca diagnosticul ramine imposibil de confirmat in acest stadiu, medicii pot masura gradul de aciditate (pH) in esofag pe o perioada de 24 de ore. Testul trebuie facut in timpul mesei, in timp ce desfasurati activitati si in timpul somnului, pentru a afla efectul fiecaruia asupra aciditatii. Un grad de aciditate mai ridicat in esofag dupa masa este probabil atribuit unui RGE.
Cum se trateaza refluxul gastro-esofagian
1. Modificarea modului de viata
Prima etapa a tratamentului refluxului gastro-esofagian consta in crearea unor modificari apropiate stilului de viata. Incercati pe cit posibil sa eliminati alimentele si bauturile suspecte de reducerea eficacitatii functionale a sfincterului, la fel ca si alimentele care irita esofagul deja iritat, ca sucurile din fructe, rosile, ceapa si piperul. Fractionati-va mesele in mai putine parti de hrana si evitati sa mincati cu doua sau trei ore inainte de culcare. In acest fel ii permiteti stomacului sa se goleasca partial si se va reduce cantitatea de acid prezenta in stomac inainte de culcare. Daca este cazul, incercati sa slabiti pentru a usura simptomele asociate RGE prin diminuarea presiunii exercitate asupra abdomenului. Purtati haine lejere. Renuntati la fumat, ceea ce ii permite sfincterului sa recapete tonusul. Cind stati intinsi in pat, ridicati-va capul cu ajutorul mai multor perne, permitind gravitatii sa reduca cantitatea de acid care trece din stomac in esofag, iar astfel atenuati arsurile din stomac.S-a constatat faptul ca mestecarea gumei micsoreaza arsurile de stomac. Acest lucru este probabil datorat producerii excesive de saliva, care neutralizeaza o parte din acidul continut in esofag.
2. Medicamentele
Tratamentul medical are ca scop principal neutralizarea continutului acid al stomacului care irita esofagul. Antiacizii sint eficienti in tratarea simptomelor usoare, dar nu sint suficienti pentru a inlatura simptomele mai grave. In general, medicii prescriu in primul rind pentru acest tip de afectiune medicamente care au capacitatea de a reduce acidul gastric din stomac (exemplu: ranitidina).
3. Chirurgia
Chirurgia este necesara unui numar mic de persoane care sufera de refluxul gastro-esofagian, refractare la modificarile modului de viata si la medicamente. Interventia chirurgicala are ca scop marirea presiunii in partea inferioara a esofagului.
Cum se poate preveni refluxul gastro-esofagian
Metodele care includ prevenirea aparitei refluxului gastro-esofagian sint: mentinerea unei greutati corporale constante; evitarea consumului prea mare de prajeli si alimente grase, ciocolata, alcool, cafea si produse pe baza de rosii; renuntarea la fumat; dupa ce ati mincat asteptati doua sau chiar trei ore inainte sa va intindeti.

marți, 24 noiembrie 2009

Ananasul – remediu împotriva durerilor digestive



ananasul  are un conţinut bogat de vitamina C şi fitonutrienţi. "Acest fruct conţine o enzimă, denumită bromelină, care are capacitatea de a dizolva cheagurile de sânge care dau tromboze. Mai mult, această enzimă ajută la dizolvarea proteinelor de origine animală şi le face mai uşor de digerat", explică medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii "Trăiesc, deci mă abţin". Specialistul adaugă că fructul deblochează conglomeratele de alimente care stagnează în stomac şi dau dureri digestive.

În acelaşi timp, specialişti recomandă ananasul persoanelor care sunt în căutarea unei metode de a scăpa de excesul de grăsime. Dieta poate da rezultate tocmai datorită nutrienţilor care joacă un rol esenţial în organism. Astfel, vitamina C este un bun antioxidant, care, în plus, întăreşte sistemul imunitar, fără a ne pune în pericol sănătatea în această perioadă, când organismul are nevoie de forţe pentru a face faţă frigului. Specialiştii în nutriţie spun că nu există o dietă standard cu ananas, doar că numărul caloriilor consumate zilnic trebuie să fie în jur de 1.000. O felie de ananas de 55 de grame are 100 de calorii, completează nutriţioniştii. Specialiştii atrag atenţia că o dietă cu ananas nu trebuie urmată de o persoană cu hiperglicemie, deoarece acest fruct le agravează starea.



 Ajuta digestia si are efecte antiinflamatoare 

Bromelina este un complex de substante care se gaseste in cotorul verde al ananasului. Cele mai studiate componente ale ananasului sunt enzimele puternice care descompun proteinele. La inceput expertii au crezut ca aceste enzime reprezinta secretul beneficiilor bromelinei si ca ajuta doar la digestie. Insa, studiile mai amanuntite au aratat ca bromelina are mai multe efecte benefice si ca multe dintre acestea nu au legatura cu enzimele.

Inflamatiile, coagularea excesiva a sangelui si anumite tipuri de tumori pot fi reduse prin doze terapeutice de bromelina, luata sub forma de supliment alimentar.


 Intareste sistemul imunitar 

Vitamina C este principalul antioxidant solubil in apa, care protejeaza corpul impotriva radicalilor liberi care ataca celulele normale. Radicalii liberi ajuta la construirea placii in artere, la ateroscleroza. In plus, vitamina C ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva unor boli precum gripa sau raceala.


 Ofera un plus de energie 

Ananasul este o sursa excelenta de mangan, co-factor pentru un numar mare de enzime importante in producerea energiei si in protectia antioxidanta.


 Protectie impotriva degenerescentei maculare 

Poate ca mama ta ti-a zis cand erai copil ca mancand morcovi iti vei pastra vederea sanatoasa. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duc la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.

In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli. 



Istoria ananasului 

Ananas comosus este denumirea in latina a deja cunoscutului fruct ananas. Ananasul este o planta perena, face parte din familia Bromeliaceae si este originar din Brazilia si Bolivia, unde si acum creste salbatic. Planta poate ajunge la o inaltime de 0,6-1,5 m, are o tulpina scurta, subtire si frunze cerate. Fructul se formeaza dupa aproximativ 18 luni, dintr-o floare de culoare roz, dar cu fiecare an ce trece dimensiunile lui devin tot mai mici. Ananasul poate cantari la maturitate intre 0,5 kg si 4-5 kg. De retinut este faptul ca, odata cules, fructul nu se va coace mai mult decat este, asa ca nu incercati sa il pastrati in camara asteptand sa se coaca pentru ca va incepe in schimb sa mucegaiasca si sa fermenteze. Pentru a alege un fruct copt nu trebuie decat sa il mirositi, iar daca nu miroase a ananas, nu-l luati. Fructul proaspat are miros placut, o culoare variind intre galben si portocaliu, iar frunzele sunt verzi, adunate in coroana. Daca pastrati coroana de frunze puteti incerca sa cresteti propriul ananas. Ananasul este destul de perisabil, valabilitatea lui raportata la conditiile de pastrare sunt urmatoarele: 
- 5-7 zile la 7-8°C si umiditate relativa 90%; 
- cca 3 zile la 20°C si umidiatte relativa 60%; 
- conditii ideale de pastrare: 8-10°C si umiditate relativa 90-95%. 
Odata taiat, ananasul se pastreaza in frigider, in vase ermetic inchise si acoperit de suc, consumându-se, de preferinta, in decurs de o saptamâna. Pentru a-l savura din plin se aduce la temperatura mediului ambiant inainte de consum. 

Image



La spanioli ananasul a devenit simbol al ospitalitatii, apare in design-ul mobilierului, iar in Indiile de Vest taranii plantau ananas imprejurul satelor pentru a ingreuna accesul raufacatorilor. 
La sfarsitul secolului al XIX-lea, englezul John Kidwell a avut stralucita ideea de a conserva ananasul pentru a-l face mai accesibil consumului, insa afacerea nu a rezistat din cauza taxelor mari cerute de S.U.A. si afacerea a dat faliment in 1898, exact in anul in care Hawaii a devenit parte integranta a S.U.A., iar taxele desfiintate. A fost randul lui James Drummond Dole sa ajunga in Hawaii, 2 ani mai târziu, cu doar 1000 $ in buzunar, cu o licenta in afaceri si agricultura si cu visul de a creste si conserva ananas. In anul urmator lua fiinta Hawaiian Pineapple Company cu scopul de a duce ananas conservat in toate zonele Statelor Unite. Si in zilele acestea principalele plantatii de ananas se afla in insulele Maui si Oahu. In 1921 afacerea era deja infloritoare si devenise industria cea mai dezvoltata in Hawaii. In prezent, plantatiile din Hawaii produc doar 10% din recolta mondiala de ananas si tari precum Mexic, Honduras, Republica Dominicana, Filipine, Thailanda, Costa Rica, China s.a. furnizeaza restul. Ananasul se situeaza pe locul al III-lea intre fructele cel mai mult conservate si ambalate in cutii metalice, pe primele locuri situându-se pasta de mere si piersicile. Pentru conservare se indeparteaza, pe langa invelisul exterior, si partea lemnoasa din mijlocul fructului, aceasta explicând forma inelara a rondelelor de ananas din conserve. 

Image Ananasul, pe langa beneficiile generale ale fructelor, este o sursa importanta de vitamina C si de fibre alimentare. Deasemenea, este de remarcat bromelina din ananas, o enzima proteolitica (care scindeaza proteinele) si de aceea ananasul proaspat nu poate fi folosit in combinatie cu frisca sau cu gelatina. Prin fierbere aceasta enzima este inactivata si fructul nu mai prezinta pericol pentru proteine. Cantitatea mare de acizi (citric, malic si tartric), precum si prezenta bromelinei, fac ca ananasul proaspat sa nu poata fi consumat in cantitate foarte mare si in nici un caz ca masa principala. Pe de alta parte, bromelina in cantitati moderate stimuleaza digestia, are efect diuretic, cicatrizant si anti-inflamator, curata caile respiratorii. Rasina din coaja ananasului poate provoca iritatii si mancarimi ale pielii si se recomanda purtarea manusilor la curatarea fructului de catre persoanele predispuse la aceastea. Fructul mancat cu coaja nu numai ca este necomestibil, dar chiar otravitor, provocand iritatii ale gatului, stari de voma si diaree. 


Image Ananasul nu se consuma numai simplu, proaspat sau conservat, ci se gaseste pe lista ingredientelor in tot mai multe retete, imprimând acestora gustul si aroma specifica tropicelor. Se poate asocia cu carnea de pui, de porc, de peste si cu diverse ”creaturi marine”. Sucul proaspat se foloseste in prepararea marinadelor si impiedica oxidarea la suprafata a fructelor si legumelor proaspete. Retetele ”sweet and sour” utilizeaza adesea fructul sau sucul acestuia. 

Informatii nutritive (raportate la 100 g): 
Energie: 51 kcal/212 kJ 
Apa: 86 g 
Proteine: 0,4 g 
Lipide: 0,4 g 
Glucide (mai putin fibre): 11,2 g 
Fibre: 1,2 g (5 % RDI*) 
Vitamina C: 15 mg (25% RDI*) 
Potasiu: 13 mg 
Β-caroten: 12 μg 
*RDI=Recommended Daily Intake (Ratia zilnica recomandata) – raportata la 2000 kcal 



Păpădia, „doctorul din grădină“

 papadie


Papadia sau Taraxacum officinale este una dintre cele mai puternice plante cunoscute, care se gaseste in peste 100 de specii. Ea are numeroase utilizari de la medicina la jocul copiilor, desi acum numeroase persoane depun eforturi importante in fiecare an pentru a le inlatura din gradinile lor. Clasificata de multi ca fiind o buruiana, ca si multe alte lucruri bune in viata, ea este aruncata. Intrebati totusi un doctor inainte de a o utiliza.
O gasim peste tot, de primavara devreme pina toamna tirziu.


Papadia creste foarte bine in toate regiunile tarii si ne bucura ochii primavara cu florile ei galbene. Floarea creste singura pe o tulpina din care, atunci cind este rupta, va curge o substanta laptoasa. Perioada in care se poate gasi papadia este mare, de primavara timpuriu pina toamna tirziu.
Papadia este o sursa importanta de potasiu, sodiu, calciu, fosfor si fier. Frunzele contin o cantitate mai mare de vitamina A decit morcovii, de asemenea vitaminele B, C si D.



 Proprietăţile terapeutice ale păpădiei

Funcţia principală, depurativă şi detoxifiantă a sângelui şi a ficatului, asigură un tonus general al organismului. La nivelul sângelui acţionează ca hipoglicemiant şi hipocolesterolemiant.
În afecţiunile digestive are proprietăţi coleretice şi colagoge (favorizând evacuarea bilei), astringente, hipoacidifiante, alcalinizante, laxative, stomahice, antiputride, de stimulare a secreţiei pancreatice, decongestive, antibiotice, mineralizante, aperitive şi tonic amare.
Leurda şi păpădia, cei mai buni energizanţi naturali
În funcţiile cardiace are efecte venotonice, antidiabetice, antiplachetare şi depurative sanguin.
La nivelul rinichilor are acţiuni diuretice şi dizolvante pentru calculii renali, tonifiante pentru piele.
Alte proprietăţi ale păpădiei, bine cunoscute în terapeutica medicală, sunt: antitumorale, antiinflamatoare, anticanceroase, antireumatice, sedative, tonifiant al pielii.
Rizomii de păpădie au proprietăţi puternic depurative, eliminând toxinele de origine infecţioasă din ficat şi bilă, dar şi cele provenite din alimente poluate.


Papadia este utilizata ca diuretic, laxativ, dar si in prepararea cafelei
Papadia are numeroase utilizari. Este un diuretic natural si unii oameni considera ca radacina acestei plante, cind este corect procesata, este cel mai bun laxativ. Specialistii o folosesc cu succes in tratarea diverselor boli ale ficatului. Radacinile plantei sint deseori prajite si se folosesc in prepararea unei bauturi similare cafelei sau ceaiului.
Este, de asemenea, adaugata cafelei obisnuite pentru a-i imbunatati acesteia parfumul.
Sucul facut din frunzele papadiei este foarte util in cazurile de constipatie, in cresterea secretiei de fiere a bilei si curgerea acesteia catre ficat. Prin crestera secretiei bilei poate determina modificarea metabolismului corpului. Sucul de papadie este un tonic puternic pentru ficatul lenes datorita abuzului de alcool sau dietei severe.
Ceaiul din frunze de papadie uscate este, de asemenea, un bun laxativ.
Partea verde a papadiei se poate folosi in diferite retete si chiar in producerea vinului.


Foarte bogata in potasiu, papadia este un diuretic sigur
Specialistii recomanda papadia in tratamentul bolilor de ficat, chiar si in cazurile extreme de ciroza. Este, de asemenea, utilizata pentru afectiunile pancreasului, stomacului, splinei si rinichilor. Papadia este o sursa importanta de potasiu si poate completa pierderile acestei substante datorate utilizarii altor plante diuretice. Aceasta face ca papadia sa fie un diuretic sigur in cazurile de retentie de apa.
Aceasta planta este utilizata si in cazurile de anemie si hepatita si poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Papadia poate, de asemenea, alina durerile reumatismale si artrita.


Menţine sănătatea oaselor
Sursă de magneziu, potasiu, calciu şi fier, păpădia ajută la întărirea oaselor, fiind indicată ca adjuvant în reumatism, artroză şi gută. Sucul de păpădie obţinut din frunzele şi rădăcinile plantei poate da rezultate notabile în bolile de oase, întărind coloana vertebrală.
De asemenea, păpădia conţine bor, care favorizează creşterea nivelului de estrogen, protejând astfel de osteoporoză. În acest sens, poţi consuma zilnic două-trei ceşti de ceai de păpădie.



Atenuează pistruii
Păpădia este utilă şi din punct de vedere cosmetic. Astfel, pentru a estompa pistruii, se poate spăla faţa, de două ori pe zi, cu un decoct obţinut din 50 g flori de păpădie fierte într-un litru de apă. Acelaşi decoct poate fi folosit şi pentru combaterea acneei, a furunculozei, a varicelor, a cuperozei şi a altor afecţiuni dermatice.
De asemenea, sucul proaspăt de păpădie este un excelent antibacterian, inhibând acţiunea stafilococului auriu, care poate determina unele infecţii ale pielii, dar şi toxiinfecţii alimentare sau respiratorii, mai ales dacă ai un sistem imunitar slăbit. În plus, sucul lăptos al păpădiei poate ajuta la tratarea tenului iritat şi la îndepărtarea negilor.




Detoxifică organismul
Poţi consuma, între mese, un decoct obţinut din 50 de grame de rădăcină la un litru de apă. Desigur, în timpul curei de detoxifiere vei elimina din alimentaţie carnea grasă, prăjelile şi dulciurile.
Considerată unul dintre cele mai bune diuretice naturale, păpădia nu determină scăderea nivelului de potasiu din corp: planta conţine suficient potasiu pentru a-l înlocui pe cel eliminat prin urină.





Ajută în bolile biliare şi hepatice
Calculii de mici dimensiuni pot fi eliminaţi după o cură de o săptămână, în care se consumă zilnic trei pahare de suc de frunze de păpădie, pe stomacul gol. Pentru pietrele la vezica biliară, rezultate bune dă şi ceaiul din frunze uscate.
Păpădia este un leac recomandat şi în bolile de ficat, chiar şi în unele cazuri de ciroză. Pentru hepatitele virale de tip A, B şi C, se consumă sucul din frunze pe stomacul gol, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de trei luni. De asemenea, sucul de păpădie este indicat şi pentru ficatul leneş, afectat de consumul de alcool, şi în insuficienţele hepatice.
Mai poţi trata:
Obezitatea :
-se beau trei ceşti de decoct concentrat pe zi.
Celulita :
-timp de şase săptămâni, se consumă trei linguri de suc obţinut din frunze de păpădie.
Anemia şi scorbutul(boală cauzată de lipsa vitaminei C) :
-se consumă trei ceşti de infuzie de păpădie, înaintea meselor principale (50 g de rădăcini şi frunze la un litru de apă).

In mod traditional, papadia s-a folosit din cele mai vechi timpuri in tratarea afectiunilor glandelor mamare, sistemului gastrointestinal si afectiunilor pielii.
Pentru unele persoane, papadia nu este decat o buruiana pe care o indeparteaza, din primul moment in care a aparut in gradina lor.
In realitate, papadia este bogata in nutrienti si este remediul perfect pentru tratarea afectiunilor stomacului, ficatului si a oricarei dereglari a glandelor.
               Frunzele au un continut bogat de vitamina A, C, D si B, dar si de fier, magneziu, zinc, potasiu, calciu si cupru.
Frunzele pot fi folosite drept suplimente naturale pentru gravide, dar si batranii o pot folosi pentru cresterea apetitului. Papadia are si proprietati diuretice, iar unii medici o recomanda pentru spalari stomacale.
               Studiile cercetatorilor americani au aratat ca papadia poate fi folosita cu succes si in tratarea pneumoniilor, bronsitelor si a altor dereglari respiratorii. 


    Mai mult, micile pete de pe piele pot fi indepartate cu o crema obtinuta din extract de papadie. Femeile aflate la menopauza au in aceasta planta intaritorul perfect al organismului.
    Specialistii au recunoscut beneficiile multiple ale papadiei si recomanda tratarea problemelor de glande, stomac, ficat sau piele cu extractul ei.
      Ei au recomandat insa ca administrarea sa se faca numai dupa sfatul medicului, pentru a nu se inregistra efecte adeverse.
       Uneori pot aparea dureri de stomac si hiperaciditate. Tocmai de aceea, specialistii recomanda administrarea concomitenta cu alte tratamente naturale, pentru evitarea acestor probleme.

marți, 17 noiembrie 2009

9 metode pentru intarirea imunitatii

Cu totii am auzit de imunitate, ne-am vaccinat si am incercat tratamente imunostimulatoare, dar ce este de fapt imunitatea ? Daca veti cauta intr-un dictionar ori ati facut-o deja veti afla ca imunitatea reprezinta un sistem de aparare si lupta impotriva agentilor patogeni. Oare chiar asta inseamna imunitate ? Ei bine, sistemul imun este mai mult decat atat.

Organismul uman este un microunivers intr-un macrounivers. Astfel, el este alcatuit din numeroase sisteme care au functia lor definita si totodata interactioneaza intre ele, stimuland/ inhiband/ regland alte sisteme. Astfel ca era nevoie de un sistem protector pentru toate celelalte si acesta este sistemul imun. El primeste '"informatii" de la celelalte sisteme atunci cand acestea sunt '"in pericol " si intra in functie. Insa el nu functioneaza solitar, ci tonusul sau depinde de multi factori din organism. Astfel ca mentinerea homeostaziei si urmarea sfaturilor medicale va vor ajuta sa va mentineti un bun tonus al sistemului imunitar.

Alimentele bogate in vitamina C

Vitamina C are rolul de a intari sistemul imunitar prin activarea unor mecanisme celulare, prin regenerarea unor tesuturi, refacerea structurilor de colagen, stimularea absorbtiei fierului la nivel intestinal (fierul alimentar isi schimba valenta in sucurile gastrice astfel incat sa poata fi absorbit doar in prezenta vitamine C), avand efect energizant, de intinerire, regenerare si crestere a imunitatii. Consumati astfel vitamina C fie prin consumul fructelor si legumelor in stare proaspata sau sub forma de sucuri, fie prin consumul suplimentelor alimentare.

Consumul de proteine si 3 mese pe zi
Chiar daca sunteti la dieta organismul are nevoie de proteine, iar stomacul de 3-5 mese pe zi, insa nu copioase, aceasta pentru a-si regla secretiile, pentru mentinerea glicemiei si activitatea normala a insulinei. Proteinele sunt importante in cele mai multe functii ale organismului, intra in structurile intermediare celulare dintre ADN, ARN si “mesajul” transmis celulei prin intermediul sintezei de proteine, ele intra in structura receptorilor, unor substante ale sistemului nervos, intra in alcaturiea muschilor, a hormonilor si tot din proteine sunt confectionati anticorpii, principalele arme cu care sistemul imunitar lupta impotriva infectiilor si bolilor. Asadar, consumul de proteine este deosebit de important pentru organism, de aceea nutritionistii recomanda consumul carnii de pui si peste, precum si a catorva oua pe saptamana.

Odihna
In timpul somnului foarte multe procese de regenerare sunt activate. Studii neurologice de specilitate au demonstrat ca sistemul nostru nervos si mai ales creierul este mult mai activ in timpul somnului decat in starea de veghe. In timpul somnului sunt secretati in cantitati mari unii neurotransmitatori, iar procesele de regenerare sunt intense, astfel toate mecanismele de protectie celulare, tisulare si sistemice sunt refacute, urmand apoi sa functioneze din nou otpim in starea de veghe.

Fructe si legume
Fructele si legumele sunt bogate atat in vitamina C, cat si in alte vitamie si minerale, fiind foarte importante pentru buna functionare a organismului si desfasurarea proceselor de aparare impotriva infectiilor. Sistemul imunitar are nevoie de multe vitamine si minerale pentru a functiona in tot ansamblul sau, asadar se recomanda sa consumati macar doua fructe pe zi si o salata sau mancare de legume.

Sportul
Sportul mareste cantitatea de sange, regleaza metabolismul, creste functiile celulare prin aportul de nutrienti si deasemenea creste oxigenarea tisulara astfel incat toate sistemele organismului functioneaza mai bie, ajuta organismul sa reziste in fata infectiilor, dar si in fata unor factori care ar putea scadea activitatea sistemului imunitar, cum sunt frigul, umiditatea, stresul etc. Printre cele mai importante “arme” impotriva stresului se numara sportul, fiind considerat una dintre cele mai puternice activitati care combate optim toate modificarile produse de stres.

Baile fierbinti, masajul si sauna
Baile fierbinti, masajul si sauna au rolul de a mobiliza sangele in si din musculatura, de a creste circulatia in unele zone ale organismului pe care le folosim mai rar, fiind deosebit de utile pentru persoanele cu munca de birou sau care au un stil de viata mai sedentar. Acestea prezinta printre alte roluri si pe acela de creastere a imunitatii si a rezistentei la frig, intarind totodata sistemul cardio-vascular.

Pozitivismul
Starea psihica influenteaza sanatatea. Atunci cand suntem anxiosi, depresivi, stresati, tristi, in organismul nostru se produc multe modificari, sunt secretate substante cu rol hormonal sau in activitatea sistemului nervos care epuizeaza sistemul energetic, scad activitatea celulelor si de asemenea productia de celule albe (cu rol imun) si de anticorpi. Se cunoaste deja ca psihicul poate declansa diverse boli, existand o specialitate care se ocupa cu astfel de situaii numita psihosomatica (psihologie medicala)..

Homeopatia
Homeopatia este o metoda buna in ceea ce priveste cresterea imunitatii. Ce este homeopatia? Este o metoda alternativa de tratament care “trateaza cauza nu boala”. Mai exact, micile granule din tratamentele homeopate contin niste substante toxce in cantitati foarte mici, care au menirea de a mima o agresiune la nivelul unui sistem, care inevitabil se va activa. Astfel mareste capacitatea functionala a acelui sistem. Practic homeopatia trateaza prin aceiasi metoda care a dus la boala, stimuland sistemul afectat sa reziste si sa inlature agentul patogen. La fel si in cazul imunitatii.

luni, 9 noiembrie 2009

Spirulina



Stiu ca nu este placut sa-ti simti capul cum pur si simplu sta sa explodeze, mai ceva ca o sacosa de dinamita pusa la baza unui munte ori gatul care doare ingrozitor, de parca ar fi incorsetat de un lant, si nici macar o oala cu ceai nu ar schimba situatia.

Cel putin in primele zile de raceala parca si cheful ti se duce pe apa sambetei. Si daca mai primesti si o stiva de dosare de la seful, durerea de cap se intensifica (Atunci te intrebi retoric, de ce trebuie tu sa le faci pe toate). Poti lupta mai usor cu raceala si gripa daca consumi alimente care stimuleaza sistemul imunitar. Citricele reprezentand cel mai bun exemplu. De ce? Pentru ca acestea sunt surse bune de vitamina C, despre care se stie ca este un puternic antioxidant. Insa trebuie sa intelegi ca fructele nu tin loc de medicamente. Citricele amelioreaza simptomele de raceala si gripa, dar nu le si trateaza.combate.


Cel mai bine este sa previi raceala si gripa. O poti face luand suplimente pe baza de spirulina. Da, da! Spirulina. Aceasta este o alga de culoare verde-albastrui si este bogata in nutrienti. O sa-mi spui acum ca te pun sa mananci alge. Nu! Spirulina se poate gasi si sub forma de suplimente (pudra, tablete, pastile etc). Contine mai mult de 60% proteine digerabile, beta-caroten, vitamine din complexul B, ficocianin, vitamina E, clorofila (pai da, ca de asta este verde :)), minerale esentiale (fier) si acizi esentiali rari. Suplimentele pe baza de spirulina nu se folosesc de ieri, de azi, ci demult si au reprezentat un real ajutor in lupta cu kilogramele si micsorarea numarului de lipide.
Intareste sistemul imunitar
Despre spirulina se presupune ca aceasta stimuleaza functia imunoactiva a organismului. Cum reuseste? Ajuta secretia de chimicale (interferoni, interleuchinele), care au efect antiinflamatoriu. Motiv pentru care, se presupune ca spirulina scade cazurile de reactii alergice.

Previne cancerul
Intrucat contine antioxidanti (beta-caroten) si pe langa asta stimuleaza sistemul imunitar, poate lupta impotriva cancerului. Pentru ca aceasta boala reuseste de fiecare data sa ne starneasca frica multora dintre noi, consideram ca este dreptul nostru sa ne informam despre cum o putem preveni. Si aflam. ca spirulina incurajeaza eliberarea unei substante chimice (factorul alfa), care ataca celulele tumorii.

Cat inseamna suficient
Acum mult timp in urma, consumatorii si importante descoperiri stiintifice, sugereu ca o doza de 2-5 grame pe zi aduce beneficiile mult asteptate. Ceea ce s-ar traduce printr-o lingura de pudra sau intre 6 si 20 de tablete. Ca sa obtii rezultatele dorite, ia spirulina zilnic. Si pentru ca este bogata in nutrienti o poti servi odata cu mesele sau separat. Incepe-ti ziua in forta, servind la micul dejun un smoothie sanatos din suc de fructe si pudra de spirulina. Sau de ce nu, iti poti pregati o gustare sanatoasa (pentru dupa-amiaza) din suc de legume si pudra de spirulina. Hai, ca nu-i asa de greu! :) Viitoarele mamici, copiii si bebelusii pot lua si iei suplimente pe baza de spirulina.

Inlocuieste carnea
Nu, nu-ti vand gogosi! Asta face spirulina. Ca sa intelegi cum sta treaba cu spirulina pe post de friptura, gandeste-te la nutrientii din aceasta. Daca tii post sau ti-ai propus sa slabesti, asta incepand prin a reduce portii cu carne, poti sa te bazezi pe spirulina. De ce ai face asta? Pentru ca asa cum spuneam si mai devreme este bogata in minerale esentiale (fier care se gaseste din plin carnea rosie).

De fapt, ce face!?
Ei bine, spirulina prezinta multa efecte benefice. Are si cu ce sa se laude, doar contine o multime de enzime sanatoase. Este recomandata in programele de slabit, persoanelor care sufera de anemie, de dezechilibre provocate de carbohidrati, alergii ori pe care vederea i-a lasat. Concentratia mare de beta-caroten (cea mai mare printre altele) militeaza pentru sanatatea sistemului osos. Si nu este tot, spirulina detine proprietati de curatare a organismului. Creste rata metabolismului si previne deficitele de minerale si vitamine (cauzate de o alimentatie dzechilibrata). Te-ar bate gandul sa iei spirulina?

duminică, 8 noiembrie 2009

Tu mananci sanatos?

Nutritionistii, prietenii, revistele si ziarele repeta obsesiv o idee: alimentatia sanatoasa. Putini dintre acestia explica ce inseamna aceasta alimentatie. Ne gasim astfel in situatia de a ne da toata silinta sa ne alimentam sanatos in speranta ca tot ce e scump e si bun, ori dimpotriva, tot ce e luat "din piata, direct de la tarani" e alegerea corecta. Iata o lista cu 7 dintre cele mai sanatoase alimente pe care le consuma si cateva motive pentru care ti le recomandam:
Mere
Un proverb englezesc spune "An apple each day keeps the doctor away" ("Un mar pe zi te va tine departe de doctor"). Acest lucru se explica prin faptul ca merele contin pectina, o fibra solubila care ajuta la reducere nivelului colesterolului si a glucozei din sange. Ele sunt de asemenea o sursa importanta de vitamina C care are un rol important in mentinerea sanatatii vaselor de sange si contribuie la absorbtia fierului si a acidului folic in organism.
Tu mananci sanatos? 7 alimente super-sanatoaseMigdale
Aceste alune in forma de lacrima sunt pline de un adevarat set de nutrienti: fibre, magneziu, fier si calciu. De fapt, migdalele au mai mult calciu decat oricare alte alune din aceeasi categorie (23 de migdale contin 70 de miligrame de calciu). In plus, o portie de migdale ofera jumatate din aportul zilnic de vitamina E de care avem nevoie. Totodata, migdalele reprezinta si o sursa extraordinara de proteine, avand un efect benefic asupra mentinerii sanatatii inimii.


Fasolea uscata
Fara indoiala, fasolea uscata este o solutie excelenta pentru alimentarea proprie cu fier, magneziu, fosfor, potasiu si tiamina (vitamina B1). De altfel, ea are un continut scazut de grasimi si calorii fiind recomandabila in curele de slabire. Fitonutrientii ce se gasesc in acelasi timp in fasolea uscata previn bolile cronice cum ar fi cele cardiovasculare sau cancerul.
Somon
Somonul este o sursa excelenta de acizi grasi omega 3 care previn aparitia trombilor ce pot cauza infarctul si protejeaza impotriva aparitiei palpitatiilor, reducand totodata si nivelul trigliceridelor. Mai mult, somonul are un continut scazut de grasime saturata si colesterol, oferind in schimb beneficiile proteinei (chiar daca, paradoxal, poarta numele de peste gras).
Spanac
Spanacul are un continut foarte ridicat de vitamina A, C si acid folic (vitamina B9). De asemenea el aduce cu sine si o cantitate insemnata de riboflavina (vitamina B2), vitamina B6, fer si magneziu. Din acest motiv spanacul contribuie la mentinerea imunitatii inaintea bolilor si la pastrarea aspectului sanatos al pielii si al parului.
Cartofi dulci
Culoarea usor portocalie a acestui tip de cartofi indica nivelul ridicat de beta caroten care, alaturi de vitamina A, reduce efectele imbatranirii si diminueaza riscul aparitiei cancerului. Cartofii dulci sunt si o sursa importanta de fibra, vitaminele B6, C si E, acid folic si potasiu. Si, ca majoritatea legumelor, nu contin grasimi si au un continut caloric redus (un cartof de marime medie are aproximativ 55 de calorii)
Suc de legume
Sucul de legume contine aproape toate mineralele, vitaminele si ceilalti nutrienti ce se gasesc in legumele proaspete fiind astfel un mod relativ facil de a le include pe acestea din urma in dieta dumneavoastra. Sucul de tomate contine totodata numeroase substante care reduc riscul producerii infarctului, a cancerului de prostata si a altor tipuri de cancer.

8 trucuri pentru o masa sanatoasa

Iata cateva norme gastronomice care iti vor dezvalui mici secrete cu mai efecte:

1.Pregatirea alimentelor pentru gatit trebuie sa se faca imediat inaintea prepararii loc. Spre exemplu, nu taia ceapa decat imediat inainte sa o calesti!
8 trucuri pentru o masa sanatoasa2.Nu exagera cu spalatul. Daca ai obiceiul de a freca salata precum rufele, renunta! Cu cat speli mai lung alimentele, cu atat de pierd mai multe principii nutritive hidrosolubile. De asemenea, trebuie evitata pastrarea alimentelor in apa timp indelungat - motivul fiind acelasi. Totusi... nu inseamna ca nu trebuie sa le speli deloc!
3.Fa economie de legume si de vitamine! Daca ai obiceiul de a curata coaja cu tot cu jumatatea din leguma, renunta la el! Inlaturarea excesiva a partilor externe ale unor legume, fructe ori foi de salata si varza duc la pierderi mari de principii nutritive fiindca vitaminele se afla in concentratie mare la acest nivel.
4.Tocarea marunta a legumelor ori a fructelor duce de asemenea la pierderi mari de vitamine, minarale si apa.
5.Pierderile de vitamine sunt mari in cazul prelucrarii prin fierbere sau prajire, comparativ cu inabusirea si frigerea. Cel mai bine este sa adaugi alimentul in apa atunci cand apa este deja clocotita.
6.Prajirea alimentelor este daunatoarea fiindca favorizeaza aparitia unor produsi toxici ca rezultat al incalzirii grasimilor. Daca totusi alegeti sa le prajiti, atunci adugati alimentul odata cu uleiul neincins si lasati sa se incalzeasca impreuna.

7.Sarea se adauga la final. Daca puneti sare la inceput atunci aceasta va intarzia fierberea si va favoriza depunerea proteinelor in bulionul de fierbere.
8.Apa de fierbere are mari cantitati de minerale. In consecinta este bine sa o folositi la prepararea mancarii.



Mici secrete despre par

Parul a fost intotdeauna o arma secreta a femeilor. A indemnat la joaca, a inspirat mister, candoare, senzualitate, sobrietate si chiar a fost un veritabil marcator al personalitatii femeilor. A creat prejudecati in legatura cu firea lor, cu inteligenta, sexualitatea sau chiar moralitatea lor.

Indiferent de culoare sau lungime, cheia unui par frumos este sanatatea lui si aspectul ingrijit. Acesta se poate capata atat prin ingrijirea profesionala, cu produsele adecvate, cat si prin anumite metode ce se pot pune in practica zilnic. Iata cateva dintre trucurile care iti asigura un par „de milioane”:

- Piaptana-ti intai parul inainte sa-l perii.

- Dupa uscarea cu foen-ul inainte de calcare, prinde-ti parul intr-un turban. Dimineata te vei bucura de un par matasos cu niste onduleuri fermecatoare.

- Daca ai firul de par subtire, evita sa-l prinzi in coada deoarece presiunea creata nu este buna pentru par.

- 100 de perieri pe zi au un efect foarte benefic asupra parului tau si in plus distribuie sebumul pe toata lungimea firului, evitand astfel radacinile grase

- Poti folosi zilnic doar sampoanele foarte delicate, ce nu au in compozitia lor o concentratie mare de detergent.

- Iti doresti deschiderea nuantei parului intr-un mod natural? Mergi pe musetel sau lamaie, in forme de ceaiuri sau suc in cazul celei din urma.

- Daca ai parul uscat, evita sampoanele alcaline sau cu alcool si aplica-ti saptamanal o masca avand jojoba sau roxmarin.

- Poti incerca acasa mastile de par cu ou si ulei de masline. Regenereaza si hranesc firul de par.

- Produsele pe baza de creatina sunt deosebit de benefice parului

- O alimentatie sanatoasa, cu multe proteine, vitaminele A, B, C, D E, iod si calciu ajuta la aspectul si vigoarea firului de par

- Este normal sa pierzi intre 50-150 fire de par/zi.

- Pentru a evita electrizarea firului de par, foloseste o perie din par natural sau un pieptane din lemn

- Poti obtine o colorare in mod natural cu Henna.

- Pentru protejarea parului blond, oxigeneaza-ti doar radacinile si improspateaza-ti culoarea parului o data la 3 oxigenari.

- Nu-ti vopsi parul mai des de 2-3 saptamani.

- Foloseste si pentru par produse de protectie solara. Soarele are o actiune nociva si asupra parului.

- Daca ai parul blond artificial, evita contactul cu clorul (din piscina) prin protejarea lui cu o casca. Poate capata o tenta verzuie.

- Varfurile descipate nu au remediu decat prin taiere. Orice produs anti despicare, previne aparitia firelor despicate, nu le „vindeca”.

Dupa ce iti speli parul, usuca-l prin masarea delicata cu un prosop.
- Nu este indicat sa-ti pieptani parul ud. Este mult mai fragil si poti grabi deteriorarea.

- Dupa ce ti-ai supus parul la tratament termic cu placa sau drotul, plaseaza-l cateva minute in dreptul aerului conditionat pentru a se inchide cuticulele firului.

- Daca nu-ti poti spala parul dar nu vrei sa fie gras, pune putina pudra de talc in palme si trecere pe la radacina parului. Astfel parul tau nu va arata unsuros.

- Totodata, poti scapa de radacinile grase prin pulverizarea fixativului. Alcoolul sau va absoarbe grasime.


                                                            Ingrijirea parului iarna 

La fel ca si soarele arzator al verii, frigul excesiv si vantul specific sezonului rece afecteaza negativ structura firului de par.


Din cauza frigului dar si a factorilor externi, parul devine aspru, uscat si deteriorat, iar cu timpul acesta devine fragil si casant. Pentru a impiedica acest aspect trebuie sa-i acorzi parului tau o ingrijire speciala pe timpul iernii.

Mai mult ca niciodata in sezonul rece trebuie sa folosesti mastile si tratamentele de par speciale pentru regenerarea parului, pentru a-i oferi hidratarea si ingrijirea de care are atata nevoia.

In cazul parului indelung solicitat, tratamentele profesionale ii pot reda aspectul sanatos. Parul colorat necesita cele mai intense tratamente de ingrijire. Slabit, parul isi pierde stralucirea culorii si aceasta devine terna in scurt timp. Numai un tratament de ingrijire profunda, adaptat nevoilor de hidratare ale parului, poate dezvalui profunzimea si frumusetea culorii.

Pe langa mastile facute in casa, parul dumneavoastra trebuie sa se bucure si de tratamente profesionale realizate in cadrul unor saloane de infrumusetare. Un astfel de tratament dureaza aproximativ 45 de minute si este recomandat sa se realizeze o data la trei saptamani, pe timpul iernii.
Alternanta temperaturilor frig-cald are un efect extrem de puternic asupra parului. Acesta tinde sa se deshidrateze, iar varfurile vor incepe sa se despice. Pentru a evita acest lucru parul trebuie tuns mult mai des in sezonul rece decat in cel cald.

Produsele de hair-styling trebuie alese cu mare grija, acestea trebuie sa aiba o textura soft, light care sa nu incarce firul de par. Trebuie sa evitam pe cat posibil ingrasarea lui, fiindca un par fragil si uscat poate trece cu usurinta la starea de gras si tern si asta din cauza produselor de hairstyling folosite in exces. Un mousse sau un fixativ usor sunt alegerea ideala atunci cand dorim sa finisam o coafura.

Alernanta de frig-cald reprezinta un factor la fel de daunator pentru parul nostru deoarece acest fapt duce la deshidratarea lui, mai ales la nivelul varfurilor.

Alimentatia are si ea un rol destul de important, care trebuie respectat intocmai daca ne dorim un par sanatos si plin de vitalitate in ciuda vremii. Trebuie sa stiti ca o alimentatie echilibrata si bogata in minerale, in special in zinc si magneziu, va contribui eficient la protejarea parului pe timpul sezonului rece. Daca nu reusesti sa ai o alimentatie corepunzatoare, suplimentele nutritive sunt o solutie, insa luate doar la sfatul unui specialist.

In acest sezon, incercati sa evitati pe cat posibil coafatul in exces. Parul trebuie aranjat intr-o maniera cat mai apropiata de ceea ce inseamna natural, mai ales ca tendintele acestui sezon recomanda ca parul sa fie coafat cat mai natural si simplu.

Infectiile urinare - o problema frecventa a femeilor

Femeile sunt mult mai expuse riscului de a face infectii urinare decat barbatii. Acestia au infectii urinare mai des in perioada copilariei. De ce? Femeile au uretra mult mai scurta (de aproximativ 3-5 cm) si barbatii mai lunga (de 16-20 cm).
Acestea apar fie la nivelul superior fie la cel inferior al aparatului urinar.
Infectiile urinare sunt boli inflamatorii infectioase. Sunt produse de microbi care au patruns prin uretra. In afara de agentii bacterieni mai exista si alti factori:
- infectii genitale
- diabet
- deficiente de aparare
- boli ale tractului ruinar
- refluxuri uretro-vezical
- constipatie
- afectiuni biliare
Cele mai frecvente infectii urinare sunt urmatoarele:
- Cistita acuta (simptome: mictiuni dese, disconfort la urinat, sange in urina, dureri in regiunea lombara sau in bazin, urina tulbure)
- Cistita cronica (simptomele variaza ca intensitate)
- Bacteriuria (este redusa daca se consuma suc de merisor)
- Uretrita (senzatie de arsura in timpul mictiunii)
- Cistita radica
- Cistita hemoragica
- Cistita interstitiala
Diagnosticare si tratament
Initial se face urocultura si sumarul de urina. Daca este nevoie se fac si alte investigatii suplimentare. Dupa aflarea rezultatului se prescrie un tratament in general bazat pe antibiotice. Fiecare infectie poate avea particularitatile sale. Medicul este singurul in masura sa dea un diagnostic final si un tratament corespunzator fiecarei infectii in parte, tratament care dureaza de obicei pana la 14 zile. Nu lua medicamente sau tratamente care iti pot agrava starea daca nu sunt indicate pentru infectia de care tu suferi.
Daca nu sunt tratate la timp si corespunzator, infectiile urinare se pot complica si pot degenera in alte boli.
Poti consuma si alimente care ajuta la rezolvarea acestor tipuri de infectii. Astfel ceapa si usturoiul stimuleaza activitatea rinichilor, fiind adevarate antibiotice naturale.
Se pot face tratamente si in apele sulfuroase si diuretice. Printre statiunile recomandate se numara: Baile Olanesti, Caciulata, Calimanesti.
Pentru a preveni infectiile urinare fa tot posibilul sa bei mai multe lichide, urineaza dupa actul sexual si pastreaza o igiena corespunzatoare organelor genitale. Evita sapunurile iritante si nu lua foarte multe analgezice. Folosirea foarte des a diafragmei poate determina aparitia unei infectii urinare.
Mare atentie, deoarece daca ai fost o data bolnava si problemele s-au rezolvat nu inseamna ca infectia nu poate sa reapara.
Orice simptom sau disconfort poate sa ascunda o problema ginecologica. Fa o vizita medicului ginecolog si cu o simpla analiza poti evita alte viitoare neplaceri.

Ingrijirea parului: rezultate garantate!

Orice femeie isi doreste sa aiba un par bogat, sanatos si stralucitor, plin de viata. Parul reprezinta si el o arma a seductiei si este o componenta importanta a farmecului feminin. Ce ne facem insa cand stralucirea dispare si ne ramane doar ceva neatragator, ars, ca sa fie, sa nu umblam cu scalpul dezgolit? Pentru ca nici sa-l tundem nu vrem. Si este foarte normal. Cel putin pana la o anumita varsta toate ne dorim un par lung. Si chiar daca nu este lung, un par frumos inseamna un par sanatos. Si pentru aceasta el are nevoie de ingrijire. Cu toate astea, de cele mai multe ori hotaram sa luam masuri abia cand este putin cam tarziu, si metodele la care am recurs pentru a avea un look cat mai atragator (vopsiri repetate, permanent, folosirea in exces a produselor de styling, uscarea in mod repetat cu feonul) ne-au cam distrus podoaba capilara.
Sfatul meu este sa folositi saptamanal masti speciale pentru par. Puteti sa le incercati si pe cele din comert, personal am incercat o gama foarte larga. Insa cele mai bune rezultate le-am obtinut cu mastile pe care mi le “prepar” singura in bucataria mea modesta, care pentru mine reprezinta o alternativa grozava la salonul de lux la care nu intotdeauna am acces. Si credeti-ma, parul meu a fost greu incercat si cu toate astea inca il mai am, in ciuda scepticilor care au crezut ca nu va face fata. In mare parte datorez acest miracol si faptului ca am invatat foarte devreme sa il si tratez, nu numai sa-l vopsesc. Deci si miracolele necesita munca, nu se intampla pur si simplu.

Am sa va spun in continuare exact cum procedez. Mastile pe care le prezint chiar functioneaza, vorbesc din proprie experienta.
O prima masca porneste de la combinatia, clasica deja, intre galbenus de ou, ulei de masline si miere.
Numai ca in timp am imbogatit-o, informandu-ma si tinand cont si de sfaturile unor specialisti, si am ajuns la formula pe care v-o prezint voua acum. Aveti nevoie de:
- 2 galbenusuri;
- 2-3 linguri de ulei de masline;
- 10 ml de vitamina A;
- 2 linguri de miere;
- 10 ml de tinctura de ardei iute;
- 10 ml de tinctura de brusture.
Gasiti foarte usor toate aceste ingrediente. Vitamina A se gaseste chiar la sticlute de 10 ml aproape in orice farmacie. Nici tinctura de ardei iute nu este deloc greu de procurat. O gasiti la sticlute de 50 ml. Ea are ca efect stoparea cadreii parului. Tinctura de brusture ajuta la cresterea parului si se gaseste la plafar sau in farmacii. Eu am gasit la sticlute de 25 ml. Aveti grija ca mierea sa nu fie zaharisita deoarece va va fi foarte greu sa intindeti masca pe par. Pastrati-o intr-un borcan de sticla, la loc uscat si rece, de exemplu intr-un dulap pe balcon. Atat mierea cat si uleiul de masline hranesc intens firul de par. Puteti sa inlocuiti uleiul de masline cu ulei de ricin, dar personal il prefer pe cel de masline, desi uneori le mai alternez, de dragul diversitatii.
Pentru rezultate maxime e bine sa mentineti acest amestec pe cap cam 30-40 de minute si sa acoperiti parul cu o casca speciala sau cu o simpla punga, apoi cu un prosop, pentru ca elementele nutritive ale mastii sa patrunda mai bine in firul de par. Impartiti parul in suvite si intindeti amestecul cu ajutorul unor dischete demachiante. Aceasta masca hraneste in profunzime parul si il regenereaza. Cel mai bine ar fi sa o folositi in weekend, cand aveti mai mult timp la dispozitie si puteti sa stati cu ea pe par atat cat este necesar. Cantitatile pe care le-am prezentat eu sunt pentru un par mediu. In functie de cat de des sau cat de lung este parul, puteti sa mai adaugati sau chiar sa mai scadeti din cantitatea recomandata de mine pentru fiecare ingredient.
Un alt tratament, rapid si foarte eficient este urmatorul:
- o lingura de flori de musetel;
- o lingura de frunze de urzici;
- 2-3 flori de soc;
- 250-300 ml de lapte;
- zeama de la o lamaie;
- o lingura de otet de mere.
Fierbeti 1,5 l de apa si preparati o infuzie cu acel amestec de plante. Asteptati sa se mai raceasca putin si adaugati apoi laptele, zeama de lamaie si otetul. Dupa ce va spalati parul, indepartati bine samponul si apoi clatiti-va cu acest amestec. Acoperiti-va parul si lasati sa actioneze 5 minute (chiar mai mult daca timpul va permite), apoi clatiti-va din nou cu apa curata. Veti obtine un par mai puternic si mai stralucitor. Toate plantele de care aveti nevoie se gasesc la plafar. Aveti grija sa cereti plante vrac si nu la doza.
Este foarte important si sa ne spalam corect parul. Nu-l agresati foarte tare atunci cand il spalati, pentru ca el nu este ca o haina pe care am patat-o cu vin, ca sa il frecam frenetic. Daca aveti parul mai lung, nu apucati cu mana dreapta o parte a parului si cu mana stanga cealalta parte si apoi incepeti sa le frecati intre ele. Nu! Executati un fel de masaj pe lungimea parului, apoi aduceti-l in varful capului si continuati sa masati atat parul cat si capul. Retineti acest lucru si pentru uscarea parului cu prosopul, cand iar nu trebuie sa-l frecam, pentru ca il vom deteriora. Tamponati usor parul cu prosopul si lasati-l acoperit pana se mai usuca putin. De asemenea este bine sa va fixati exact zilele in care va spalati pe cap si sa respectati programul. In caz contrar veti obtine o secretie sporita de sebum.
Rezultatele tratamentelor prezentate vor fi evidente in cateva luni. Totusi eu am constatat ca si dupa doar cateva aplicari (2-3) se observa o ameliorare a aspectului parului. Trebuie sa subliniez faptul ca eu merg in paralel cu ambele tratamente, prima masca o aplic, asa cum va recomandam, in weekend, iar a doua, fiind mai rapida, in timpul sapatamanii. Daca nu ati mai facut-o demult, ar trebui sa luati in considerare si taierea varfurilor, pentru a impulsiona vitalitatea parului. Spor!

5 masti cu propolis pentru sanatatea tenului

Mastile aduc numeroase beneficii tenului daca sunt folosite cu frecventa potrivita si corect adecvate tipului de ten: pot intensifica circulatia subcutanata, aducand astfel un aport mai mare de nutrienti si oxigen celulelor epidermei, pot patrunde in straturile dermice profunde si influenta reteaua de colagen astfel incat sa previna aparitia ridurilor si sa confere elasticitate pielii, hidrateaza intens etc.


5 masti cu propolis pentru sanatatea tenului
Dintre cele mai eficiente masti pentru frumusetea intregii pieli, nu doar a tenului, sunt cele cu propolis, acesta fiind bogat in vitamine si nutrienti astfel incat celulele epidermei sa primeasca toti nutrienii de care au nevoie.


Masca 1 cu avocado si banana
Se piseaza cu o furculita o jumatate de fruct de avocado si o jumatate de banana, se amesteca cu o lingrita de miere, o lingurita de zeama de lamaie proaspat stoarsa si 10 picaturi de tinctura de propolis. Se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 30 de minute. Prezinta proprietati nutritive, avand rolul de a hidrata tenul si de a inchide porii.


Masca 2 cu mar si miere
Se da prin razatoarea fina o jumatate de mar, folosindu-se cu tot cu zeama. Se adauga ulterior o lingura de miere si 10 picaturi de propolis. Se amesteca foarte bine pana devine o pasta si se aplica pe ten, pastrandu-se 30 de minute dupa care se clateste. Masca ofera un aspect intinerit tenului, se foloseste pentru tenurile normale sau grase si inchide porii.



Masca 3 cu portocale si plante medicinale
Se stoarce o jumatate de portocala, se pun doua linguri de miere, 10 picaturi de infuzie de musetel concentrata (4 plicuri la 250 ml), alte 10 picaturi de infuzie concentrata de menta si apoi inca 10 de infuzie concentrata de pelin. Se mai adauga 10 picaturi de tinctura de propolis, se amesteca bine si cu un disc cosmetic se aplica pe fata prin tamponare apasata, astfel incat sa patrunda bine la nivelul pielii. Se tine 30 de minute, apoi se clateste tenul cu apa. Masca are efecte calmante, emoliente, antiacneice si hranitoare, redand aspectul tanar tenului si luptand impotriva ridurilor. Inchide porii si tonifica tenul.


Masca 4 cu caimac si laptisor de matca
Aveti nevoie de o jumatate de ceasca de caimac de lapte, o lingura de suc de morcovi, o fiola de laptisor de matca, o lingura de miere, o lingura de fruct pisat (mar, piersica banana sau avocado), 10 picaturi de tinctura de propolis. Se amesteca foarte bine, se aplica pe ten si se mentine jumatate de ora, apoi se clateste. Masca este foarte nutritiva pentru ten, il hidrateaza usor si-l curata, fiind ideala pentru sezonul rece si pentru tenurile care se descuameaza.

Masca 5 cu tarate si ulei de masline
Se amesteca o lingura de ulei de masline cu o lingura de tarate, 10 picaturi de infuzie concentrata de musetel (4 plicuri de ceai la 250 ml de apa fierbinte), o lingurita de amidon, zeama de la o jumatate de castravete sau jumatate de lamaie ori chiar pulpa de la jumatate de lamaie, 10 picaturi de tinctura de propolis. Se amesteca bine si se aplica pe ten prin miscari de masaj facial pe care le efectuati timp de 5 minute. Mentineti apoi masca timp de 20 de minute, dupa care clatiti tenul. Masca este puternic tonifianta si exfolianta, nu se aplica mai des de o data pe saptamana.

Totalul afișărilor de pagină