Papadia sau Taraxacum officinale este una dintre cele mai puternice plante cunoscute, care se gaseste in peste 100 de specii. Ea are numeroase utilizari de la medicina la jocul copiilor, desi acum numeroase persoane depun eforturi importante in fiecare an pentru a le inlatura din gradinile lor. Clasificata de multi ca fiind o buruiana, ca si multe alte lucruri bune in viata, ea este aruncata. Intrebati totusi un doctor inainte de a o utiliza.
O gasim peste tot, de primavara devreme pina toamna tirziu.
Papadia creste foarte bine in toate regiunile tarii si ne bucura ochii primavara cu florile ei galbene. Floarea creste singura pe o tulpina din care, atunci cind este rupta, va curge o substanta laptoasa. Perioada in care se poate gasi papadia este mare, de primavara timpuriu pina toamna tirziu.
Papadia este o sursa importanta de potasiu, sodiu, calciu, fosfor si fier. Frunzele contin o cantitate mai mare de vitamina A decit morcovii, de asemenea vitaminele B, C si D.
Proprietăţile terapeutice ale păpădiei
Funcţia principală, depurativă şi detoxifiantă a sângelui şi a ficatului, asigură un tonus general al organismului. La nivelul sângelui acţionează ca hipoglicemiant şi hipocolesterolemiant.
În afecţiunile digestive are proprietăţi coleretice şi colagoge (favorizând evacuarea bilei), astringente, hipoacidifiante, alcalinizante, laxative, stomahice, antiputride, de stimulare a secreţiei pancreatice, decongestive, antibiotice, mineralizante, aperitive şi tonic amare.
În funcţiile cardiace are efecte venotonice, antidiabetice, antiplachetare şi depurative sanguin.
La nivelul rinichilor are acţiuni diuretice şi dizolvante pentru calculii renali, tonifiante pentru piele.
Alte proprietăţi ale păpădiei, bine cunoscute în terapeutica medicală, sunt: antitumorale, antiinflamatoare, anticanceroase, antireumatice, sedative, tonifiant al pielii.
Rizomii de păpădie au proprietăţi puternic depurative, eliminând toxinele de origine infecţioasă din ficat şi bilă, dar şi cele provenite din alimente poluate.
Papadia are numeroase utilizari. Este un diuretic natural si unii oameni considera ca radacina acestei plante, cind este corect procesata, este cel mai bun laxativ. Specialistii o folosesc cu succes in tratarea diverselor boli ale ficatului. Radacinile plantei sint deseori prajite si se folosesc in prepararea unei bauturi similare cafelei sau ceaiului.
Este, de asemenea, adaugata cafelei obisnuite pentru a-i imbunatati acesteia parfumul.
Sucul facut din frunzele papadiei este foarte util in cazurile de constipatie, in cresterea secretiei de fiere a bilei si curgerea acesteia catre ficat. Prin crestera secretiei bilei poate determina modificarea metabolismului corpului. Sucul de papadie este un tonic puternic pentru ficatul lenes datorita abuzului de alcool sau dietei severe.
Ceaiul din frunze de papadie uscate este, de asemenea, un bun laxativ.
Partea verde a papadiei se poate folosi in diferite retete si chiar in producerea vinului.
Foarte bogata in potasiu, papadia este un diuretic sigur
Specialistii recomanda papadia in tratamentul bolilor de ficat, chiar si in cazurile extreme de ciroza. Este, de asemenea, utilizata pentru afectiunile pancreasului, stomacului, splinei si rinichilor. Papadia este o sursa importanta de potasiu si poate completa pierderile acestei substante datorate utilizarii altor plante diuretice. Aceasta face ca papadia sa fie un diuretic sigur in cazurile de retentie de apa.
Aceasta planta este utilizata si in cazurile de anemie si hepatita si poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Papadia poate, de asemenea, alina durerile reumatismale si artrita.
Menţine sănătatea oaselor
Sursă de magneziu, potasiu, calciu şi fier, păpădia ajută la întărirea oaselor, fiind indicată ca adjuvant în reumatism, artroză şi gută. Sucul de păpădie obţinut din frunzele şi rădăcinile plantei poate da rezultate notabile în bolile de oase, întărind coloana vertebrală.
De asemenea, păpădia conţine bor, care favorizează creşterea nivelului de estrogen, protejând astfel de osteoporoză. În acest sens, poţi consuma zilnic două-trei ceşti de ceai de păpădie.
Atenuează pistruii
Păpădia este utilă şi din punct de vedere cosmetic. Astfel, pentru a estompa pistruii, se poate spăla faţa, de două ori pe zi, cu un decoct obţinut din 50 g flori de păpădie fierte într-un litru de apă. Acelaşi decoct poate fi folosit şi pentru combaterea acneei, a furunculozei, a varicelor, a cuperozei şi a altor afecţiuni dermatice.
De asemenea, sucul proaspăt de păpădie este un excelent antibacterian, inhibând acţiunea stafilococului auriu, care poate determina unele infecţii ale pielii, dar şi toxiinfecţii alimentare sau respiratorii, mai ales dacă ai un sistem imunitar slăbit. În plus, sucul lăptos al păpădiei poate ajuta la tratarea tenului iritat şi la îndepărtarea negilor.
Detoxifică organismul
Poţi consuma, între mese, un decoct obţinut din 50 de grame de rădăcină la un litru de apă. Desigur, în timpul curei de detoxifiere vei elimina din alimentaţie carnea grasă, prăjelile şi dulciurile.
Considerată unul dintre cele mai bune diuretice naturale, păpădia nu determină scăderea nivelului de potasiu din corp: planta conţine suficient potasiu pentru a-l înlocui pe cel eliminat prin urină.
Ajută în bolile biliare şi hepatice
Calculii de mici dimensiuni pot fi eliminaţi după o cură de o săptămână, în care se consumă zilnic trei pahare de suc de frunze de păpădie, pe stomacul gol. Pentru pietrele la vezica biliară, rezultate bune dă şi ceaiul din frunze uscate.
Păpădia este un leac recomandat şi în bolile de ficat, chiar şi în unele cazuri de ciroză. Pentru hepatitele virale de tip A, B şi C, se consumă sucul din frunze pe stomacul gol, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de trei luni. De asemenea, sucul de păpădie este indicat şi pentru ficatul leneş, afectat de consumul de alcool, şi în insuficienţele hepatice.
Mai poţi trata:
Obezitatea :
-se beau trei ceşti de decoct concentrat pe zi.
-se beau trei ceşti de decoct concentrat pe zi.
Celulita :
-timp de şase săptămâni, se consumă trei linguri de suc obţinut din frunze de păpădie.
-timp de şase săptămâni, se consumă trei linguri de suc obţinut din frunze de păpădie.
Anemia şi scorbutul(boală cauzată de lipsa vitaminei C) :
-se consumă trei ceşti de infuzie de păpădie, înaintea meselor principale (50 g de rădăcini şi frunze la un litru de apă).
-se consumă trei ceşti de infuzie de păpădie, înaintea meselor principale (50 g de rădăcini şi frunze la un litru de apă).
In mod traditional, papadia s-a folosit din cele mai vechi timpuri in tratarea afectiunilor glandelor mamare, sistemului gastrointestinal si afectiunilor pielii.
Pentru unele persoane, papadia nu este decat o buruiana pe care o indeparteaza, din primul moment in care a aparut in gradina lor.
In realitate, papadia este bogata in nutrienti si este remediul perfect pentru tratarea afectiunilor stomacului, ficatului si a oricarei dereglari a glandelor.
Frunzele au un continut bogat de vitamina A, C, D si B, dar si de fier, magneziu, zinc, potasiu, calciu si cupru.
Frunzele pot fi folosite drept suplimente naturale pentru gravide, dar si batranii o pot folosi pentru cresterea apetitului. Papadia are si proprietati diuretice, iar unii medici o recomanda pentru spalari stomacale.
Studiile cercetatorilor americani au aratat ca papadia poate fi folosita cu succes si in tratarea pneumoniilor, bronsitelor si a altor dereglari respiratorii.
Mai mult, micile pete de pe piele pot fi indepartate cu o crema obtinuta din extract de papadie. Femeile aflate la menopauza au in aceasta planta intaritorul perfect al organismului.
Specialistii au recunoscut beneficiile multiple ale papadiei si recomanda tratarea problemelor de glande, stomac, ficat sau piele cu extractul ei.
Ei au recomandat insa ca administrarea sa se faca numai dupa sfatul medicului, pentru a nu se inregistra efecte adeverse.
Uneori pot aparea dureri de stomac si hiperaciditate. Tocmai de aceea, specialistii recomanda administrarea concomitenta cu alte tratamente naturale, pentru evitarea acestor probleme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu