luni, 24 mai 2010

Flori in balcoane

Fiecare dintre noi ne dorim o gradina in care sa ne relaxam dupa o zi de munca, unde sa ne incarcam bateriile pentru o noua zi. Dar, din pacate, nu toti o si putem avea. Totusi, putem sa cream o oaza de verdeata, o pata de culoare, un loc de relaxare unde sa ne simtim confortabil; pe balconul nostru din apartament, oricit de mic ar fi. Cu putina imaginatie putem sa combinam multe specii de flori care sa ne rasfete cu frumusetea si culorile lor. Atat pe terasa cit si pe balcoane, florile se pot planta fie in jardiniere, in vase suspendate sau ghivece de diferite marimi.
de Ioana Mustatea, specialist in plante si gradini

Pe balcoane se prefera jardiniere in care se pot planta flori anuale de diferite culori si cu o inflorire pe toata perioada verii, pana toamna tarziu. In jardiniera se poate planta o singura specie (muscata, petunie, lobelie portulaca, begonie verbena, cercelus, condurasi) sau un amestec de specii (verbena, muscata, clopotei (Calibrachoa), condurasi). Fiecare dintre noi putem sa alegem culorile si florile noastre preferate si sa le combinam asa cum ne dorim. Pentru cultivarea plantelor pe balcon se tine seama de cerintele fata de lumina, astfel incat pentru balcoane insorite vom folosi petunie, muscata, verbena, portulaca, salvie, creasta cocosului, dalie pitica. Pentru balcoanele umbrite vom folosi begonia, condurasi, cercelusul, lobelia, impatiens. Plantele cultivate in jardiniera se pot planta pe 2 rinduri: in fata plante curgatoare (petunie, muscata verbena ), iar in spate plante cu crestere verticala (craite, begonie salvie, dalie pitica )

Plantele cataratoare se pot cultiva in vase mari, care se plaseaza in colturile balcoanelor si care in scurt timp formeaza pereti inflorati care ne feresc de ochii vecinilor si trecatorilor.

Pentru balcoane insorite se poate cultiva: Parthenocysus quinquefolia (vita de Canada), Ipomoea (zorele), Jasminum (iasmin), Tecoma (trimbita).

Pentru balcoane umbrite: Clematis (clematita), Lonicera (caprifoi), Thumbergia. In vase suspendate se prefera plante a caror lastari atirna: Asparagus, Ttradescantia, muscata pletoasa, petunie curgatoare,

Pe terase, pe linga jardiniere si vase suspendate, se pot folosi ghivece mari de diferite forme si culori in care se planteaza combinatii de flori, arbusti foiosi si conifere. Putem sa plantam trandafiri altoiti in coroana, miniroze, trompeta ingerilor. De asemenea, putem sa avem 1-2 palmieri, 1-2 leandri de diferite culori, citrice, cactusi de diferite forme si marimi, trandafiri de China, hortensii si multe altele. Este foarte important sa cream unele puncte de atractie cu vase unicate si flori cu inflorire abundenta si, pe toata perioada verii, petunie, impatiens, cercelus diascia, lobelie, flox, gazanie, muscate si sa amplasam speciile inalte cu specii pitice si curgatoare, pentru a crea contraste care incinta privirile si ne relaxeaza. Nu trebuie sa lipseasca vasele cu plante aromate (menta, rosmarin, levantica, salvia, coriandru) care ne incinta si ne invioreaza cu mirosurile lor. Asadar, chiar daca stam la bloc, putem sa avem o mini-gradina cu putina imaginatie si un joc de culori.


Udarea- se uda plantele atit dimineata cit si seara (mai ales cele care stau in plin soare). Pentru cele care sint in zone mai umbrite, se uda doar dimineata. Nu se va folosi apa rece si apa direct de la robinet. Este bine sa folositi apa statuta (tinuta in sticle de plastic.) sau apa de ploaie .

Indepartarea florilor uscate se face cu scopul de a avea o inflorire continua pe toata perioada verii, pana toamna tarziu.

Afinarea solului se face cu un betisor ascutit, de cite ori pamintul de la suprafata formeaza crusta. Aceasta lucrare se face in scopul aerisirii radacinilor si patrunderii apei in sol si eliminarii buruienilor, daca e cazul.

Pentru o buna crestere si o inflorire abundenta este necesara aplicarea periodica a ingrasamintelor (solide sau lichide). Aplicarea ingrasamintelor se face saptaminal. Se vor folosi exact dozele, recomandate pe recipiente. Intodeauna aplicati ingrasamintele dupa o prealabila udare.

Plantele floricole cultivate pe balcon sau terasa pot fi atacate de boli si daunatori. Majoritatea bolilor sunt infectioase si se pot transmite de la o planta bolnava la una sanatoasa. Cele mai intalnite boli sunt:

FAINAREA- se manifesta prin aparitia pe frunze, lastari, flori a unor pete acoperite cu o pulbere alba, fainoasa. Organele atacate se deformeaza si planta isi pierde din valoarea ornamentala. Cele mai afectate sunt: begonile, petunile, verbena, salvia, trandafirii. Pentru combaterea acestei boli se string si se ard partile atacate si se fac stropiri cu unul din fungicidele (Shavit-0,05 %, Systhane12 E-0,05%). Se fac 2 tratamente la interval de 7-12 zile.

PATARILE - se manifesta prin pete circulare sau colturoase pe frunze. Aceste pete pot fi de culoare bruna, albicioase sau negre. Plantele mai atacate sint: dalia, salvia, cercelus, verbena. Ca metode de combatere, se aduna frunzele atacate, li se dau foc si se trateaza cu unul din fungicidele Dithane M 45, Merpan50, Novozir MN 80; se fac 2 tratamente la interval de 7-10 zile.
CERCOSPORIOZA- atacul se intilneste mai frecvent la petunii, se manifesta pe frunze prin aparitia unor pete rotunde de culoare bruna, cu diametrul de 5-10 mm. Cand conditiile sunt favorabile, atacul avanseaza si frunzele se usuca. La aparitia primelor simptome se recomanda aplicarea unor tratamente foliare cu unul din produsele Dithane M45, Topsin M 0,05%, Merpan 50. Se fac 2 tratamente la interval de 7-10 zile.

RUGINA- se manifesta pe frunze sub forma unor pete cu aspect de rugina acoperite, cu diametrul de 1mm, care se extind. Indepartarea si distrugerea frunzelor bolnave contribuie la localizarea atacului. Cele mai bune rezultate pentru combaterea agentului patogen se obtin prin tratamente cu unul din fungicidele Systhane 12 E 0,05 %, Bravo 500. Aceasta boala poate sa apara la muscate sau trandafiri.

Pe linga boli, plantele pot fi atacate de numerosi daunatori care duc la reducerea valorii ornamentale sau pot produce chiar pieirea lor.

Dintre cei mai raspinditi sunt:

PURICII DE FRUNZE - sunt insecte mici, de diferite culori (verzi, galbeni, negri) care ataca pe frunze, lastari tineri, virful bobocilor. Se intilnesc la cercelus, asparagus, muscate hortensii, petunii, verbena. Plantele atacate au frunzele rasucite, decolorate si uscate. Se fac tratamente cu Mospilan 20 SP, Fastac 10 EC.

ACARIENII- Traiesc pe partea inferioara a frunzelor, unde inteapa si sug sucul celular. Frunzele atacate se decoloreaza si se incretesc pe margini, iar in final se usuca si cad. Se combate prin stropiri cu unul din produsele (Neuron 500 EC 0,008%, Omite 57 E 0,1%). Acarienii ataca petuniile, cercelusii, dalia, leandrul, asparagusul, begonia, muscatele, zorelele, craitele.

MUSCULITA ALBA - este un daunator de dimensiuni mici, de culoare alba, avand 2 perechi de aripi. Larvele si insectele inteapa frunzele provocind ofilirea si caderea lor. Acest daunator ataca cercelusul, muscata asparagusul, ferigile, zorelele. Se fac tratamente cu produsul Mospilan 20 SP 0,04%.

Urmand aceste sfaturi nu ne ramine decit sa ne bucuram de fiecare planta in parte, de fiecare frunza si floare care apare de la o zi la alta. Prin plantarea lor, contribuim la crearea unei ambiante placute, la estomparea zgomotelor si la purificarea aerului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină