vineri, 28 mai 2010

Uleiul de masline, cel mai mare ajutor in gospodarie

ulei de maslineUleiul de masline poate fi folosit cu incredere in foarte multe activitati casnice ce vizeaza curatenia, intretinerea sau repararea anumitor obiecte. De asemenea, este printre putinele solutii compatibile cu materialele sensibile. Un alt avantaj major este dat de faptul ca uleiul de masline nu este toxic, nu produce alergii si nu pune in pericol familia sau animalele de companie.

Dupa cum stii, toate produsele de curatare din comert sunt realizate din chimicale. Acestea atrang numeroase efecte negative precum poluarea, deteriorarea obiectelor curatate, afectarea sanatatii si calitatii aerului. Din pacate, pana si produsele prezentate ca „organice” si aparent produse din ingrediente naturale, contin etichete ce anunta utilizarea cu precautie.


1 Lustruirea mobilei


Realizeaza o solutie din doua parti ulei de masline si o parte suc de lamaie si foloseste-o pentru a curata petele inestetice de pe mobila. In acelasi timp, solutia va lasa un strat protector, iar mobila va arata ca noua.

Amesteca ¼ ulei de masline cu ¾ apa si aplica emulsia rezultata pe o laveta moale din bumbac. Lustruieste suprafata mobilei pentru un plus de stralucire.


2 Curatarea frunzelor plantelor


Adauga cateva linguri de ulei de masline in apa cu care stropesti plantele de obicei. Cu ajutorul pulverizatorului aplica solutia pe frunze. Acestea se vor curata, vor deveni mult mai lucioase, iar uleiul va forma un strat protector impotriva prafului.


3 Scartaitul usilor


Usile din locuinta ta au inceput sa scartaie? Aplica cateva picaturi de ulei de masline pe balamalele acestora, cu ajutorul unei pipete. Scartaitul va disparea rapid, iar tu scapi de murdaria lasata de vaselina si de mesterii neatenti.


4 Luciul podelei de lemn


Aspira bine podeaua, apoi spal-o cu atentie. Dupa ce aceasta s-a uscat si este perfect curata este momentul sa o lustruiesti. Toarna cateva picaturi de ulei de masline si un numar egal de picaturi de suc de lamaie intr-un bol. Amesteca usor si aplica solutia pe un mop sau pe o laveta moale. Sterge usor podeaua si vei observa efectul uimitor.


5
Curatarea suportului de lumanari


Te confrunti cu ceara intarita de pe suportul de lumanari? Aceasta se curata foarte greu, in special de pe un material pretios. Pentru a preveni acest inconvenient, unge orificiul pentru lumanare cu putin ulei de masline. Pelicula formata de acesta va impiedica ceara sa se lipeasca.

Pentru a curata ceara intarita si veche, amesteca ulei de masline cu putin detergent de vase si apa calda.


6 Curatarea vopselei de pe piele


Uleiul de masline este un foarte bun lubrifiant si solvent al vopselelor pe baza de ulei. Daca te-ai patat de vopsea pe piele sau pe par, sterge bine zona cu o carpa moale imbibata in ulei de masline. Desi este posibil sa dureze, intr-un final se va curata.


7 Protejarea obiectelor din inox


Tacamurile din inox, in special cutitele, pot fi pastrate intr-o stare impecabila daca sunt unse cu putin ulei de masline inainte de depozitare. Spala-le bine si usuca-le, apoi sterge-le cu un prosop din bumbac pe care ai turnat cateva picaturi de ulei de masline.

De asemenea, petele rezistente de pe suprafetele de inox pot fi indepartate cu ajutorul uleiului de masline. In plus, acesta poate ajuta inoxul matuit sa isi recapete luciul.


8 Hidratarea suprafetelor din piele


Fie ca ai o canapea din piele, pantofi sau haine, materialul tinde sa isi piarda elasticitatea si luciul, devenind uscat si riscand sa isi piarda culoarea. Uleiul de masline este solutia perfecta pentru a unge suprafetele din piele din locuinta ta. De asmenea, il poti folosi cu incredere si pe articolele vestimentare si incaltaminte, in special pe perechile mai rigide care iti provoaca bataturi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină