Leziunea herpetica, uneori numita si leziunea produsa de febra este o grupare de mici vezicule localizata la nivelul buzei si pe marginea exterioara a gurii. Pielea din jurul veziculelor este adesea rosie si inflamata. Veziculele se rup si se elibereaza un lichid clar, iar peste câteva zile se formeaza o crusta. Vindecarea completa poate dura pâna la sapte-zece zile.
Leziunea herpetica este cauzata de virusul herpes simplex (HSV). Exista doua tipuri de virus herpes simplex (HSV). Tipul 1 de virus herpes simplex (HSV-1) duce la aparitia de leziuni la nivelul buzei si gurii (herpes labial), in timp ce tipul 2 de virus herpetic (HSV-2) cel mai adesea produce herpes genital.
Simptomele pot fi : inflamarea gurii care face ca activitaile uzuale, de exemplu consumul de alimente, lichide si somnul, sa fi e inconfortabile.
Leziunea herpetica poate fi dureroasa. Alte simptome care pot fi prezente: febra, inflamarea gâtului, cresterea în dimensiuni a nodulilor limfatici de la nivelul gâtului, salivare excesiva la copiii mici. Exista posibilitatea ca în momentul infectarii cu virusul herpes simplex sa nu apara si leziunea. Odata pacientul infectat, virusul herpes simplex ramâne în corp si poate duce la reaparitia leziunii herpetice pe parcursul întregii vieti
Majoritatea pacienilor au trei-patru recidive pe an.
Unii dintre factorii care pot declansa recidiva leziunilor herpetice sunt: expunerea la soare,în special a buzelor, stresul, oboseala, alte infectii, ca de exemplu raceala sau gripa, alergiile alimentare, tratamentul dentar, leziuni ale buzelor sau ale gingiilor, unele proceduri estetice non-chirurgicale (peeling chimic, lifting facial cu ajutorului laserului).
Slabirea imunitatii (fie din cauza medicamentelor –corticosteroizii – sau a unei boli autoimune) poate favoriza aparitia herpesului. Atât variatiile hormonale cauzate de ciclul menstrual, cât si sarcina pot duce la reaparitia leziunilor herpetice.
Nu exista tratament pentru leziunea herpetica, asa cum nu exista tratament pentru virusulherpes simplex care o cauzeaza. Majoritatea leziunilor herpetice vor disparea de la sine. În tratamentul leziunilor herpetice recidivante urmatoarele medicamente pot reduce severitatea si durata afectiunii:
cremele antiherpetice sau unguentele, care pot fi umparate cu sau fara prescriptie medicala, pot reduce durerea, pruritul sau durata vindecarii;
medicamentele antivirale pe cale orala, ce pot fi cumparate doar cu prescriptie medicala;
antiviralele pe cale orala pot fi , de asemenea, administrate zilnic în special celor care au recidive dureroase si frecvente tocmai pentru a preveni aceste recaderi;
copiii si adultii cu un sistem imunitar deficitar necesita antibiotice în timpul unui episod mai sever de herpes pentru a preveni infectia bacteriana care poate aparea.
Masuri de prevenire
Se poate reduce frecventa recidivelor herpetice având grija : sa se evite expunerea prelungita abuzelor la razele ultraviolete, sa se evite contactul intim cu persoanele cu herpes, sa se foloseasca creme cu fi ltru UV care sa se aplice atât pe buze, cât si pe fata, sa nu se consume alimente care pot cauza recidive herpetice, sa se evite folosirea in comun a prosoapelor, veselei, aparatelor de ras.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu