joi, 27 august 2009

Rozmarinul

Rozmarinul sau Rosmarinus officinalis este o planta folosita de peste 2000 de ani cu scopuri medicale diverse, pastrandu-si proprietatile de-a lungul timpului. Numele de rozmarin provine de la culoarea florilor acestei plante, de un frumos albastru: “ros” inseamna roua, rosmarin – roua marina.


Folosirea rozmarinului in medicina antica este demonstrata prin mai multe descoperiri, spre exemplu frunze ale acestei plante au fost descoperite in morminetele faraonilor egipteni. De asemenea elevii din Grecia Antica ce studiau la scolile din acele timpuri purtau pe cap o coronita din rozmarin pentru a le stimula circulatia creierului si a le imbunatati memoria. Si in zilele noastre unii dintre cei care participa la competitii incalzesc cateva picaturi de ulei de rozmarin.


Medicii francezi, acum sute de ani, foloseau rozmarinul ca dezinfectant, fie il fierbeau alaturi de ienupar si aruncau pe jos solutia obtinuta, fie ardeau frunze de rozmarin pentru dezinfectarea aerului.

Cele mai importante beneficii ale rozmarinului

Rozmarinul este folosit pentru urmatoarele efecte:
- Imbunatateste semnificativ circulatia, fiind astfel util in durerile musculare din urma eforturilor intense sau pentru stimularea circulatiei cerebrale la persoanele care invata si doresc o imbunatatire a memoriei, dar si a atentiei;
- Scade colesterolul din sange;
- Regealza secretia biliara si favorizeaza eliminarea acesteia in duoden, avand totodata efecte benefice asupra functiilor hepatice. Este indicat in icter.
- Diminueaza durerile la menstruatie fiind un bun antispastic, reducand totodata si crampele musculare;
- Este util in afectiunile articulare, artroze, guta;
- Datorita faptului ca este miorelaxant si imbunatateste circulatia sanguina, este util in astmul bronsic dar si in afectiunile pulmonare precum raceli, bronsite, chiar si ca adjuvant in pneumonii;
- Regleaza tensiunea, inclusiv cea intracraniana, reducand durerile de cap. Adesea este utilizat in aromaterapie contra migrenelor;
- Imbunatateste considerabil circulatia periferica la persoanele care au astfel de probleme, prezinta maini si picioare reci, iar in sezonul rece le este frig si sunt predispusi la degeraturi;
- Este indicata aromaterapia cu rozmarin la fumatori, pentru ca anumite substante din fumul de tigara precum si nicotina au actiune vasoconstrictoare, spasmele vaselor de sange reducand circulatia sanguina in tesuturile pe care le iriga. Adesea cea mai puternica vasoconstrictie la fumatori are loc in circulatia periferica, in zona membrelor si efectele sunt mai vizibile la degete, unde circulatia este mai fina. La marii fumatori circulatia periferica fina din degete poate deveni atat de redusa din cauza vasoconstrictiei, incat local tesuturile mor, face cangrena si necesita amputarea degetelor afectate. Rozmarinul previne astfel de complicatii si totodata imbunatateste circulatia sanguina pulmonara si deci functia resporatorie.
- Este un bun tonic cerebral si este folosit inclusiv pentru combaterea cosmarurilor. Medici din perioada medievala sugerau pacientilor cu cosmaruri sa doarma cu cateva frunze de rozmarin sub perna.
- Un bun tonic intestinal si al intregului tub digestiv, regland contractiile intestinale. Astfel, este utilizat in bolborisme, crampe abdominale, iar datorita efectelor sale antiseptice devine util si in bolile intestinale infectioase, precum eneterocolitele.
- Insomnie;
- In preparatele cosmetice este un ingredient special care imbunatateste functia circulatorie subcutanata, aducand celulelor epiteliale un aport mai mare de nutrienti, vitamine si oxigen si totodata accelerand absorbtia celorlalte componente ale produselor cosmetice. Are rolul de a regenera pielea, de a reface structurile subcutanate, de a imbunatati circulatia locala si de a conferi pielii aspectul tanar, ferm si elasticitatea.
- Combate obezitatea, stimuleaza arderea grasimilor si scade colesterolul. Datorita efectului din urma descris rozmarinul este util in bolile dislipidemice, ateroscleroza, boli cardio-vasculare, hipertensiune si in preventia infarctelor (miocardice, cerebrale etc.), toate acestea avand cauza comuna hipercolesterolemia.
- Este util in starile astenice, convalescenta si anemii.

Rozmarinul se utilizeaza sub diverse forme, ca ulei, ca frunze uscate, condimente, extracte in produse cosmetice sau in sarurile de baie. Alaturi de lavanda, rozmarinul este unul dintre cele mai bune remedii in aromaterapie.
iile miraculoase ale rozmarinului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină