duminică, 23 august 2009

Spirulina: planta minune

In natura exista creatii de-a dreptul uimitoare. Spirulina, alga microscopica marina de culoare verde, este parintele a tot ce-i viu, cea mai veche planta de pe pamint (de 3,5 miliarde de ani).


Spirulina (Spirulina Platensis) contine o puternica combinatie de substante esentiale pentru organismul uman, unele dintre ele fiind extrem de rare si neintilnite in hrana vegetala.

Se stie ca legendarii asceti ai Americii de Sud si aborigenii africani, care locuiau in jurul lacului Ciad, se diferentiau prin sanatate deosebita si prin longevitate tocmai datorita faptului ca foloseau in alimentatie spirulina.
Spirulina, alga minune

Unele alge, mai exact microalgele precum chlorella, alga verde-albastruie (Aphanizomenon flos-aquae) şi spirulina (Spirulina platensis), conţin mai multă clorofilă decît orice alte alimente. Conţinutul lor de clorofilă poate fi chiar mai mult decît dublat, dacă se adoptă unele condiţii mai speciale de cultivare. Cele trei plante acvatice enumerate mai sus sînt cele mai acceptate şi cunoscute dintre toate microalgele cunoscute de specialişti.


PRINCIPIILE ACTIVE

Microalgele se afla undeva la hotarul dintre regnul vegetal si cel animal, oferind avantaje nutritive unice. In stare deshidratata, pe linga clorofila, mai gasim si o bogata sursa de proteine, beta-caroten si acizi nucleici pe care le contin orice alte alimente din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN si ADN justifica increderea specialistilor in calitatile de regenerare celulara si incetinire a proceselor de imbatrinire. Se remarca, totusi, ca excesul de acizi nucleici aduce si riscul cresterii nivelului acidului uric in organism, provocind astfel pierderea calciului, aparitia calculilor renali si instalarea gutei. De aceea, este nevoie de o dozare atenta in administrarea acestora.

CE CONTINE SPIRULINA?
Spirulina este foarte bogata in proteine: 100 g spirulina contin 60 - 70 g proteine (de 3 ori mai mult decit carnea de porc, de 2 ori mai mult decit carnea de vita, peste si de 1,5 ori mai mult decit boabele de soia). In plus, toate proteinele din spirulina sint asimilate foarte usor de organismul uman (pina la 80 %) deoarece contin 18 aminoacizi necesari omului dintre care 8 esentiali care, spre deosebire de ceilalti, nu pot fi sintetizati de catre organismul uman si trebuie obtinuti din hrana zilnica. Spirulina mai contine o multitudine de micro si macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN).


PREVINE SI VINDECA
Conform principiilor nutritiei si dietoterapiei chinezesti traditionale, spirulina are urmatoarele proprietati: mireasma usor sarata, energie racoroasa, creste secretia de fluide de tip Yin, foarte nutritiva, detoxifianta a rinichilor si ficatului, imbunatateste calitatea singelui, inhiba dezvoltarea fungiilor, bacteriilor si fermentilor.Spirulina se asimileaza foarte bine, normalizeaza microflora intestinului, curata intens organismul, avind ca rezultat micsorarea continutului toxic rezultat din schimbul de substante in articulatii, muschi, limfa, care intoxica nu numai diferite organe ci si creierul. Actiunea benefica a spirulinei se manifesta sub forma de intarire a muschilor, imbunatatirii vederii, starea parului, elasticitatea pielii, normalizarea nivelului de colesterol in singe, imbunatatirea functiei ficatului, intarirea sistemului nervos, etc.


Spirulina este folosita deja in 60 de tari ale lumii. Organizatia Mondiala a Sanatatii prognozeaza folosirea pe scara larga a spirulinei in calitate de tratament profilactic, drept componenta in hrana secolului XXI.

EFECTE MIRACULOASE


Spirulina se foloseste ca mijloc de profilaxie si tratament impotriva anemiei feriprive si maligne, ca mijloc de intarire generala si detoxifiere in timpul si dupa radioterapie si chimioterapie, pentru minimalizarea riscului de a iradia celulele normale.

In cazul persoanelor cu imunitate scazuta, boli inflamatorii cronice, hepatita, tuberculoza, bronsite cronice, spirulina adminstrata pe termen lung imbunatateste statusul imun. De asemenea este folosita pentru profilaxia si tratarea bolilor articulatiilor, miozita, stimularea cresterii in perioada adolescentina si ca mijloc profilactic, in tratarea miopiei progresive, cataractei si a altor boli ale organelor vizuale, leziuni ale irisului, ochiului la diabetici, in completarea tratamentului de diabet.

Are efecte benefice in profilaxia si tratarea arterosclerozei, ischemiei miocardului, iar dupa infarct si accident vascular cerebral, ajuta la reglarea tensiunii arteriale la hipo si hipertensivi.

Regleaza tensiunea sanguina, ajuta la cresterea celulelor, preintimpina procesele inflamatorii de orice gen, reglează glicemia.


Imbunatateste starea pielii, preintimpina imbatrinirea prematura, inlatură ridurile, ajuta la tratarea eruptiei acneice. In cazul bolilor cutanate legate de hipovitaminoza, ridarea precoce, uscaciunii pielii, hipercheratoza, efectele pot fi spectaculoase dupa citeva cure.


Spirulina ajuta la dezvoltarea sistemului reproducator si la restabilirea microflorei normale in cazul disbacteriozei si al bolilor cronice ale intestinului gros.

O pastilă de Spirulină conţine pe lângă cele enumerate mai sus, carotenoizi (dintre care o mare pondere o are beta-carotenul), vitaminele complexului B (B1, B2, B6, B12), vitamina E, acid folic, pantotenat de calciu, acid nicotinic, vitamina H, oligoelemente (printre care Fe, Mg, Mn, Zn, K, Na unde predomină potasiul şi magneziul), precum şi ficocianina, principalul principiu activ, responsabil de intensificarea proceselor metabolice, precum şi alţi pigmenţi din grupa clorofilei.

Spirulina este indicată în perioade de efort fizic sau intelectual, alăptare, hepatite cronice, ciroza hepatică, gastrite, ulcer gastric şi duodenal; diabet zaharat tip II şi, asociat cu insulina în diabetul zaharat tip I; insuficienţa renală şi corticosuprarenală; obezitate; anemii; hipertensiune; arterială; cardiopatie ischemică; distonie neurovegetativă, suprasolicitare nervoasă; carenţă de calciu şi magneziu; impotenţă, frigiditate; glaucom şi cataractă; retinopatii; încetinirea procesului de îmbătrânire; profilaxia infecţiilor microbiene şi virale; profilaxia bolilor maligne; radioprotecţie; creşterea performanţelor sportive.

Spirulina vă poate oferi capacitatea de a munci 17 ore/zi, fără a resimţi oboseala, având în acelaşi timp proprietăţi de detoxifiere a organismului şi de protejare şi regenerare a celulei hepatice. Stimulează sistemul imunitar, crescând forţa organismului de a face faţă stresului cotidian, fiind şi un bun adjuvant în întărirea organismului în diferite afecţiuni. Un alt efect binefăcător, se manifestă asupra cerebelului, Spirulina fiind, aşa cum afirma ing. chim. Ştefan Manea, „hrana pentru ungerea sinapselor cerebrale” ce vă garantează tinereţea veşnică din punct de vedere al capacităţii intelectuale.

Supliment alimentar ecologic pur, Spirulina conţine peste 50 de principii bioactive, prin care intervine în reglarea tuturor funcţiilor organismului. Spirulina este un antioxidant puternic, stimulează şi reglează producţia de corticosteroizi, insulină, hormoni tiroidieni. Rezultatele Spirulinei în programele de scădere a greutăţii corporale sunt foarte bune, acest supliment controlând senzaţia de foame şi reducând pofta de mâncare, mai ales dacă se respectă recomandarea de a lua comprimatul de spirulină cu o jumatate de oră înaintea mesei.

Spirulina este foarte bogată în proteine: 100 g spirulină conţin 60 - 70 g proteine. În plus, toate proteinele din Spirulină sunt asimilate foarte uşor de organismul uman (până la 80 %), deoarece conţin 18 aminoacizi necesari omului, dintre care 8 esenţiali. Spirulina mai conţine o multitudine de micro şi macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN).

Un aspect foarte important în ceea ce priveşte Spirulina este că aceasta se poate administra paralel cu tratamentele specifice recomandate de medic. Dozele recomandate sunt: pentru adulţi, în afecţiunile cronice, de 8-15 comprimate/zi sau 4-8 capsule/zi, iar profilactic, de 6-8 comprimate/zi sau 3-4 capsule/zi. La copiii peste 1 an, se administrează 3-6 comprimate/zi sau 1-3 capsule/zi. În tratamentele curative, se recomandă ca după 30 zile să se facă o pauză de 10 zile sau să se reducă consumul la nivelul întreţinerii.


Se preconizeaza ca Spirulina sa fie utilizata in alimentatie pentru a se concepe noi vieti (creste fertilitatea), incepand cu dezvoltarea intrauterina, perioada de alaptare si anii copilariei, intrucat nu exista in natura un alt produs care sa contina atatea componente importante pentru viata.
Spirulina ajuta si la inlaturarea hipoxiei fatului ceea ce apare nu rareori in saptamanile 29-38 a graviditatii.
Spirulina asigura acele substante nutritive care lipsesc din hrana noastra sau acele produse pe care la un moment dat organismul nu le poate sintetiza din multiple cauze. Spirulina furnizeaza atletilor energie pt un timp indelungat si reduce timpul necesar pentru refacerea fortelor, ajuta pe cei care au probleme cu digerarea sau asimilarea hranei, satisface apetitul intrucat asigura toate substantele de baza, controleaza greutatea, da copiilor si celor care nu agreeaza legumele posibilitatea sa se hraneasca cu ele luand numai cateva tablete. Ajuta oamenii ocupati care nu au timp pentru o alimentatie regulata si echilibrata sa ia rezerva necesara de substante hranitoare care sa asigure echilibrul necesar. Daca este luata inainte de masa, Spirulina scade apetitul si veti manca mai putin fara sa va simtiti flamand. Nu exista contraindicatii, conchid toate studiile. Nu creeaza dependenta. Spirulina si laptele matern sunt singurele produse naturale care contin acidul gras - gamalinoleic.

Mod de administrare a Spirulinei ca adjuvant in tratamentul diferitelor maladii conform cercetarilor internationale din tari ca: Japonia, SUA, Rusia, etc.:
1. Afectiuni digestive:
- diaree, constipatii acute si cronice, enterocolite, pancreatite acute si cronice, gastrite, ulcere gastrice si duodenale, infectii digestive de etiologie virala, micoze digestive - minim 2 g/zi, timp de 3-6 luni, chiar un an, in functie de severitatea afectiunii;
- hepatite de diverse etiologii - minim 3,2 g/zi, timp de 6 luni-1 an, dupa care se recomanda continuarea cu 1,2 g/zi doza de intretinere;
- malnutritie, intoleranta digestiva, anorexie - 3 g/zi minim 6 luni;
- ciroze hepatice, boli degenerative ale tubului digestiv, tumori digestive benigne, insuficienta hepatica - 2-3 g/zi, iar in tumorile maligne 4-5 g/zi, timp de minim un an, cu control la 1-3 luni si cu acordul medicului in ajustarea tratamentului. Dupa acest interval se continua cu 1,2 g/zi doza de intretinere.
2. Afectiuni ale aparatului respirator:
- viroze respiratorii, pneumonii, pleurezii, bronsite, gripa, guturai, otite, rinite, etc. - profilactic 1,2 g/zi, in perioada afectiunii 3,2-6,4 g/zi in functie de severitatea cazului;
- emfizem pulmonar, astm bronsic (indiferent de etiologie), bronsita cronica obstructiva (BPOC) - 3-4 g/zi timp de minim un an.
3. Afectiuni neurologice si psihice:
- distonii neurovegetative, suprasolicitari nervoase, efort psihic sustinut, stres - minim 2 g/zi timp de aproximativ 3 luni;
- depresie, anxietate, nevroze - 2-3 g/zi pana la disparitia simptomelor.
4. Afectiuni hematologice:
- defecte ale hematopoiezei, hemofilii, talasemii, deficiente de coagulare (coagulopatii) - 3 g/zi intre 3-6 luni, in functie de severitatea afectiunii;
- anemii de diferite tipuri - 3 g/zi timp de minim 6 luni.
- leucemii, limfoame, imunodeprimati - 5-6 g/zi timp de 6 luni-1 an, apoi 1,2 g/zi in permanenta.
5. Carente de vitamine/minerale:
- minim 1,2 g/zi timp de 1-3 luni, fiind indicata permanentizarea acestei doze.
6. Prevenirea afectiunilor mamei si fatului in perioada sarcinii, stimularea lactatiei postpartum - minim 1,2 g/zi, fiind indicata permanentizarea acestei doze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină