sâmbătă, 31 octombrie 2009

Aloe vera, planta sănătăţii

Aloe vera a fost cunoscuta inca din antichitate pentru virtutile ei terapeutice. Vechii egipteni o foloseau pentru intretinerea frumusetii. Chinezii o numeau „medicamentul armoniei“. Rusii ii spun „elixirul longevitatii“. Iar Alexandru Macedon a incercat sa cucereasca un teritoriu tocmai pentru ca era cultivat cu aloe, din care bastinasii faceau un suc cu proprietati tamaduitoare.

                                                               

Vindecatorul tacut“


aloe in ghiveci- in balconul meu
Aloe vulgaris, Aloe vera, Aloe socotrina sau Aloe arborescens a fost cunoscuta inca din antichitate pentru virtutile ei terapeutice cu totul speciale. Vechii egipteni foloseau aloe pentru intretinerea frumusetii. Chinezii o numeau „medicamentul armoniei“, iar amerindienii „vindecatorul tacut“. Rusii ii spun „elixirul longevitatii“. Medicul grec Dioscoride si enciclopedistul latin Plinius cel Batrin pretuiau foarte mult proprietatile terapeutice ale acestei plante. In acele vremuri, in Europa, sucul de aloe costa foarte mult. Se spune ca Alexandru Macedon a incercat sa cucereasca un teritoriu tocmai pentru ca era cultivat cu aloe, din care bastinasii faceau un suc cu proprietati tamaduitoare. Aloe vera este o planta asemanatoare cactusilor si creste in zonele cu clima calda. In patria sa de origine, Africa de Sud, nu este o planta mica de camera, ci un copac puternic, cu o inaltime de 10 metri si chiar mai mult. Arabii il denumesc „arborele amar“. Pe toate meridianele, aloea este o iarba de leac.

                       O planta care face minuni
Efectele terapeutice ale aloei sint remarcabile: intareste sistemul imunitar, contine agenti antiseptici si analgezici, strabate toate cele sapte straturi ale pielii, e antiinflamator natural, contine vitamine, enzime, minerale si aminoacizi, accelereaza vindecarea, stimuleaza regenerarea tesuturilor”.Utilizarea plantei nu are efecte secundare. Nu exista parti ale plantei Aloe vera care sa nu fie folosite. Coaja e folosita ca laxativ, in timp ce pulpa a fost pusa pe arsuri sau pe alte rani de mii de ani. In ultima vreme, in afara de efect curativ, Aloe vera a fost utilizata intr-o serie de produse cosmetice avind mai ales efect emolient. Cel mai bun efect al acestei plante il resimt persoanele virstnice care sint susceptibile la escare, ulcere diabetice si ulcere vasculare.
Oblojeste stomacul
In terapie, se foloseste sucul proaspat si condensat de aloe. Adica picatura pe care o obtinem cind stoarcem frunza carnoasa a plantei. Sucul de aloe in doze mici trezeste pofta de mincare si imbunatateste digestia, o doza prea mare devine, insa, un purgativ puternic. Sucul proaspat are actiune bactericida. Extern, vindeca ranile infectate, arsurile, ulceratiile. Taiati o frunza proaspata de aloe si puneti-o pe locul dureros. In citeva minute, durerea va disparea. O bucatica dintr-o frunza de aloe calmeaza durerile de dinti, inlatura inflamatiile gingiilor. In caz de guturai si conjunctivita, sucul de aloe se foloseste sub forma de picaturi. Intern, este indicat impotriva gastritelor, enteritelor, constipatiilor, cite o lingurita de doua-trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. Durata tratamentului este in medie intre 4 si 6 saptamini. Studii moderne au dovedit ca sucul de aloe este eficient in tratarea inflamatiilor tubului digestiv, este foarte indicat in gastrita, ulcer, constipatii si diaree.

Vindeca si previne
Sucul de aloe este recomandat si pentru tratarea faringitelor si laringitelor, cite una-doua lingurite de suc dizolvat in lapte caldut, de doua-trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. In cazurile de laringita, este indicata gargara cu o solutie de apa si suc de aloe (in cantitati egale). In medicina populara, sucul de aloe amestecat cu miere si ulei se foloseste intern impotriva tuberculozei si oboselii. Sucul natural de aloe este bogat in vitaminele A, B1, B2, B6, minerale, microelemente, acizi grasi esentiali si enzime necesare organismului, intr-o forma usor asimilabila, precum si o mare cantitate de aminoacizi. Aloe ajuta la prevenirea artritei si reduce inflamatia incheieturilor, intareste sistemul imunitar, are efect analgezic si calmeaza nervii, are proprietati antileucemice, de stimulare a macrofagelor si limfocitelor NK (natural killer).

Regenereaza intregul organism
Sucul de Aloe stimuleaza procesele de regenerare in sistemul nervos (fiind util in programele geriatrice, de recuperare postoperatorie sau dupa accidente vasculare cerebrale), scade nivelul de colesterol in singe, normalizeaza tensiunea arteriala, stimuleaza activitatea glandelor endocrine, stimuleaza functia renala. Regenereaza vilozitatile intestinale si detoxifica organismul. Are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator si poate chiar stimula regenerarea celulara. Tine corpul intr-o stare fiziologica sanatoasa, creeaza organismului posibilitatea de a se regenera. Sucul pur din planta de aloe este eficace impotriva microorganismelor, precum salmonella, streptococi, stafilococi, putind distruge si bacteria care cauzeaza ulcerul perforat.

Farmacia de acasa
Acasa, putem prepara astfel suc de aloe: se iau frunzele de aloe (nu trebuie sa fie mai tinere de 2 ani), se spala cu apa fierbinte, se taie in bucati mai mici, se dau prin masina de tocat carne, apoi se storc. Ceea ce rezulta este un suc biostimulator foarte bogat in fermenti. Preparatele obtinute din el regenereaza organele bolnave. Este folosit extern in cazul diferitelor afectiuni ale pielii, iar intern, numai la indicatia medicului. Are si contraindicatii: boli de ficat, vezica biliara, vezica urinara, rinichi, hemoragii uterine si in timpul sarcinii. Din suc de aloe se pregateste un amestec fortifiant general: 100 de mililitri de suc, 500 de grame de mieji de nuca, 300 de grame de miere, sucul de la trei-patru lamii se amesteca si se ia cite o lingurita de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Infuzii si injectii
Pentru pregatirea unei infuzii de aloe, frunzele se taie, se pun in apa (in proportia 1:5), se lasa la infuzat o ora, apoi se fierb 2-3 minute si se strecoara printr-un tifon. Infuzia se foloseste sub forma de comprese in cazul bolilor de piele, impotriva inflamarii pleoapelor, gingiilor, pentru gargara. Industria medicala foloseste siropul de aloe cu fier si extractul de aloe cu apa pentru injectii. In compozitia acestor injectii intra: sirop de aloe, o solutie de clorit de fier, acid citric. Sint recomandate in caz de anemie si boli de natura infectioasa, intoxicatii, hemoragii, conjunctivita, cataracta, atrofierea nervului vizual. In cazul tuberculozei este recomandat sucul de aloe pentru ca este bogat in fermenti si vitamine, omoara bacteriile, creste rezistenta organismului la infectii. Pentru tratarea tuberculozei, medicina populara recomanda urmatoarea reteta: 50 de mililitri de suc de aloe, 100 de grame de unt nesarat, 100 de grame de untura de porc sau de gisca, 100 de grame de miere naturala si 50 de grame de cacao se amesteca bine. Se ia cite o lingura din acest amestec impreuna cu un pahar de lapte fierbinte (copiilor li se da cite o lingurita).

Leacul frumusetii
In cosmetica, sint foarte pretuite proprietatile tonifiante ale sucului de aloe. Grabeste regenerarea celulelor si impiedica imbatrinirea pielii. Pentru prevenirea formarii ridurilor, este necesar ca, de doua-trei ori pe saptamina, sa aplicati cite 10 minute comprese cu suc proaspat de aloe. In cazul pielii uscate, dupa indepartarea compreselor, se va folosi o crema hidratanta. In cazul cosurilor, al inflamatiilor si iritarilor, a pielii grase, sint foarte bune compresele cu suc de aloe. Frunze de aloe taiate marunt se pun in frigider invelite intr-o folie din plastic timp de doua saptamini. Jeleul obtinut se pune intr-un borcan din sticla. Dupa doua zile, se intinde pe fata unsa cu crema, iar dupa 15-20 de minute se spala cu apa rece. Pentru ten uscat, amestecati un galbenus cu o lingura smintina, o lingura faina, o lingura de miere si una de suc proaspat de aloe. Pentru ochi obositi, cearcane, aplicati rondele de dovlecel pe ochii inchisi, apoi acoperiti fata cu un prosop umed timp de 10 minute. Indepartati dovlecelul si ungeti pielea din jurul ochilor cu suc proaspat de aloe.

Cura cu aloe
Cei care doresc sa-si fortifice organismul pot urma cura cu aloe, un tratament vestit, un tonic excelent, care da roade negresit. Un kilogram si jumatate de planta, in virsta de 3-5 ani, se trece prin masina de tocat. Inainte de a fi folosita, planta nu se uda timp de 5 zile. Se adauga 2,5 kg de miere de mai, 3,5 kg vin rosu. Se pune amestecul intr-un borcan si se lasa in loc intunecos si rece, timp de 5 zile. In primele 7 zile se ia cite o lingurita, de trei ori pe zi, cu doua ore inainte de masa. Ulterior, se ia o lingura, de 3 ori pe zi, cu 1 ora inaintea mesei. Durata minima a unei cure este de 2-3 saptamini. In primele zile de tratament, bolnavul capata o pofta de mincare neobisnuita. Trebuie excluse laptele si ouale. Se consuma cit mai multe supe si fructe. Cura este indicata in: ulcer, gripa, angina, dureri de cap, boli de dinti, eczeme, astm, scleroza, reumatism, alcoolism, astenie. De asemenea, cura face minuni in cazul celor care incearca sa se lase de bautura.

Aloe in ghiveci
Aloe vera poate fi cultivata chiar si in apartamente, planta nefiind foarte pretentioasa. Are nevoie de multa lumina si de aceea este de preferata pozitionarea plantei la fereastra catre sud. Necesita, in timpul verii, lumina, aerare, udare abundenta. Dar, atentie! Excesul de apa poate duce la distrugerea plantei, prin putrezirea radacinilor. Iarna, se pastreaza in camere racoroase cu temperaturi minime de 8-10 grade C si cu multa lumina. Se recomanda transplantarea plantei la 2-3 ani. Inmultirea se face prin butasi, in perioada mai-iunie sau prin despartirea puilor de la baza plantei si plantarea lor in ghivece mici. Butasii se planteaza in pamint nisipos si trebuie tinuti la caldura si umbra citeva zile. Mutarea in ghivece se face abia dupa aparitia radacinilor. Ingrasamintele se folosesc rar si in cantitati mici.

Propolis si aloe
Se iau un kilogram de miere de albine, 20 grame de propolis dat prin razatoare de plastic, 750 grame de aloe (frunze date prin razatoarea de sticla sau plastic). Ingredientele se pun intr-un borcan de sticla si se macereaza, la rece, timp de 5 zile. Se consuma cite o lingurita dimineata si la prinz, cu 2 ore inainte de masa. Durata tratamentului este de 3 saptamini. Cura se poate repeta dupa o pauza de 7 zile. Se recomanda in caz de gripa, viroze respiratorii, anorexie, cefalee, faringo-amigdalite, astm bronsic, reumatisme, paralizii, neurastenii, ulcer gastric, cancer, TBC pulmonar. Aloe vera este contraindicata in caz de sarcina si dereglari hormonale.


Medical

”Accelerează şi normalizează metabolismul, regenerează vilozităţile intestinale şi detoxifică organismul. În plus, planta are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator şi poate chiar stimula regenerarea celulară. Aloe Vera hrăneşte, detoxifică, normalizează tractul digestiv şi favorizează absorbţia alimentelor.
Datorită compoziţiei sale naturale, creează organismului posibilitatea de a se regenera. Prin întărirea sistemului imunitar, are un efect preventiv durabil asupra organismului, acesta fiind capabil să valorifice cele 240 de substanţe active, conform necesităţilor sale.

Aloe Vera este utilizată în terapia următoarelor afecţiuni: alergie, astm, anemie, artrite, artroze, afecţiuni ale prostatei, afecţiuni ale unghiilor, abcese, boli carenţiale, bronşite, colită intestinală, cefalee, cistite, crampe musculare, combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei şi radioterapiei, cataracta, constipaţie cronică, diabet zaharat, depresii, entorse, escoriaţii, erupţii cutanate, furunculoze, faringite, gingivite, hemoroizi, herpes, hepatita cronică, insomnie, inflamaţii cutanate, infecţii fungice, întinderi musculare, ligamente, înţepături de insecte, keratroză, keratite, pancreatită cronică, psoriazis, piele uscată, scleroză multiplă, unghie incarnată, urticarie, viroze, vergeturi, varice, zona zoster.
 

Aloe vera, planta sănătăţii

Deşi medicina populară i-a redescoperit proprietăţile abia în ultimele decenii, Aloe vera este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute de om. Vechii greci o foloseau pentru vindecarea a numeroase boli interne sau externe, egiptenii o foloseau pentru regimurile de întreţinere a frumuseţii şi pentru îmbălsămarea morţilor, iar medicina chineză o numea “medicamentul armoniei”.
Din cele aproximativ 200 de specii de aloe, o parte sînt apreciate mai mult ca plante decorative, dar celebritatea de plantă vindecătoare i-a revenit speciei “Aloe barbadensis miller”, cunoscută, în special, ca “Aloe vera”. Ca o confirmare actuală a proprietăţilor terapeutice, cunoscute de mii de ani, oamenii de ştiinţă au evidenţiat o parte din efectele curative remarcabile ale acestei plante. O minune care durează numai două ore Aloe vera conţine un complex extraordinar de bogat de substanţe, din care două sînt cele mai importante: aloina – situată imediat sub coaja frunzei, un lichid galben lăptos, cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub forma de praf) şi gelul de aloe – un lichid vîscos situat în interiorul frunzelor.
Principalul dezavantaj care a făcut ca folosirea aloei să nu fie atît de răspandită pe cat este de eficientă în tratarea atator afecţiuni, a fost instabilitatea accentuată a gelului extras din frunze. După tăierea unei frunze, sucul obţinut prin stoarcerea acesteia se oxidează foarte rapid (dacă nu este prelucrat în decurs de două ore), pierzându-şi din calităţile curative (95 la sută din principiile active sînt oxidate şi atacate de microorganisme).

Acest fapt a făcut ca utilizarea aloei să fie limitată numai la zonele unde planta creşte în mod natural. Cu toate acestea, tradiţiile diferitelor popoare menţionează efectul vindecător extraordinar al plantei de aloe şi oferă metode empirice de conservare a principiilor active conţinute în plantă.
Proprietăţi terapeutice --Aloea este un dezintoxicant natural care stimulează imunitatea organismului. Conţine şase agenţi antiseptici şi este un excelent analgezic natural. Acţionează ca un antiinflamator natural şi accelerează vindecarea prin creşterea afluxului de sange în piele. Stimulează refacerea ţesuturilor afectate, funcţia celulelor nervoase şi regenerarea celulelor postoperator. Are remarcabila proprietate de a penetra ţesuturile în profunzime, substanţele conţinute reuşind să treacă prin toate straturile pielii. Această însuşire o face extrem de eficientă în cosmetică. Alifiile cu aloe dau umiditate pielii, protejează împotriva arsurilor de soare, a înţepăturilor de insecte, a tăieturilor şi sînt eficiente în tratarea acneei şi a psoriazisului. Aloea este, în acelaşi timp, un foarte eficient bactericid, fungicid şi antiviral, fară a avea efecte secundare. Datorită conţinutului crescut de vitamine, enzime, minerale şi aminoacizi, este folosită şi ca supliment nutriţional. Preparatele cu aloe sînt de ajutor persoanelor cu sistem imunitar slăbit: oameni în vîrsta, pacienţi cu cancer sau SIDA. În general, influenţează pozitiv toate procesele patologice însoţite de o deficienţă imunitară. Stimulează capacitatea vizuală şi procesele metabolice, dă energie organismului. Ajută la refacerea organismului după intoxicaţii şi după iradieri. Leacuri populare cu aloe

  • Medicina populară românească recomandă un remediu naturist din aloe macerată în miere şi vin, remediu folosit cu succes în numeroase afecţiuni digestive şi ca revitalizant în diferite tipuri de convalescenţe. Pentru acest preparat, frunzele de aloe (recoltate numai de la plante în vîrstă de 3-6 ani, neudate timp de 5 zile) se taie mărunt sau se trec prin maşina de tocat carne, apoi se combină într-un vas de sticlă după următoarea reţetă: 2 părţi frunze mărunţite, 3 părţi miere de albine polifloră şi o parte vin roşu sau suc de lămîie. Se omogenizează bine amestecul, se toarnă într-un borcan care se acoperă cu capac şi se pune la macerat timp de o săptămînă, la loc întunecos, răcoros şi uscat (de regulă la frigider). Are o valabilitate de 4-6 săptămîni. Se ia cîte o lingură de către adulţi şi o linguriţă de către copii, de 2 ori/zi, cu o oră înaintea meselor principale. Cura se ţine timp de 2-4 săptămîni. După 2 săptămîni de întrerupere, cura poate fi reluată. Pe timpul curei se elimină grăsimile, conservele, alcoolul, carnea, ouăle şi laptele din alimentaţie. La fel de utilizat este şi sucul proaspăt de aloe. Acesta, în doze mici, trezeşte pofta de mîncare şi îmbunătăţeşte digestia. O doză prea mare are însă acţiune purgativă puternică. (C.I.)

    Acest macerat este un foarte bun revigorant, fiind indicat in caz de astenie, anemie, splenopatii, hepatite, ciroza hepatica, steatoza hepatica, gastrite, ulcer gastroduodenal, nevroze, astm bronsic, impotenta sexuala si cancer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină