Dupa anii adolescentei incep sa apara diverse probleme in ceea ce priveste imaginea: riduri, celulita etc. Vergeturile apar mai ales dupa sarcina, insa multe femei le prezinta si inainte de a concepe un copil.
Majoritatea mamicilor se confrunta cu celulita si vergeturile, iar tratamentele cosmetice destinate eliminarii acestor probleme nu dau intotdeauna rezultate.
Metode naturiste de a elimina celulita
Termenul de celulita a fost inteles gresit de marea majoritate a populatiei, insa pentru ca a fost atat de des utilizat in sensul modificarii estetice a pielii a fost acceptat astfel. De fapt, celulita inseamna inflamatia stratului de grasime subcutanat, situatie deosebit de grava. Insa in cosmetica acest termen este folosit pentru imaginea de “coaja de porocala” a pielii care apare cel mai frecvent la nivelul coapselor, feselor, mijlocului si partii posterioare a bratelor.
Cum se foarmeaza celulita?
Datorita unei alimentatii inadecvate, stresului si lipsei sportului celulele grase subcutanate sufera modificari atat de continut cat si in privinta vascularizatiei. Prin cresterea de volum a celulelor grase, circulatia locala se modifica, aportul de oxigen si nutrienti devine insuficient si o serie de celule grase se sparg, eliminandu-si continutul in spatiul intercelular. Aici se dezvolta un minim proces inflamator, avand ca rezultat final secretia de elemente conjunctive, fibre care organizeaza tesutul gras in “ochiuri de plasa” si care se leaga de partea profunda a pielii, tractionand-o. In felul acesta pielea capata un aspect de “coaja de portocala”. Este deci evident ca odata instalata, celulita este greu de inlaturat, necesitand timp, rabdare si multa vointa.
Tratamente naturiste contra celulitei
1. Zilnic se bea o cana cu infuzie de papadie. Se pun 1-2 lingurite de planta uscata la o cana de apa fierbinte, se lasa 10 minute, se strecoara, apoi se adauga o felie de lamaie si se bea infuzia neindulcita.
2. Comprese cu decoct de iedera. Pentru a prepara decoctul sunt necesare circa 300 de grame de planta uscata, care se marunteste bine si apoi se pune la fiert in 1,5l de apa. Apa se fierbe la foc mic timp de doua ore. Apoi se lasa la racit acoperindu-se vasul cu un capac, iar cand decoctul a ajuns la o temperatura suportabila pentru piele, acesta se strecoara si se inmoaie compresele deja pregatite. Acestea se aplica pe coapse, solduri, acolo unde celulita este prezenta. Compresele se schimba la circa 30 de minute, si este indicat sa fie folosite cu cateva ore inainte de culcare. Tratamentul se poate repeta trei sau patru zile pe saptamana timp de o luna, dupa care se face o pauza de o saptamana apoi tratamentul se reia.
3. Masaj cu uleiuri esentiale: exista 3 uleiuri esentiale recunoscute pentru efectul lor anticelulitic - cel de ienupar, lavanda si rozmarin. Ienuparul si rozmarinul stimuleaza circulatia sangelui si limfa, avand, deci, efectul unui drenaj limfatic. In plus, topesc grasimea de sub piele si lupta impotriva retentiei de apa. Uleiul de lavanda, pe langa mirosul placut, tonifiaza si revitalizeaza pielea. Puteti folosi o rola pentru masaj anticelulitic.
4. Masaj anticelulitic timp de 10-15 minute cu un amestec format din cateva lingurite de miere de albine si cateva lingurite de ulei de masline.
Remedii naturiste pentru vergeturi
Din pacate vergeturile reprezinta probleme ale pielii care nu pot fi eliminate usor, uneori bisturiul fiind singurul remediu. Depinde insa de stadiul in care se incep tratamentele naturiste pentru combaterea vergeturilor, cele recente putand fi inlaturate. Datorita unor cauze precum: sarcina, fluctuatiile de greutate, pielea se intinde, nerevenind insa la forma sa initiala. Vergeturile apar in derma (stratul mijlociu ce permite retinerea formei pielii). Din cauza intinderii constante, dema se poate rupe, lasand in urma aceste vergeturi.Vergeturile se observa la nivelul pielii pe liniile de tensiune cutanata ca niste fire destul de lungi (centimetri) si late intre 1-5 mm (uneori mai late) care pot lua doua aspecte: rosii-mov, transparente, pielea in zona respectiva fiind catifelata (vergeturile recente) sau albe-sidefii, fine, cu usoare denivelari si mai subtiri decat restul pielii (vergeturile vechi).
Remedii naturiste pentru vergeturi:
- Reteta: combinati 6 linguri de ulei de masline, 6 linguri de gel de aloe vera, 4 fiole cu vitamina A, 4 fiole cu vitamina E si 4 fiole cu elastina, cateva picaturi de tinctura de propolis si o jumatate de lingurita de crema de galbenele. Aplicati zilnic acest amestec prin masaj. Poate fi folosit nu doar pentru zonele afectate cat si pentru intregul corp, avand un efect extraordinar asupra calitatii pielii.
- Reteta cu avogadro: aveti nevoie de un fruct de avogadro, ulei de masline extra virgin, o lamaie, capsule de vitamine E si vitamina A uleioasa, tinctura de rostopasca si galbenele. Fructul de avogadro il macinati bine pana cand devine ca o pasta, peste care adaugati restul ingredientelor si sucul de lamaie si amestecati. Din tincturi veti adauga cateva picaturi (in functie de doza prescrisa in prospect, dependenta de modul de fabricare), suc de lamaie din jumatate de fruct, 2 capsule de vitamina E si 10 picaturi de vitamina A uleioasa precum si ulei de masline suficient cat sa obtineti o compozitie ca o crema. Aceasta se va aplica local pe vergeturi in fiecare seara si se mentine timp de 30 de minute.
- Aloe vera: daca o aveti in casa se recomanda sa puneti la macerat cateva frunze, de nu sunt recomandate gelurile cu aloe vera. Indiferent cum o folositi, se recomanda utilizarea de trei ori pe zi a preparatelor cu aloe vera.
Vergeturile sunt acele linii fine alb-rozalii ce apar pe piele in general in urma scaderii sau cresterii rapide in greutate. Aceste cicatrici cauzate de slabirea structurii colagenului din piele afecteaza un numar mare de femei indiferent de varsta sau greutatea acestora.
Printre cauzele cele mai comune ale vergeturilor se numara oscilatiile in greutate (diete fulger, efectul yo-yo, luarea in greutate in timpul sarcinii), o dezvolare rapida a masei musculare, factorii ereditari dar si deficientele nutritionale. Pentru a evita aparitia acestora se recomanda o dieta echilibrata evitandu-se fluctuatiile de greutate. O dieta bogata in vitamine, minerale si antioxidanti iti va pastra pielea sanatoasa.
De asemenea, atat scaderea cat si cresterea in greutate trebuie sa se faca treptat pentru a nu fi percepute de organism ca un soc. Pentru mentinerea sau scaderea in greutate medicii recomanda o rutina zilnica de exercitii de baza care sa tonifice musculature si sa pastreze pielea ferma. Daca combini aceasta rutina cu un sesiune zilnica de masaj (pe zonele predispuse) care sa imbunatateasca circulatia sangelui atunci nu vei avea probleme la acest capitol.
Vergeturile nu sunt periculoase si nici dureroase din punct de vedere fizic, insa oricine a trebuit sa defileze pe plaja in costum de baie poate confirma ca acestea afecteaza imaginea de sine a unei femei. Din nefericire vergeturile nu pot fi indepartate complet decat prin operatie, insa exista o serie de tratamente atat de pe piata cat si naturiste ce pot ajuta la estomparea acestora.
Retetele de mai jos se aplica local, pe zonele afectata, printr-un masaj bland facut cu miscari circulare.
1. Cea mai simpla reteta e masajul cu ulei de lavanda. Tratamentul e eficient daca se aplica de 3 ori pe zi pana vergeturile devin mai putin evidente. La fel pot fi folosite si uleiul de masline, uleiul de ricin, uleiul de migdale sau vitamina E uleioasa.
2. Urmatoarea reteta e putin mai complicata iar ingredientele mai greu de gasit insa e cunoscuta ca fiind una dintre cele mai eficiente tratamente de acest tip.
Ai nevoie de o jumatate de cana de unt de cocos (bogat in vitaminele A si E), o lingurita de ulei din germeni de grau, o lingurita de ulei din samburi de caisa, o lingurita de vitamina E uleioasa si 2 lingurite de ceara razuita. Ingredientele se amesteca si se incalzesc pana cand se topeste ceara. Crema obtinut se pune intr-un recipient etans si se tine la rece. Se maseaza usor zonele afectate cu aceasta crema de 2-3 ori pe zi pana se obtin rezultatele dorite.
3. Extractul de aloe vera are si el efecte pozitive in estomparea inesteticelor vergeturi. Urmatorul tratament e sub forma de ulei de masaj si necesita o jumatate de cana de ulei de masline, un sfert de cana de gel de aloe vera (se obtine prin stoarcerea plantei), 6 capsule de vitamina E uleioasa (se desfac capsulele si se foloseste doar uleiul) si 4 capsule de vitamina A.
Ingredientele se amesteca, se incalzesc (ai grija sa nu incingi uleiul) apoi se pun intr-un recipient ce se inchide etans. Uleiul de masaj se tine la rece. Se maseaza zonele afectate de 2 ori pe zi cu acest umestec uleios.
Combina aceste tratamente cu o dieta bogata in fructe si legume si cu o doza zilnica de seminte si nuci (bogate in zinc) si treptat vei reusi sa estompezi vergeturile care te fac sa iti ascunzi corpul pe plaja sau chiar in intimitatea dormitorului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu