Arsurile la stomac afecteaza cel putin 20% din populatia lumii, cel putin o data pe saptamana. In timp ce pentru unii arsurile la stomac sunt rare si nu provoaca un disconfort major, pentru altii acestea au loc frecvent. Partea rea este ca totul are bataie lunga si poate duce la cauzarea de cancer, distrugerea esofagului, dureri de piept/spate, in special in partea stanga, si cateodata la dificultati de respiratie.
Definitia arsurilor ar putea fi data cam asa: stomacul, in lipsa de enzime digestive necesare, este in dificultatea de a digera mancarea. Odata ce mancarea nu este digerata adecvat, reactia normala a stomacului este secretarea unei cantitati mai mari de acid gastric. Corpul fiecarui individ detine o magazie de enzime digestive care in timp se goleste. Singura sursa de enzime este prezenta in fructe, legume, orice fel de frunze comestibile, seminte incoltite, seminte si nuci inmuiate. Numai hrana vie este sursa pentru asemenea enzime, iar imputinarea lor duce la aparitia diverselor boli, iar lipsa lor duce la moarte.
Dieta joaca un rol foarte important, iar introducerea a cat mai multor ingrediente vii duce la eliminarea cauzelor atat a arsurilor cat si a altor probleme de sanatate. In privinta arsurilor stomacale, consumarea urmatoarelor produse trebuie pe cat posibil eliminata: alimente piperate, iuti, ciocolata, cafeaua, alcoolul si tutunul. Aceste produse nu fac decat sa creasca producerea de acid gastric si sa inrautateasca conditia deja existenta. Voi prezenta mai jos cateva recomandari, insa cel mai simplu si natural mod de a inlatura imediat senzatia si a trata totodata refluxul nu este altul decat marul verde. Orice mar este bun, insa marul verde este singurul care are continut ridicat de pectina, o fibra care produce enzime care se leaga de acid, transformandu-se intr-un gel care apoi este eliminat prin scaun.
Faceti urmatoarele lucruri pentru a reduce sau elimina arsurile de stomac:
- Consumati cat mai multe fructe cu continut mare de pectina precum: grapefruit, morcovi, caise, piersici, pere, fasole, cirese, etc.
- Cand disconfortul si durerea este foarte mare, 2 linguri de otet natural de mere diluat intr-un pahar de apa actioneaza mai rapid ca un mar verde. Asta in cazul in care poti sa-l bei…
- Consumarea zilnica a 2, 3 pahare de suc din vegetale sau suc verde. Continutul ridicat de enzime digestive vii prezente in sucul verde cat si in fructele si legumele neprelucrate la flacara aragazului, nu fac decat sa trateze in timp cauza arsurilor stomacale. Persoanele suferinde de arsuri sunt in mare lipsa de aceste enzime digestive.
- Consumul a 5 – 10 migdale/zi inlatura adesea arsurile la stomac. Uleiul pe care il contin va imprastia o pelicula protectoare pe peretii stomacului, iar proteinele continute in samburi formeaza un tampon natural in combinatie cu acidul.
- Sucul de morcovi cruzi sau cartof, doua pahare/zi potoleste arsurile
- Se pun 2 linguri de galbenele macinate la un litru de apa rece si se fierbe pentru 15 min. Se filtreaza si se bea cel mult 3 cani pe zi, pe o perioada de cel mult 2 saptamani. Cura se va relua decat dupa 6 saptamani. Planta nu e indicata celor cu hipertensiune.
- Musetelul calmeaza senzatia de arsura si reduce inflamatia. La un litru de apa fiarta se adauga 30 g de planta, se acopera vasul si lasa sa infuzeze 30 min. Se beau 1-3 cani pe zi, intre mese.
- O lingura de argila alba dizolvata intr-o jumatate de pahar cu apa. Se bea amestecul dupa fiecare masa sau atunci cand apar durerile.
- Apa este foarte importanta, nu degeaba se spune ca fiecare trebuie sa-si bea portia de 2 l/zi. Un pahar de apa baut odata cu senzatia de arsura va impinge acidul inapoi in stomac si totodata il va si dilua.
- Nu consumati nimic care sa contina cafeina, deoarece aceasta irita esofagul si relaxeaza sfincterul, permitind continutului stomacului sa se ridice. Acelasi efect il are si tutunul care in timp cauzeaza ulcer.
- Sa se evite intinderea in pozitia de culcat in mai putin de 3h dupa masa.
- Parerile generale spun ca usturoiul nu este indicat, insa se recomanda cel putin 1,2 catei/zi de usturoi crud mestecat, asta in cazul in care puteti manca crud
Alimente care produc refluxul sau arsurile la stomac:
- menta, peppermint*
- smantana
- inghetata
- branza proaspata
- orice produs gras, greu de digerat
- suc de portocale
- portocale
- limonada
- piure de cartofi
- spaghete cu sos
- mici sau orice fel de carne rosie tocata
- lichior
- vin
- cafea decafeinizata sau cu cafeina
- ciocolata
- gogosi
- negrese
- chipsuri de cartofi sau porumb
- orice fel de ingredient prajit in ulei
*Orice fel de menta, prezentata in diferite forme precum ceai, ciocolata cu menta, prajituri, micsoreaza presiunea din sfincterul esofagian. Aceasta nu face decat sa permita o cantitate mai mare de acid gastric in esofag, ducand la disconfort si durere. Chiar daca uneori pare ca inlatura senzatia, menta nu face decat sa agraveze situatia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu