sâmbătă, 31 octombrie 2009

aloe vera


Aloe Vera are o inaltime de 75-120 cm. Frunzele sale sunt carnoase, in forma de lance. Ele cresc direct din pamant si au marginile in forma de dinti de fierastrau. O planta are 12-15 frunze late, fiecare frunza avand o greutate de 700-1500 grame. Marimea frunzelor depinde foarte mult de conditiile climatice si de calitatea solului. In mijlocul frunzelor se observa o tulpina, ce se termina in flori galben-rosii, de forma cilindrica.
Exista peste 250 de specii de aloe, iar in continuare va vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute ca avand efecte terapeutice:
  1. Aloe Africana - a fost cultivata de catre fermierii olandezi si a fost cea mai cautat specie din lume pana la aparitia aloei vera. Era comercializata in special sub forma de praf sau gel.
  2. Aloe Vera - este o planta salbatica ce creste in insula Barbados. Este cunoscuta sub mai multe denumiri, precum Aloe Barbadensis Miller, Aloe Vera Linné, Aloe Vera Lamark. Comertul englezilor a fost extrem de profitabil in secolul XVII, caci medicina britanica o aprecia pentru efectul laxativ. Aloe Vera are doua specii: una verde si una albastra. Ambele specii au aproape aceleasi efecte terapeutice, singura diferenta constand in timpul necesar maturizarii plantei. Aloe Vera verde poate fi folosita doar dupa 4-5 ani, pe cand cea albastra dupa numai 3 ani.
  3. Aloe Ferox – este cea mai agreata specie de aloe din estul indepartat. Japonezii, chinezii si taiwanezii o consuma cu imensa placere. Ea se mananca cruda sau fiarta. Miezul este strecurat si condimentat, apoi se bea sau se foloseste in scopuri terapeutice.
  4. Aloe Socotrina - cea mai raspandita specie de aloe, aceasta planta este originara din insula Socotra. A stat la baza comertului din marea Mediterana, negustorii arabi ducand-o pana in China. A fost extrem de apreciata in timpul Evului Mediu.
Asadar nu uitati ca inainte de a folosi Aloe, sa verificati originea acesteia!
De ce aceasta planta se bucura de atata respect? De ce i se atribuie reusite miraculoase si efecte magice? Stiinta a navalit cu zgomot, curiozitate si pasiune in lamurirea acestor intrebari. Iata ce au descoperit.
In ultimii 50 de ani au fost identificate substantele componente ale Aloei Vera si abia acum 10 ani au fost descoperite componentele active ale plantei.
Ce contine Aloe Vera?
  1. Vitamine: vitamina A – lupta impotriva rdicalilor liberi; vitaminele B1, B2, B3, B6, B9, B12 – toate cu efecte in detoxifierea organismului, anemii sau carente; vitaminele C si E – extrem de importante in stabilizarea membranei celulare sau in intarirea sistemului imunitar.
  2. Substante minerale: Aloe Vera contine 20 de minerale extrem de importante: calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, clor, mangan, magneziu, cupru, crom, zinc etc.
  3. Laxative: Aloe Vera contine 12 antrachinone, care asigura un efect analgezic, antibacterian, antifungic si antiviral: aloina, acidul de Aloe, emodin de Aloe etc.
  4. Aminoacizi – proteine care furnizeaza energie. Aloe Vera contine 7 din cei 8 aminoacizi esentiali si 11 din cei 14 neesentiali de care organismul nostru are nevoie. Dintre aminoacizii esentiali enumeram: izoleucina, valina, lizina etc. Aminoacizii neesentiali, precum serina, prolina, alanina, se gasesc in cantitati mari in planta de Aloe Vera.
  5. Enzime: celulaza, catalaza, proteaza, lipaza etc.
  6. Mono si polizaharide; celuloza, glucoza, manoza, acemannan
  7. Acid salicilic – cu efect analgezic
  8. Steroizi – cu efect antiinflamattor, antiseptic si analgezic: lupeol, calerina, compestrina
  9. Hormoni – cu efect antiinflamator si regenerator: auxina, gibberelina.
Aceasta „bomba” binefacatoare este uluitoare. In Aloe Vera gasim substante cu efect dezinfectant, antiinflamator. Spre marea incantare a doctorilor, Aloe Vera este un puternic agent anti-colesterol.
Astfel, Aloe Vera este o planta considerata aproape miraculoasa datorita substantelor active pe care le contine. Ea actioneaza asupra organismului nostru la 5 nivele:
  • Detoxifiere
  • Stimularea regenerarii celulare
  • Patrunderea in cel mai profund nivel al tesuturilor
  • Sedativ
  • Combaterea infectiei
Planta se poate utiliza sub mai multe forme, pastrandu-si efectele benefice atat uscata, cat si proaspata. Partea fibroasa a aloei este folosita pentru uz intern sub forma de suc, iar pentru uz extern sub forma de gel, praf, compresa, cataplasma etc.
Iata in continuare cateva dintre bolile pentru care Aloe Vera este un adevarat panaceu:
Arsuri – s-au obtinut rezultate de-a dreptul uluitoare in cazul arsurilor, traumatismelor superficiale ale pielii, datorita efectului sau analgezic si hemostatic.
Alergii – stiinta si practica au demonstrat ca aceasta planta atenueaza alergiile si vindeca intepaturile de insecte.
Bronsita si astm – Aloe Vera are un efect antiinflamator, scazand secretia bronsica, amelioreaza starea astmatica si vindeca bronsita cronica alergica.
Afectiuni cutanate – este un fapt cunoscut din vechime ca Aloe Vera este extrem de utila in cazul psoriazisului, micozelor, eczemelor, seboreei si a eruptiilor cutanate.
Dureri reumatice, artroze si artrite cronice – pentru atenuarea acestor dureri se recomanda bai cu Aloe Vera si aplicarea de unguente cu aloe pe locul dureros.
Afectiuni hepatice – gelul care se extrage din aloe este excelent pentru afectiunile hepatice, contrabalansand efectele consumului de alcool si asigurand buna functionare a ficatului.
Tractul gastro-intestinal – previne cu succes ulcerul gastro-duodenal si stimuleaza functionarea normala a intestinului.
Diabet zaharat – s-a observat ca administrarea pe cale locala si orala de aloe are un efect regenerator si extrem de benefic.
Afectiuni oculare – cercetatorii au obtinut rezultate extrem de incurajatoare in cazul afectiunilor cherato-conjunctivale.
Concluzia se impune: Aloe Vera este un adevarat miracol stiintific!

Sucul de Aloe Vera este recunoscut ca fiind unul din cei mai fini detoxifianti ai intregului corp eliminand materiile toxice din stomac, ficat, splina, vezica si este cunoscut ca cel mai bun curatator al colonului. Studiile au aratat faptul ca vindeca si amelioreaza indigestia, tulburarile de stomac si ulcerele. Pacientii au constatat de asemenea imbunatatiri in cazul artritelor si a infectiilor vezicii urinare si rinichilor, a crampelor musculare, constipatiei, hemoroizilor, insomniei si pentru vaginite este excelent ca si dus vaginal. Un excelent tonic intern pentru energie si stare de bine, sucul de Aloe Vera intareste tractul digestiv, pielea si starea de sanatate si fericire.

Este de asemenea folosit pentru arsuri si tulburari la stomac si orice alte probleme de digestie. Este de asemenea folosit ca si antiinflamator si poate fi administrat intern ca remediu pentru diferite probleme digestive. Medicina naturista din Europa a folosit dintotdeauna sucul de Aloe Vera pentru tratarea arsurilor de stomac si a ulcerelor. Rezultatele preliminare au fost promitatoare si studiile clinice au relevat faptul ca anumite componente din Aloe Vera reduc secretiile gastrice si formarea leziunilor.

Studiile pe animale si chiar cele pe oameni au aratat ca Aloe Vera administrat sub forma de suc, tablete sau capsule pot reduce inflamatiile articulatiilor in cazul artritelor. Sucul de Aloe Vera poate de asemenea sa fie de ajutor in cazul pacientilor astmatici care nu sunt dependenti de cortico-steroizi.

In 1997, cercetatorul  Jeremiah Herlihy de la Universitatea San Antonio a initiat un studiu care sa gaseasca efectele negative ale consumului zilnic de suc de Aloe Vera. Efecte negative nu au fost observate, insa a fost evidentiata o scadere remarcabila a leucemiei, bolilor de inima si a celor de rinichi. Dr. Herlihy a ajuns la urmatoare concluzie: "Nu am gasit nici un indiciu de efect negativ asupra soarecilor, chiar in cazurile  cantitatilor mari". In fapt 25% dintre animale au trait mai mult decat media animalelor din grupul de control.

Nu exista nici un ingredient singular din Aloe Vera caruia sa i se datoreze efectul de sanatate pe care il are aceasta planta. Cercetatorul Robert Davis, endocrino-biolog, explica faptul ca 15 grupe diferite de nutrienti "lucreaza impreuna" pentru a face Aloe Vera eficienta. Asta inseamna ca efectele pe care le are Aloe Vera nu pot fi sintetizate cu usurinta in laborator. Planta este eficienta in multiple circumstante. Si datorita elementelor variate care o fac eficienta, Aloe Vera poate fi recomandata cu usurinta ca si complement la tratamentele medicale, mai ales administrata sub forma de suc. Aloe Vera reduce starea de greata, mareste energia si ajuta la minimizarea pierderilor de sange cauzate de chimioterapie si cobalto-terapie.

Aloe Vera ajuta adultii, copiii si chiar si animalele sa acumuleze cat mai multi nutrienti din mancarea si suplementele zilnice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină