Ultimele cercetari au demonstrat inca o data ca indemnul "cinci feluri de fructe si legume pe zi" ar trebui sa fie o regula in alimentatia noastra. Putem fi siguri ca cel putin in cazul cancerului de san cele cinci fructe si legume sunt o regula buna. O echipa de cercetatori suedezi si-a propus sa cerceteze daca exista cu adevarat vreo legatura intre consumul de legume si fructe si scaderea riscului de cancer. Afla despre rolul substantial pe care bananele il pot avea in mentinerea sanatatii tale!
Echipa condusa de Dr. Bahram Rashidkhani de la institutul Karolinska din Stockolm a realizat un studiu de mare amploare care a cuprins 61.000 de femei cu varsta intre 40 si 76 de ani. Cercetarile au durat 13 ani, timp in care au fost completate periodic chestionare privind obiceiurile alimentare. In aceasta perioada 122 de femei au fost diagnosticate cu cancer la san. Consultarea chestionarelor completate de-a lungul timpului a permis stabilirea rezultatelor.
Tutunul, obezitatea si hipertensiunea creste semnificativ riscul de cancer al sanului. Totodata cercetatorii au concluzionat ca, cine mananca cel putin cinci fructe si legume pe zi prezinta un risc de imbolnavire cu 40% mai scazut decat cei care consuma mai putin sau deloc.
Fructele si legumele au deci un rol protector demonstrat in cazul cancerului de san. Medalia de aur apartine fructelor. S-a observat ca bananele, consumate periodic, protejeaza cel mai bine. Dintre legume, morcovii si spanacul sunt cele mai eficiente.
De ce bananele au acest rol protector? Explicatia cercetatorilor: bananele contin compusi fenolici. La fel, varza alba are acelasi gen de compusi, zeama ei fiind indicata in stoparea cresterii tumorilor. In mod ciudat, la sucul de fructe nu mai sunt valabile aceste miraculoase proprietati.
Acest articol iti este oferit de www.tonica.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu